Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai

Jag har hittills bara testat lite smått att överklocka min 8700k.

Hårdvara
CPU: i7-8700k (ej delid)
CPU-kylare: Cryorig R1 Universal (låg fläkthastighet, max ca 40-50%; högre hastighet hjälper extremt lite)
Moderkort: Asrock Fatal1ty Z370 Professional Gaming i7
RAM: Corsair Dominator @ XMP (3466 MHz, CL16, 1.35V)

CPU OC
Core: 4.9 GHz
Cache: 4.5 GHz
VCore: Offset mode, -40
LLC: 2 (av 5, där 1 är högsta)
AVX offset: 4

hwinfo64 rapporterar en Vcore på 1.184 V vid de flesta lasttester (p95 med/utan AVX, Cinebench R15, Real Bench). Vissa tester verkar pressa Vcore upp till 1.200 V, och jag har sett en snabb peak på 1.216 V. Dess pålitlighet får tas med en nypa salt.

Temperatur runt 80 i RealBench och Cinebench (inte kört någon längre stund). Steady state i p95 är 90 grader utan AVX, och uppåt 94 grader med AVX (small FFT). Svettigt!

Cinebench R15 score: ~1620

Inte stabil i 5 GHz med LLC 2 och auto voltage, och utan att höja spänningen ytterligare verkar jag inte få rätt prestanda i Cinebench (går inte högre än vid 4.9 GHz). Inte testat att manuellt pilla med vcore speciellt mycket, men misstänker att jag inte klarar av att kyla den ordentligt utan delid.

(För mig är en 24/7-stabil OC något jag kan stressa maximalt under längre tid med t.ex. prime95 (både med och utan AVX), och helst inte gå över ca 90-92 grader.)

Edit: Hade fel LLC-info.
Edit 2: Uppdatering med Vcore som rapporterad av hwinfo64

Av kai
Skrivet av njanja:

Hej Alla

För vecka byggde jag en till server. Nu fungerar allt som det ska. Men jag har ett litet problem.
Jag vill undvika att installera allt på nytt, utan jag är ute efter att flytta eller kopiera.

Jag vill flytta alla inställningar från EXSI och flytta min Pfsense VM.
Min fråga är kan man göra det och går det att utföra?
Om det fungerar, hur man ska göra det?

mvh
Njanja

Vad är det för inställningar i ESXi du vill flytta? Bör inte vara så mycket att fixa manuellt.

Gällande din VM så beror det lite på. Om din VM har alla sina diskar (vmdk) i samma katalog som dess inställningar (vmx) så kan du kopiera hela katalogen.

  1. Stäng av din VM

  2. Öppna upp din datastore (Browse Datastore)

  3. Ladda ner katalogen din VM ligger i

  4. Ladda upp till nya servern på samma vis (Browse Datastore)

  5. Importera din VM

  6. Verifiera att alla diskar finns på plats

  7. Starta din VM på nya servern

Av kai

@Paddanx: Wow, låter hemskt, och gör mig ännu mindre sugen att testa!

Av kai

Jag slår ett slag för Fractal Design Meshify C.

Minimalistiskt. Får plats med fullstort ATX-moderkort. 172mm CPU-kylare. 315mm GPU (när man har frontmonterade fläktar i lådan). Nära nog noll dödutrymme. Kabeldragning är en dröm. Och tonad glassida är riktigt najs!

Av kai
Skrivet av Elektron:

Det ligger kvar drivrutiner osv för gamla grafikkortet i datorn då kan man få alla möjliga problem därför brukar jag alltid tömma hårddisken och installera om windows från början när jag byter grafikkort, moderkort eller processor osv. Tiden det tar att installera om spar man in att slippa felsöka.

Skickades från m.sweclockers.com

Det här är mer ett problem om man byter mellan nVidia och AMD, eller om man hoppar flera generationer. Inte om man byter upp sig från en generation till en annan av samma märke, speciellt eftersom de i det här fallet kör på samma drivrutiner.

Med det sagt så skadar det inte att testa en ordentlig avinstallation av drivrutinerna (med DDU) och återinstallation med senaste, som ett första snabbt test.

