Inlägg

Inlägg som Ledstripes har skrivit i forumet
Av Ledstripes
Skrivet av Hugligan:

Stämmer, såvida du menar den Microservern som ofta nämns här. Men du kan byta CPU i den.

Vad är det för socket i Microserver Gen8 då? Tänkte vilka processorer jag kan kika efter.

Av Ledstripes
Skrivet av Hugligan:

Vill du ha det enkelt så rekommenderar jag en Synology.
ISOn kör jag på valfri windowsdator (programmet innuti) lägger till Microservern (som har windows installerat) och uppdaterar via verktyget. Varför kan du inte installera Windows? Starta datorn, välj vilket server OS du vill installera, bläddra fram ISOn till OSet på ett USB och installera.

Stämmer!

https://www.dustinhome.se/product/5010826460/poweredge-t20-mi... - Denna bör väl rimligtvis vara lite vassare än Microserver Gen8?

Av Ledstripes

@Hugligan: Är det för att en enhet kanske inte stödjer samma format på videofilen är i? Förstod inte riktigt Wikipedia.

Av Ledstripes

@Hugligan: Transcoda är väl när man tittar på annan plats än i det lokala nätverket? Eller har jag förstått det fel?

Av Ledstripes

@Hugligan: Hur mycket kraft behöver jag? Ser på GG Server Parts att det finns 12core-processorer bland annat. Skulle gärna haft en server som inte tar så mycket plats, och minst 4x3,5"-platser.

Skulle denna Microserver prestera bättre än min nuvarande hårdvara, om jag installerar samma mjukvara på den? Det var lite dit jag ville komma, liksom vad som är så bra med just serverhårdvara kontra vanlig pc-hårdvara.

Av Ledstripes

Hej alla,

Har läst denna tråden, och väldigt många lovordar denna server. Jag har personligen behov av en server som enbart kör Plex Media Server, samt även säkerhetskopiering av viktiga filer/bilder.

Kör idag allt på min dator med Windows 10 på följande moderkort med integrerad CPU, samt 8GB ram, och Win 10 ligger på SSD-disk.
http://www.asrock.com/mb/intel/q2900-itx/

Varför är Microserver Gen8 ett bättre val för mig? Läser jag specifikationerna så har ju min dator mycket bättre processor, eller?

Anledningen att jag frågar är att jag tycker det vore skönt att ha en NAS/Server som sköter alla filer och transcoding av bekvämlighet och säkerhet. Dessutom när jag tittar i programmet Open Hardware Monitor när någon transcodar Plex så kör min CPU på 100% nästintill hela tiden.

So.. why Microserver Gen8?

Av Ledstripes
Skrivet av SlimJim:

Jag har precis köpt mig en ny tv. En LG OLED55B6V för att vara exakt. Den har 4K samt HDR så jag tänkte jag skulle skaffa mig ett smidigt sätt spela upp sådant material på denna. Plex finns att ladda ner på LG store så perfekt. Då till frågan, jag vill ha ett smidigt sätt att kunna bläddra bland filmer med samma fjärrkontroll som jag använder till TV'n med så få apparater som möjligt. Så jag har börjat snegla på en NAS jag kan ställa undan någonstans som man kan installera Plex media server på. Är det någon som använder sig utav detta och hur fungerar det? Vilken NAS använder du? Vad är din erfarenhet. Hur funkar det att skicka över 4K HDR10 material?

Hej!

Jag kör Windows 10 och Plex Media Server på ett moderkort med integrerad processor på 2.4ghz, 8 minne och 100/100-lina. Inge problem med lagg what so ever, oavsett om jag tittar lokalt i mitt eget nätverk eller via smartphone i annat nätverk. Fördelen med att köpa ett moderkort med integrerad processor är att dem drar extremt lite ström (min drar 20w). Finns en hel kategori med dessa moderkort på Prisjakt.se (https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=419). Att köra Quad-core är nog ett måste, för att vara lite framtidssäker.

Av Ledstripes
Skrivet av C0mbat:

pfSense är baserad på FreeBSD, och FreeBSD 10.x kör jag på mina Gen8 micro servrar.

Jag använder INTE den inbygga SW RAID kontrollern (HP Dynamic Smart Array B120i).

Återkom gärna med hur det gick...

Vet du vad det är för moderkort som passar i dessa chassin? Har eventuellt kommit över ett chassi där moderkortet och RAM gått sönder. Tänkte eventuellt klämma in ett eget moderkort om jag har något som passar.

Av Ledstripes
Skrivet av hasenfrasen:

Installera: http://xpenology.com/forum/viewforum.php?f=15
Diskstorlekar: https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/help/DSM/Sto...

För ZFS lär du installera t.ex. FreeNAS och mycket mer internminne.

Har jag tolkat det rätt att jag får 3TB lagringsutrymme om jag har 2st 3TB-diskar i RAID 5? Vad händer då om jag kompletterar med ytterligare en eller två diskar i RAID5, eller måste jag byta RAID då?

Av Ledstripes
Skrivet av hasenfrasen:

https://www.dustinhome.se/product/5010826460/poweredge-t20-mi... Prestanda i "överflöd" jämfört med snarlik prisklass.

Ställ in XPenology att köra RAID5 på dina diskar så minimeras downtime när någon disk falerar samtidigt som prestandan blir något rappare än en enskild disk. Installera och kör XPenology från USB-sticka.

Hur gör jag själva installationen av Xpenology? Ursäkta för dumma frågor.

Och vad är RAID5, hur mycket lagring får jag då med 2x3TB WD Red? Har även hört talas om ZFS.

