Inlägg

Inlägg som Robiban har skrivit i forumet
Av Robiban
Skrivet av CymbalCrasher:

Att kolla mail? Visst. Att svara på mail? Nae.

Men hur ofta svarar man på mail privat? Det finns säkert de som gör det men det Är nog ytterst sällsynt. Har man ett jobb där man mailar frekvent har man nog också redan en laptop att göra det med och då är ju behovet redan uppfyllt. Hur som försökte jag inte tvinga på honom en platta, jag bara undrade om inte den hade varit bättre för de behoven som beskrevs (och mycket mer), vilket jag tycker. Har full respekt för att alla inte tycker så

Av Robiban
Skrivet av MarcusHuddinge:

För att touch-input är underlägset och betydligt omständligare än mus och tangentbord, speciellt i surfplatta-storlek. På telefon där man når allt med båda tummarna fungerar det väl bra/helt okej, men på en surfplatta är det en betydligt större skillnad. Sen så är en skrivbordsmiljö också betydligt mer funktionell, snabbare och mer lättanvändligt än ett mobilt operativsystem. Vet inte om jag kan komma på en enda fördel med en surfplatta över en laptop förutom det jag nämnde i min förra post

Som arbetsredskap, självklart. Men för att läsa mail, surfa och kolla på netflix? Smaken är som baken men jag skulle då aldrig någonsin föredra en laptop med touchpad och ett tangentbord i skev vinkel framför en läsplatta för de ändamålen. Tur man får välja själv 🙂

Av Robiban

Valfri modell med önskad minnesmängd till lägst pris om han inte har mer krav än så. Men är inte en surfplatta smidigare till de ändamålen?

Av Robiban

En av de coolare sommarbilarna enligt mig är en "djungel-jeep" eller en humvee(?) En fläskig off-road utan tak och dörrar i princip. Stämmer kanske inte så bra med din kravlista men ändå 🤠

Av Robiban

Är det inte smartare att spara ihop pengar till det du vill köpa istället för att köpa på kredit? Det verkar som att du tänkt lösa skulden ganska snabbt och då är det bättre att spara och sen betala kontant

Av Robiban
Skrivet av Eduardo_S:

No hard feelings. Misstänkte att det var så med
Hotade själv att byta operatör när mitt nuvarande abonnemang gick ut.
Då blev det liv i luckan, och fick 12 GB surf för 99 kr i månaden

Nu har ju även Telenor Pixel telefonerna, så skall springa in där någon dag och se vad de kan erbjuda

Skall man slå till på en Pixel 6a, eller vänta på Google I/O och 7a?

Telefonerna i sig har jag ingen aning om. Det var längesedan jag köpte en telefon privat så jag tar det jag får via jobbet vilket brukar vara samsung om android.

Av Robiban

Inser hur präglat mitt spel-liv är av blizzard. Wc2, wc3, wow, sc, diablo - musiken till de spelen är som en tidsmaskin.. Har inte sett första Diablo i tråden så lägger in en, tristam är för självklar dock

Annars har man ju massa NES spel som darkwing duck, turtles, chip n dale mm som sitter djupt rotade.

På pc är homm2, homm3, dungeon keeper, soldier of fortune några som ploppar upp.

Edit: radion i mafia och snes donkey kong är andra självklara favoriter.

Av Robiban
Skrivet av Eduardo_S:

Tur du har koll på antalet personer, för sånt är ju viktigt och ger relevans i tråden.

Ber om ursäkt om du blev kränkt. Det var aldrig min intention. Det jag vill förmedla är att du kan köpa en telefon på kredit i princip i vilken butik som helst men villkoren kan vara olika. Det är ingen skillnad i betalningsansvar eller åtgärder vid uteblivna inbetalningar beroende på om det är räntefritt eller med ränta. Om du binder ditt abonnemang finns en möjlighet att telefonen kan bli billigare än om du inte gör det men som många andra påpekat är det den totala kostnaden som är intressant över avtalsperioden. Lås inte in dig i ett abonnemang som kommer kosta dig mer än vad beaparingen på telefonen blir.

Hur villkoren ser ut mellan olika operatörer och deras abonnemang tror jag du gör bäst i att ringa/besöka och fråga vederbördande för att få ett så korrekt svar som möjligt. Ett tjuvknep kan vara att "hota" om uppsägning med motivering att du behöver ny telefon och erbjudandena på din aktuella operatör inte är tillräckligt bra, då brukar de tänja på gränserna för att behålla dig som kund.