Av kai
Skrivet av godzlindauu:

Tjena! Söker ett chassi med en enda prio, att det ska vara knäpptyst ;). Gärna en glas panel på det då jag gärna vill flasha min pc med en RGB strip :P. Måste klara av ATX moderkort, och har även hög presterande fläktar med ganska låg DB. Nuvarande chassi är ett "Corsair 400C" utan ljudisolering /:, All hjälp är uppskattad

Några tips:

  • Ha endast stora tysta fläktar vid låg RPM (120-140mm @ 40-50%)

  • Skippa HDD helt och hållet

  • Kör på stora maffiga kylflänsar, alternativt stora radiatorer (om du gillar vattenkylning)

  • Dammfilter för in-luft (håller lådan mer ren, och minskar ljudnivån men har en viss påverkan på luftflöde också)

Min f.d. dator var en Fractal Design Define R2 med ljuddämpande material.

  • Luftintag: 1x 140mm i botten, 1x 140mm i sidan.

  • Utblås: 1x 120mm baksidan/upptill, 1x 140mm ovansidan/bak.

  • Fläktkonrtoller för att stryka hastigheten på fläktarna till 40-50% (DC-matning), precis på gränsen till att de går igång.

  • i5-750 @ 4 GHz med en Hyper 212 kyld av 1x 120mm, PWM-styrd från moderkortet, med runt 20/40% min/max.

  • ASUS Strix GTX 970 med en tyst fläktkurva.

För några år sedan plockade jag ur alla hårddiskar och DVD-enhet för att köra med endast SSD+nätverkslagring. Den blev knäpptyst! Märkte inte av att man slagit igång den, och lät inte nämnvärt mer vid full last. Temperaturerna håller sig på okej nivåer (<70 grader på CPU och GPU) även vid stress-test.

Nya datorn är en Fractal Design Meshify C. Glassida, och ingen ljuddämpning. Minst lika tyst som förra! Samma generella tänk här.

  • Luftintag: 2x 140mm i fronten, med ytterligare finmaskigt filter precis framför fläktarna.

  • Utblås: 1x 120mm baksidan/upptill.

  • Alla fläktar drivs via moderkortet. Maximalt ca 50% (DC-matat) när CPU når 90 grader.

  • i7-8700k @ 4.7 GHz (via MCU) med en Cryorig R1 Universal. Värmeöverföringen från CPU till kylfläns är så dålig med Intels nuvarande CPUer att fläkthastigheten för CPU-kylaren inte spelar så stor roll. Vid stress-test når CPUn runt 80-85 grader med CPU-fläktarna vid ca 30-40% hastighet. Högre hastighet ökar snabbt ljudvolymen till hörbara nivåer, men minskar inte temperaturen nämnvärt.

  • Samma GPU fortfarande, GTX 970, och den håller snarlika temperaturer som i förra lådan.

Av kai
Skrivet av Paddanx:

@Hallonolle
PUBG eller andra spel borde ju inte få så dålig FPS med den CPUn och GPUn. Dock är det många som sänker inställningarna i det spelet, vilket ger mer last på CPUn, vilket ger sämre FPS. Öka grafikkvalitén istället så GPUn får lasten. Detta spel är dock... hemskt dåligt optimerat.

Jag har inte spelat PUBG så ursäkta min okunskap men ditt påstående är riktigt knasigt och bakvänt. Det är inte så det fungerar. Din slutsats är inte helt tokig, det är främst stegen i mitten som är fel.

Sambandet mellan högre CPU-last vid lägre grafikinställningar är inget som ger lägre FPS än innan. Lägre grafikinställningar ger möjlighet att trycka ut fler FPS från grafikkortet. Högre FPS är det som ger upphov till ökad CPU-last. En sämre CPU kan alltså vara det som hindrar dig från att få högre FPS även om man sänker grafikkvalitet. En i7-6700k bör inte hålla ett GTX 1070 tillbaka nämnvärt.

Av kai
Skrivet av effo:

Behöver en liten burk som ska stå på 24/7. Väldigt låg last, en Pi hade varit optimal men tyvärr är stödet för programvaran dåligt på ARM.

En billig NUC verkar landa runt 2000:-, finns några andra alternativ?

Om det räcker med wifi för nätverksåtkomst (eller om du kör med USB-nätverkskort) så kan du kika på datorstickor med Atom-processorer.

https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1832

Billigare än NUC, men långt från lika kapabel, så beror helt på vad du ska använda den till. "Väldigt låg last" klarar den nog av.

