Inlägg

Inlägg som Gaghammer har skrivit i forumet
Av Gaghammer

Försökt skumma igenom tråden. Trött efter jobb. Det finns alltså ingenstans att köpa nya caps , med svensk layout?

Av Gaghammer

Kompisen ska köpa ny dator

Hej hej.

En kompis ska köpa ny dator och har slängt ihop det här

Hade mest velat ha lite input på de delar han valt och om det finns några farhågor?

Tack och hej

Av Gaghammer
Skrivet av saturn5:

Missförstå mig inte nu, jag ska vara extra tydlig.
Det finns inget fel på AMD när det gäller processor för pengen men benchmarks som gjorts i samband recensioner av RTX 3080 igår har visat att just Ryzen 9 3950X inte har någon fördel mot t ex Ryzen 5 3600XT/3600, utan frameraten blir densamma.
Nackdelen som Ryzen 5 3600-serien har är 6 cores/12 treads, det kommer bli underkant framöver, därför rekommenderar jag Ryzen 7-serien som kör 8 cores/ 16 treads för framtidssäkring.

Samma sak gäller Intel där en recensent "dödade" två cores och 4 treads (10 core / 20 treads blev alltså 8 cores / 16 treads) på deras flaggskepp i9 10900K och märkte ingen nämnbar skillnad i fps som skulle motivera priset jämfört med att köpa en i7 10700K (8 cores/16 treads), spel använder inte och kommer troligtvis inte använda 10 cores / 20 treads i denna generationen eller ens i nästa.

Så dom två familjerna du borde kolla på idag är Ryzen 7 3500kr-4300kr beroende på vilken version du väljer eller i7 10700k 4200kr.
Intel kan se lockande ut men kräver också inköp av separat kylning vilket ingår i Ryzen och moderkorten är generellt dyrare så glappet ekonomiskt blir större än det verkar.
Mitt råd är dock att vänta tills i alla fall AMDs nya Ryzen kommer innan nyår, du kommer få ännu mer processor för pengarna ifrån dom och på samma moderkort som du valt här, det kommer ingen extra kostnad som så.

Vilken upplösning har du tänkt spela i förresten?

Låter vettigt. Jag inväntar det nya chippet. Men när frugan säger "Köp det!" så sitter man gärna på köpknappen direkt. haha. Jag får helt enkelt pröva mitt tålamod!

Efter som jag inte har någon vidare set-up för att köra högre upplösning just nu. Så är det ju något jag vill kunna göra i framtiden. Högre än 1080p iallafall. Håller på en del med 3D-design med. Men spelandet är just nu mitt main-focus utifrån vad jag har för komponenter.

Av Gaghammer
Skrivet av saturn5:

AMD Ryzen 9 3900X 3.8 GHz 70MB är ingen gaming processor på något sätt, skulle inte föreslå den för priset den har idag om det är gaming du är ute efter.
AMD släpper nytt innan året är slut, invänta det och köp nya Ryzen 7 chipet som kommer då om det är gaming du ska syssla med och tvunget vill ha AMD, moderkortet kommer funka utmärkt även till den processorn. Ram-minnet duger också, ingen anledning att byta ut det.
Tråkigt att behöva säga men vänta är det som gäller!

Okej! Är egentligen inte tvunget att köra AMD. Har suttit med intel i nästan 20 år. Och så har jag läst lite recensioner vilket fick mig att ta det beslutet. Finns det något vettigt att upgradera till om man håller sig till intel då?

Av Gaghammer

Uppgradering av komponenter

Tjena.

Jag är så som många väldigt sugen på att uppgradera min burk. Detta för att senare införskaffa mig ett Nvidia 3080 kort. Behöver lite råd kring vilka komponenter som jobbar bra ihop. Har bestämt mig att jag vill gå från intel till AMD. Jag ber om hjälp då min kunskap brister en bit in på vägen.

Mitt förslag till uppgradering är följande:

Moderkort: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING

CPU: AMD Ryzen 9 3900X 3.8 GHz 70MB

RAM: Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO AMD

Och då vid ett senare tillfälle köpa mig ett 3080 kort. Har för tillfället ett 1080 kort i burken.

Vad har ni för förslag?

