Inlägg

Inlägg som Lobocut har skrivit i forumet
Av Lobocut
Skrivet av HazZarD:

ja men suck hur ska det funka i praktiken hade du tänkt ? så om jag säljer en kamera i bra skick, 3 veckor senare hör säljaren av sig och säger den har gått sönder, ska jag seriöst ta nåt ansvar för det ? i dont think so köper man beg så kan man knappast komma till säljaren en tid efter och reklamera det funkar inte så oavsett vad lagen säger, ett köp mellan 2 privatpersoner är inte mycket till skydd egentligen. Har man kvitto så kan man ev kanske reklamera där det är köpt från början men vi alla vet att kvitto och garanti gäller ursprungsköparen om det står ett namn på det annars kan man försöka reklamera till tillverkaren.

Så är de, du har ett ansvar upp till 2 år efter köpet enligt köplagen. Läs din kamera i stället på HD domen. Hade jag köp din kamera hade jag utan tvekan begärt att du ska laga den eller ta tillbaka köpet. Vem tror du skulle vinna i det målet med HD dom i ryggen?
Å andra sidan hur svårt är det att skriva ett kvitto att köplagen inte gäller?

Av Lobocut

Som jag skrev i min första post, många är omedvetna om vad som gäller i köplagen. Många tror att man inte har något ansvar längre när man har fått pengarna och varan är levererad. Men så är inte fallet..

Men poängen i det hela är att man skriver ett köpavtal som avtalar bort köplagen när man säljer något privat. Då slipper man ev juridiska bekymmer om köparen är välinformerad om vad som gäller.

Av Lobocut
Skrivet av killawife:

@Lobocut: Fast du plockar ju lite som du vill ur texten. Först och främst så är det som gäller för begagnade bilar lite annorlunda mot mindre varor så de går inte riktigt att jämföra och det är inte riktigt applicerbart här. Och allt det du skriver har att göra med dolda fel, precis som jag skrev förut. Man kan inte komma dragandes med gamla fel på en vara som man köpt om det inte är uppenbart att säljaren försökt att dölja felen. Det står ju klart och tydligt "om försämringen är en följd av säljarens avtalsbrott". Har köparen undersökt varann så har köparen också godkänt det skick den är i och det förekommer då inget avtalsbrott bara för att ett fel uppkommer på varan utan det avtal man fattat innebär att köparen köper varan i det skick den är i. Jag är fullt medveten om att "befintligt skick" inte existerar som ett skydd för en säljare men det beror inte på att det på nåt sätt friskrev en säljare från ansvar utan att lagen ändrats så att det inte längre är nödvändigt.
Jag förklarade det ju tidigare och det är inte så komplicerat: För att man ska kunna hävda att ett fel på en vara man köpt är ett s.k dolt fel så måste man kunna BEVISA att säljaren medvetet försökt att lura köparen. Detta är den enda möjligheten man har att kunna reklamera fel på en vara som uppkommit. Hur gör man detta? Jo, om du har exempelvis en inspelning där säljaren skrattandes säger att den blåst dig så kanske, ja kanske du kan komma nån vart men annars är det omöjligt. Det är alltså en ganska tandlös lag då dess utformning gör att man som säljare inte har något att frukta från nissar som hör av sig och gnäller.

Här kan du läsa om en HD dom med just detta vi pratar om nu.

Av Lobocut
Skrivet av killawife:

Var får du denna information ifrån? Man kan inte kräva ersättning hur som helst och skyddet mot dolda fel är på inget sätt en garanti, varför jag nämnde reklamationsrätt. En garanti är nämligen något som man får frivilligt medans reklamationsrätt är något som man har lagstadgat. Man är INTE skyldig att varan håller ett tag efter köp och man är INTE skyldig att ersätta en köpare för fel som inte var dolda. Dolda fel är fel som säljaren rimligen borde vetat om, som finns på varan, det kan aldrig vara saker man informerat om innan köp.
En köpare kan däremot HÄVDA att den ska ha ersättning för påstådda fel varvid den får stämma en säljare, ta upp sitt fall i rätten och den vägen få ersättning. Återigen, det är väldigt individuellt från fall till fall men rent generellt så ska det väldigt mycket till för att en säljare ska anses ha försökt lura en köpare och köparen ska kunna få ersättning. Det måste som regel finnas klara kontrakt man bevisligen brutit mot och det räcker inte att man står och påstår saker. Man får inget hjälp av konsumentombudsman eller ARN men man kan möjligen få hjälp via sin hem eller bilförsäkring.
I just detta individuella fallet så finns det inget köparen kan göra då säljaren gjort vad den behöver göra.

