Inlägg

Inlägg som Snoken_2014 har skrivit i forumet
Av Snoken_2014
Skrivet av OskarW90:

I dessa fall så hade nog köparen i fråga registrerat mobilen i sitt egna namn samt kopplat upp den mot internet. hittade dock inget fall som liknade detta inom ARNs referat Databas.

I ärendet 2005-1660 har konsumenten köpt en mobiltelefon. Köparen önskar sedan ångra sitt köp på grund av att mobiltelefonen inte har den standbytid som utlovats. Nämnden bedömer att den undersökning som köparen måste ha genomfört för att kunna avgöra om telefonens standbytid varit tilläcklig eller inte måste ha varit alltför omfattande för att telefonen ska kunna anses vara i väsentligen oförändrat skick och beslutar därför att ångerrätten inte längre är tillämplig. Nämnden hänvisar i sitt beslut både till rekvisitet i väsentligen oförändrat skick och till undantaget om varans skick förändrats till följd av en åtgärd som varit nödvändig för att undersöka den.

www.diva-portal.org/smash/get/diva2:543593/FULLTEXT01.pdf

Av Snoken_2014

Finns ARN fall där konsument har startat telefonen och ville ångra sig. Det gick inte ARN med på och gav butiken rätt.

Finns även ett fall där konsumenten ville kontrollera batteritiden på telefonen och ville ångra sig. Det gick inte ARN med på och gav butiken rätt.

Av Snoken_2014
Skrivet av Veni:

Men då är den inte längre i väsentligt oförändrat skick. Då är den mer: något oförändrat skick. Men okej, man kanske kan sätta ihop allt så att inget syns att det varit brutet och då köper jag att det är i väsentligt oförändrat skick.

Men....

om jag köper t.ex ett USB-minne, SD-kort m.m och gör följande:

1. Bryter plastförpackningen som är helt förseglad som en enda stor plombering(svetsad?), dvs det krävs kniv eller sax för att öppna förpackning.
2. Stoppar in USB-minnet och prestandatestar detta(dvs data skrivs till enheten), men upptäcker att min dator enbart har USB 1.0/1.1 när det går riktigt långsamt.
3. Och nu vill jag returnera detta eftersom jag har köpt fel och vill inte köpa en ny dator eller ett USB 2.0/3.0 PCI(-e) kort.

Du menar då på fullt allvar att produkten fortfarande är i väsentligt oförändrat skick?

Japp du får ångra detta köp.

Dock så ska förpackningen skickas med görs inte det är det inget giltigt ånger köp.
Du får inte heller prova usb minnet mer än en gång.

Av Snoken_2014

Kommer bli intressant hur den nya lagen som kommer tror det är i juni 2014 kommer fungera i praktiken.

Det ska bli tillåtet att ångra köp inom 14 dagar efter mottagandet även om produkten inte är i Väsentligen oförändrat skick.
Men då ska kunden ersätta butiken för värdeminskningen.

Sedan ska vist det vara lag på när produkten ska vara åter hos butiken 14 dagar från att konsument lämnade meddelande till butiken.

Av Snoken_2014
Skrivet av OskarW90:

Fast vi pratar inte om en dator med ett OS, där problemet ligger.

Vi pratar om ett grafikkort vars grundläggande funktion är att visa bild. för att den ska göra det så får du alltså plugga in den i dator

Det är var inte det jag ville belysa utan jag menar att det är olika från fall till fall.

Hittar inget fall hos ARN som belyser just grafikkort.

Det finns ett fall där konsument monterat ett moderkort och det har då blivit repor på det.
Konsumenten fick inte ångra sig.

Om vi säger tänker oss följande.

1. Konsument köper ett grafikkort.
2. Konsumenten öppnar förpackningen.
3. Konsumenten monterar och installerar grafikkortet.
4. Konsumenten ångrar sig.

