Inlägg

Inlägg som Elektroman har skrivit i forumet
Av Elektroman
Skrivet av Limpfittz:

Det skulle kunna vara galvaniska störningar. vad kör du för högtalare/baslåda?

Med galvaniska störningar, menar du någon form av elektriskt glapp? Tror det kan uteslutas då spraket försvinner av att endast starta om programmet, alltså inte att rätta till något glapp. Kör ingen baslåda, datorn det sker på är en laptop och det sker när det inte är några externa högtalare inkopplade.

Fler idéer?

Av Elektroman

Ljud börjar spraka

På en dator med ljudkortet "Cirrus Logic CS4206A (AB 77)" börjar ljudet spraka ibland. Det händer ofta när en video är igång och videon pausas, sedan när man trycker på play igen så har ljudet börjat spraka. Detta fortsätter sedan tills man startar om programmet som spelade upp videon, efter man har startat om det så verkar ljudet "ha startats om" och låter normalt igen.

Det händer både med videor i webbläsaren och när lokala video- och ljudfiler spelas upp. Det sker alltså i flera olika program, så misstänker att det har med ljudkortet att göra. Har kollat att det är senaste drivrutinerna på ljudkortet.

I övrigt har jag ingen aning om vad som är fel. Någon som har någon idé?

Av Elektroman

Vilken sorts skärm är bäst för ögonen?

Har det gjort några undersökningar vilken sorts skärm som är bäst för ögonen? Vilken/vilka är det i så fall? Någon som kan länka?

(Har sökt men hittar bara artiklar om att man ska ta pauser då och då när man sitter vid en skärm för att vila ögonen och liknande.)

Av Elektroman

Konvertera batch av bilder till pdf-dokument?

Kan någon tipsa om ett bra (gratis, enkelt) program som funkar till W7 för att konvertera ett gäng bilder, t.ex. .jpg-bilder till ett pdf-dokument? Vill ha så att det blir en bild på varje sida, där bilden täcker hela sidan.

Av Elektroman
Skrivet av mrqaffe:

Kan du ansluta trådlöst till routern eller inte, om inte så logga in via kabel och kolla dess inställningar och skapa en ny wifianslutning i klienten.

Hittade felet nu, verkar som det var default-inställning att ansluta med "3G/4G only".

Av Elektroman
Skrivet av KiWo:

Kan du pinga 8.8.8.8 (Google DNS)?

Nix.

När jag kopplar in datorn direkt till nätverksuttaget fungerar allt som det ska, men när jag kopplar in routern till nätverksuttaget verkar det inte upprättas någon anslutning över huvud taget. Lamporna på routern står bara och blinkar (som de gör när den håller på att ansluta) men de fortsätter bara blinka i flera timmar utan att det händer något.

Skrivet av mrqaffe:

När du fabriksåterställer kan det innebära att routern byter ssid och krypteringsnycklar också och inte bara kanal.
Du bör vara ansluten via kabel när du konfigurerar så du kan kolla vad som händer utan att riskera att bli bortkopplad.

Ingen aning om detta har hänt men om det har det, vad gör jag då? Jag har varit ansluten med kabel under tiden jag ändrade inställningarna.

Av Elektroman

Router har slutat fungera

Har en TP-LINK router. Jag provade att ändra vilken kanal som skulle användas på routerns inställningar på 192.168.0.1, provade lite olika kanaler och olika bandbredd men märkte ingen skillnad så ändrade tillbaka som det var från början ("Auto"). Efter detta gick det dock inte att hitta nätverket via mobilen först, och sedan inte heller via datorn. Har provat att resetta routern, att starta om den och även "restore factory settings". Men händer inget. När jag kopplar in routern blinkar lamporna bara men tycks inte upprättas någon anslutning. När jag felsöker internetanslutningen i Windows står det "DNS-servern svarar inte".

Någon idé vad som är fel och hur man kan fixa det?

Av Elektroman

Mäta radiovågor?

I dagens samhälle då i princip varje lägenhet har en egen ständigt uppkopplad radiosändare i form av en trådlös router (för att inte tala om alla mobiltelefoner) så vore det intressant att mäta hur denna radiovågsaktivitet ser ut på olika platser.

