Inlägg

Inlägg som Dalton Sleeper har skrivit i forumet
Av Dalton Sleeper
Skrivet av Halldin:

Beror ju på var förväntningarna ligger, men Quest 2 la sig på drygt en tredjedel av priset av Vive, kan köra trådlöst, inga externa sensorer, kan spela fristående utan PC, 2.7x högre upplösning (ännu högre om man beaktar subpixeltätheten), mycket bättre linser, hand/fingerspårning etc.

Det är ändå ganska stora förbättringar på 4 år och det ser ut som att det kommer ytterligare kliv kommande år med ögonspårning, pannkakslinser, BCI:er och dylikt. Men om förväntan är typ Ready Player One eller The Matrix så lär man vara besviken ett bra tag till.

Jag inhandlade faktiskt Quest 2 (2 st) då det fick bra betyg av många, men för mina ögon fungerade det inte alls. Kanske högre pixeltäthet än de gamla, men jag fick ingen skärpa alls, sweetspoten var väldigt liten och generella kvaliten på headset samt panel var ingen att hurra över. Skickade tillbaka de två headsetten jag beställde rätt omgående på grund av detta. Vive hade ju inte många pixlar men det funkade.

Jag vill ha headsettet till F1 och annan motorsport så fov, upplösning samt klarhet är viktigt, sweetspotten måste vara mycket större än de flesta idag (Varjo kanske uppfyller det mesta förutom fov, jag vet inte). Gärna 90-120 Hz.

Av Dalton Sleeper

@Halldin, vi hoppas och håller tummarna, dock är det inte endast hårdvaran som skall uppgraderas (som prototyperna), priset måste ligga inom räckhåll. Man trodde det snabbt skulle bli bättre efter Vive, kanske redan året efter, eller året efter det, men icke.

Av Dalton Sleeper

Trisst att det inte kommit längre, trodde headset skulle vara perfektion nu snart 8 år senare än Vive. Får väll vänta 8 år till på något som har skärpa, lite högre FOV samt inte väger bly och storlek av en tegelsten.

Av Dalton Sleeper
Av Dalton Sleeper
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Vad står det på stolpen? Finns där någon bricka med text eller nummer på?

Jadå, det står televerket på den, med en hel del med nuffror och/eller bokstäver. Typ Televerket, 4 K 2 C, C - A, C - B eller liknande.

Skrivet av Vituraz:

Är den verkligen på din tomt?

Yes, säkert två meter in på tomten står den.

Skrivet av ehsnils:

Den stolpen är oftast för en trunkledning och den kan fortfarande vara i bruk. Eventuellt har den ersatts av en fiber. Så det är Skanova som skall pilla på den. Samma med gränsmarkeringar där det egentligen är olagligt att påverka dem och där är det Lantmäteriet som har rätt att pilla.

Yes, det är lite det jag är orolig för, men om ingen tar ansvar för det så blir det plåtspaden, sedan får de komma och gnälla hur mycket de vill

Av Dalton Sleeper

@mpat, Tackar, jag skickar till dom också så får vi se!

Av Dalton Sleeper

Avlägsna gammal televerketstolpe (metall)?

Vi tänkte pula lite på tomten och nu står det en gammal televerketstolpe i häcken som skall bort, en såndär liten kantig i metall som är några decimeter hög.

Har skickat till Post och Telestyrelsen nyligen och inväntar svar, men tänkte höra vad ni brukar göra för att göra er av med åbäkena? Kan det finnas någon aktivetet i nätet som inte skulle gilla min metallspade?

Helst ser jag att ägaren av eländet kommer ut och tar bort den men jag skulle tro det är svårt att få någon att ta ansvar.

Gamla telefonnätet stängdes av helt i området för många år sedan och fasta nummret är borta sedan länge.

Televerket gick väll i graven i början på 90-talet och kollar man google ser det ut som Post och Telestyrelsen tagit över.

Mvh
DS

Av Dalton Sleeper

Det är väll ganska självklart att 5.0 inte kommer att ge mycket i gaming idag, kanske är det så att det inför högre latency och presterar sämre i vissa fall, det har ju skett tidigare.

I vilket fall så är det ca 0% som skriver sina spel för den nyaste snabbaste platformen, tänk på att vi har surfplattor, steamdeck, laptops i alla storlekar och likaså stationära. Ingen kommer att skriva något som måste ha bandbredden av den senaste standarden som ingen sitter på. Tänk snarare att hoppet kommer att ske när man fasar ut en urgammal PCI-e version ihop med en bump i prestanda i resten av systemet.

High-end system kanske får något smakprov i form av benchmark, techdemo eller liknande, men att köra per-frame uppdateringar och läsningar ur grafikkortsbuffrar så måste de fokusera på minimal requirements.

Jag tror dock att det kommer att finnas fördelar med snabbare buss iom direct storage och allt vad det heter, och om det i praktiken gör nån större skillnad jämfört med exempelvis 3.0. I vilket fall så blir det samma här, allt kommer att fungera tillräckligt bra med SSD, NVME och från disk kommer du inte att få datan snababre än så, så vi kan ju gissa att streaminghastigheten kommer att ligga i SSD-klass många år framöver även om konsollerna ligger lite i överkant.

Av Dalton Sleeper

Kanske relaterat till Window och AMD's TPM här också? Tydligen tar det tid att accessa TPM modulen och därav resultera i fördröjningar som kan upplevas som lagg, även ljud kan påverkas. Tror vissa moderkort fått ny AGESA version 1.2.0.7, men kanske inte alla.