Vad har hänt under denna tid konsumenten har haft produkten ?
Hur länge har han testat den ?
Har han varit så försiktig som krävs vid montering och testning Tex använt ESD skydd vid montering ?
Är det monteringsskador på grafikkortet ( skruvmärken ) ?
Är tillbehören hela ?
Saknas något tillbehör ?
Finns originalkartongen kvar ?

Beroende på vad svaren blir här så kan han ha rätt att ångra sig. Men ångerrätten kan också vara förbrukad.

Av Snoken_2014

Utgångspunkten i reglerna om ångerrätt är om varan är i väsentligen oförändrat skick. Om varans skick ändrats mer krävs att konsumentens åtgärder varit nödvändiga för att undersöka varan. För varje enskild vara får man därför göra en bedömning av varans skick. Har konsumenten gått för långt i sin undersökning mister han sin rätt att ångra sig.
För att avgöra om konsumenten har ångerrätt behöver man forska närmare i på vilket stadium han/hon borde ha förstått att varan inte var som förväntades. Ju mer tekniskt utrustad en vara är ju mer får man underöka den.

Här finns intressant läsning.

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:543593/FULLTEXT01....

Av Snoken_2014
Skrivet av OskarW90:

Båda dina exempel är felaktiga, det ena är motbevisat av ARN det andra är inte relevant.

Du FÅR testa varans grundläggande funktion.

När det kommer till dammsugare så finns det fall där damsugaren använts över 30 minuter och ARN fastslår att ångerrätten gäller.

När det kommer till Datorn, så är detta en enskild komponent som är köpt och han har rätten att packa upp den försiktigt och testa dess grundläggande funktion! dvs han FÅR installera denna i datorn!

Det finns även fall där det är fastställt att om man är tvungen att förändra en produkt för att kunna testa dess grundläggande funktion så får man det!

Här är ett fall solklart vad gäller ångerätt av en köpt dator.

https://lagen.nu/arn/2008-8043

Här är fallet med dammsugaren och en tv . Och vad jag kan se så har hon använt / testat den betydligt mindre än 30 min och fick då ångra sig

https://lagen.nu/arn/2002-2164

Av Snoken_2014
Skrivet av freddan007:

Hur fungerar ångerrätten? Om jag beställer ett grafikkort, har jag då rätt att testa grafikkortet och sedan ångra mig för att skicka tillbaka det eller gäller ångerrätten for datorkomponenter på samma sätt som ovanstående exempel, alltså när jag brutit förpackningen upphör ångerrätten?

Tack på förhand!

Var bara tvungen att regga mig för att svara på ditt inlägg.

I detta fall är ångerrätten förbrukad pga. att varan inte längre är i väsentligen oförändrat skick.

Du har rätt att öppna paketet och undersöka varan försiktigt. Börjar du montera in den i din dator är ångerätten förbrukad.

T.ex. Konsumenten köper en dammsugare och dammsuger hela huset.
I detta fall är ångerrätten förbrukad pga. att produkten är mer än undersökt och testad.

T.ex. Konsumenten köper en parfymflaska. När han får flaskan öppnar han den och tycker inte om doften. Han ville då ångra köpet.
I detta fall är ångerrätten förbrukad pga. att varan inte längre är i väsentligen oförändrat skick.

T.ex. Konsumenten köper en dator. När han får datorn startar han datorn och fyller i personliga uppgifter samt gör en del inställningar.

”För att kontrollera hårdvarans (datorns) grundläggande funktion räcker det enligt nämndens mening med att starta datorn. För det fall att personliga inställningar (såsom val av språk etc.) görs i operativsystemet erfordras ett visst arbete med att återställa datorn. Det gäller särskilt då det inte kan uteslutas att datorn har anslutits mot Internet.”

Mot den här bakgrunden anser nämnden att datorn inte längre är i väsentligen oförändrat skick och att köparens ångerrätt har upphört. I ARNs referat nämns att säljaren måste spendera tid för att återställa datorn till säljbart skick.

Jag kommer inom snar framtid med hjälp av konsument jurister publicera en artikel mm vad som exakt gäller vid ångerrätten.