Inlägg

Inlägg som albin153 har skrivit i forumet
Av albin153
Skrivet av Svampen:

Jag sitter på en 4790k @4,4ghz, gtx 1070, 2x8gb 1600mhz minnen och asus z97a bräda.
Har mellan 240-300fps på 64 tics mm.
Dippar ner mot 200 med mycket smokes.
1280x960 alla videosettings på low.
Har 330-350 i snitt fps på benchmark mapen som finns i workshopen.
OBS dock med ovan nämnda videosettings så du jämför äpplen med äpplen.

Ja, det är ju inga super-fps du har heller med tanke på inställningarna. Tror du att det är rimligt att åka ner mot 80 fps med mina settings? Du råkar inte veta vad du får ut i League of Legends?

Av albin153
Skrivet av Donnerstal:

Okej. Då har du nog för höga inställningar.

Anledningen till användningen av CPU och GPU är:
1. CPUn ska inte nå 100%, för då kommer du definitivt märka av lagg. 65% är helt normalt.
2. GPUn ska helst ligga nära 100% för att få så mycket "frames" som möjligt. Men eftersom CS och League är väldigt CPU-krävande så kan inte GPUn användas till 100%. Och det går det inte att göra någonting åt.

Här är en YT-video med liknande specifikationer. Skillnaden är att personen kör på lägsta inställningarna med ett lite bättre grafikkort. Sedan är videon ett år gammal så man kan säkert räkna med några uppdateringar som försämrat prestandan. Det verkar inte vara långt ifrån dina FPS:
https://www.youtube.com/watch?v=NhhLL54rn-k

Edit: Sedan kan det såklart vara något problem. Hur ser temperaturerna ut? Har du en bra kylare så kanske du skulle överväga att överklocka CPU:n?

Det är förstås möjligt att det är cpun som är en flaskhals. Tempsen kan du se i mitt första inlägg. Har en mindre tornkylare. Men jag tycker inte att jag bör få så här låg fps, det kan inte stämma. I League har jag ca 90-120 fps när det händer saker och 150fps när inget händer. Enligt den här länken kan du se att jag bör ha mycket högre:
https://www.gpucheck.com/sv-eur/compare-game-cpu/league-of-le...

Jag kan ju också nämna att jag har haft mycket bättre prestanda med dessa komponenter i annan konfiguration. Om du ser min signatur så har jag två datorer. Jag tog i7 4770k och 16gb-ramet och satte dem i dator 2.

Av albin153
Skrivet av Donnerstal:

Spelen uppdateras. Jag vet iaf. att FPS:en i CS har försämrats en del med åren. T.ex har inte ens jag med ett 3080 och en 2600X stabila 200 FPS i CS. Nu är 2600X långt ifrån en av de bättre spelprocessorerna, men den är några procent bättre än 4770K.

Men med vilka grafikinställningar spelar du? Och är problemet med FPS:en något nytt eller har det alltid varit så?

Jag spelar med de högsta inställningarna i båda spelen i 1080p. Jag får högre fps om jag sänker dem. Problemen har funnits ett tag. Men som sagt får jag ovanligt låg fps även i League of Legends. Jag bör få minst 200 fps i båda spelen, men det får jag aldrig. Förklaringen bör ligga i att varken cpun eller gpun går över 65% av användning. Men av vilken anledning?

Av albin153
Skrivet av Donnerstal:

Det är med högsta sannolikhet din processor som är problemet eftersom den snart har 8 år på nacken.

De nämnda spelen är dock över 8 år gamla. Vet att komponenterna ska klara att driva de spelen med minst dubbla FPSn.

Av albin153

Låg fps i spel

Jag har en dator som presterar dåligt när det kommer till spel. Får ca 80-140 fps i CS:GO och 100-160 fps i League of Legends (Är dessa två spel jag spelar för tillfället). Detta är samtidigt som CPU kör på 40-55% och 45-65% för GPU. Temperaturerna är då ca 55C för CPUn och 65C för GPU. När det kommer till syntetiska tester presterar datorn som den ska där CPU och GPU belastas 100%. Cinnebench R23 score: 4320 (multicore), 3DMark FireStrike Ultra score: 3367 (Graphics score: 3256). Dessa poäng verkar normalt för komponenterna, kanske att processorn bör få lite mer poäng i cinnebench. Grafikkortsdrivrutiner och Windowsuppdateringar är de senaste.

