Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai

Om möjlighet finns så är hyra bil riktigt smidigt och man kan se och äta mycket gott längs vägen! Kul att köra runt i Japan är det också, och inte fasligt dyrt om man är 2-4 som delar på det.

Om natur och vandring är av intresse kan jag rekommendera:

I slutet av förra sommaren var jag uppe vid Tateyama när det var nymåne och nära nog kolsvart nattetid. Fick se Vintergatan för första gången, och lyckades även ta någon halvbra bild med kameran.

Andra häftiga platser:

Det pågår även kopiöst mycket fyrverkerifestivaler runt juli och augusti lite överallt, om man gillar sånt. En av de största är Nagaoka (två-dagars-festival med de största pjäserna i världen), och är riktigt maffig om än lång. Lokala befolkningen och företag köper/sponsrar fyrverkerier för att fira alla möjliga saker, eller t.ex. hedra bortgångna familjemedlemmar.

Nu till lite mat...

  • Kinasa, Nara, grym izakaya, litet hål i väggen. Många lokala maträtter och extremt trevlig gubbe som äger stället. Mysigt!

  • Musashi, Kanazawa, Ishikawa. Trevlig izakaya

  • Jibu-ni, ett slags lokal gryträtt i Kanazawa, Ishikawa. Har inget speciellt ställe att rekommendera dock. Musashi har det säkert men visste inte att jag skulle testa det då.

Ichiran-kedjan är en favorit för ramen.

Kanske kommer på mer senare.

Av kai
Skrivet av forcevision:

Jag har krypterat hela disken som jag använder nu men skall köpa nya.

Hur menar du Validerar min data ? Är detta något som man gör i veracrypt ?

Om du gör backuper manuellt så kan du även skapa checksum-filer manuellt. Finns väldigt många olika verktyg som kan göra det. Jag har ingen koll på vad som är bra nu för tiden. För många många år sedan använde jag QuickSFV.

Vissa backup-program kan sköta sånt där automatiskt. Versionshantering är också smidigt och kommer ofta med inbyggt stöd för integritetscheck (checksummor används ofta för att bekräfta om innehållet i filer ändrats eller ej).

Hur man kommer runt lite mer exotiska men likväl viktiga problem såsom "bit rot" är nog svårare med enkla backup-lösningar. PAR2/PAR3 kan vara något att kika på, t.ex. MultiPar. Med något som "löser" "bit rot" får man checksum-delen på köpet.

Av kai
Skrivet av forcevision:

Okej tackar för tipset.
Kan man på något sätt göra backup på en extern hårddisk som är krypterad med veracrypt ?
Eller måste man öppna disken köra en kopia och stänga den igen ?

Beror på hur du använder VeraCrypt.

Om du krypterar hela disken på filsystem-nivå så måste du antingen göra en disk-klon, eller "öppna disken" (skriva in lösenord och montera som en enhet) för att komma åt filerna direkt.

Om du har ett vanligt filsystem i botten (t.ex. NTFS) och skapar fil-baserade krypterade volymer, så kan du flytta dessa krypterade volymer hur du vill.

Bäst att se till att du validerar din data (skapa, och validera, checksummor på filerna) oavsett vilket alternativ du väljer. Annars riskerar du att bitfel kryper in, och kopierar du något som redan är trasigt så blir din kopia trasig den med. (I bästa fall medför det bara att enskilda filer är trasiga, men det kan i värsta fall förstöra stora delar av eller rent av hela din backup.)

Av kai
Skrivet av forcevision:

Super, tack för alla svar, Är detta ett bra krypteringsverktyg eller skulle ni rekommendera ett annat ?

Kör på VeraCrypt, det är bra.

Om det är viktig data så bör du ha minst 3 kopior, gärna fler. Ha även kopior på olika typer av media (t.ex. HDD + flash), och på olika fysiska platser (för att undvika förlust vid t.ex. brand). 3-2-1-strategin är bra: minst 3 kopior, varav 2 lokalt och på olika enheter (eller t.o.m. olika typer av media), samt 1 off-site.

Om det inte är enorma mängder kan du med fördel ha t.ex. några kopior på flera HDD som uppdateras regelbundet (eller med tanke på hur stora diskar är nu för tiden t.o.m. spara flera uppsättningar av komplett backup på samma disk utan att skriva över gammal data), och sen även ha flash-baserad lagring (SSD eller USB-minne) som även de uppdaters löpande på liknande vis.

