Inlägg

Inlägg som Dorkimedes har skrivit i forumet
Av Dorkimedes

@Rajala: bästa bud än så länge? du sa du bor i jönköping län?

Av Dorkimedes

@Rajala: inte lite overkill för 1080ti?

Av Dorkimedes

@Dorkimedes: ber om ursäkt...väntat i kö i nordea fkr tyo en timme (varit distraherad)

Av Dorkimedes

@McMaltee: varför säljer du en sån tantastiskt skär undrar jag!?

Av Dorkimedes

@Rajala: hur företrar du att vi PMar: vi kan textas på mobilen t ex om du föredrar. mitt nummer är 0703238160. Jonas

Av Dorkimedes

@Rajala: oj vad trevligt att du har det absolut bäste grafikkortet!
snabb fråga (tja, frågor) är det IPS eller TN panel, hur stor är den och vad har den för färg gamut liksom?

Av Dorkimedes

@lejonhead: om jag byter tiii amd vega kommer bara edt kosta mig en dek, den ju givetvis din skärm värd lite (mkt) mindre än min. så har du angingen pengaar eller annan hårdfara för att gör upp skillnaden? jag leter tex efter gammal budget intel pd byggel har du nås sånt du inte behöver??

Av Dorkimedes

Byter (eller säljer möjligtvis) gärna min Acer Predator xb281hk 4k g-sync skärm mot en 144hz+ 1440p skärm...

Hej! Har en häftig monster skärm som har suverän 4k upplösning som sår spel att flyta på find (i 4k uppl) i utlra settings såvida du inte testar med ett långsammare kort än t ex ett 980ti eller gtx 1070 (vilket jag gör själv och har gjort en hel del det sista halv-helåret.

Med tanke på att nypriset var över 6000kr (og kostar tom mer hos vissa galningar haha). Med jag måsta vara ärlig att säga att det absolute nypriset för modellen kan gå så "lågt" some 5500kr (i bland).

Hur som hälst söker jag huvudsakligen byte. Om nån har en 2560x1440 144-165hz g-sync skärm i bra skick så kan jag väl byta slätt (massor med såna runt och ibland lite under 5 tusenlappen).¨

Om har en IPS skärm med 1440p uppl samt gsync, så betalar jag 1000kr skilnad.
144 hz IPS slärmar säljas nu for 5 tusen och borde i så tall vara Freesyc. Slätt myte även mot en sådan i gof kondition.

Sista möjliga byte vore en liten 144hz freesync med samma upplösning men dessa säljs nya til 3,5 tusen, så jag skulle i så fall begära 1000kr ersättning för bytet.
Meeen...å andra sida skullle det väl tvinga mig till sälva/byta till rx Vega förstås....

OBS! Kan även tänka mig att helt enkelt sälja skärmen. Den borde ha över 2års garanti, är i perfekt skick så jag föreslår dett pris på 4500kr (alla är förstås välkomna att buda)

Jonas

Läs hela annonsen här

Av Dorkimedes

Vega 10...AMDs första FPS/Tflops vinnst över Nvidia...?

För nån månad sedan hade jag nästan gett upp mina förväntningar angående VEGAs eventuella gaming prestanda jämtemot även Pascals i nuläget. För dom som kommer ihåg Fury X:ans "lackluster" prestanda jämtemot gtx 980ti:s, även med sina 8,6Tflops körde praktiskt taget ALLA spel långsammare än Maxwells TI:n (med vissa undantag i 4k). Men, just nu eller dvs de sista dagarna, har jag fått förnyade förväntningar för "röda laget". Pascal är trots allts inge mycket mer än en förbättrad "refresh" av Maxwell arkitekturen; rx Vega däremot är en (nästan) helt ny GPU arkitektur.

Det sista som jag villa säga som ger antydan om detta är (ironiskt nog) "Äpplets" intresse & satsning på deras nya arkitektur. Varför säger jag ironiskt? Därför att jag har med passion AVSKYTT samtliga Apple produkter sedan jag var tonåring. Jag har aldrig och KOMMER aldrig köpa en enda Mac produkt så länge jag lever. MEN, eftersom det pretentiösa företaget som säljer syna prylar 50-100% över motsvarande (Windows-baserade) PC produkter har bestämt sig för att inkludera rx Vega is sina framtida (vem vet, 20-50 tusen kr iPro Macs LOL) tolkar jag det som ett tecken på att ja, denna generationens iMacs kommer vara väsentligt överlägsna deras tidigare generationer OCH (vilket är av mkt större intresse för mig, ger antydan på att rx Vega kommer prestera bättre än samtliga nuvarande Pascal GPU:er).