Komponenter:
Asus z87-A
i7 4770k (stock)
A-data 2x8 1600MHz (XMP)
Geforce 1660 Ti
Be Quiet Pure Power 630W

Skärm: 1080p 144Hz med displayportkabeln i grafikkortet.

Varför får jag inte högre fps i lättdriva spel?

Av albin153
Skrivet av Anthraxious:

Ingen har sagt ngt om fri konkurrens. Det enda problematiska är kinesiska STATEN. I Kinas lagverk är det tydligt att om staten säger åt ett företag att göra ngt så måste de göra det. Inga men, så länge man vill behålla sin verksamhet (eller frihet).

Tänk den dagen Kina inte gillar att vi t.ex. Demostrerar för Hong Kong. Så säger kinesiska staten till Huawei att stänga ner 5G i Sverige tills vår regering gör ngt åt demonstrationerna. Vad gör vi i ett sånt tillfälle? Gemene man som bara bryr sig om sig själv kommer antingen säga "sluta demonstrera, låt de sköta sitt. Jag har ji fan ingen 5g!".

Ett litet exempel på vad som KAN ske. Säger inte att det är högst troligt men det är inte helt uteslutet.

Ni kan såklart byta ut demonstrationer mot att någon delar Xi Jinping bilder där han ser ut som Nalle Puh eller vad som helst. Diktatorer är inte precis kända för sin humor eller temperament. Kolla på Trump, Erdogan, etc. Finns flera fall där det är extremt tydligt hur hemska vissa ledare är och den makt de har kan göra det jobbigt även för andra globalt, inte bara i sitt egna land.

Nu drar det iväg lite men OnT;
Detta är mest PR för att rädda sig själva i den kinesiska marknaden.

Menar du att det är tekniskt möjligt för Huawei att när som helst stänga av den 5G-hårdvara som de levererat? Om så är fallet är det väldigt skrämmande.

Av albin153
Skrivet av corb06:

Dom måste fimpa de där tjocka kanterna runt skärmarna, ser ut som design från 2016 (Sony Xperia Z3 tablet).
År 2021 är ett år där bezels inte existerar

Jag håller med.

Skrivet av aholman:

Är det inte jobbigt med en pekplatta där man måste hålla i skärmen?

Skrivet av Cooling23:

Det blir jobbigt att hålla om det finns bara skärm och inget ram.

Man kan väl stänga av touchen vid kanterna bara? På så sätt kan man hålla där utan feltryck men samtidigt få en större skärmyta.

Av albin153

Det jag reagera på instruktionerna är denna mening "Det du behöver göra för att vinna är att hitta påskägget på den nya serien Ion+, redovisa för var det fanns, hur du hittade det och bli först med att göra detta i diskussionstråden som tillhör den här artikeln.". Detta tyder enligt mig på att det behövs flera steg för att hitta easteregget. Någon typ av morse-kod alternativt bokstavs/sifferkombination är alltså ganska troligt svaret.

Av albin153

Värme är inte ett problem för mig. Jag gillar värmen och har inga större problem av den. Stugans sängkammare är på något vis alltid sval. Hur farfarsfar lyckades med det när han byggde stugan för 70 år sedan vet jag inte, men kan ha göra med att rummet är ett par trappsteg längre ner än resten av stugan.

Av albin153

Nya Mercedes A-klass eller CLA är vad jag hade valt. Ganska mycket teknik i basutförandet men finns mycket mer om man är villig att betala. Billigaste A-klassen med widescreen kostar 262k ny. Men då får man i min åsikt den överlägset snyggaste interiören i klassen. Utsidan är även den snyggast i klassen.

