Inlägg

Inlägg som petter_sehlin har skrivit i forumet
Av petter_sehlin
Skrivet av Wiggin:

Mycket välskrivet! Kan dessvärre inte ta cred för radiolänken, antar att du menade Skyflyers inlägg. Jag för mest mina argument utifrån (vad jag anser vara) grundläggande logik och sunt förnuft. Lyckligtvis fungerar det också rätt bra utan en skriftlig bruksanvisning då sådana gärna misstolkas, samt ofta uppdateras dåligt.

Skrivet av Frispel:

Orkar inte kommentera allt just nu men väljer att kommentera denna del.

Det står INTE att copyswede hävdat att lagen ändrats och att den nu skulle gälla även surfplattor och datorer, det står att copyswede i ett utskick ensidigt angivit att plattor och datorer f.o.m. 1 september 2013 skulle täckas av avgiftssystemet i enlighet med paragraf 26 k i upphovsrättslagen. Det i sig kan knappast vara uppseendeväckande då det är deras uppgift att samla in avgifter från apparater som de anser inkluderas i lagen vilket då lämpligen görs genom att man kontaktar de berörda företagen. Man ansåg uppenbarligen att plattor och datorer borde täckas av avgifterna och än så länge så har rättsväsendet uppenbarligen hållit med dom, även om du tycker att man borde göra en annan tolkning. Helt ok att komma med åsikter/kritik/synpunkter, men eftersom du verkar påläst så förväntar jag mig att du är tillräcklig saklig i din kritik för att avstå från att framföra dina egna tolkningar och uppfattningar som något som står i domen.

I övrigt håller jag med om din kritik om att det inte var speciellt lyckat när dom då även påstod att majoriteten av företagen höll med, men att kalla det maffiafasoner?

Skrivet av Ampen:

Ja, det kan nog stämma, lyssnade på programmet i alla fall men hade för mig du var den som länkade det. My bad.

Nej, det står inte att de hävdat det, det är som du säger, de har ensidigt angett osv. Men med det så säger de just det. Vad de säger i utskicket är de facto att eftersom dessa nu omfattas av lagen har lagen alltså ändrats per den 1 september 2013.
Vad de ger sig på är vad du sade i ett tidigare inlägg att de inte gjorde, de försöker nämligen på egen hand utvidga det lagstadgade begreppet.
Nu, det blir verkligen uppseendeväckande med tanke på allt det övriga som kommer fram i domen.
Dels har de försökt få till en lagändring genom att kontakta Justitiedepartementet, vilket skedde 2009, där de specifikt ville få datorer inräknade som något de kunde ta ut avgift på, och som de fick avslag på.
Vid samma tid är det också ostridigt (båda parter medger) att regeringen i proposition ställt sig tveksam till och ifrågasatt om svensk lag behöver ändras för att omfatta hårddiskar i datorer.
Efter det går CopySwede då alltså ändå vidare med att göra ett utskick där det hävdas att:
1. Det är nu gällande lag att datorer och tablets omfattas av kassettavgiften, samt
2. Merparten av näringsidkarna står bakom oss i den här frågan.
Och detta fast de, med tanke på vad de fått reda på, vet inte är fallet. (uppsåtsrekvisitet uppfyllt, återkommer till det)

Vad jag tror de försöker med är att få med sig en, sedan tar de en till, ytterligare en, och sedan behöver de inte lagen, för då har de branschpraxis, igen. Det gör mig nyfiken på hur det gått till i de övriga fallen, kan jag säga.

Vi pratar här om intäkter som tingsrätten kommer fram till kan uppgå till 700 miljoner.
Ja, jag tycker det är rimligt att prata om maffia-fasoner. Jag har tidigare ändå sett en viss nytta med kassettersättningen, och tror den skulle kunna göra nytta för de som verkligen kämpar med sitt kulturskapande, men då måste allt göras om.
Vad jag lär mig om CopySwede genom att följa de här fallen däremot gör mig bara mer och mer tveksam till det över huvud taget. För mig känns det mer och mer tydligt att den här branschen själv inte kan ta ansvaret, varken för insamlandet eller distributionen.

