Inlägg

Inlägg som Ludde_12345 har skrivit i forumet
Av Ludde_12345

Tja, jag har tyvärr inte gratis el så då blir det nog ingen CPU mining :/

Av Ludde_12345

Parallell mining med CPU och GPU

Jag har mine:at ett tag på mitt RTX 3080 nu, och kom på att man kan ju faktiskt minea på min processor också. Jag har en Ryzen 9 5900x, är det värt att minea på, och i sådana fall vad? Vet inte om temperaturen kan vara ett eventuellt problem, men min GPU har hållit sig väldigt sval på låg fläktkraft så borde inte vara så stort problem.

Av Ludde_12345

Här är en bild av min airflow:

https://i.imgur.com/QapAzlL.png

Det är alltså en liten fläkt som kör ut luften där bak, en medel-stor som kör ut den där uppe, och två stycken medel-stora som tar in luft genom radiatorn. Borde jag möjligen installera ytterligare en fläkt där uppe, eftersom den där bak är så liten? Eller är AIO-slangen för nära GPUn? Ska man byta till bättre thermal-paste & se till att AIO-skruvarna sitter åt ordentligt mot CPUn? Skulle kunna kolla på över-voltning osv också.

Av Ludde_12345

Vad är "normal" temperatur för AMD Ryzen 9 5900X

Jag har en Kraken X63 AIO och Fractal Design Define 7 compact chassi. När jag startar min Minecraft-server går temperaturen upp till 87 grader i några sekunder, och när jag gör normala saker som öppnar en hemsida eller dylikt kan den gå upp till 70 grader ibland. Är detta normalt för den här processorn? Jag har sökt runt lite, och på reddit verkar de tycka att 70 grader är hemskt, medans här och här hänvisar de till att AMD säger att temperaturer i det området är helt normalt. Dock kan jag inte hitta någon första-hands-källa från AMD på detta. Behöver jag oroa mig, eller är det ingen fara alls? Min idle-temperatur ligger annars runt 40-50 grader.

Av Ludde_12345

Surrande från högtalare när jag interagerar med datorn eller processorn gör saker (?!?)

Jag använder mig av 2 st studio-monitorer inkopplade till ett audio interface, som i sin tur är kopplat via USB till frontpanelen på min dator. Surrandet händer dels när jag spelar ett spel, eller laddar in något, men också när jag rör på musen, skrollar eller klickar på windows-knappen på tangentbordet. Det sker inte bara när jag skrollar utan att faktiskt något rör sig på skärmen, utan bara i webbläsare eller program där man kan skrolla. Surrandet har olika "kvalité" och styrka beroende på vad jag gör. Exempelvis om jag har Minecraft öppet är det helt annorlunda till om jag skrollar på Spotify, vilket i sin tur är annorlunda till om jag rör runt musen på min primära bildskärms skrivbord, medans jag inte får något surrande när jag rör runt musen på min sekundära skärms skrivbord. Super-skumt beteende alltså. Surrandet är inte öronbedövande direkt, men definitivt störande.

Högtalare: JBL 305p mkII
Audio interface: Behringer U-Phoria UMC22
Chassi: fractal design define 7 compact
Moderkort: ASUS ROG STRIX B550-E GAMING

Kan ange fler komponenter om ni tror det hjälper

Av Ludde_12345

Nybörjare till mining - RTX 3080

Jag känner det är hög tid att börja mine:a lite, eftersom jag ändå har ett grafikkort som ska vara väldigt bra på det. Jag undrar lite hur man gör, och vilken kryptovaluta ska man minea osv? Jag vill kunna stänga av miningen lite när som, så gissar på att va med i en mining pool är det bästa då?

Av Ludde_12345
Skrivet av anon265474:

Jag utgår ifrån att du kör kabel för servern. Därför tycker jag du borde lägga pengarna på en bra router - du behöver alltså inte lägga allt för mycket pengar för wifi (Om du inte vill). Jag skulle ha valt en Edgerouter X som router, samt köpt en accesspunkt (AP) för wifi. Då kan du dessutom uppgradera APn senare om du vill, för att få ännu bättre wifi.

Edgerouter X:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3393772

AP med wifi 6:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5669956

Vill du spara en slant kan du köpa begagnat Kör på en begagnad Wifi 5 AP nu t.ex, och köp en Wifi 6 AP senare. Det fanns en AP AC Pro här på marknaden tidigare idag för 500kr, den är tyvärr redan såld men det visar att man kan spara en bra slant på att välja begagnat.

Tack för tipset! Visste inte ens att det fanns routrar utan inbyggd wifi haha. Jag ser dock att den du länkade inte släppts än, men ja ska till webhallen imorgon för annat och tänkte jag skulle kunna köpa routern då i alla fall, kan man använda WiFi med den på nått sätt utan en sån AP? Typ om man kopplar in min wifi-router till den eller nåt? Vill inte va utan WiFi till mobilen i ett par veckor

Edit:
Kom på att jag kan använda min PC som hotspot eftersom den har WiFi

Av Ludde_12345

Ny router för liten lägenhet

Jag bor i en väldigt liten lägenhet (26 m^2), och min router har börjat strula lite, speciellt när jag nu har börjat host:a en minecraft server som ja och några kompisar kör på. Att köpa en router med WiFi 6 känns ju bra för framtidsäkran osv, och när ja letat runt lite har jag hittat den här. Är denna bra, eller finns det några andra som är bättre bang for buck eller bättre för host:ing? Jag har 250/100 i hastighet, och utöver en stationär dator som kör ethernet har jag en mobil, en surfplatta och ett switch som är anslutna via WiFi.

