Inlägg

Inlägg som skarlet har skrivit i forumet
Av skarlet

Har lyckats lösa det! Jag vill beskriva vad jag gjorde i detalj för er som hjälp mig och för efterföljande offer.

Började om från början med målet att få in mittpinnen först. Testade att montera kortet i stående ställning med IO-portarna nedåt (istället för i klassikt liggande position). Det underlättade väldigt mycket då det finns väldigt mycket flex i IO-skölden som "trycker ifrån" chassit, så gravitationen hjälpte till att trycka ned kortet mot chassit. Med lite extra hjälp med ett medelhårt tryck ovanpå kortet så snappade mittpinnen in helt kleant!

Problemet med att hålen inte hamnar rakt ovanför gängorna kvarstod dock. Hålen till vänster hade alla samma fel mellan hål/gänga, och alla till höger hade motsatt fel => moderkortet har ett rotationsfel runt mittpinnen! Genom att lägga en ganska stor kraft på IO-delen "snett uppifrån" så roterade moderkortet perfekt på plats (det är definitivt metallen på IO-skölden som trycker ifrån som leder till rotationsfelet!). Jag började att skruva in en skruv på övre vänster hörn (ovanför IO-portarna) samtidigt som jag applicerade tryck på IO-delen. När skruven väl var inne så låg alla hål helt perfekt ovanför gängorna och jag kunde lätt skruva in resten.

Med IO-delen så menar jag hela klossen runt om IO-portarna.

Slutsats: Productionsfel på IO-skölden på mitt moderkort eller lättare inkompabilitet mellan moderkort och chassi.

Se bilder som beskriver vad jag menar här: https://imgur.com/a/fVOuKvR

Tack allihop för hjälpen, alla tips var grymt användbara och hjälpte mig att hitta en lösning till slut God jul på er!

Av skarlet
Skrivet av loefet:

https://i.imgur.com/KZZOCIR.jpeg
Moderkortet skall ligga på den hexagonala delen på denna, den runda biten skall vara i hålet på moderkortet.

https://i.imgur.com/WPq3lK6.jpeg
Här ser man inte hela den runda delen, vilket jag tolkar att moderkortet inte ligger på plats ännu.

Om det är nytt kontakta återförsäljaren/tillverkaren, annars lätt våld åt andra hållet.
Ser ju ut på bilderna där du har moderkortet i, att moderkortet och chassit ligger tätt mot varandra på mitten med liten glipa uppe och nere. Kan ju dock distortion från kameran också.

Jag började sakta skruva i en av dom två sista. Det "snappade till", och sedan gick den sista i också. Undrar om det var mittpinnen som hoppade i hålet kanske. Kollar bakom chassit nu för att se om så är fallet, pinnen verkar vara i hålet (ser ut som att den dragits mot kortet innan den hoppat in....), men moderkortet ligger fortfarande inte an mot den hexagonala delen.

Se bilder här: https://imgur.com/a/Vg6CTm8

Borde jag se till att man inte ser något av den cylindriska delen från baksidan?
Borde jag se till att pinnen går in i hålet först av allt innan man går vidare med dom andra hålen?

Bävar inför att skruva loss allt och börja om igen!

Av skarlet
Skrivet av loefet:

Jo den krånglar till det mer än vad den gör nytta i detta fallet.
Som jag skrev innan, är den lösskruvbar så ta bort den och satt dit distansen som sitter längst nere till höger istället om man inte råkar ha en annan som passar.

Är distansen längst ner till höger "minst nödvändig"? Jag ska på med en RTX 3090 sen också, funkar utan den distansen?

Av skarlet
Skrivet av loefet:

Du har fortfarande inte fått dit mittpinnen tyvärr, är nog mycket det som gör att det inte går bättre.
Börjar du skruva nu, så kommer ju kortet böjas över den.

Som sagt innan chassit kan ha fått sig en smäll i bakkant/stått med vikt på, och är ju inte så tjock metall på chassin idag, som gör att det lätt böjer sig.

Hur vet man att mittpinnen är på?
Har du någon rekommendation på åtgärd ifall att chassit böjt sig?

Av skarlet

Nu har jag fått i 6/8 skruvar genom att skruva i skruvar där det funkar + applicering av ett stadigt tryck med handflatan på IO-stycket mot chassit. Vad jag inte blir klok på är att dom två återstående hålen närmst IO-portarna fortfarande inte sitter rakt ovanför gängorna! Hur är detta möjligt, någonting är skevt, antingen moderkortet eller chassit? Vågar jag skruva i dom två sista på sniskan och acceptera att moderkortet/chassit e lite skevt? Jag har inte dragit skruvarna hårt, dom är iskruvade bara precis så att dom går in i gängorna.
Här är lite bilder, obserera att det inte finns något glapp mellan IO-plåten och chassit nu, men det finns 0 spelrum kvar! https://imgur.com/a/4NIPaVT

Av skarlet
Skrivet av FZL:

Den yttersta kanten av IO-plåten ska igenom hålet. Inte hela silverfärgade metallen.