CopySwede ska vara jäkligt glada att de fick den här domen med sig, de ska nog vara tacksamma också att det stannat vid att de fått en åthutning av tingsrätten, för jag tror en åklagare hade kunnat välja att titta på det här, BrB 9:1. Med tanke på summorna dessutom kan du säkert föreställa dig huruvida det skulle räknats som grovt eller inte (BrB 9:3). För att kunna dömas för brott krävs vanligen uppsåt däremot, men det har de med handling visat att de haft. De har till och med det på papper genom sin förfrågan till Justitiedepartementet följt av utskicket till Samsung.

Jag förstår om Samsung är förbannade.

Utan att gå in i detaljer om enskilda ärenden så har jag, genom mitt engagemang i Uppropet Stoppa Copyswede, följt och läst de flesta processer och domar som fallit kring privatkopieringsersättningen sedan 2011.

Mina slutsatser från detta är att det Ampen skriver stämmer mycket väl med hur det förhåller sig. Copyswede har tänjt och överträtt gränserna för uppsåt vid ett flertal tillfällen. Brottet är bedrägeri och med tanke på summorna är det att klassa som grovt. Man har genom ett bedrägligt och vilseledande beteende, för egen vinnings skull, försökt förmå motparten att betala avgifter till vilka skälig grund saknas.

Copyswede har inte följt den de facto etablerade modell vilken har stöd i upphovsrättslagstiftningen.

Jag har läst i princip allt som finns att läsa inom området, jag är inte jurist i HD så jag inte påstå att jag förstår hur alla de granulära detaljerna i UL och dess många tillägg skall tillämpas, men jag vågar ändå påstå att Copyswede mycket väl skulle kunna fällas i en prövning. Lagen medger inte stöd för de metoder som de har använt sig av under de senaste åren.

Jag har genom vårt upprop och andra kanaler i åratal försökt få till en debatt eller ett replikskifte med Copyswede om detta. Jag har gett upp, de för sina debatter i en rättssal och gärna bakom stängda dörrar. Inte med konsumenter i offentligheten.

Idag driver jag vidare uppropet men får medge att jag har intagit en mer oförsonlig ställning till Copyswede och dess metoder. Hur en organisation, med luddigt stöd i lagen, kan få bedriva en verksamhet baserad på hot och utpressning är för mig obegripligt. Deras metoder och verksamhet hör inte hemma i ett rättssamhälle.

Av petter_sehlin

Härligt! Vilken tajming! Vårt upprop Stoppa CopySwede sammanfaller på ett helt oplanerat men ruskigt vältajmat sett med Jans motion. Jag ska läsa hela motionen lite senare, måste försöka få något jobb gjort idag också!

Edit: Just ja, länken till uppropet är http://stoppacopyswede.se

Av petter_sehlin

Häng inte läpp nu, jag är inte beredd att ge upp demokratin riktigt än, det tycker jg inte att ni heller ska göra. Livet blir rätt outhärdligt om man går runt och hänger med huvudet och tror att ingen lyssnar på en!

http://www.idg.se/2.1085/1.525746/privatperson-tar-strid-mot-...

Vi kommer att fortsätta sprida det här tills vi får respons från politikerna!

Av petter_sehlin

Inget bestämt slutdatum

Skrivet av Tommy:

När har du tänkt avsluta insamlingen och lämna över listorna?

Vi har inte satt något bestämt slutdatum men det ligger i planen att ha en viss uthållighet med uppropet. Det ligger i Internets natur att saker sprider sig i vågor, vi har redan fått mycket brett stöd från "communityn", dvs. de som är insatta i frågan och finns nära till hands här på Sweclockers och andra forum på Internet.

I nästa steg vill vi försöka nå ut till kvälls och dagspressen, där finns väldigt många som delar vår åsikt men som inte hittar in till uppropet om det inte länkas från någon av de stora drakarnas sidor. Problemet vi upplever nu är att traditionell media sitter på dubbla stolar, de är själva stora rättighetsinnehavare och även om de kan tänka sig att sätta lösnummerssäljande krigsrubriker inför faktumet att avgifterna existerar så är de rädda för att ifrågasätta dem.

Det är så illa, det här smärtar mig verkligen, att de flesta journalister faktiskt står på CopySwedes "lönelista". För de journaliset som varit med ett tag och producerar allt från böcker till filmer kan det handla om rätt stora pengar. Jag tror tyvärr att det gör att det finns en tröghet och ovilja att ta upp vårt budskap.