Av Robiban
Skrivet av Eduardo_S:

Funderar själv på denna

Går den att få bara med avbetalning utan abonnemang?

Som ungefär 10 personer har försökt förklarat tidigare kan du köpa i princip vad du vill på kredit. Hur villkoren ser ut får du kolla med de som säljer produkten.

Huvudsaken är att du är "kreditvärdig" för det kommer göras en kredit koll.

Av Robiban
Skrivet av Eduardo_S:

Ja, på blancolån är det en superhög ränta .
Det är det inte på avbetalning .

Jag skulle nog säga att en avbetalning gör du på alla typer av lån, poängen är att du köper något på kredit och betalar av en bestämd summa varje månad en avtalad period. Vissa erbjuder räntefria krediter för att stimulera köplusten hos kapitalsvaga personer.

Av Robiban
Skrivet av Eduardo_S:

Ok, men har som sagt redan ett bra abonnemang.

Att man har ett abonnemang behöver ju inte betyda att du inte kan ha kvar det bara för att du låser upp det en viss tid för att på så vis baka in en telefon på avbetalning till rabatterat pris. Det är ju set som är USPen för att binda dina telefonabonnemang.

Av Robiban
Skrivet av Mindfighter:

Det var så förr, men numer tycker jag det ser ut som det enda man kan få är lite bättre pris på abonnemanget, men det kan man få om man binder det utan att inkludera ett avbetalningsköp på telefon också.

Då får jag revidera mitt utlåtande. När jag sålde abonnemang med telefon åt telia fick man en "pott" att rabattera telefonen med, hur stor den var berodde på abonnemangets månadskostnad. Dyrare abonnemang = mer rabatt. Ibland var det kampanjer på abonnemanget också men det påverkade inte potten. Den modellen kan säkert ha ändrats under de senaste 12 åren.

Av Robiban

Genom att lägga bindningstid på abonnemanget brukar operatörerna ge en rabatt på inköpspriset på telefonen och avbetalningen är då också räntefri. Att köpa en telefon med "blancolån" är otroligt korkat. Abonnemanget ska ni väl ha oavsett?

Av Robiban
Skrivet av MacAllan:

Vad jag kan se så har du räknat rätt om du med "Månadslön - total skatt = Nettolön" menar att du redan tagit bort förmånsvärdet från månadslönen.
https://www.accountor.com/sv/sweden/nyheter/bilforman-definit...

exakt om vi säger att min lön är 50.000 och förmånsvärdet är 5500 så skattar jag på 55.500 och min nettolön blir 50.000 minus skatt?

Skrivet av vinylens:

Själv kör jag med en zappi till min bil med mina paneler. En dyrare box men jag tyckte det var värt dom extra pengarna.

Har du också V2H stöd? Jag har en easee som de satt dit i samband med solcellerna men om jag får bidraget kan jag absolut tänka mig investera i en smartare box med:

Lastbalansering
Laddning anpassad efter tim spotpris
hårdvarustöd för V2H

Av Robiban

Sannolikheten att det blir en elbil som förmånsbil är väldigt hög nu och jag försöker räkna fram hur mycket bilen kostar mig netto och vad jag får kvar av lönen efter skatt.

Förstod jag arbetsgivaren korrekt skattar jag endast för förmånsvärdet på bilen (inget brutto/nettoavdrag, service, skatt etc) och drivmedel när jag kör privat.

Så här har jag räknat.

Lön + förmånsvärde = Skattepliktig "lön"

Månadslön över gränsen för statlig skatt - lön undergränsen för statlig skatt*0,5 = "marginalskatt"
Månadslön under gräns*0,3388 = kommunal/regionskatt
Marginalskatt + kommunalskatt = total skatt
Månadslön - total skatt = Nettolön

Och för att få ut nettokostnad för bilen samma uträkning utan förmånsvärdet och sen bara jämföra mellanskillnaden.

Är den kalkylen korrekt eller missar jag något? (förutom kyrkoskatt som jag inte betalar).

Arbetsgivaren erbjuder också 5.000 för att installera en laddbox - vilken ska man välja? Jag har kollat på Garo entity (pro/compact) då jag har förstått det som att den ska ha stöd för V2H vilket är väldigt intressant tillsammans med mina solceller. Någon som vet mer om det?

Av Robiban

Om jag minns rätt:

Nätverksadress är den första adressen i ett nätverk. I ett vanligt hemmanätverk brukar det vara 192.168.1.0(/24)

Nätverksmask bestämmer hur många adresser dom finns tillgängliga i ett nätverk. I ett hemmanätverk brukar 255.255.255.0 som kan översättas till /24 med CIDR.