Av Gaghammer
Skrivet av reeson:

En annan sak är vilken upplösning man har. Till en vis grad kan man flyter flaskhalsen från cpu till gpu genom att går upp från till exempel 1080p till 1440p och även 4k. Men de beror på lite vilken spel dvs. BFV var väldigt krävande och men verkligen behövd kraft från cpu även i lägre upplösning. Jag säger det för jag själv fundera på att går över till ultra wide eller 4k men bli nog nästa gen. Men om denna skulle går fint i praktiken med just din situation skulle behöva en del forskning. För mig är skärmen den viktigaste component i hela upplevelsen och värt att ligger lite mera på jämfört med andra delar. Kanse nåt att tänke på bara. (Hoppas svengelska har funkat)

Jo men precis! En uppgradering blir det. I vilken ordning vet jag inte ännu. Funderar till och med att gå över till AMD processor. Men det hör till ett annat inlägg vid ett senare tillfälle.

Svengelska har fungerat utmärkt.

Av Gaghammer
Skrivet av reeson:

Oj de är imorgon recension släpps. Jag skulle tror om man kolla på cpu jämförelse mellan olika cpuer med en 2080ti kan man få en aningen om hur de går med 4790

Jo men precis. Som jag skrev i inlägget så har jag använt 2080 TI som referens. Då ligger jag på ungefär 25% bottleneck med den CPU:n jag har idag.

Av Gaghammer
Skrivet av reeson:

Folk är tokiga för 3000 series då säkert kommer en mässa info och test kring allt med dem nya korten att göra på nätet. Jag skulle säger att få tag på ett bra kort skulle bli den svåraste moment. Folk ska köpa upp allt inom minuter gissar jag. Men recension kommer ute idag kl 1500 så vi få ser förhoppningsvis mycket info.

Ja , alltså tanken är väll inte att uppgradera direkt. Det heliga dilemmat jag står i är väl mest hur vidare mitt system klarar kortet eller ej. Om det är så att flaskhalsen blir för stor behöver jag uppgradera.. Ptja.. Allt i min burk. Moderkort , RAM , processor..

Av Gaghammer
Skrivet av Erik_T:

För det första - det finns alltid en flaskhals någonstans i en dator. Det är alltid någon komponent som begränsar de andra. Frågan är inte om det finns en flaskhals, utan vilken den är, och hur mycket den påverkar.

Din dator har ju överlag rätt gamla komponenter, men å andra sidan bland de bästa komponenterna för sin generation, så det är ingenting som uppenbart behöver uppgraderas.

Vad som är optimalt att uppgradera för dig beror på vad du skall göra med datorn. Behöver du uppgradera någonting överhuvudtaget?

Bra svar!

Jag spelar ju en del så Ray-Tracing är ju något som lockar. Håller även på med 3D design.

När jag införskaffade mig den här burken var ju känslan go att vara i framkanten med prestandan. Det var längesedan och viljan för att upgradera finns.

Av Gaghammer

Tankar kring upgradering inför 30-serien

Tjena.

Jag sitter här med väldigt medioker kunskap angående kraven för ett rtx 30-serie kort. Mina tankar kring köpet blir allt mörkare och mörkare då jag läser om "bottleneck" och kraven för ett sådant kort kan kommas vara.

När jag läser om detta når jag ständigt en återvändsgränd som talar om för mig att jag är tvungen att uppgradera hela mitt system. Kan någon ge mig lite mer insikt och råd kring vad som är optimalt att uppgradera till(vet att det inte finns officiella benchmarks så jag har använt 2080ti som referens)

Vad min burk består utav:

Geforce 1080 6gb

Intel Core i7-4790K

Corsair CX 750M / 750W

Corsair Vengeance Low Profile 16GB (2x8GB) / 1600MHz / DDR3

ASUS Z97-P - ATX / Z97

Av Gaghammer

Tack för svar.

Man vill ju gärna skapa sig förståelse för spelskaparna.

Av Gaghammer

Server strul vid launch av spel.

Hej.

Jag sitter här ivrig och väntar på att få spela Wolcen som nyligen släpptes på steam.
Självklart har dom enorma problem vid denna launch och efter ett antal Twitter uppdateringar
där dom beskriver att det tar tid pga att deras servrar strular , blev jag nyfiken på vad som händer i dessa lägen.

Jag har ingen kunskap inom Det här ämnet.
Jag är bara nyfiken på händelseförloppet och vad det är som gör att de tar sådan tid.