Av Dalton Sleeper

Jag förstår inte hur det skulle funka i praktiken, antar nån form av flygcertifikat krävs, man får väll inte heller flyga fritt i detta land, inte äns med vanliga små drönare då det kan störa radar och flygtrafik. Oskyddade propellrar, och vart ska man landa utanför ICA?

Av Dalton Sleeper
Skrivet av PatrickP:

Ett 3080 har en TDP på 320W. Det jag säger är att nästa generations grafikkort från Nvidia som också ligger på 320W kommer med allra största sannolikhet ha bättre prestanda än ditt 3080, oavsett om de kallar det 4050, 4060, 4070 eller 4080. Man kan ju faktiskt göra en uppgradering prestandamässigt även fast man går ner en "klass" (dvs från ett XX80-kort till ett XX70 kort osv).

Det är ju inte så att ens 3080 får bättre absolut prestanda bara för att 4080 kommer med en 350W TDP istället för en 600W TDP, så jag ser inte problemet

De kommer ju sätta in flaskhalsar på de som ligger under xx80, kanske endast 8GB eller smalare minnesbuss, dom kommer att se till att du ska upp till nästa xx80 för att vara nöjd.

Av Dalton Sleeper

Jag trodde jag skulle gilla spelen mer, men ärligt talat så fick jag tvinga mig igenom de sista. Tycker spelen är för linjära, scriptade scener, samt att Lara är så jädrans trist Gillade spelserien mer när jag inte hade spelat den, gillar bra grafik och var på plats på GDC när de gick igenom hur de skapat första spelet.

Gillar också något mer realistiska spel, vilket dessa ändå va in till slutet, då det spårade ur totalt.

I vilket fall vet jag det nu och har ingen dragkraft till nya spelet mer än att se den uppdaterade/nya spelmotorn.

Försökte lira Horizon Zero Dawn men har enormt svårt för Aloy...

Av Dalton Sleeper

Jag tänker mig att det kan vara fel på pci-e porten eller kanske kopparbanorna på grafikkortet, sitter kortet 100% i / inga dåliga kopparbanor?

Om grafikkortet ser bra ut, har du en port till du kan testa?

Av Dalton Sleeper
Skrivet av datorlagg:

Ja precis, det låter ju som att det absolut skulle kunna vara något liknande. Det var ju trevliga nyheter att man förhoppningsvis inte behöver vänta så länge på en lösning då, började känna att man dött i spel lite väl många gånger p.g.a detta lagg för att man bara ska acceptera det... Tack för infon!

Det går att stänga av modulen, men man får passa sig så man inte har bitlocker/kryptering som är beroende på den. Jag har inte stängt av den själv men funderar på det, tills fixen kommer.

Av Dalton Sleeper

Denna poll svarar endast på om du har knappat på tangentbordet eller inte. Det verkar också som de som suttit och knackat längre på högre nivå inser att det många gånger finns mer att lära. Alla verkar ju ha sin definition av behärska, vilket är helt rätt tycker jag, för allt är relativt. Därav kanske man borde specificera vilka villkor som bör uppfyllas i själva frågan.

När behärskar man en motorcykel, en båt eller en helikopter?

Några citat som man kan fundera vidare på:
"Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra och de kloka så fulla av tvivel"
"Bättre att tiga och se dum ut än att öppna munnen och bevisa det"

Av Dalton Sleeper

Kör du TPM för att kunna köra Windows 11? AMD vet om lagproblemet när modulen accessas och det skall enligt dom komma ny BIOS med uppdateringen denna månad.

Av Dalton Sleeper

Svår fråga att svara på, dagisnivå för en kan vara expert för en annan. Vet faktiskt inte vad som räknas som behärskar, men då jag aktivt jobbat med C++ i över 10 år (ytterligare 10-15 knackat som student) så kanske det är det? Många språk jag träffar på och knackar, men behärskar?

Av Dalton Sleeper

Det är tänkt att nedervåningen skall hyras ut, medans övervåningen samt trapphus används som fritids/sommarhus. Det är separata ingångar även om det finns dörr emellan. Jag antar att det måste finnas med i kontraktet vilken del det gäller, ifall hyresgästen skall ha försäkring. Jag som hyresvärd har egen lägenhet i en anann stad.

Men som sagt, jag är ny på detta, därav frågorna.

Edit: Jag har också skrivit om de flesta punkter, samt tagit bort ett par. Val som inte är aktuella är borttagna och datum och hyra förifyllda.

Av Dalton Sleeper

Hyra ut del av villa? (kontrakt)

Hallå,

Tänkte höra om ni har tips på hur man skriver ett bra kontrakt när man hyr ut del av Villa (till en förälder i detta fall)? De färdiga mallarna man hittar är ju galen specialiserade och känns inte passande i detta fall.

Det är bra om kontraktet är någolunda regelrätt så att det gäller och ger bostadsbidrag och liknande när personen blir pensionär och/eller sjukskriven eller vem vet vad.

Det är tänkt att allt skall ingå, utom möjligen möblering. Kan nämna att denna person ägde huset innan mig och har en hel del grejer där.

Tror jag har koll på skatten (på hyresinkomsten), men jag kanske återkommer till det.

Tips, länkar, allt uppskattas!

Edit: har börjat knåpa ihop ett kontrakt som är baserat på detta från villaägarna.se, med en del modifikationer.

Mvh,
DS

Av Dalton Sleeper

Så det presterar ungefär som Asus 3090 Strix OC som startade på 20 papp vid release?