Av albin153
Skrivet av str8forthakill:

@albin153:
Det är enbart DP porten som påverkas av felet jag nämde, täcker HDMI ditt behov av bandbredd så kör på, 60hz duger inte för mig dock :). btw i princip Alla DP kablar har 20 pins på kontaktdonet, frågan är om det faktiskt finns en kabel ansluten. Du kan enbart kolla dem med en multimeter eller dylikt, om det finns kontinuitet på pinnen.

Alternativt kan DP kabeln ha gått sönder.

Hmm, jag behöver DP för 144hz. Ska man köpa en ny DP kabel och hoppas på det bästa?

Av albin153
Skrivet av Panzerfister:

Gott mos att du gick det att funka!
Att jag hade fel är en lätt börda att bära i skenet av att OP har ett bekymmer mindre att oroa sig över!

Tack för hjälpen ändå!

Av albin153
Skrivet av perost:

Det är väl möjligt, men det kan också hända att det gamla grafikkortet bara råkat dö av helt andra orsaker. Det är nog tyvärr ett av livets mysterier som du aldrig kommer få något definitivt svar på

Bara att lägga till den på listan då
Nej, men tack för hjälpen!

Av albin153
Skrivet av Panzerfister:

Den mänskliga psykologin är spännande, när jag tipsade om PSU tyckte jag det lät till 75% troligt, nu när jag blir "ifrågasatt" känner jag instinktivt att det är PSU till 400%

Så ja det kan låta märkligt, men det är nu en obestridlig sanning hos mig.
Speciellt detta med att fläktarna går igång men datorn går inte igång som den ska är vad jag baserar det på.

Testa gpu i annan dator så kommer du se att det funkar utmärkt där.
När du sedan kryper till korset och slänger i en annan PSU och allt funkar som nytt fast bättre, glöm inte vem du ska tacka

Kan lägga en brasklapp också att jag hoppas det löser sig för dig oavsett vad felet visar sig vara!

Skrivet av Coreflake:

Kandet vara det gamla "ström på pin20" i displayport kabeln från skärmen?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av str8forthakill:

Kan det vara så att du har en av skärmarna med ökända hårdvarudefekterna? Så som Asus VG278QE bland annat. De kan helt random tappa displayport signalen pga ett inbyggt hårdvarufel. Du kan utesluta det genom att testa en annan skärm.

Om du har en av dem, ett sätt att få tillbaka signalen på är att stänga av skärmen, dra ur strömkabeln och eventuella skärmkablar, tryck på on-knappen (för att dränera kondensatorer) och låt den stå i en minut, sedan koppla tillbaka allt och kör på. I värsta fall har skärmen havererat helt och är kass.

Problemet är löst! @Coreflake kom fram till vad problemet var. Displayport-kablen hade den extra 20pinen. Datorn funkar fint med HDMI kabel istället. Det var alltså inte fel på nätagget.

Dock funkar inte det gamla grafikkortet alls. Har den fått en permanent skada av DP-kabeln?

Av albin153
Skrivet av perost:

@albin153: Det bästa vore om du kunde testa grafikkortet i en annan dator, så att du vet om det faktiskt är trasigt eller inte. Något annat att testa är att bara montera om grafikkortet, ifall det är något strul med kontakterna.

Jag håller med dig om att det vore märkligt om det är nätagget som är problemet, men i såna här situationer kan det egentligen vara vad som helst. Om nätagget är riktigt dåligt så kan det döda grafikkort genom att t.ex. skicka ut väldigt oren ström, men det första som brukar ryka i såna fall är hårddiskar och inte grafikkort. Men om det visar sig att grafikkortet faktiskt är trasigt så skulle jag byta ut nätagget direkt.

Okej, jag får försöka testa grafikkorten i en annan dator då.

Av albin153
Skrivet av Panzerfister:

Låter som nätagget enligt mig, turligt nog även den lättaste komponenten att felsöka.

Känns väldigt märkligt om det är nätagget som spökar. Datorn funkade perfekt efter jag bytte grafikkortet men nu efter ett par veckor slutar den fungera igen. Allt får ström och datorn fungerar utan grafikkortet. Känns mer som att det är moderkortet som spökar.