Förvisso kan den hända att Nvidia släpper (konsument-inriktade) Volta GPU:er inom 6-12 månader MEN, om dom kommer försätta sina traditionella metoder så misstänker jag att även Volta kommer vara cirka lika mycket snabbare än Pascal jämfört med hur pass mycket snabbare Pascal var/är jämfört med Maxwell.

Som slutsats så tror jag genuint den här gången att rx Vegas "blotta" ~13TFLOPS kommer kunna komma nära Voltas ~15TLOPS vad det gäller det enda som i synnerhet borde intressera oss gamers: FPS! Och även om Nvidia har inte varit så knäppa som Intel de sista månaderna så misstänker jag starkt att dom kommer fortsätta prisera sina flaggskäpps produkter betydligt högre än AMDs.

PS/förtsättning av slutsatsen: I nuläget är jag 95% övertydgad om att jag kommer sälja min 6 tusen kr 4k nsync skärm & byta ut den mot en cirka 4 tusen kronors AMD freesynch skärm.

Jonas

Av Dorkimedes

@Yoshman: När jag Googlat 'ryzen IPC vs kabylake IPC' så har jag sett många som vill mena att ryzens är 5% lägre.
Intressant grej jag såg på youtube häromdan. Det var nån som körde några ganska noggranna (och långa) tester för att sedan räkna ut den exakta skilnaden. Jag har för mig att han kom fram till att processorerna (i7an förstås) men 1,6 eller liknande % (eller så var det typ 2%); men nånstans däromkring i alla fall.

Hade endast Ryzen kunnat matcha eller åtminstone *nästan* macha i7-7700Ks frekvenser så hade den presterat bättre i spel än en sistnämnda. Eller vad tycker ni andra?

Av Dorkimedes

Om dom när "läckorna" stämmer så borde rx vega köra Doom i 4k snäppet över 144hz, vilket betyder att det borde kunna köra samma spelet lätt i 1440p i 165, 200, 240hz hur lätt som helst (och högre om det bara skulle finnas)

Av Dorkimedes

@SolidReactor: Tjena. Jag satt just och funderade på att sälja min 4k gsync skärm (eller byta) & skaffa mig en 144hz freesync skärm i stället (helst ips dock). Om nån hör nånting om nån som söker en acer predator xb281 så meddela gärna mig!

Av Dorkimedes

Oj förrästen, vad tror ni om 5ghz överklocknings ryktet för TR? Jag är själv väldigt tvivelaktig (om man bortser från LN2 och liknande dumheter).

Jag tycker det är trist att erkänna, men jag tror jag skulle hellre vilja köpa mig en 6c/12t skylake-x med tanke på dess överklockningsmöjligheter (säkert minst 4,5-5ghz). just nu kör jag en rig jag satte ihop nyligen med en ryzen 1600x processor. jag gamear mycket så kanske jag kommer sälja min nuvarande rigg och köpa skylake-x 6:a för kanske 4-4,5 tusen kr (sen vet jag inte vad ett x299 moderkort kommer kosta, men jag skulle gissa nånstans runt 2500-3000 för ett av dom billigare. sen kostade moderkortet jag kör nu lite drygt 2000kr, så det skulle kanske kosta mig ett par tusen att köpa en motsvarande (6c/12t) fast från intel & med mycket snabbare klockfrekvens.

Av Dorkimedes

@Aeig: Jag tror dom lägre (dvs dom med färre kärnor) kommer bli avsevärt billigare än flaggskäpps modellen och icke-x varianten (alltså 16c/32t modellen som ska kosta 850$). jag tror det är möjligt att amd kommer sänka sin dummast prislagda cpu 1800x till kanske så lågt som 400$. och även då tror jag icke-x 10c/20t threadrippern kommer bara aaaningen mer (450, 500$ max). tänk också på att x399 moderkortet kommer troligen kosta nån tusenlapp mer än x370 kortena. det skulle inte fårvåna mig om 1955:an släpptes runt 5 tusen lappen i Sverige. om 16-kärnarna kostar från 850$ (1998x modellen 999$ förmodligen), 14c kanske 700-750$, 12c 550-600$, sen 10:an kanske 400-500$ för icke-x modellen.