Av kai
Skrivet av Mystah:

Jag har följt dina settings men kör 4.7ghz och är uppe i 86grader i pirme95 efter ca 20min (custom settings enligt min länk)
Känns orimligt högt väl?

Skrivet av codejoy:

Jag satte ihop en häromdagen och hade också rätt höga temperaturer, iofs med väsentligt mindre kylare än du. Kanske är din temp aningen hög, men med min begränsade erfarenhet av 8700K så verkar det ändå rimligt likt det jag själv såg. Utan delid kunde jag inte köra 4.8+ utan throttle. Det är inget skadligt med 86 grader dock.

Håller med @codejoy, inte alls farligt med 86 grader i p95. Min OC på 4.9 GHz (AVX -4) ger mig (om jag minns rätt) uppåt 87-90 (90-94 för p95 med AVX) som högst. När jag spelar t.ex. PUBG ligger jag oftast på runt 67-68 grader. Plus ytterligare några grader om jag samtidigt streamar.

Av kai

Hur långa är respektive kategori kabel mellan dator och switch?

Är det en ASUS XG-U2008 du har?

Av kai

3500 kr + frakt, om det inte är för sent

Av kai

Kanske är ditt PSU som överhettas. Hur är fläkten? Känner du alls luft blåsa ut ur PSU?

Har du de relevanta 6- eller 8-pin-kablarna inkopplade i grafikkortet för extra strömförsörjning?

Kan även vara att nätagget börjar bli trasigt. 4 år är inte mycket för kvalitetsprodukter men jag skulle inte klassa Cooler Master B700 som sådant. Kanske överspänningsskyddet som sparkar igång. Då är det läge att köpa nytt.

Om du tänker köpa nytt, sikta på något med lite högre kvalitet. Jag skulle rekommendera runt 550-650W främst p.g.a. utbudet av nätaggregat med hög kvalitet (hittar inga nämnvärda runt 450-500W som motiverar priset). Du klarar dig nog galant med 450-500W, lite beroende på hur många diskar du har, och hur extremt du tänkt överklocka. De nätaggregat som går för runt 500-700 kr verkar vara ungefär samma kvalitet som det du har. Om du har möjlighet att lägga uppåt runt 900-1000 kr så kan du kika på t.ex. EVGA SuperNOVA G2 650W eller SeaSonic Focus Plus Gold 550W.

Av kai
Skrivet av Chrisj:

@Nivity: Vad upplever folk som extrem IPS glow? Drar man ned till ~20-30 på brightness på Predator skärmarna så ligger de ju på "rätt" brightness för gemene mans vardagsrum och då tycks BLB vara väldigt lindrig. Sitter och funderar på om jag bara haft tur eller är mindre kräsen än många andra.

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Visst går det att se backlight bleed på min XB271HU men det märks främst på helsvart bild och om man letar efter det. Inget jag stört mig på alls.

Av kai
Skrivet av Dooleys:

På frågan om vilken som INTE är en distribution så är det svårsvarat. BlackBox ÄR en distribution och bygger på Ubuntu som i sin tur bygger på Debian GNU. Just Sayin'
https://backbox.org/linux

Tyvärr stavas Blackbox (window manager, det korrekta svarsalternativet) och BackBox (distro) inte på samma sätt. En luring, helt klart.

Av kai
Skrivet av Efta:

@Dosshell: Eftersom engelska inte skiljer på gratis och fritt (frihet) i vardagsspråk blir det problematiskt att kalla sin product freeware. Syftet är ju inte att alla ska få ett operativsystem utan att betala, snarare att alla ska kunna använda det och förbättra det för andra.

Vilket alltså innebär, precis som du säger, att fråga 10 har två relevanta svar. I min mening är dock syftet till namnet OSS inte att undvika diskussioner om öl, utan att skilja öppen källkod från shareware, eller gratisprogram.

Fråga 10 är alltså fel.

Jag håller med. Quizets "rätta" svar på fråga 10, "Det ledde till improduktiva diskussioner om ölpriser", är en grov förvrängning av Christine Petersons egna berättelse. Mer en punch line från en anekdot än den faktiska orsaken till namnbytet.

Från https://opensource.com/article/18/2/coining-term-open-source-...