För att mäta detta skulle jag vilja använda något spektrumanalysatorprogram, men har inte direkt någon erfarenhet av sådana så jag skulle behöva lite hjälp. Jag vill alltså mäta hur stark strålningsintensiteten är vid olika frekvenser. Vilket program passar för denna typ av mätningar? Och hur ställer man in att det ska ta in och analysera data från den inbyggda antennen i datorn?

Någon som har erfarenhet av detta som kan ge tips?

http://www.besecurenetworks.com/images/wireless.png

PS. Jag vet att en dedikerad antenn/mottagare vore att föredra för att göra en vettig analys, men till att börja med så vore det intressant att testa bara med den inbyggda antennen i datorn och se vad man får fram.

Av Elektroman

"Bokstavsordning" för siffror och tecken?

Var någonstans kan man se hur olika sifferkombinationer och tecken prioriteras enligt "bokstavsordning" för filtyper?

I Windows Explorer kommer exempelvis ett filnamn som innehåller "0002" EFTER "001" när man sorterar i "bokstavsordning", men i andra program kommer det före. Var någonstans man kan se en lista på eller läsa om hur dessa prioriteringar ser ut, inklusive olika tecken?

Av Elektroman
Skrivet av kalle-anka:

Men Windows Fotovisare har någon liknande funktion. Ifall du markerar flera bilder och sen väljer "skriv ut" så kan du anpassa storleken så att flera bilder kommer på samma papper. Dock utan sidkantslinje.

Detta funkade nästan, förutom att det inte gick att välja att skriva ut på båda sidorna av varje papper som jag också vill kunna göra.

Skrivet av Tea42BBS:

kan tänka mig att det finns i photo redigerings program / album program, kanske kan kallas "contact sheet"

Verkar alldeles för omständigt, vill skriva ut hundratals sidor så behöver något som gör detta automatiskt, har inte tid att sitta och göra det för hand.

Skrivet av mrqaffe:

Det brukar finnas såna funktioner i skrivarens inställningar, drivern skalar om och placerar ut flera sidor per papper, .

Var hittar man detta? Har letat runt bland skrivarens inställningar men hittar inte detta någonstans.

Av Elektroman

Program för att spela in allt "ut-ljud" från datorn

Är på jakt efter ett bra program för att spela in allt utgående ljud i datorn, alltså spara detta till en ljudfil. Verkar finnas hur många sådana här program som helst så uppskattar om folk som testat något särskilt bra kan rekommendera. Jag kör Windows 7. Tack på förhand!

Av Elektroman
Skrivet av Ninjaflipp:

http://i.imgur.com/yY8PwZC.png

Gammal bild, men det är fortfarande ungefär där jag ligger. Fått mer än 150 vid några tillfällen dock.

Vad har du för tangentbord? Folk säger att det går snabbare att skriva på mekaniskt tangentbord. Kanske vore värt att skaffa.

Av Elektroman

Roligt test. Fick själv runt 90. Dock undrar jag om man får minus om man skriver fel? Jag försöke verkligen skriva rätt men om man mer bara "köttar" på med mindre hänsyn till stavning känns det som att man skulle kunna få mer.

Undrar också om någon provat med DVORAK/SVORAK eller liknande?!

Av Elektroman

Kan någon förklara vad exakt det är som gör att föroreningarna behöver tvättas bort för att inte komponenterna ska gå sönder?

Av Elektroman

Internet på mobilen via kabel?

Finns det något sätt för att via kabel (alltså INTE wifi) koppla en mobiltelefon till en enhet med internetanslutning, så att mobilen också blir internetansluten? Tänker att man t.ex. kopplar den via USB till en dator som har internetanslutning och på något sätt delar denna anslutning från datorn till mobilen. Går det att göra och i så fall hur?

Av Elektroman

Skriva ut (massa) bilder som dokument, 4 på varje sida?

När man skriver ut .pdf-dokument går det att välja att skriva ut 4 (eller annat antal) "sidor" per sida, alltså så här (se bilden):

http://s27.postimg.org/bsa7ka68x/image.png

Jag undrar hur man kan göra samma sak med bilder? Vill alltså skriva ut en (massa) bilder som är sorterade i en viss ordning, men 4 på varje sida (alltså 8 på varje blad när man skriver ut på båda sidorna). Gärna även med en sån där snygg sidkantlinje som går att göra med .pdf-dokument (se bilden).