Journalisterna är helt enkelt rädda om sin egen försörjning, vilket är begripligt, men det är ändå väldigt, väldigt otäckt att fundera på. Det är inte undra på att media ofta går under epitetet "den tredje statsmakten", de styr ju ärligt talat kollektivt vad som förmedlas till de stora massorna via tidningar, radio och TV.

Vi måste också försöka nå politikerna vi vill påverka, tyvärr går vägen till många politiker (liksom oss andra) genom kvällstidingarnas löpsedlar.

Det vi kan hoppas på är att det finns någon eller några modiga journalister som har kompetens och ryggrad att ta upp frågan. Jag tror faktiskt att väldigt många redan har besökt vår sida och läst här på Sweclockers, men de tvekar inför om det är ett smart karriärdrag att ta upp den här nyheten till debatt.

Av petter_sehlin

Inga problem, vi kommer att processa listorna och radera eventuella dubletter innan vi skriver ut och lämnar listorna. Men det är ett tag kvar dit ännu, det finns mycket att göra innan vi är klara!

Av petter_sehlin

Tack för all feedback!

Tack för all feedback! Jag har efter era synpunkter bearbetat texten på hemsidan så att den är mer saklig utan att (förhoppningsvis) för den skull kännas som ett förarbete till en lagtext. Ta gärna en ny kik och tyck till!

Frispel, valid points, tack! Men, jag anser faktiskt (utifrån utsagan i skiljedomen och referat från tidigare ärenden som UMA drivit) att UMAs jurister är betydligt svagare än CopySwedes dito i de här frågorna. UMAs argumentation är i mina ögon luddig, ofokuserad och visar tydliga tecken på bristande förståelse för de tekniska förhållanden som råder i ärendet. Till sist så är det ändå tekniska faktorer i samband med en undersökning som jag utläser fäller avgörandet i skiljedomen, till CopySwedes fördel. Mannheimer Swartling är inte kända för att besitta den här kompetensen och det tycker jag lyser igenom tydligt.

Hur fördelningen av resurserna som CopySwede samlar in egentligen görs och hur väl den överensstämmer med vad de redovisar låter jag vara osagt. För mig räcker det med att det finns någon form av "icke-transparens" i hur pengarna fördelas och används för att jag ska börja vädra kryphål och korruption. Pengar och makt korrumperar och CopySwede har båda. Deras uppdragsgivare är några av världens minst transparenta organisationer, avtalen med artister, utövare och rättighetsinnehavare vaktas hårdare än guldreserven. Det som framförallt stör mig är att de gång på gång, på sin hemsida, i intervjuer och i lagrum lyfter fram namngivna artister och de öronmärkta pengar som går direkt till behjärtansvärda ändamål. Den absoluta majoriteten av insamlade medel går till organisationer och rättighetsinnehavare om vilkas fördelning vi vet väldigt lite. I och med att vi inte vet vilken uppgörelse en enskild artist har med sitt skivbolag så kan vi aldrig heller säga vem som faktiskt tar emot den större delen av kakan. CopySwede bör sluta spela under bordet och lägga av med sin idiothantering av allmänheten. De får väl säga som det är "vi skickar era pengar till skivbolagen, de fördelar dem till artisterna, tror vi".

I grund och botten på allt detta finns en annan diskussion som är betydligt krångligare. Varför är artister, utövare och rättighetsinnehavare organiserade på det sätt som de är? Vad är det som gör att normal facklig organisation och/eller individuella löneförhandlingar inom ramarna för ett avtal inte går att tillämpa? Varför måste artister och deras företrädare organiseras i en oändlig rad av intresseorganisationer som sedan underordnas ett eller flera lager överliggande paraplyorganisationer som alla har egna ramverk för avgifter och fördelning.

IFPI, STIM, SAMI etc. samlar själva in pengar, sedan har de CopySwede som samlar in ännu mer pengar åt dem. Det blir helt omöjligt att hålla kolla på vad man egentligen betalar för och vad artisten man älskar egentligen får ut av skivköpet i slutänden.