Av kai
Skrivet av bardbard:

Lattjar man lite med tangens så kan man få fram sambandet att
Höjd_linjal/avstånd_linjal = verklig_höjd_objekt/avstånd_till objekt
I ditt fall är
höjd_linjal = 22mm
avstånd_linjal = 1000mm
verklig_höjd_objekt = 2100mm
avstånd_till_objekt = Okänt.

Stuvar man om i formeln lite grann så får man att avstånd_till_objekt = 2100*1000/22 = 95454mm
vilket alltså är 95m.
Troligtvis är det inte såhär lätt men vafan, man måste ju få försöka
Låter det rimligt med 95m så kanske det är hyffsat nära sanningen iaf

Rimlig uträning. Så jag skulle gjort. Tummen upp!

Av kai
Skrivet av Hallonolle:

Tjena! Nu är det så att jag precis byt ut mitt gtx 960 4gb mot gtx 1070 areo itx 8gb. Men min fps är som när jag körde på det gammla kortet. Ligger på ca 50-90 i cs och 20-40 i pubg? Jag har inga andra program igång som typ chrome eller liknande. Inställningarna i spelen är mycket låga.

Datorn är bra i övrigt i7 6700k, 32 gb ram osv. Jag kan absolut inte ha det som det är nu så snälla hjälp mig!

Mvh

Har du kopplat in 8-pin strömförsörjning till ditt nya grafikkort?

Av kai
Skrivet av Betvå:

Kan man med någon formel räkna ut hur långt bort något befinner sig? Säg att jag ser ett hus en bit bort. Om jag då håller en linjal en meter från ögat och ytterdörren på huset (som jag vet är 2,1 m hög) är 22 mm på linjalen, borde det inte då gå att räkna ut hur långt bort dörren (och då huset) är?
Tack på förhand!

Första svaret i frågan som @Dr.Mabuse länkar till har rätt lösning, och @john00133 är inne på rätt spår. Ration mellan avstånd och storlek varav en känd (dörrens höjd) och en okänd (avstånd från dig till dörren) kan relateras till två kända mätvärden av samma slag (känt avstånd från dig till din linjal, och storlek på dörren enligt linjalen).

Av kai

Att köpa något färdigt från t.ex. Dell är ibland riktigt prisvärt, och det går att få mycket för pengarna. Dock är det inte alltid fallet, men kräver som du inser en hel del kunskap.

Några av nackdelarna kan vara att man tvingas kompromissa på vissa komponenter, och att det i vissa fall blir svårt att uppgradera i framtiden om man skulle vilja. Uppgradering idag skulle främst gälla RAM och grafikkort, vilket även de flesta färdiga systemen klarar att du byter. Men i värsta fall sitter man som exempel i sliten med ett nätaggregat som måste paras ihop med ditt specifika moderkort, och som inte är kraftfullt nog för nästa uppgradering.

För din budget kan nog många här plocka ihop en minst lika bra dator från inet eller webhallen med montering och färre av dessa brister.

Skickades från m.sweclockers.com

Av kai

När jag köpte mitt kit med Corsair Dominator-minnen så stod det ingenstans utanpå vilken version det var. Det gick med nöd och näppe att se versionsnummer (4.31, dvs Samsung B-die) på yttersta minnes-stickan utan att bryta förpackningen.

Det är inte alls säkert att man kan se detta versionsnummer utan att öppna förpackningarna som minnet kommer i, och många återförsäljare är inte extremt villiga att ta tillbaka öppnade förpackningar av RAM.

Som flera andra redan sagt så är Intels CPUer mindre kräsna än AMDs gällande typ av minne det gäller. Men kombinationen av höga priser, oklar returmöjlighet, och osäker kompatibilitet, gör att man bör se sig för extra noga ändå.

Av kai

SR-IOV är för att ge flera OS direkt tillgång till att använda samma hårdvara samtidigt. Det är mer riktat mot "enterprise"-segmentet.

IOMMU ger dedikerad tillgång till hårdvara i bara en VM. Intel kallar sin teknologi VT-d. AMD kallar sitt AMD-Vi.

Det finns en dedikerad subreddit för dessa områden, där det finns några som kör just en iGPU för host-OS och dGPU för guest-OS.

https://www.reddit.com/r/VFIO/comments/7fh48y/host_dedicated_...