Av Dorkimedes

@Dorkimedes: hur skapar man ny tråd? räknas svar som 'inlägg'?

Av Dorkimedes

@in2it: oj

Av Dorkimedes

Jag vill först bara påpeka att jag är absolut ingen expert på ämnet, men om jag endast utgår ifrån dispay port 1.2s maximala bandbredd, 17.28 Gbit/s, så skulle det kanske kunna vara ännu högre.

Först omvandlar jag gigabitsen til bitar helt enkelt, 17.28 Gbit = 17.28 * (1024^3) ~ 18554258718 bit. Sen nu delar jag med antalet pixlar (/3840/2160) ~2236,96 (vi kan avrunda till 2237 här) och sen till sist delar jag med 24 (för att använda 16777216 färjs pixlar) och får då:
~93.2 (avrundat till 93 förstås då det kan vara svårt att få femtedelars ramar).
Enligt detta ser det us som att 90hz borde teoretiskt vara möjligt (dvs om jag inte missat nåt fundamentalt fel i teorin).

Jag har själv en 4k acer predator xb281hk m gsync, fast den har slutat fungera så jag tänker försöka skicka in den i dag. MEN, vad har NI lyckats få för värden på era 4k skärmar? Har nån nått över t ex 80hz? Hade varit hur intressant som hälst att höra om.

Av Dorkimedes

Hm, dom där nya benchmarken visade (iofs troligen gammalt engineering sample) med 1/1.2ghz klockor (bas/boost måste jag anta). 9,8 tflops är kanske inte så farligt illa då det hamnar precis emellan gtx 1080s 8,9 og 1080 ti:ns 11,3 (/titan xp:s 11) tflops.

Dock tycker jag det verkar tvivelaktigt att AMD satsar på att nöja sig med 1.2ghz klockfrekvens. En klockfrekvens på endast 1.4ghz skulle räcka till att överskrida titanens och ti:ns tflops, men vem vet, kanske har dom entligen lyckats få upp sina frekvenser ordentligt med denna arkitekturen (till skillnad från ryzens frekvenser hehe). Själv tvivlar jag på att dom kommer nå ~1.6ghz-aktiga frekvenser, men däremot tror jag att (för första gången på...tja, nånsin nästan (okej, 290 & 390 serien hade väl rätt höga frekvenser)) att dom har den här gången en modernare och avsevärt mer banbrytande arkitektur än nvidias pascal arkitektur.

Vad jag menar är denna skulle möjligtvis kunna vara (första?) AMD gpu som presterar bättre i spel jämfört med Nvidia kort som har likvärdiga eller kanske tom högre tflops. Alltså högre fps i spel helt enkelt! Kom ihåg fury x:an med sina 8.5 tflops vis a vis t ex nvidias gtx 1070 med sina ~6.4 tflops. Eller 980 ti:s 5,6 vs rx 480s 5,8! (det förra som är nästan dubbelt så snabbt [okej, 80% snabbare i t ex BF 4, 148/82 ~ 1,8 x fps]).

Det ser ut som att rx Vega kommer leverera +50% more avg fps samt +100% (vet inte exakt vilken är tanken, om det är per clock eller per tflops jämförelse (det är mycket möjligt att det samma engineering sample som visades i dec/jan med färdiga drivrutiner [tror det använde fury linjens driver] skulle då t ex kunna leverera ~105 fps i stället för ~70 fps i Doom).

Jag misstänker dock att klockfrekvensen i den visningen låg runt 1200 mhz eftersom det motsvarar nästan exakt +10% > gtx 1080 (och ~9,8 tflops vs 1080s 8,9 vilket är också väldigt nära 10% delta).

Av Dorkimedes

hmm...blir det byte till röda laget i år?

Jag är ingen särskild AMD fanboy; har oftast kört med Nvidia & sitter med en 6 tusen kr G-sync skärm vilket skulle definitivt göra en Titan XP-klassig GPU en no-brainer...dvs en som kanske skulle kunna kosta lite mindre än en husvagn, liten segelbåt eller köksinredning. Är det inte ungefär så att dom lägger på ca 25% skatt när man prylhandlar från staterna? 1200$ * 1.25 = 1500$ ~ 13 366 SEK. Hm...hade XP:n varit dubbelt så snabb som 1080:n eller t o m 2x 1070 hade jag kanske kunna acceptera det (då hade man GPU redo för 120hz HDR skärmarna som släpps senare i år, och, skulle nog även kunna fixa 90fps i 4K VR (eller helt enkelt 90fps i 4K! [bra nog för mig]).