Citat:

At these meetings, we discussed the need for a new term due to the confusion factor. The argument was as follows: those new to the term "free software" assume it is referring to the price. Oldtimers must then launch into an explanation, usually given as follows: "We mean free as in freedom, not free as in beer." At this point, a discussion on software has turned into one about the price of an alcoholic beverage. The problem was not that explaining the meaning is impossible—the problem was that the name for an important idea should not be so confusing to newcomers. A clearer term was needed. No political issues were raised regarding the free software term; the issue was its lack of clarity to those new to the concept.

Av kai

@BerraBing Du kan inte förvänta dig att ZFS L2ARC (läs-cache) kommer hjälpa vid sekventiell skrivning. Enkelt sett så fylls denna cache endast vid repetitiv läsning av samma data innan denna data hunnit avlägsnas från primär cache (ARC) i RAM. Och den fylls långsamt. Samt överlever inte omstart.

Som @xxargs säger bör du undersöka dina WD Green mer i detalj.

Det är svårt för mig att göra någon direkt jämförelse med min egen server, men jag testade lite överföring till mina ZFS-pooler genom en Windows 10-VM på samma VMware-host som min FreeNAS-server. Jag testade överföring mellan pooler, samt från en RAM-disk i Windows. Ingen pool har cache (L2ARC) eller log (SLOG), bara fyra (raid10) eller två (raid1) diskar.

Jag skriver filer i ca 180-280 MB/s (snittar runt 230) till en 60% fylld pool bestående av 4x WD Black 640GB i mostvarande raid10 (stripe+mirror). Dessa diskar har över 7 år på nacken.

Jag får även ca 60% av ovan prestanda (90-120 MB/s), men med något större variation (ibland över 200 MB/s för flera GB i sträck), när jag skriver en likvärdig fil till min andra pool som består av två Seagate NAS 4TB i en enkel raid1 (mirror.) Denna pool är precis över 80% full vilket är övre gränsen för vad som rekommenderas för prestanda.

Ovan resultat är med jumbo frames (MTU 9000) och vmxnet3 på båda sidor. Kör jag över ett E1000E-interface utan jumbo frames (MTU 1500) i Windows, mot vmxnet3 utan jumbo frames i FreeNAS, så går prestandan ner ca 10-20%.

Jag har minskat ner maximal tid innan en transaktionsgrupp skrivs till disk, från 5 till 2 sekunder, vilket jag tror (kanske inbillar mig) ger mig mer jämn prestanda. (Jag sätter "loader" type tunable "vfs.zfs.txg.timeout" till 2.)

Det kan också vara bra att utesluta nätverksrelaterat strul. FreeBSD, som FreeNAS baseras på, kanske helt enkelt fungerar sämre än Linux i din miljö.

Hur snabbt skriver du data till din pool? Testa t.ex. genom att skapa ett dataset utan komprimering och skriva data dit via "dd". Se till att mängden data du skriver inte är för liten så den helt äts upp av en transaktionsgrupp (1/8 av RAM per default).

Exempel för 10 GB: dd if=/dev/zero of=/mnt/minpool/test/zerofile bs=1G count=10

Jag har ca 18 GB RAM för FreeNAS, så min skrivcache ligger runt 2 GB, men skrivs också ut efter max 2 sekunder. Data nedan är från 3 körningar per pool.

2 diskar i raid1: 83, 88, samt 89 sekunder för 10 GB (115-123 MB/s)
4 diskar i raid 10: 45, 58, samt 51 sekunder för 10 GB (176-227 MB/s)

Hur snabbt kan du skriva över nätverket? Testa genom att över nätverket skriva en högt komprimerbar fil till ett dataset med lz4-komprimering igång. T.ex. kan du kopiera över en eller flera av dessa filer med enbart 0:or till btrfs-poolen, eller en RAM-disk för den delen. Windows kommer skicka all data som den är, men FreeNAS kommer applicera sin enkla, och i det här fallet extrema, komprimering, så du kommer i stort sett se hur snabbt du kan föra över i absolut bästa fall till en blixtsnabb pool.

Att direkt i FreeNAS skriva en fil med bara nollor till en pool med lz4-komprimering tar för mig ca 4-5 sekunder, dvs runt 2 GB/s.

För min even del verkar min Windows-VM slå i taket vid en snitthastighet på ca 250 MB/s från RAM-disk till FreeNAS via både SMB och iSCSI. För SMB ser jag en initial burst på 1-2 sekunder med nära dubbla hastigheten, oklart vad det kommer från. För iSCSI ser hastigheten ut att börja lågt för att sedan rampa upp mer långsamt.