Är du säker? Det är inte en separat IO-plåt, den är en del av moderkortet. Det är en ganska tjock bit metall som ska tryckas igenom i så fall. Lite extra bilder på området IO-plåten när moderkortet är i chassit: https://imgur.com/a/cqbIwF1

Av skarlet
Skrivet av loefet:

Ser lite krokig ut i plåten i bakkanten på bilderna, så pressa moderkortet bakåt tills pinnen i mitten faller i sitt hål.

Alternativt, kan du inte ersätta distansen i mitten på moderkortet till en "vanlig" utan lokaliseringspinne, då får du mer spelutrymme då gängorna på skruvarna har mindre diameter än den har. Lite svårare att skruva på plats, men inte värre än vanligt.

Har ingen extra, alla distanserna kom med chassit. Tror du att det kan ha att göra distanserna? Kan det hjälpa att skaffa egna?

Av skarlet
Skrivet av perost:

Har du testat att bara trycka moderkortet mot IO-plåten? Den brukar ju fjädra en del för att jordflärparna ska få bra kontakt med kontakterna på moderkortet. Eventuellt kan det även vara bra att kolla så att flärparna på plåten ligger rätt, det är lätt hänt att någon t.ex. sticker in i en kontakt istället för att ligga utanpå som de ska.

Menar du att man ska trycka igenom metallen längst ut på IO-skölden genom öppningen i chassit?
Bild på IO-skölden utanför chassit (jämför med bilderna när moderkortet är insatt i chassit): https://imgur.com/a/J68fQsx

Av skarlet

Nix, moderkortet vägrar att landa på den där pinnen.
Här är en lite bättre bild på hela moderkortet lagt i chassit, men pinnen under hålet i mitten: https://imgur.com/a/PAPPihk
Jag tycker att det verkar som att det tar emot vid IO-plåten (observera glappet mellan chassit och plåten som blir kraftigare mot toppen av chassit): https://imgur.com/a/shBsYoh
Tycker det verkar ta emot längst med hela backsidan faktiskt (fast inte lika mycket som vid IO-plåten): https://imgur.com/a/uMfPChM

Av skarlet

Moderkort går inte in i chassit

Moderkort (MSI Tomahawk B650) går inte in i mitt chassi (Fractal Design Focus 2).
När jag placerar moderkortet i chassit så hamnar inte monteringshålen rakt över de förmonterade distanserna, utan hamnar ca "ett halvt hål" fel i den övre delen av chassit (dom hamnar hyfsat rätt i den undre delen).
Värt att nämna är att moderkortet har förmonterad IO-sköld.
Har kollat alla trådar jag kan hitta och blir inte klok på detta.

Bilder på chassi och distanser: https://imgur.com/a/sWJQiww
Bilder på monteringshålen på moderkortet när det är placerat i chassit: https://imgur.com/a/rdV9rEB
Bilder på IO-sköld: https://imgur.com/a/jKhkJhH

Någon som kan se problem direkt eller haft liknande erfarenhet som kan vara till hjälp?

PS: Fortfarande hyfsat ny på byggen, rättning av terminologi välkomnas.

Av skarlet

@Guybrush82: Tackar för svar, 6600K och EVGA Supernova låter rimliga. SSD svider ju lite i plånboken, så finns det någon konkret fördel med 850 vs 750? Hur snabbt RAM kan jag utnyttja? Ju mer desto bättre eller finns någon gräns när snabbare RAM inte ger någon mer prestande (för det här bygget)?

Av skarlet

Första bygge, välbalanserat?

Hej!

Nu är det dags för mitt första datorbygge, och skulle vilja stämma av med folket om allt ser ut att vara i sin ordning. Kommer att använda datorn främst till programmering (även på GPU), samt kan komma att liras lite också. Mina frågor är:

1) Går bygget ihop? Har jag missat något, t.ex. någon formfaktor som inte går ihop? Behöver inte Windows kan tilläggas.
2) Ser det välbalanserat ut? Fick ihop bygget på dryga 9.000kr men kan tänka mig att lägga upp till 11.000kr. Om man ska byta ut någon av komponenterna, vad är bäst att lägga pengarna på?

Det jag känner mig mest osäker på är PSU. Värt att lägga in en extra 500kr för en 80+ gold PSU?

Andra synpunkter och tips i allmänhet är mer än välkomna!

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9753057/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/9753057/