Inlägg

Inlägg som Robiban har skrivit i forumet
Av Robiban
Skrivet av Chibariku:

Senaste jag kollade så kostade det ca 2000 kr per år att få uppfarten fixad under en vinter. Men då var det en pensionär som körde, så var troligen inte marknadsmässigt pris, du lär ju även vara beredd att vara ute före folk ska till jobbet och före de kommer hem. Annars hade iaf inte jag betalat för det.

Förstår att prisnivån för slutkund styr hur attraktiv tjänsten blir.

Skrivet av Heliopause:

I stadsmiljö bör det vara en mindre maskin. Kikat på en beg lundbergare eller nåt liknande? Du bör också planera för vars du ska göra av snön du fraktar bort, det går ju inte lägga den riktigt var som helst, kanske ha en lastbil att frakta bort den med, och vars då? Kollat med kommunen m.fl om hur de ser på snöupplag, miljöresonemang kring det?

Priset - Sök runt på diverse firmor och websiter där lite mindre, smidigare traktorer säljs, pris på redskapen, kanske en sandspridare med, pris på diesel och hur mycket det kostar per timme att brumma runt med en sådan maskin. Kolla med banken om det behövs lån, sätt upp en budget att såhär mycket kommer det kosta på ett år om jag köper .. den där.. och räkna ut hur många kunder du behöver för att gå runt på det. Räkna med diverse reparationer, kolla med en firma som t.ex byter hydraulslangar vad typiskt en sådan grej kostar när de åker ut och gör det på plats. Vad kostar ett nytt däck om du kör sönder ett på nåt och det inte går laga, osv. Ta med sånt så kan du komma närmare ett svar som funkar för dig.
Tänk också på ekonomin, du ska skicka fakturor(?), ha bokföring, redovisa skatt, hur fungerar det, mm.

Det här är i ett större villaområde i en medelstor svensk stad. Snön hamnar där dom hade lagt den själva med skyffeln mer eller mindre.

Jag får be att svaren hålls till att svara på frågan om vad en hjullastare kostar att ha i drift per timme ungefär, förstår att en exakt siffra är omöjlig att säga, gärna med spec över kostnadsposter.

Det här är alltså ingen stor apparat till företag jag ska dra igång utan en vinterhobby som kanske inte behöver kosta så mycket

Av Robiban

Tackar för de tips som kommit in men inte riktigt fått svar på vad en maskin kan uppskattningsvis kosta i drift, bortsett från inköp då.

Försäkring, underhåll, diesel etc.

Jag planerar som sagt inte att ta uppdrag från gemensamhetsanläggningar, föreningar etc utan typ lyfta bort plogkanter och dra av mindre villaparkeringar här hemma i området i en radie på knappt 2km som en hobby. Jag har en idé för prismodell men skulle vilja ha lite koll på vilken nivå, ish, kostnaderna ligger på för att veta om prisnivån kam hållas attraktiv för den typen av uppdrag 🙂

Av Robiban

Vad kostar en mindre hjullastare och kan man gå runt på uthyrning/snöröjning enbart?

Har en lite udda frågeställning som jag hoppas några erfarna entrepenörer inom anläggning kan svara på.

Jag har funderat på att skaffa en mindre hjullastare (4 ton ish?) och starta ett enskilt bolag för hantera snöröjning på villatomter som en hobby på sidan av mitt riktiga arbete och kanske hyra ut den off-season.

Jag bor i en tätort i en halvstor stad i sverige där villa tätheten är rätt hög och tanken är att erbjuda typ borttagning av plogkanter som uppstått efter plogbil/plogtraktor varit i farten.

Önskan är att snöröjningen ska stå för att äga och drifta lastaren.

Vilka omkostnader och i vilka nivåer bör man räkna med per månad och har ni tips på någon maskin som är lämplig för uppdraget? Bättre begegnat med god tillgång på reservdelar som är smidigt att framföra på lite mindre vägar inom tättbebyggt område.

Generella tips och förslag tas också emot 🙂

Av Robiban
Skrivet av No_Jah:

Du kan inte köra VPN-tunneln i din router istället då, så kanske du får lite bättre hastighet?

Jag har testat open vpn men det blir skit. Att konfigurera en edgerouter för wireguard är helt enkelt för svårt för mig. Om det ens finns stöd?

Av Robiban
Skrivet av Bozzeta:

Jag får 162Mbit/s i Netflix-appen i Shield med wireguard...
80mbit/s när jag väljer en server i UK.
skit in skit ut.

Jaoo. Har sett att det verkar funka bra med shield och ångrar så klart att jag inte köpte den direkt. Lätt att vara efterklok. Men den könns tråkig att köpa för de pengarna nu

Av Robiban

Som sagt kör OVPN inte open VPN protokoll i sin android app utan wireguard så det är något annat som flaskhalsar men troligtvis är det enheten som är för långsam i och med samma tjänst ger 200mbps på en win10 pc.