I ett /24 nätverk finns det då alltså 256 adresser men två är upptagna. (192.168.1.0 som är nätverksadress och 192.168.1.255 som är brosdcast adress). Första host adressen brukar tilldelas till en gateway/router som då blir 192.1681.1 i det vanliga hemma nätverket.

Nätmasken kan göras "större" eller "mindre" och på så vis också utöka antalet adresser i ett nätverk. Se förklaring av binära tal ovan.

192.168.1.2 - 192.168.1.254 kan tilldelas till dina klienter som telefoner, datorer osv.

Hoppas det var till hjälp.

Av Robiban
Skrivet av Hexxy:

Visst är Tesla Model S imponerande vad gäller vad den levererar , men hur kul är den då man kommer in i en tunnel och vill busa litet ? Ljudlös som den är .. kör man en V8 eller kompressormatad V6 , växla ned till 2:ans växel .. dra ut på växeln och lyssna på skönsången som motorn ger i tunneln Visst är elbilar eller hybridbilar framtiden , men det är en framtid i tystnad , en framtid utan personlighet , en framtid där en bil är en metod att ta sig till A-->B men inte en framtid där bilen är en del av " familjen " .

Kika bara på Dodge Challenger Demon eller Hellcat , helt oseriösa bilar egentligen , kostar lika mycket att köpa som en Tesla Model S , men som bjuder på avsevärt mer känslor . De kommer alltid att kosta mer att äga än Teslan , men det är inte poängen med dem

Förstår din poäng. Jag gillar också när det låter och luktar lite, men det har jag mc till.

Jämförelsen haltar för mig då den typen av bil är något som är väldigt långt ifrån vad en medelsvensson kan motivera som vardagsbil till skillnad från en teslan, oavsett hur högt sentimentalvärde den än har.

Av Robiban
Skrivet av hockexx:

Jag hade fullt Tal Rasha's på min SP sorc

Jag har hittat amuletten många gånger. Men vapnet har jag hittat så pass ofta att man nästan bara ville sälja det till vendor
Det är väl bara armorn som är rare?

Japp. Armor har så pass hög ilvl att den bara droppar på vissa ställen (alvl 85+)

Av Robiban
Skrivet av 2000+:

GLHF att hämta din kropp naken om den är omringad av souls

Haha ja visst, nu skrev han ju boss men det finns väl en poäng i att ibland skiter det sig, även om det också handlar lite om erfarenhet.

Diablo 2 är ju inte på något sätt ett svårt spel om man har någorlunda koll på det viktigaste.

Att hitta alla prylar man vill ha osv håller jag med om att det är tidskrävande.

Av Robiban
Skrivet av pine-orange:

Har kontakten bara gått av eller drog du med en del av kretskortet? Det senare är betydligt jobbigare att fixa och det är troligtvis inte värt det.

Skrivet av kaput:

Nu har du ju inte lagt upp några foton, så får försöka gissa. Låter som det rör sig om nån slags ytmonterat kontaktdon?

Har man fått med sig kopparbanorna från kretskortet är det svårt att fixa på ett prydligt vis, det blir alltid någon form av "hack" där man försöker snygga upp så gott man kan, och ansluta till alternativa ställen med kopplingstråd.

Utgående från mitt ganska vaga minne av hur PS4 ser ut inuti - bara rivit isär en enda gång för att byta HDMI-kontakt åt en polare - antar jag att andra delen av kontaktdonet också sitter monterat direkt på PSU:ns kretskort, och att den losslitna kontaktens positionering och infästningens mekaniska styrka blir direkt avgörande också.

Tror det kan bli rejält bökigt att få till det på ett bra sätt, och jag hade då personligen inte velat lämna några som helst garantier på ett sådant jobb. Det kommer ofelbart bli känsligare än det var från början.

Vidare kommer det ta tid. Dels tar det en stund att riva och sätta ihop konsolen, dessutom finns det inget på förhand givet sätt att reparera såntdär, man får ta det lite som det kommer. Kan ta timmar att få till det på bästa möjliga vis, som återigen inte nödvändigtvis blir sådär superbra.

Jag tror inte det finns ekonomi i att låta reparera det där, särskilt inte som resultatets kvalitet är väldigt oklart på förhand. Begagnade PS4 är inte så värst dyra, hade försökt hitta en ersättare istället.

Minns faktiskt inte, det var längesedan. Men av era kommenterar att döma så är det inte värt det 😄 Tänkte det kunde vara kul att få igång den om det var ett enkelt ingrepp.