Då jag är överlycklig att AMD har ändligen gjort något betydelsefullt med Ryzen (vilket jag förhoppningsvis kommer sitta med i burken nån gång nästa månad) är jag inte like säker på att jag kommer konvertera til VEGA. Och jag tror inte heller GTX 1080ti, som dom nu säger ska släppas i mars månad. Och jag hade VERKLIGEN hoppats att VEGA skulle släppas i Q1 (nu säger dom maj). Min gissning är att hade dom släppt det helt enkelt nästa månad med Ryzen prylarna så hade det kunnat ligga i alla fall i närheten av Titan xp, och, hade AMD satt priset till t ex ~ 500$ eller runt 6 tusen lappen hemma hade jag köpt det direkt. Men, MAJ??! I och för sig tror jag att med så pass mycket tid hade dom nog kunnat göra den SNABBARE än XP:n, MEN....då börjar man bli farligt nära H2, då Nvidia förväntas släppa 'Pascal Refresh' i form av 2000-serien. Jag läste att dom har planerat släppa t ex ett gtx 2080 som lär bli ca lika snabbt som ett Pascal Titan X/1080ti fast för endast 500$! Sen tror jag dom planerar att släppa båda korten, 1080ti & 2080ti (det sista/mest advancerade av Pascal generationen) runt 800$ prislappen. Jag förväntar mig att 2080ti kommer vara minst 50-60% snabbare än ett vanligt 1080.

Så vad ska man göra? Vänta tills Maj och hoppas VEGA 10 blir en gedigen Titan xp-killer, göra investeringen tidigt (i Mars) och plocka till sig ett 1080ti eller ska man bara sitta och va tålamodig tills Pascal Refresh "mellan" generationen kommer i H2 eller skita i samtliga och uppgradera först när Volta flyger in 2018?

Å just det, PS: Volta vs VEGA 20 -- tror ni AMDs 7nm VEGA för 2018 kommer bli lika imponerande och Volta?

Av Dorkimedes

Gör högst en av dom grejerna du funderade på att köpa

@xcluzive: Hej. Jag befinner mig i likartad stiuation (delvis iaf). Jag sitter på en fx-8320 rig med 8gb ram (hade jag inte gått och önskat bort den BARN processorn så pass länge hade jag skaffat 8 till) och (enda goda/hyfsade delen) mitt typ 4-5 månaders gamla Palit gtx 1070 dual (ej jetstream OC modellen men med dom fläktarna överklockar det fint).

I och för sig klarar riggen *nästan* allt i 4k någorlunda då jag kör med 6 tusen kr 4k G-sync skärm (hade riggen t ex i5-6600K hade det garanterat att mina fps aldrig hamnar under 30 (för det mästa ligger jag mellan 40-50 fps).

Nåväl. Först köp ingenting Intel detta året. AMDs efterlängtade Ryzen (tidigare kallat ZEN) är entligen här. Det räknas med att den kommer släppas förra halvan av february. Bry dig inte om att köpa 8-corearen; dom kommer troligen släppa billigt nog 6-core processor vilken jag tror kommer duga lika väl till spelande 2017. Till och med 4-core:n skulle kunna vara nog eftersom de allra flesta dagens spel kör mest single threading. 6-kärniga Ryzen lär du få för ~2500-3000 (tror kommer va mycket snabbare i spel än Intel i-7:or som kostar 5 tusen nu), 4-kärnaren kanske en tusenlapp.

Sen vad det gäller grafikkorten....då lär man dessvärre tjäna på att vänta lite.
Om AMD verkligen har tänkt låta oss vänta så pass länge tills maj så tycker jag dom gör misstag. Om gtx 1080ti:n släpps i mars och har Titan x prestanda blir också priset (vill många mena) ca 800$ (kanske 9 tusen, om inte mer, här i Sverige). Om AMD hade kunnat komma springande veckan därpå och säga: 'så, nu är vår pryl klar också. men vi tänker sälja vår 25% billigare!' (600$ t ex...troligen nåt omkring 6 tusen 7-8 hundra) och visar sig sen då vara kanske 10% snabbare än 1080ti...tja, vad händer då? Det är fortfarande stor peng, men om man vill ha Pascal Titan X prestanda då får man fanemej va nöjd om man får ett sådant till halva priset!