Av albin153

Är det någon som har haft ett liknande problem??
Är det fel på nätaggregatet?
Är det fel på moderkortet?

Av albin153

Datorn startar inte med grafikkortet, hjälp!

Hej,

Jag har ett väldigt märkligt problem med datorn. Problemet startade för ca två veckor sedan då datorn inte ville starta. Jag lyckades felsöka mig till att det var fel på grafikkortet. När jag tar ut grafikkortet ur datorn och kör med den integrerade grafiken istället funkar datorn precis som vanligt. Jag köpte därför ett nytt grafikkort (1660 ti) som funkade felfritt i två veckor fram tills nu. Jag var borta sen i torsdag och kom hem idag (lördag). Nu har jag samma problem som innan. När datorn sätts igång, varvar fläktarna igång, inga fel-lampor lyser men skärmen får ingen signal. Jag tar ut grafikkortet och datorn fungerar felfritt med den integrerade grafiken i processorn. Vad är felet?

Komponenter:
CPU: i5 4690K
MOBO: Asus z87-A
PSU: Be Queit Pure Power 630W
RAM: 2x4 Corsair ddr3

Nya GPUn: Gigabyte GTX 1660 ti
Gamla GPUn: EVGA GTX 780

Tack på förhand!

Av albin153
Skrivet av Purrfected:

@albin153: Skulle vilja tipsa dig om denna https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/oppen-ingang/utbi...
Jag vet att även Luleå har Öppen Ingång så gissar att alla universitet har det.
Om du nu är osäker vad du vill utbilda dig till så kan jag rekommendera den!

Vad gäller plugg så kan du räkna med mer plugg än i gymnasiet vad du än pluggar.
Det är dock väldigt mycket roligare på högskola/universitet imo och särskilt om du går med i kåren så du har något att göra när du inte pluggar, mycket roligt folk och något annat att tänka på ibland!

Exakt hur mycket plugg du behöver lägga ner är ju givetvis personligt och har mycket o göra med vad du är bra på och hur lätt du har att lära dig.

Ska du läsa civilingenjör så är väl dock det mer eller mindre ett krav med talang för matte. Har du problem med matte c tex (heter det så fortfarande?), så kommer du behöva lägga ner mer tid på utbildningen än andra som har lätt för matten.
En polare som började på öppen ingång i Luleå för typ, 10 år sen. Sa att matten dom började med var i stil med matte e.

Jag vet även personer som pluggat 2 år KY systemutvecklare och gick in i högt ansedda företag med ansvar över flertalet personer direkt efter studierna, samtidigt personer som pluggar 3 år högskola/universitet och sitter på helpdesk idag.
Allt har o göra med din egen inställning, du skapar din egen lycka. Även om skolan kan hjälpa dig en bra bit på vägen, så är det inget som hindrar dig från att utvecklas själv och göra det du vill.

Tack för svaret! Öppen ingång låter intressant men är inte så sugen på att plugga i fem år. Jag är ganska bra på matte så det skulle nog inte vara ett större problem. Det lutar nog lite åt en treårig ingenjörslinje för tillfället.

Skrivet av DeGreeZ:

Vill du ha en kul och bra utbildning och garanterat jobb.
Sök till NSA!!!

Nätverk- Systemadministration HiS

Jag som tänkte på amerikanska säkerhetsmyndigheten när du skrev NSA men tack för tipset.

Skrivet av spinxen:

Liten heads-up bara, framförallt ingenjörsutbildning kommer kräva betydligt mer av dig än gymnasiet, du riskerar att hamna efter från början om man går in med inställningen att det räcker med att lyssna på lektionerna. Många får det rätt kämpigt första 1-2 terminerna.