Jag kan tänka mig att personal på spelföretaget sliter sig i håret just i denna stun. Men varför?

Av Gaghammer

Jag satt just å kollade på Prisjakt och prisutvecklingen på Computersalg. Majoriteten av priserna har några månader tillbaks varit lägre än vad dom var nu under "black week"..

Av Gaghammer

Mikrofon till Iphone

Hej.

Har fått i uppdrag utav en kollega att hitta en extern mikrofon till sin dotters Iphone. Då hon vill få bättre ljud i sina inspelningar (hon spelar piano och sjunger). Jag har suttit och.. Ptja.. Letat mig blind. Därför frågar jag här om det finns någon som kan ge lite tips på en sådan mikrofon. Med extern menar jag att den går att koppla in i telefonen, Bluetooth ect.

Av Gaghammer

Patch 1.8

Hur är den nya patchen då? Är sugen på att ge de ett andra försök.

Av Gaghammer
Skrivet av bluppblupp:

@gaghammer vilken modell av GTX 970 har du? Jag hade ett Asus GTX 970 Strix som uppvisade exakt samma grej, det bara blev svart och no signal. Jag reklamerade det och fick pengar tillgodo för ett nytt kort. Hade samma problem med helt nytt nätaggregat, det jag har nu i sign.

Aa jag har också Asus GTX 970 Strix.. Så det var inte PSUn?

Av Gaghammer
Skrivet av Melec:

Symtomen talar för att kortet inte får ström, hade själv samma problem. Löstes med ny psu!

Men hur kan de då fungera med ett exakt likadant kort i datorn? Testade ju min brors kort.. det fungerade felfritt..

Av Gaghammer
Skrivet av Pan.Pan:

Bara fråga: Är du säker på att du renderade med Gpu'n då och inte cpu? Kan vara bökigt att få blender att fatta vinken.

Kan ju helt enkelt vara så att ditt gamla kort helt enkelt hade någon typ av defekt och dog pga det. Ovanligt men sådant händer tyvärr.

Testa med det gamla kortet igen och kolla drivrutiner etc, kan vara något sådant som spökar. Kolla om du ser något fysisk skada på kortet också.

Är det rengjort? Etc.

Jag renderade med CPUn. Därför jag kliade mig i huvudet extra mycket. Kortet har hängt med i några år nu. Det är lite hängigt.. läst om att Asus 970 gtx korten blir lite snea.. Ja, det är nästan så gott som dammfritt..

Vet inte riktigt hur jag löser drivrutiner. Sitter på det interna grafikkortet och inte kan installera dom då min 970 kort inte ens hittas i Device managern.

Fått lite svar om att det kan ha varit min PSU som ställt till det hela. Så nu är jag mest nojig över att slänga in det nya kortet som kommer imorgon. Vill ju inte att samma sak sker.

Av Gaghammer
Skrivet av Broken-arrow:

Brukar själv klanka ner hårt på CX (har någon form av nätaggs fetisch , bra kvalité eller köp inget alls ). Kan som sagt vara flera orsaker och DP kabeln kan vara en av dom eller sätta i en HDMI kabel när datorn och skärm är igång (kan bli en blixt (ser ut som en sådan) och förstöra t.ex kontakten, men är inte helt vanligt att något går sönder).

Jag har i alla fall årets längsta lista på nätagg av bra/högsta kvalité/pris https://www.prisjakt.nu/list.php?l=2637172&view=m finns ju andra agg också, om du vill ha mer budget. Men blir lite åt CX i kvalité då.

Jag vill ju hela tiden koppla ihop det med att jag satt och renderade en scen i Blender. Och där blev det svart.

Vill ju vara säker på att allt är under kontroll när jag slänger i mitt nya kort i datorn imorgon.

Av Gaghammer
Skrivet av Litenskit:

Det finns två sorters nätaggregat de som har gått sönder eller de som kommer gå sönder...
Skillnaden mellan bra och dåliga är om de dräper andra komponenter eller inte!
Varför spara in några hundringar på den viktigaste komponenten i systemet och riskera den alla dina dyra fina komponenter?

Okej , you sold me. Hur som haver får jag mitt nya Palit GeForce GTX 1080 8GB Super Jetstream imorgon. Vilken PSU rekomenderas? Allt annat än CX serien? Och räcker det med 650 eller behövs det mer?

Tack för alla svar!