Det här blev längre än jag tänkt mig... Hoppas det hjälper någon.

Av kai

@BerraBing På tal om firmware, har du dubbelkollat så "drive head parking" är avstängt på dina WD Green? Kika på attribut 193 (Load Cycle Count) via SMART.

https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=5357

Av kai

Med din nuvarande Windows-installation på en separat disk kan du säkert lägga in den som den är i en VM via RDM (Raw Device Mapping), eller använda RDM för att kopiera innehållet via en temporär VM till en ordentlig VMDK. Jag vill minnas att RDM inte officiellt supportas för lokala diskar, men går att komma runt med lite konsolkommandon. Jag körde RDM för två stora diskar till min FreeNAS-VM innan jag hade ett kontrollerkort för de, och det fungerade klockrent.

ESXi kan du med fördel installera på en USB-sticka. Funkar fint med 16 GB. Du behöver inte större, eller mer kraftfullt, för att ESXi ska fungera bra. En SSD är ordentligt overkill.

P212 funkar säkert fint för VM-lagring, men tänk på att det kortet har begränsning på max 2 TB per fysisk enhet, även om det kan skapa större logiska volymer.

Av kai

Jag kan inte svara på hur det fungerar med Windows, men för många år sedan (runt 2009 tror jag det var) så gjorde jag en kopia av en fysisk HDD med FreeBSD till en virtuell disk i VMware Server. Denna HDD sjöng verkligen på sista versen och datorn hade börjat strula pga disken. Jag dumpade in hela disken i en ny VM i VMware Server, startade den, och i stort sett allt fungerade direkt! (Från vad jag minns så hade jag främst lite problem med en realtidsapplikation på den tiden, som inte funkade lika väl i en virtuell miljö.)

Den VM:en fungerar än idag, efter vidare migrering till ny hårdvara och ESXi 5, och sen upp på ESXi 6, även om det mesta den serverade en gång i tiden har ersatts med nya VMar och inte längre är igång.

Väldigt smidigt med VMware!

Av kai
Skrivet av BerraBing:

Tackar hörni!

Tänkte att jag ska börja med att testa det jag skrev i mitt inlägg igår först, för att se skillanderna mellan raid5/6 -> raid10 och olika OS/filsystem.
Efter det, när jag har bestämt mig för vilken raid så ska jag hoppa på detta med slog/skriv-cache.
Det lutar helt klart mot BTRFS iaf, gillar inte freenas. Ja jag vet, FreeBSD med ZFS är bättre men även att jag oftast sitter och knackar i terminaler så gillar jag att ha ett smidigt GUI i vissa situationer.

Tack! Då har jag två inställningar klara för mig, alltså;
async on och atime off.

Strömavbrott oroar mig inte då överföringar inte kommer ske jätteofta. Det kommer vara schemalagda snapshots mellan VMar varje natt och överföringar från klient när jag sitter där. Men sitter jag där och strömmen går så vet jag ju vad jag skrev just då.
Plus att jag troligtvis snart får hem en UPS...

Har för mig att jag läst att man kan skapa en subshare för datastore mot esxi och sätta just den sharen med CoW off och kanske sync on?
Pratar BTRFS nu.

Som jag skrev till @Paddanx, ska testa lite i morgon.

När det är dags för test med slog/skriv-cache så kan "vi"/jag testa lite olika alternativ på diskar och partitionering. Har några SSDer som jag kan testa olika scenarion med.
Uppskattar er kunskap och input gällande detta, båda två @Paddanx och @kai

Och givetvis tack alla andra i tråden för input också!
ska bli spännande i morgon att testa lite!

När det gäller ZFS (t.ex. FreeNAS) så tänk på att om du kör explicit "async" (sync=disabled), och även i de flesta fall med default-inställningar (sync=standard), så har du ingen nytta av en SLOG över huvud taget. Rent bortkastat. Den kommer praktiskt taget aldrig användas.

Det är bara vid synkron skrivning (sync=always, eller vid sync=standard och en skrivbegäran uttryckligen görs synkron) som en SLOG används för avlastning.

Att stänga av sync writes helt (sync=disabled) är inte att rekommendera, eftersom det även stänger av sync writes för ZFS egna metadata. Den vill du absolut inte ska bli korrupt.

Jag har inte speciellt bra koll på BTRFS, men där finns vad jag vet inget likt ZFSs SLOG, så det är nog inte ens ett alternativ att avlasta synkrona skrivningar där ens om man skulle vilja.