Får väl helt enkelt hoppas på att det kommer en mer modern och riktig konkurrent till shield tv

Av Robiban
Skrivet av mrqaffe:

Det kan vara tungt att sköta kryptering om du använder en krypterad vpntunnel så vilken hårdvara vpnklienten körs på kan spela stor roll och har du inte stöd i hårdvara för det så kan det behövas nått betydligt kraftfullare än nån tv box för de har oftast inte nån värsting cpu utan nån klen cpu kombinerat med stöd för videoavkodning i hårdvara och då orkar de inte med nån högre bandbredd om de ska hantera vpn.

Jag gissar att det har med det att göra. OVPN appen till Android kör wireguard vilket ska kräva "lite" resurser. Nvidia shield tv sägs ju ska vara mer kraftfull men kostar 2000 spänn och är från 2019. Känns som det borde finnas något bättre.

Skrivet av DennisOlof:

@Robiban om du har en dator med trådlöst eller laptop, prova köra VPN klienten på den och koppla sedan upp din Android burk över WiFi mot laptop och ta dig ut på VPN den vägen. Om du får mycket högre fast och prestanda så är det din Android låda som förmodligen inte orkar med från VPN pga krypteringen som CPUn måste hantera.

Det är ett sätt att testa i alla fall om det finns potential för att bli bättre. Vad man sedan ska göra åt problemet är en annan sak.

Jag har kört appen på min pc och får då ca 200 mbps, ungefär hälften av helt okrypterat och med apppen på telefonen ca 80-100 mbps

Av Robiban

Den kommer funka, jag kunde spela wow på en laptop från typ 2010. Hur bra vet jag inte. Godtagbar frame rate så länge du inte är i en stad eller i en raid gissar jag. Också lär den bli stekhet efter ett tag som alla laptop.

Av Robiban

Throughput med VPN och android TV

Jag kör idag OVPN på min android tv box, mi box s 4k. Boxen har inget ethernet interface utan det körs via en USB-adapter.

Utan VPN har jag ca 100-150mbs nedladdning och med VPN ca 15-30 mbps oavsett anslutningstyp men den dippar ibland vilket gör att strömmande material buffrar en del.

Är det hastigheten man kan förvänta sig med VPN på android enhet eller skulle exempelvis en nvidia shield tv och riktig ethernet alternativt annan VPN leverantör öka hastigheten och göra den mer stabil.

Vad är era erfarenheter med liknande konfiguration?

Edit: hastigheterna varierar en del beroende på vilken app som används. En app visade runt 90mbps nedladdning med vpn men det känns som glädjesiffror. Min android telefon ger också runt 15-30mbps med vpn via bredbandskollen, något högre om man köra via webbläsaren istället för appen (tillfällighet?).

Av Robiban

Skärm begränsad till 24hz

Idag efter en ommöblering hände nåt väldigt konstigt med mina kontorsskärmar. Huvudskärmen kan bara köra 75hz och andraskärmen kan bara köra 24hz, inga andra val finns. Ganska säker att jag körde åtminstone 60 på båda innan.

Skärmarna är inkopplade till en dell docka med DP kablar och dockan till laptop med usb-c. Testade en helt ny kabel också men samma "fel".

Någon som har haft liknande fel och har några tips? Google säger byt kabel men det har jag som sagt gjort

Dockan är en dell wd19s och laptop en dell 5430

Av Robiban

Jag har en unifi ac-lr på översta plan och wifi funkar för mig i källaren två plan ner så 4 APs låter mycket. Har aldrig märkbara avbrott.

Jag skulle inte ha bråkat mer än att sätta ett dubbeluttag i varje rum/plats du vill ha uttag. Går ju att ha en liten switch i tv-bänken om du ska koppla in ett litet it-cafe. Jag har dubbeluttag vid min tv-bänk men använder bara ett eftersom unifi wifi funkar så pass bra 🙂

Av Robiban
Skrivet av Purrfected:

Skulle säga att de skyhöga priserna påverkar försäljningen, även inräknat inflation så är priserna på nya komponenter idag mycket dyrare än för 10 år sen, men även för 20 år sen, när datorer fortfarande var ganska dyra och lite av en ny sak i många hem.

Visst att dollarpriset också påverkar, men så länge komponenttillverkarna fortsätter med den här mobilinspirerade prissättningen, där man aldrig sänker priserna på produkterna utan bara langar ut nya till ännu högre pris, så kommer jag ha svårt att motivera nyinköp.
Aldrig haft samma dator så länge som nu, men känner ändå att denna får hålla tills den brakar, så får man i bästa fall ihop något nytt när det händer.