Vad finns det för program som man kan göra detta med?

Av Elektroman
Skrivet av MagnusL:

Följande bok var kurslitteratur på Linköpings Universitet:
http://www.adlibris.com/se/bok/digital-teknik-9789144001104

Skrivet av Shimonu:

Vad gäller bok för den kursen. Jag själv köpte bara övningsboken och gick bara på föreläsningsanteckningar sen, det funkade för mig. Det var övningsboken som tillhörde den bok MagnusL länkade ovan.

Jag har kollat på den boken och den verkar i alla fall vara mycket bättre och mer pedagogiskt skriven. Men är ni säkra på att det är samma innehåll som det jag postade innehållsförteckningen till? Som jag tidigare skrev verkar det jag postade vara mer inriktat på "datasystem" i allmänhet. Dessutom är ju senaste upplagan av "er" bok från 1996, kan det verkligen fortfarande vara aktuellt inom ett ämne som detta?

Skrivet av Shimonu:

Nu vet jag inte vad du pluggar för program men jag antar att du antingen precis börjat eller läser andra året. Har du precis börjat så kan jag säga att de flesta kurser kommer ha beskrivningar och lösningar av problem som är matematiska. Låt det inte skrämma dig då utan lär dig det tänkandet.

Det är inte matematik i sig jag har problem med och självklart heller inte ämnet digitalteknik i sig, utan det jag ogillar med kompendiet som jag skriver om i trådstarten är snarare sättet det är skrivet på. Det är väldigt tråkigt och opedagogiskt skrivet. Jag har läst många kursböcker i andra ämnen så jag vet att det det går att skriva mycket, mycket bättre och mer pedagogiskt.

Tar alltså fortfarande jättegärna emot tips på alternativa informationskällor (gärna videor eller webbsidor/tutorials, men även BRA litteratur) inom detta ämne!

Av Elektroman

"Digitalteknik" (Datavetenskap)

Jag skall läsa en kurs vid namn "Digitalteknik" och är jakt efter vettiga informationskällor inom detta. Till att börja med bör det nämnas att trots att kursens namn ger intrycket av att det handlar om elektronik / digitala kretsar så tycks det till största delen snarare handla om ren Data- och/eller systemvetenskap.

Den information som institutionen anser att man ska läsa består i alla fall av ett taffligt skrivet "kompendium" som är helt otroligt tråkigt skrivet och dessutom förklaras saker väldigt dåligt i det. Så jag vill gärna hitta någon annan informationskälla än detta. Här är kompendiets innehållsförteckning så att ni kan se mer specifikt vad det handlar om:

http://s8.postimg.org/y76i30if5/image.jpg

http://s8.postimg.org/doblxy4ht/image.jpg

http://s8.postimg.org/3saiyaypt/image.jpg

Tar tacksamt emot rekommendationer av alternativa informationskällor (helst videor eller webbsidor/tutorials, men även BRA litteratur) inom detta ämne!

Av Elektroman

Hindra Youtube-filmer att ladda och starta automatiskt

Vet inte om det har skett någon uppdatering, men plötsligt så har inbäddade youtube-klipp börjat ladda in och spelas upp automatiskt. Minst sagt irriterande då det på t.ex. forum kan finnas flera inbäddade videor på samma sida som då börjar spelas upp samtidigt. Varför detta plötsligt börjat hända vet jag inte, men det var inte så innan. Jag undrar i alla fall hur man löser det. När jag sökte hittade jag bara script som inte fungerade.

Kör Firefox och Windows 7. Lösning för detta system mottages tacksamt.

Av Elektroman

"Submeny" i Android?

Har hänt ibland att det kommit upp en "submeny" i Android. Har laddat upp en bild:

http://s2.postimg.org/62lv97i3d/sub.png

Undrar två saker:
1. Hur får man upp denna meny? Har bara hänt att jag fått upp den av misstag, vet inte vad jag tryckt på.
2. Vad är denna meny till för? Varför är funktionerna som finns där på en speciell meny och inte bland de övriga?