Av Ledstripes

Hjälp mig bygga en Streaming-NAS

Hej,

Går i planerna på att bygga en streaming-NAS. Det jag vet so far är egentligen att jag vill använda mig av Xpenology eftersom det ser väldigt bra ut, och verkar vara användarvänligt. NASen skall egentligen bara fungera som lagringsplats, samt att den skall köra Plex Media Server. Delar med mig av mitt bibliotek till ett par polare, men det är väääldigt sällsynt att det är mer än 1 person åt gången som transcodar.

Jag har i dagsläget 2x WD Red 3TB diskar, men det är nog inte omöjligt att jag skaffar en eller två till framöver. Känner mig väldigt lost när det gäller att välja raid. Vad är bäst, och varför? Vill helt enkelt inte att mina filer försvinner.

Vilken hårdvara som krävs känner jag att jag har någorlunda koll på.

Mvh

Av Ledstripes
Skrivet av Christley:

Precis. Hade jag haft ett atx eller matx chassi istället för mitx som jag kör nu så hade jag satt nasen inne i datorn också. Står i kanten i min klädkammare och fixar allt.
Jag kör direktlina in i datorn så att ingen flaskhals existerar förrutom på processorn eller mitt utgående internet

Vad har du för prestanda på din "streaming-dator" då?

Av Ledstripes
Skrivet av Christley:

synologys mjukvara är awesome, kör det på två naser. men som jag uppfattat det så ligger xpentology en hel version efter och v6 har många bra funktioner som iaf inte jag kunde vara utan.

Anledningen till att jag kör en nas + streaming server istället för att ha nasen i streaming datorn är för att en nas bara fungerar. har satt upp den och inte behövt bry mig om den efter 4 år. medan min streaming dator har jag fått göra massor av skit med.
Så jag tycker det är skönt att inte behöva bry mig om storage alls utan fokucera på det viktiga

Så du lägger alltså lagringen på din NAS, och utöver detta så har du en dator som streamar/transcodar innehållet från NASen?

Av Ledstripes
Skrivet av Plattelöparn:

Jag hade valt att komplettera befintliga delar och bygga en server själv samt installera Ubuntu server eller ESXi + olika OS.
Dock är det moderkort/CPU du har lite begränsat när det gäller processorkraft och eventuell utbyggnad.
Det räcker till som filserver, men som det påpekats tidigare så behövs mer om man ska köra transcoding.

Proliant Microserver kan vara ett alternativ, det finns en lång tråd om den här på forumet.
Även Dell T20 är en bra maskin som har lite mer processorkraft från början.

Okey. Fick tips om Xpenology som operativsystem på annat forum. Har du någon erfarenhet av det? Om jag tolkar det rätt så är det Synologys mjukvara, som man kan installera på andra enheter.

Av Ledstripes
Skrivet av sebbeh:

Hur mycket prestanda som behövs kommer framförallt bero på om server behöver konvertera video/ljud strömmarna, eller om det kommer vara direktuppspelning via plex.

Men du behöver ingen särskild hårdvara för att kunna köra plex server och filserver i sig. Det går bra med en headless ubuntu (alltså utan GUI) och följa någon guide för uppsättning av Plex samt smb för att kunna dela ut filer på nätverket.

Okey, kanske Windows 10 kan vara ett alternativ eftersom jag känner mig bekväm med det. Men hur driftsäkert är det kontra en köpt NAS eller Ubuntu?

Även hittat denna som jag tycker är lite intressant - men är det inte lite klent att köpa en server med enbart Dualcore?
https://www.dustinhome.se/product/5010890207/proliant-microse...

Av Ledstripes

Hej,

Har själv jobbat hos Com Hem förut, och precis som många andra nämner så skall du vända dig till styrelsen. I regel brukar det vara så att dem kontaktar en auktoriserad (av Com Hem) firma som åtgärdar det, om man tycker att det är rimligt att kostnaden skall ligga på föreningen. Men mest troligt kommer dem hänvisa dig till att du får bekosta det hela, och att du kontaktar en auktoriserad firma.

Så att vända dig till din förening är helt rätt svar.

Av Ledstripes

Köpa NAS eller bygga server?

Hej alla,

Har sedan ett par månader använt Plex mer och mer, och dessutom använder ett par kompisar mitt Plex-konto eftersom jag är tämligen uppdaterad när det gäller vilka filmer/serier som kommer ut. Har min dator igång 24/7, vilket jag tycker är lite drygt, att hela tiden ha koll på att den är igång så att polarna kommer åt filmer/serier. Har nu funderat på antingen köpa en NAS, eller bygga en server. Vad jag förstår så får jag väldigt mycket kraftigare hårdvara om jag bygger en server, kontra att köpa en NAS.

Jag har ett moderkort med integrerade processor liggandes (ASRock Q2900-ITX) med en Quadcore Intel Pentium J2900-processor, samt 8GB ram. Chassi har jag också.

Jag har testat FREENAS, men jag kände mig inte så bekväm med det, eftersom det ställer lite högre krav på mig som användare i min mening, eftersom jag inte har lika bra koll på termer som nämns där som mestadels av ni andra har. Den skall enbart användas till att tanka filer, samt streama Plex både internt i mitt nätverk, samt ut mot internet då mina kompisar tittar på film. Jag vill ha tillgång till hårddiskarna även på min andra dator, där jag använder Windows 10.

Vad hade du själv valt att göra i min sits? Är Ubuntu ett bra och driftsäkert alternativ?