Av kai
Skrivet av BerraBing:

Om jag förstår dig rätt så ska jag köra med "async" på eftersom det handlar om filservrar utan VM-trafik?
7,5TB med blandade filer mellan två st VMar, det är väl asynkront då va?

Hmm, så 50%-ish partitionering räcker?

Så alltså "async" enable för högst prestanda i mitt fall?
Om jag förstått det rätt så ska "atime" vara disable också?

Ja, "async" om det inte är extra kritiskt med dataintegriteten om det t.ex. skulle bli strömavbrott eller liknande. Om din överföring mellan VMar är synkron eller ej kan jag inte svara på. Testa att tvinga "sync"-läget för din datastore till på och av, och jämför.

50% partitionering räcker långt, men om du vill ha en SSD till endast SLOG finns det ingen anledning att skapa en så stor partition för just det. 8 GB räcker gott och väl. Ta i med 16 GB om du verkligen måste. Jag tänker att enhetens firmware, efter en secure erase, vet om hur mycket som inte är partitionerat, och kan använda detta för wear leveling. Om man har en partition på 50% så kommer i värsta fall 45% av cellerna förbli helt oanvända. Beror nog på hur data skrivs för en SLOG, och de detaljerna har jag inte koll på.

Stäng av "atime" om du inte behöver veta när filer senast lästes. Det tar bort ytterligare lite onödig overhead, speciellt när man jobbar mot många väldigt små filer.

Av kai
Skrivet av Fripped:

Byggde en gamingdator 2010 som inte har fått så mycket omtanke sen dess. Skulle testa spela lite PUBG men märkte ganska snart att det inte va någon idé med nuvarande setup.

Så min fråga är om jag kan uppgradera nuvarande burk eller om det är bättre att bygga en ny? Är inte ute efter någon värstingrigg utan vill bara klara spela på rimliga inställningar. Med andra ord så vill jag komma billigt undan.

Här är nuvarande setup:
Fractal Design r3
i5 750, @3.2GHz Corsair H50
Asus P7P55D-E PRO
Corsair HX 750W
CF - XFX HD6870 1GB
Corsair 8gb DDR3 1600MHz
HD500GB WD 32MB Caviar, Black, 7200RPM
Win. 10 -64 bit

Börja med att uppgradera grafikkortet, det räcker. Skaffa t.ex. ett GTX 1060 (3GB eller 6GB, båda varianterna lär fungera fint), eller ett begagnat GTX 970. Du lär nå 60 fps vid 1080p utan större problem, med grafikinställningarna runt medium.

Skaffa även en SSD för Windows-installationen. 120-250 GB räcker gott och väl, och datorn kommer kännas som ny!

Av kai

Är det ljud ut via HDMI som strular? Eller moderkortet? Vilken enhet avkodar ljudet?

Av kai
Skrivet av Paddanx:

Är lite förvånad att prestandan är så låg.

...

Så hur i tusan kan de få så dålig prestanda?

Synkron skrivning är långt ifrån lika snabbt som den asynkrona skrivningen i dessa tester. Jag kan tänka mig at dessa SSDer inte nyttjar sin DRAM-cache (då dessa konsument-SSD:er saknar power loss protection) när man ber de skriva synkront.

Skrivet av Paddanx:

Ärligt så räcker <50% nivån kanon. MLC + OP + dens aggresiva GC gör att den håller bra WAf i den sitsen.

Finns ett test till som gjort med hård slitage till döden på denna disk. Fördelen med detta är att de gjorde test med retention test efter 2PB och även räknade lite på WAf både vid 50% och 85% och vid båda fallen pratar vi under 1.05x. Mao... saaatans bra.

Så har han 100GB / 256GB disk, räcker det mer än väl för att den disken ska ha perfekt optimalt förhållande. Interna NANDet är betydligt snabbare än SATA gränsnsittet, så det är inga problem för den att hinna rensa i bakgrunden.

Bättre att partitionera så lite som möjligt och nödvändigt när man inte har stöd för TRIM. Ju mer "spare" via over provisioning desto bättre wear leveling. Storleken för partitionen på en SLOG behöver i regel inte vara mer än dubbelt så stor som skriv-cache i RAM (FreeNAS default är 1/8 av RAM) eller så mycket som din pool hinner med att skriva på säg 10 sekunder.