Jag pratar rent generellt och inte om detta specifika fallet.

Säljaren ansvarar för felet i om det existerade innan ni genomförde köpet, även om det inte visar sig förrän senare. Uppkommer en försämring av varan efter det att risken har gått över på köparen, skall varan anses felaktig, om försämringen är en följd av säljarens avtalsbrott. (21§ 1 st Köplagen)

Reklamation

32 § Köparen får inte åberopa att varan är felaktig, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation).

Reklamerar köparen inte inom två år från det att han har tagit emot varan, förlorar han rätten att åberopa felet, om inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse.

Du kan även läsa här , dock är det om bil men det är fortfarande köplagen. Du ser även att det inte räcker med att friskriva sig genom att skriva "befintligt skick".

Av Lobocut
Skrivet av killawife:

Nej så är det inte alls, När man som privatperson säljer nåt begagnat så finns det inget tidsbegränsning för reklamation då man helt enkelt inte har någon reklamationsrätt alls. Det man däremot har, är rätt att kräva ersättning för ev. dolda fel som säljaren har undvikit att nämna. Detta är dock en tolkningsfråga som är svår att generalisera då det kan vara allt möjligt beroende på vad man säljer.
Men skulle man exempelvis köpa en dator som enligt säljaren fungerar, får erbjudande att prova datorn på plats men tackar nej till detta och senare upptäcker att datorn inte startar så har man ingen rätt till ersättning eller rätt att häva köpet om man inte kan påvisa att säljaren har ljugit om fel som finns på datorn. Att den inte startar är inget fel, det är bara ett symptom.
Man har som begagnatköpare undersöknngsplikt och har man tittat på varan innan man köper den så räknas det som att man godtagit skicket den är i.

Enklast i just detta fallet är att säljaren erbjuder sig att kolla datorn och konstaterar vad felet är och sen tar det därifrån.

Enlig rättspraxis kan man kräva ersättning upp till 3 månader efter köp för dolda fel, som ger en viss garanti. Är inte det en viss garanti menar du eller? Och var skriver jag om reklamationsrätt?

Dolda fel behöver inte enbart vara något som säljaren medvetet undvikit att berätta, alltså att säljaren själv inte är medveten om att något är fel. Ja då kan du kräva ersättning, man är faktiskt skyldig till att varan man säljer ska hålla ett tag efter köp. Finns inget köpavtal så gäller köplagen, återigen skriv avtal om vad som gäller när man säljer.

Av Lobocut
Skrivet av twk:

Wut? Du menar att allt man köper begagnat av privatperson har 3 veckors garanti, om man inte skriver avtal om annat?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det är till och med längre, 3 månande anser domstolar. Så kvitto och avtal är viktigt när man säljer saker privat.

Av Lobocut

Största misstaget folk gör är att man inte tror att man inte har något ansvar längre när man väl har sålt varan privat. När man säljer något privat så är det KÖPLAGEN som gäller, den har även en viss garanti för köparen. Skulle det visa sig att datorn går sönder efter 3 veckor, ja då kan köparen kräva ersättning.

Men skillnaden i köplagen och konsumentköplagen är att köplagen går att avtala bort medans konsumentköplagen inte går att avtala bort.
Det viktiga är då att man skriver ett kvitto om vad som gäller när man säljer något privat.

Av Lobocut

Det finns bara en sak man kan köpa där ev garanti följer med till den nya köparen, och det är bil. Allt annat är frivilligt för säljaren.