Om du köper en hårddisk av mig så kan jag väldigt enkelt till att börja med redogöra för vad jag själv och min distributör tjänar på affären. Men relativt liten ansträngning så kan jag också (eller du själv) ta reda på ett inköpspris och till och med en tillverksningskostnad från Kina. Min affär med mina kunder är oerhört transparent, det är jag stolt över. Vad är det som gör att hela musik och rättighetsbranschen måste vara en totalt oigenomträngglig smörja av avgiftsstrukturer och fördelningsscheman med hemliga avtal i botten? Något att fundera på över frukost måhända?

Av petter_sehlin

Tack för kommentarerna, värdefullt! Kent2, jag ska fundera på pappersbiten, jag vet att det är ett långskott och lite krystat. Jag ska fundera på hur jag kan beskriva det bättre (hinner inte skriva om det nu, det måste bli till kvällen :).

Av petter_sehlin

Miss av mig, kontrasterna var inte alls bra. Tack för påpekandet det är nu åtgärdat (inklusive stavfelen, tack!

Av petter_sehlin

Skulle gärna vilja ha lite feedback från er på forumet på denna.

http://stoppacopyswede.se/information.html

Personligt, javisst, men hittar ni några faktafel jag borde åtgärda?

Tack!

Av petter_sehlin

Stort tack för alla förslag och idéer! Det går riktigt bra framåt, vi har nu nära 7 000 underskrifter och över 3 000 "likes" på FB sedan sajten uppropet startade i eftermiddags. Det Twittras flitigt, håller det i sig kommer vi att klättra på "trendingen" så snabbt att de stora dags- och kvällstidningarna inte kan missa oss.

Bra jobbat allihopa, stort TACK för all hjälp och ert stöd!

Vi har flera grejjer på gång på sajten.

1. Visa antalet underskrifter
2. En ordentlig kostnadsförteckning liknande den som Sweclockers tagit fram.
3. Mer utförlig information om hur pengarna brukas/missbrukas av CopySwede.
4. En donationsknapp så att man kan donera en liten slant som vi använder för att köpa reklam för sajten på FB och Google.
5. Med mer... information kommer!

Som sagt, tack igen för all uppskattning och ert engagemang, det håller oss och hjulen snurrande!

Mvh,

Petter

Av petter_sehlin

Tack för alla positiva kommentarer!

Stort tack för alla positiva kommentarer och idéer på hur vi kan driva det här vidare!

Jag tänker försöka sprida detta på så många sätt som möjligt och jag är oerhört glad och tacksam om ni hjälper mig! Faktum är att denna typ av upprop gör skillnad, om det är något som politiker faktiskt lyssnar på så är det när vi som väljare sluter oss samman kring en fråga. Jag tror helt ärligt att vi kan få till en förändring om vi bara hjälps åt, Svensk demokrati fungerar faktiskt även om den känns lite stapplande ibland!

1. Jag försöker ordna så att läsbarheten på sajten blir bättre på en gång, jag har förmodligen valt fel storlek på fonterna.

2. En räknare är på gång, måste knappa ihop den först, men det är på G.

Om det är något ni vill/tycker så får ni gärna höra av er till mig på info@stoppacopyswede.se eller här i tråden så svarar jag så snart jag kan!

Tack igen!

Av petter_sehlin

Nu gör vi det, skriv på uppropet mot CopySwede!

Hej,

Vi KAN göra något åt CopySwede, det är jag helt säker på. Men, det kommer att kräva att vi alla hjälps åt och samlar tillräckligt mycket namnunderskrifter för att IT minister Anna-Karin Hatt skall lyssna på oss. Man kan tycka att det inte borde vara något problem med en så puckad sak som CopySwedes uppgifter, men det är svårt att nå ut när man inte har deras marknadsbudget...

Jag har byggt en sida för vårt upprop, http://stoppacopyswede.se

Gå in på sidan och skriv under, men ännu viktigare, dela sidan med vänner, bekanta, sura grannen, jultomten och alla ni träffar och känner. Vi måste få ut detta och få snurr på det för att få tillräckligt många med oss!

Sedan, när vi har tillräckligt många underskrifter, ska jag skriva ut listan och gå och sätta mig i receptionen hos vår IT minister och vänta tills hon tar emot våra krav och listan, det lovar jag!

MVh,

Petter