Av Ludde_12345
Skrivet av Bengt-Arne:

Tack, detta är exakt den skärmen jag har. Har bestämt mig för att köpa en 1440p 144hz 27 tum skärm som ersättning! Tack för hjälpen alla.

Behöver lite hjälp att välja skärm dock om någon har expertis inom det #18827266

Av Ludde_12345

LG 27GL83A-B vs Asus TUF VG27AQ

Jag tänkte uppgradera min gamingskärm för att passa mitt nya 3080, och kan inte hitta någon konsensus om vilken av dessa skärmar som är bäst. Asus skärmen kostar 500 kr mindre just nu (är på rea), och jag kan säga att jag bryr mig mer om färg-reproduktion och kontrast än respons-tid eller uppdateringsfrekvens.

Av Ludde_12345

Nytt grafikkort har inte DVI, 144hz skärm har inte displayport...

Jag upptäckte att mitt nya grafikkort (3080) inte har DVI som jag använt förut, och att min 144hz skärm inte har displayport-inggång och endast ger 60 Hz med HDMI. Finns det något sätt jag kan få 144 Hz på?

Av Ludde_12345
Skrivet av Printscreen:

Jag hade vridit radiatorn 180 grader, så att slangarna går från toppen istället för botten.

26 minuter utbildning av Steve från Gamers Nexus

Ja har sett den, och just därför jag satte den så eftersom han I videon visar upp ditt förslag som en dålig uppställning (runt 18 minuter)

Skrivet av Printscreen:

Vad slangarna sen går förbi för andra enheter gör obetydlig skillnad

Skönt att höra!

Av Ludde_12345

AIO tuber går framför grafikkortet, är det ett problem?

Jag håller på att bygga min nya dator (r9 5900x & rtx 3080 ) och har lite problematik då mitt moderkort gör att jag inte får plats med min AIO heatsink uppetill, och man ska ju ha tuberna nedåt om man har den där fram .

https://i.imgur.com/v0QLa21.jpg

Dock hamnar tuberna då framför grafikkortet, som tur är nuddar den dock inte förutom lite på kanten.

https://i.imgur.com/YEqKMtt.jpg

Är det ett problem? Ska jag kanske flytta så tuberna går som här istället?

https://i.imgur.com/LOlZlaq.jpg

Av Ludde_12345
Skrivet av twit:

Förslagsvis listar du vad du har för komponenter i dagsläget...

Ok,
i7 4790k
Gtx 1070 8 GB
16 GB Corsair 1600MHz
Asus Z97-A
480 GB SSD

Av Ludde_12345

Borde ja passa på o sälja min dator redan?

Ja har planerat ett tag nu att uppgradera min dator helt, lixom nytt chassi o allt, och nu med hypen kring rtx 3000 undrar ja om ja borde slå till o sälja min gamla dator innan de släpps, och så kan ja använda min laptop tills dess. I sådana fall tror ni det går att vänta till bara några dagar innan, eller äre smartare o sälja så snart som möjligt?

tack på förhand!

Av Ludde_12345

MacBook för fotoredigering och animation

Hej! Min syster ska börja plugga på en designutbildning och vill köpa en begagnad MacBook för detta. Finns det någon modell ni rekommenderar, som kanske är extra prisvärd? Och vilken prestanda tror ni behövs för animation och fotoredigering?

Tack i förhand!

Av Ludde_12345

@Zarlor: Han har ganska hög budget, så funkar tex MSI x470 Gaming Pro? (kollade upp 400-moderkort och det är det billigaste på svenska marknaden just nu) Hittar inte så många reviews av just det moderkortet men det verkar bra

Av Ludde_12345

MSI X470 Gaming Pro eller Plus???

Jag kan inte förstå vad skillnaden mellan MSI X470 Gaming Pro och MSI X470 Gaming Plus är. Det verkar som att ljudkortet inte är skyddat i Plus-varianten, och såklart ser de lite annorlunda ut. Sedan är det nån plast grej på CPU-socketen på Pro varianten som inte finns på Plus varianten. Är det de enda skillnaderna, och gör de någon skillnad?

https://www.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PLUS
https://www.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PRO

Av Ludde_12345

@Weuffelhjaern: Inte helt säker, men en gammal AMD processor från några år sedan.
Räcker 3200 eller borde han ha mer?

Av Ludde_12345

Uppgradering av CPU till AMD Ryzen 7 2700X

Min kompis ska uppgradera sin dator, som för nuvarande har ett GTX 1080 men en skitig processor.
Har lagt in de komponenter jag tror blir bra i en lista, men är inte helt säker om allting är kompatibelt. Han kommer inte överklocka.

https://komponentkoll.se/bild/DRptI.png