Håller med. Har aldrig varit så ointressant med PC-komponenter som det är nu och det är i högsta grad kopplat till priser.

Av Robiban

För 50k hade jag satsat på minst 4tb lagring

Av Robiban
Skrivet av Laxpudding:

Du kan fortfarande köra spelen som 2560x1440 med svarta kanter på sidorna på 34-tummaren och därmed få exakt en 27-tumsskärm. Äta kakan och behålla den.

Så är det så klart. Tror jag gjorde så i cs till och med. Men min andemening var att om jag personligen skulle köpa en skärm exklusiv för fps spel där prestanda är det viktigaste skulle jag inte välja över 27" och 1440p i upplösning och skramlat tills jag fick råd med en oled. För äventyrsspel tror jag storleken har större betydelse. Då skulle jag nog gå på 38" eller över, kanske en OLED tv i 42" om det finns eller också en 49" super ultra wide eller vad dom heter. Andra egenskaper än bara "snabbhet" hade varit viktigt också.

Jag minns när jag bytte från en billig 24" 1080 skärm med tn panel till 27" 1440 och 144hz IPS panel på rean för 7-8 år sedan. Vilket lyft det var. WoW blev ett helt nytt spel. Då insåg jag vilken viktig komponent skärmen är för upplevelsen 🙂

Av Robiban
Skrivet av Laxpudding:

34 ultra wide 1440p är samma sak som 27 tum 16:9 1440p med fler pixlar på bredden. Mindre fysisk bildyta än 32 tum 16:9. Orsaken jag nämner det är att det är en hel del i forumet som försökt och inte riktigt sett detta som en förbättring mot vad de hade.

Du har egentligen få anledningar till att byta skärm, annat än du tydligt vill förändra något. Då bör man fundera över vad som saknas med den befintliga skärmen? Ifall du saknar ett kontrastförhållande där bilden tecknas mot en distinkt svärta är OLED en svårslagen förbättring även om det leder till ett utbud som ännu är väldigt begränsat.

Ibland är inte goda råd dyra. Känner igen mig mycket i att villhöver känslan tar över ibland (påstår inte att det nödvändigtvis är så just i det här fallet) men utifrån första inlägget så kan man ju ana att det handlar lite om att "jag vill ha mer av något men vet inte vad" och inget fel med det i sig.

Bara för att fylla på med något matnyttigt (inte vetenskapligt) så skaffade jag en platt (ej böjd) UW 34" 165hz IPS skärm för något år sedan. Mina behov var en till lite mer stilren kontorsskärm men som skulle funka till spel också. Jag spelar inte mycket men när jag gjort det tycker jag att formatet är lite jobbigt för fps, avstånd till skärmen spelar kanske roll, jag har ett 80cm djupt skrivbord. Men synfältet tycker jag blir för brett, skulle mycket hellre ha en blixtsnabb 27" 16:9 OLED till FPS. För WoW har den varit bra och till excel superb

Av Robiban

ChatGPT fixade problemet till slut. Jag hade frågat efter en "calculated column" och inte "custom column".

lösningen:

if [Kolumn1] - [Kolumn 2] > 1.5 and [Kolumn 3] = "4" then 1 else 0

Av Robiban
Skrivet av LemonIllusion:

I båda exemplen har du slarvat med hakparenteserna runt kolumn b. ChatGPT rekommenderas varmt för snabbt svar på den här typen av frågor.

Haha men va fan.. ska se om det löser det.

Jag har haft en lång konversation med chatgpt och klistrat in de resultaten men den har rättat sig själv och fortsatt fått samma fel. Därför jag vände mig hit.

Inser nu också att det kan vara ett fel i inlägget och att [ strök med när jag ändrade kolumnnamnen - ändrat

Av Robiban

Hjälp med Power BI power query

Hej,

Jag försöker skapa en anpassad kolumn i min power BI modell baserad på flera villkor.

Har försökt skriva den på massa olika vis men får alltid "token literal förväntades" som jag inte riktigt förstår vad det betyder (OBS lekman)

Så här ser formeln ut

([kolumn a] - [kolumn b] > 1.5 && [kolumn c] = "4"), 1, 0

Men har också testat typ

if (([kolumn a] - [kolumn b] > 1.5) && ([kolumn c] = "4") then 1 else 0)

Slutar alltid med samma fel.. Någon som kan rätta till detta?

Av Robiban

Cs är och har alltid varit ett toppenspel. Kanske testar detta också. Det jag direkt saknar är public 10 mot 10 på kartor som prodigy, cbble, office, italy, iceworld, poolday mfl men framförallt det klassiska wc3 mod

Av Robiban

Kunde väl ha fått gissa rätt på en eller två...