Sen till ämnet:

Ingenjörsutbildning - Om du vill ha en bred bas och du gillar matte,

Systemvetenskapligt program - Om du vill ha en bred bas och inte gillar så mycket matte

Välj ett "bättre" universitet om du har möjlighet (Chalmers, KTH, Linköping etc), men bara om du känner att flytten skulle va kul, med rådande marknad har det marginell inverkan på din lön. I dagsläget skulle jag heller inte säga att master är värt, 3-årig är mer än tillräckligt för de flesta fall. Kan ärligt säga att ingen av dem jag anställt senaste tiden har jag lagt någon som helst vikt vid utbildning, vet att det kan sticka i ögonen på en del (inklusive mig själv) men sådan är verkligheten.

Har förstått att man får kämpa mer på egen hand när man kommer till högskolan. Intressant att du nämner dessa tre högskolor som "bättre". Vet bara att Chalmers och KTH brukar nämnas som de bästa men vilka mer är att föredra? Vilka ska man undvika då?

Skrivet av CCWarlock:

Du får räkna med att spendera åtta timmar om dagen på vardagar, det är heltidsstudier. Ibland kanske det blir mer eller mindre beroende på hur det går.

Kan också tipsa om att man inte måste plugga vidare direkt efter gymnasiet. Kan vara gött att jobba lite.. eller hitta på något annat avbrott från studierna.

Tror nog att jag pluggar vidare direkt efter gymnasiet

Av albin153
Skrivet av _niko_:

Välj efter vad du tycker är roligt och gärna vad du har fallenhet för.
Jag gick en KY (heter YH idag) främst för praktiken (gav mig första jobbet) samt för att få lite på papper (även om ingen efterfrågat).
Att leta jobb baserat på presumtiv hög lön kan ju vara bra men då får du oxå vara jävligt duktig på det området eller ha en del tur/kontakter.
Räkna även med att du kan få ta ett par "hundår" initialt innan du kommit dit du vill.
Bra framtidsmöjligheter har man alltid om man är duktig och lyckas med bra referenser vilket kommer efter ett gäng år i yrkeslivet.

Okej, så du menar att det spelar ganska liten roll vilken utbildning jag väljer. Men i så fall är det bara att välja ett enkelt tvåårigt program som snabbt ger mig jobb.

Skrivet av Purrfected:

@albin153: Alla utbildningarna kommer ge dig jobb, hur långt du kommer är helt upp till dig själv, gör du bara det som krävs för att klara varje utbildning och inte har något eget intresse i området, så kommer du inte komma lika långt.
Ta det du tycker är mest intressant och det du gärna sitter och pillar med på fritiden, då kommer du få bäst belöning både i lön och livskvalité.

Skrivet av GuuFi:

Som andra nämnt ta det som verkar mest intressant, skitsamma vad medianlönen är.
Finns inget värre än att utbilda sig i flera år och sedan jobba med något man inte känner något riktigt intresse för.

Som jag tidigare skrev så vet jag inte vad som är mest intressant. Jag har ett ganska brett intresse för teknik. På fritiden gillar jag att hålla mig uppdaterad på många olika teknikområden. Det kan t.ex. vara datorkomponenter, esport, teknikindustrin (patent och regler) till vilka krafter som påverkar flygplan och bilar. I skolan lär vi oss att programmera i C# vilket är väldigt kul men inget som jag spenderar massa timmar på hemma.

Skrivet av toobypls:

Har lite input här, på utbildningen som jag gick:
Om du har möjlighet/lust att plugga i Stockholms-trakterna så skulle jag vilja slå ett slag för Datateknik på KTH. Finns både civilingenjör (5 år) och högskoleingenjör (3 år, denna gick jag). Bra utbildning om du vill jobba med programmering.

Skrivet av CCWarlock:

Frågan är som sagt vad du vill göra när du är färdigutbildad och hur bred grund du vill ha bakom dig så du kan välja lite vidare. Kan slå ett slag för ingenjörsutbildning, brett och bra.

Ja, ingenjörslinjerna verkar vara ganska så breda vilket är kanske något som passar. Men hur hög stress är det? Jag gillar inte att behöva plugga mycket hemma utan framförallt klara mig på lektionerna (vilket funkat bra på gymnasiet).