Inlägg

Inlägg som Pimpmasta har skrivit i forumet
Av Pimpmasta

1400 kr + frakt alt upphämtning nästa söndag (14/2) då jag är i krokarna...

Av Pimpmasta

NAS, RPI4 eller NUC som mediaserver till Xiaomi 4S?

Tjena,
Jag har en Xiaomi 4S kopplad till min TV och använder bland annat för att spela upp videomaterial. Jag har ganska länge använt Kodi på den, men tycker att Kodi innehåller så mycket "skräp" som jag inte behöver. Jag vill ha en enkel användarupplevelse som fungerar för hela familjen, så då har jag även installerat Plex på min 4S och det fungerar OK och användarupplevelsen passar mig bättre än Kodi. Dock verkar det som att min Synology DS213j inte riktigt orkar med att skicka material till min 4S (som för övrigt inte har Ethernet) då jag brukar få meddelande från Plex att min server (NASen) inte är tillräckligt kraftfull...

Min NAS används egentligen bara för att lagra videomaterial, samt som backup för foton och dokument. Nu funderar jag på om jag kan göra detta bättre...

1. Lägga allt videomaterial på en USB-disk eller USB-ssd kopplat till en Raspberry Pi4 som jag använder som Plex server. Kostnad ca 1300 kr.
2. Använda en äldre Intel NUC (DC3217IYE) och stoppa in en större mSATA på 480 GB och lagra videomaterial på den samt använda samma NUC som Plex server. Kostnad ca 1000 kr
3. Använda samma NUC men bara koppla en extern USB-disk till dess USB 2.0- kontakt och lagra videomaterial på den samt använda samma NUC som Plex server. Kostnad ca 700 kr.
4. Skaffa en kraftfullare NAS. Kostnad minst 3000 kr.

Alla synpunkter, idéer och erfarenheter tas tacksamt emot

Av Pimpmasta

Vad är det för brytare på Ducky t-bordet?

Av Pimpmasta

1300 kr för paketet och jag kan hämta hos dig när som helst

Av Pimpmasta

Jag bjuder 1250 kr och hämtar hos dig i Malmö

Av Pimpmasta

Jag bjuder 2200 kr och kan hämta när som helst hos dig i Lomma

Av Pimpmasta

Jag bjuder 2100 och kan hämta hos dig i Malmö när som helst

Av Pimpmasta

Ok. Du kan meddela när du kan släppa datorn så ser vi hur läget är då. Jag vill inte binda mig till ett pris innan jag vet när jag kan få datorn. All Good

Av Pimpmasta

Jag bjuder 6000 kr och kan hämta den imorgon (27/12)...

Av Pimpmasta

250 kr för 670. Kan hämtas i Malmö idag.

Av Pimpmasta

900 kr + frakt för 7970, 290 och 290x

Av Pimpmasta

Synology NAS startar inte längre

Jag tror min gamla trotjänare Synology DS211j har tagit en längre paus, typ den stängdes ner för ett par dagar sedan och när jag försöker sätta igång den så händer inget. Konstaterar att strömadapterna tickar och att den lilla gröna dioden på adaptern (inte NASen) blinkar, i takt med tickandet... Jag skulle tro att strömadaptern har gjort sitt.

Synology har slutat tillverka den här typen av adaptrar, den har nått end of life enligt deras supportsida. Sökning på adaptern ger inte många svar. Amazon.de har en för ca 60 euro exkl frakt... 750 kr för en adapter... Hmm...

Så nu är frågan om och vad jag ska göra. För 750 kr kan jag nog hitta en minst lika bra begagnad NAS, men då är frågan om diskarna med all data funkar i den? Kan jag koppla diskarna till en enkel USB/SATA-vagga och komma åt datan eller den hittas bara genom en Synology NAS?

En DS211j har ju ganska många år på nacken och en ny(are) hade ju inte varit fel. Sannolikt snabbare än min nuvarande. Jag använder den huvudsakligen som backup för min och sonens laptop samt sparar GoPro-filmklipp på den som jag visar på TVn genom min Xiaomi Mi Box. Så ingen VPN eller server eller annat "komplicerat" använder jag den till.

Tips och tankar mottages gärna

Av Pimpmasta
Skrivet av xJom:

Med tanke på att det andra i burken inte drar så mycket, så klarar du ett HD5570 på 250W.

/xJom

Jag kan meddela att ett Radeon 5570 funkar bra och höjde Win7 prestandaklassificering avseende Spelgrafik från 3,8 till 7,2. Imorgon får jag en "ny" CPU, AMD Athlon 64 X2 4600+, vilket är betydligt bättre än den enkelkärninga Athlon 64 3700+ som jag har nu. Det ska bli spännande att se vad det gör på prestandan i spel (eller specifikt Company of Heroes som jag kör). Eventuellt kommer jag även skaffa en SSD för att ytterligare bättra på prestandan.

Av Pimpmasta

@xJom Tack, då ska jag prova ett 5570 så får vi se vad det gör för skillnad. Tack så länge.