Skickades från m.sweclockers.com

Av kai
Skrivet av Andreas95a:

@Nätälskare: så du rekommenderar 32GB? antar jag eftersom BF1 är ett spel jag gärna vill spela på 60fps eller högre

Bäst att kika på benchmarks för att få en bättre uppfattning.

https://www.gamersnexus.net/game-bench/2677-bf1-ram-benchmark...

Av kai
Skrivet av Yoshi-och-ett-vanligt-namn:

@kai: Okej, tack så jättemycket!
Men tror du att alla dessa delar kan passa i chassit jag valde?
Jag ville ha något snyggt så jag gick för det

Det ska allt passa i den lådan, ja!

Av kai

Låter som en bra idé att satsa på mer RAM om du vill ha virtuella maskiner igång samtidigt som du spelar. Fler kärnor är också en bra idé, om du tror att CPU-lasten blir för hög. Beror helt på hur hög belastningen är utöver det spel som är igång för tillfället.

Fördelen med Intel och i7-8700k skulle vara att du har möjligheten att köra någon variant av Linux i botten med hjälp av det inbyggda grafikkortet i processorn, och Windows i en VM med dedikerad tillgång till din diskreta GPU.

Fördelen att köra en Ryzen 1700 är att den har flera kärnor som, vid överklockning, kan leverera marginellt högre prestanda totalt sett. Jag skulle endast valt en 1800X om du absolut inte vill överklocka själv.

Sen kan du fundera på om du till en ny dator inte bör skaffa 2x16 GB redan från början, så du inte behöver "kasta bort" något minne om du vill utöka till 64 GB lite senare.

Av kai
Skrivet av Andreas95a:

hej jag funderar på att uppgradera min dator. jag har tidigare hört att bra RAM minne gör att spelet får högre fps. för tillfället har jag 8GB RAM minne. Jag behöver nu råd om jag ska skaffa 16GB eller 32GB, vilket alternativ är bättre?

RAM är en lurig grej. Det är ofta riktigt illa att ha för lite. Man kan inte riktigt ha för mycket, men ger inte alltid så mycket extra att ha just "för mycket".

Om du ser att du nosar på gränsen till dina 8 GB i dagsläget OCH du märker att spel beter sig udda (frame drops, mikro-frysningar) så kan det vara rimligt att utöka till 16 GB.

Men som andra redan påpekat så beror det också på vad du har i övrigt, och om det finns andra lågt hängande frukter du kan plocka och dra ännu mer nytta av. Jag har dock svårt att se att något skulle ge lika enkel vinst som 500-1000 kr extra på RAM, men bara förutsatt att du faktiskt har för lite idag. Har du inte för lite för dina nuvarande användningsområden så är det nära nog bortkastade pengar.

Av kai

Har du en budget att hålla dig till?

Vad har du för skärm? Mer specifikt: upplösning och uppdateringsfrekvens, samt eventuellt G-Sync/Freesync?

Rent allmänt skulle jag alltid rekommendera en SSD, om så även bara på 120 GB för att boota Windows från. T.ex. WD Green:
https://www.inet.se/produkt/4300332/wd-green-ssd-120gb-2-5

Eller kanske ännu bättre vore att satsa på en SSD runt ca 240 GB om du enbart tänker spela LOL och CS, och använda datorn lite allmänt. Windows kräver kanske uppåt 40-80 GB, och de två spelen bör inta ta mer än 25-30 GB totalt.

https://www.inet.se/produkt/4304782/samsung-850-series-evo-25...

Jag skulle även starkt rekommendera att öka från 4 till 8 GB RAM.

Lägga till en SSD och öka RAM skulle öka kostnaden med ca 800-1000 kr. I övrigt är det ett bra lågprisbygge du har där, som kommer klara väldigt många spel i 1080p @ 50-60 FPS med grafikinställningar på medium till high.

Av kai

Ett stort problem just idag är att RAM-priser är skyhöga. Ska du ha 64 GB får du räkna med säkert 6000-7000 kr bara där. Om prestandan inte behöver vara cutting-edge så föreslår jag att du letar begagnat via ebay.

Finns ofta rätt bra klipp att göra på servrar från främst England eller Tyskland. Leta efter något med t.ex. två 6-core Xeon E5-2xxx och 64+ GB RAM. Räkna ändå med att behöva betala 15k.