Av Lobocut
Av Lobocut

Finns bara en regel, man träffas för att göra affär. Går det inte så blir det inget.

Av Lobocut
Skrivet av qruiser77:

Ville bara skriva nu att jag är på väg till lägenheten. Jag har mailat hyresvärden och det har också killen gjort, dom bad honom då att han ska säga till mig att jag ska maila dom angående lägenheten och jag angav lögenhetsnummer också .

Jag ska sova där under helgen och sen under måndag hör dom av sig.

Saken är att det inte finns något att sova på. Så vågar man riskera och köpa en säng på Ikea?

Men vänta lite nu... Varför har du ens kontakt med denna person fortfarande? Och du har mailat, och han har mailat. Men du fick inget svar?!? RING!! Och strunta i vad han säger eller vill att du ska göra. Kontakten du ska ha är med hyresvärden, ingen annan!

Av Lobocut

Prio ett, kontakta hyresvärden ASP.

Av Lobocut

@qruiser77: För att få hyra ut i andrahand så måste han ha tillstånd av värden för att få göra det, har han inte det så kan dom sparka ut dig. Så ja dom kan sparka ut dig då du inte står på kontraktet eller att han saknar tillstånd. Prata med värden för att få reda på vad som är sant eller inte.

Av Lobocut

Det är inte han som styr över om du får ta över hyreskontraktet, detta bestämmer hyresvärden. Ta reda på vem som är hyresvärd och prata med dom.

Av Lobocut

Enligt konsumentköplagen kan man reklamera en vara upp till 3 år efter inköp. Tag kontakt med din konsumenvägledare i din kommun för yttligare information.

Av Lobocut

@mrqaffe: Konsumenköplagen tar ingen hänsyn till vad tillverkare eller branscher själva skapar för norm. Vad det handlar om är om man har informerat om bristerna innan köp. Köper du en skärm och säljaren inte informerar dig att det kan vara si eller så många pixlar trasiga utan att vi gör något. Ja då har du rätt att reklamera enligt konsumentköplagen. Kom ihåg att det är mellan säljaren och köparen som konsumentköplagen gäller, man kan alltså inte hänvisa köparen till tillverkaren för reklamation. Ett tips är att man tar kontakt med sin konumentvägledare i sin kommun. Sen kan jag hålla med om att det behövs någon som vågar löpa hela linan ut, om man upplever det som ett stort problem.

Av Lobocut

@mrqaffe: Så som konsumentköplagen är utformad så är det säljaren som ska informera om eventuella brister innan köp. Man kan alltså inte hänvisa till vad tillverkaren har för standard på sin egen hemsida, eller vad som står i instruktionsboken efter att köpet är gjort.
Har man däremot informerat köparen innan köpet om vad som gäller för pixelfel, då kan man inte reklamera.

Av Lobocut

Konsumentköplagen säger inget om några garantier, den säger bara att du har reklamationsrätt på 3 år på felaktig vara. Köper du en skärm och säljaren inte informerar dig om att det kan vara pixelfel och vad det innebär, ja då har du rätt att reklamera. Hur många tillverkare vill skriva på kartongerna att det kan vara fel på sina produkter, eller säljare som säger att det kan vara fel. Men du bör nog vara beredd på att få ta det rättsligt.

Av Lobocut

@mrqaffe: Men detta är bara en standard som företagen sinsemellan har tagit fram. Den har ingen relevans när det kommer till konsumentköplagen. Och det står även att den är frivilligt för tillverkarna att följa.

Av Lobocut

@Airborne: Finns det något beslut från ARN om pixelfel sedan tidigare?

Man har sagt att för att undgå ansvar för pixelfel så måste säljaren innan köpet upplysa köparen om att de kan förekomma. Gör säljaren inte det så är en felaktig pixel ett fel som man har rätt att reklamera.
Många säljare hänvisar då till diverse pixelpolicyer från tillverkaren men dessa har inget att göra med avtalet mellan säljare och köpare vilket regleras av konsumentköplagen. Det är alltså säljaren som ansvarar för de varor han säljer, inte tillverkaren.