Av Pimpmasta

@xJom Jo, det är väl ungefär vad jag har kommit fram till också. Den lägsta rekommendationman verkar hitta är 300w på PSUn och jag har ju inte ens det... Så jag förmodar att jag måste hålla mig till enklare kort, men vad ska jag välja som är bättre än det WinFast PX6600 TD som jag har idag utan att PSUn flippar totalt...?

Av Pimpmasta

*CPU= Athlon64 3700+
*PSU= Shuttle 250w
*Moderkort= Det som följer med Shuttle SN21G5
*CF/SLi= Nope
*Gränssnitt= PCI-E
*Vilka spel du ska spela: Äldre spel, just nu Company of Heroes
*Vilken upplösning du spelar i: 1280*1024, kanske 1600*1200
*Din ungerfärliga budget ca 1000kr
*Är det viktigt att grafikkortet är tyst? ja Isåfall:
1. Är du beredd att lägga ca 200kr extra för att det ska vara tyst? ja
2. Skulle du kunna montera en kylare själv för att få kortet tyst? ja

Övrigt: Kortet kan bara ta en plats i anspråk och inte heller vara högre än plåten. Lite av en utmaning här kanske, men jag litar på er att hitta något som passar, kör idag Leadtek 6600GT.

Av Pimpmasta

Köpa nya grafikkort till lite äldre burk

Jag tänkte utrusta min min lilla arbetsstation (Shuttle SN21G5) med lite bättre grafikkort för att nå lite bättre spelprestanda och behöver lite hjälp i djungeln.

Chassit är ganska litet så det får inte vara för stort kort. Inga dubbla platser funkar och kortet får inte vara "tjockare" än kontaktplåten för då passar det inte. Inte heller längre än 22 cm.

PSUn i chassit ger 250w så där är också lite att fundera på. Jag kör med en AMD Athlon64 3700+ (939 socket) men letar efter begagnade 64 X2 på Tradera för att få dualcore och lite mer hastighet. Där är också två 3,5 tums SATA-diskar som drar en del ström, jag har dock tankar på att byta dem mot en SSD och sedan en extern HD för lagring (kanske).

Vad kan mitt system mäkta med när det gäller grafikkort? Dagens grafikkort är ett Leadtek 6600GT. Det funkar bra, men jag är som sagt på jakt efter lite bättre spelprestanda.

Kan någon ge lite input?

Av Pimpmasta

Tips på grafikkort för begagnad AMD-maskin

Jag har en gammal Shuttle SN21G5 med ett Nvidia GeForce 6600GT (PCIe) som jag tänkte hotta upp lite. Jag tänkte byta CPUn från Athlon 64 3200+ till en Athlon 64 X2 4400+ och även byta grafikkortet för lite bättre spelprestanda.

Jag spelar inte de senaste spelen så jag behöver inte dagens värsting utan kan tänka mig något relativt enkelt som självklart är bättre än det nuvarande Nvidia GeForce 6600GT. Det finns ju en hel del begagnade kort på t ex Tradera, men jag vet inte vad jag ska leta efter och än mindre vad som är bättre än det kort jag har idag.

Finns det tabeller eller liknande som förklarar skillnader mellan olika kort? Tips mottages mycket gärna på hur jag ska gå tillväga. Jag hade inte tänkt betala mer än några hundralappar för grafikkortet.

Av Pimpmasta

Jämföra CPU på bärbar

Jag tänker skaffa mig en bärbar PC, men har ingen kläm på vad som är en snabb CPU eller inte. Finns det någonstans man kan hitta en tabell över prestanda på Intel-CPUer och deras inbördes kapacitet?

Just nu har jag hittat en liten smidig maskin med en Intel Celeron Dual-Core T1600 på 1,66 GHz. Vad innebär det i förhållande till min gamla stationära AMD Athlon 3700+?

Av Pimpmasta

MCE2002, bluescreen vid bootning

Jag hjälper en vän med en PC (HP m7665.se-a) som har det något gamla operativsystemet Media Center 2002. Han klagade på att skärmen ibland plötsligt "dog".

Jag började självklart med att koppla upp mig mot Windows Update och ca 150 MB kritiska filer har laddats ner och installerats. Jag laddade även ner den senaste drivrutinen från Nvidia (grafikkortet är ett 6150 LE).

Det funkade bra ett tag, men plötsligt en gång när jag skulle boota får jag "blåskärm", men den flashar bara förbi några millisekunder så jag hinner inte se vad det står. Datorn bootar om och jag försöker starta i felsäkert läge, men datorn hänger sig på samma ställe.

Jag har inte skivan med MCE 2002 (dock en med MCE 2005) och undrar vad jag kan göra? Kan jag reparera installationen på något sätt? Eller kan jag ta bort NVidia drivisar (om det är dem som strular) eller SP3 om det nu inte är kompatibelt med MCE 2002. Tacksam för alla tips då det just nu inte på något sätt går att starta upp Windows...