Inlägg

Inlägg som Tommy har skrivit i forumet
Av Tommy

Smarta persienner och gardiner

Har vi någon eller några här som kör smarta persienner eller gardiner hemma?

Jag är ute på jakt efter nåt bra och har inte riktigt pejlat in vad som skulle bli bäst. Mina önskemål är få men avgörande:

  • Inga beroenden till proprietära protokoll, appar eller cloud

  • Körs helst direkt över WiFi

  • Kan kommuniceras med via MQTT på nåt sätt

  • (Kan flashas om med ESPHome för att uppfylla ovanstående)

  • Ej batteridrift

Lokalt säljs t.ex. Luxaflex, men dom har en egen gateway som dessutom ska vara rätt dålig och tappa anslutning mm, blev inte så sugen på den även om driften var tyst och fin när man visade dom i butik.

Somfy finns också lokalt hos en återförsäljare som jag inte hunnit besöka än, men vet inte riktigt hur deras sortiment är idag, hittade en mycket lovande komponent som skulle ge kontroll över deras RTS-serie men verkar som att den är på väg ut och att det är "IO Home Control" som är den aktuella varianten.

Av Tommy

Jag har kört med ecosia.org ett tag och tycker att den är bra

Av Tommy

Hur många är det som på riktigt vill gå runt med en sån där pryl på huvudet?
Inte nog med att den är ful och otymplig så är det ju inte direkt så att man själv hade velat flagga med att man har nåt värt 60kkr fastspänt på huvudet. Har väl aldrig varit så lätt som nu att plocka ut måltavlor för stöld och rån bland folk som med den här nyheten.

Av Tommy

Återupplivar tråden en sväng här nu, hittade nämligen dessa "Beau Clips" som jag undrar ifall nån känner till var man kan få tag i dessa (eller motsvarande) i Sverige? https://beauclip.com/

Av Tommy

Tack för svaren i tråden, ska se vad det blir men det lutar åt att ta hem ett gäng såna där från amazon.se.

Av Tommy

Ser ut att vara det ja, du kunde alltså söka på engelska på amazon.se?
Jag kliade mig mer i huvudet kring vad en sån här krok heter på svenska...

Av Tommy

Var hittar man såna här upphängningskrokar i Sverige?

Det finns en typ av krok för upphängning som kallas "flush mount bracket" på engelska för att montera tavlor och annat tätt mot vägg. Man kan hitta dom på t.ex. Amazon, men jag har inte lyckats hitta motsvarande i Sverige, är det någon som vet ifall det finns en svensk butik som säljer dessa eller motsvarande?

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Ja, man behöver Plejd-appen för att lägga till nya enheter i systemet så att enheterna kan prata med varandra, samt för att göra inställningar för enheten. Enheterna har inget eget webinterface som tex Shelly har. Men när enheten väl är inlagd så kommer den fortsätta att fungera även om Plejd går i konkurs eftersom all kommunikation sker lokalt och alla inställningar sparas lokalt i enheterna och inte i något moln.

Okej, då är man typ fortfarande rökt om man t.ex. måste nollställa en enhet och appen inte skulle finnas tillgänglig längre. Tack för förtydligandet, jag var inte helt på det klara med hur det låg till.

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Plejd är ett helt lokalt system som ansluter till både appen och Home Assistant via bluetooth (har inte ens deras gateway). Skulle Plejd mot förmodan läggas ner så kommer allt fungera ändå. Den enda gången det blir problem är om en enhet går sönder, då kan jag inte ersätta den med en ny Plejd, om Plejd inte finns. Appen kommer heller inte att uppdateras och kan inte laddas ner på nya enheter om den försvinner från AppStore/Play Store, men systemet kommer fortfarande fungera internt och mot Home Assistant, så länge den inte skickar ut en firmware som blockerar något. Plejd mår dock bra som företag och jag är inte speciellt orolig att det skulle läggas ner. Isåfall får jag hitta en annan lösning när det händer.

Molntjänster undviker jag också så mycket som möjligt, men som du säger så finns det undantag när man är så illa tvungen. Jag har också en Roborock, plus en värmepump via Tuya (fick inte Localtuya att fungera med den) och en Husqvarna Automower som är beroende av molnet för att kunna anslutas mot HA.

Jag hängde inte riktigt med, behöver man Plejd-appen för att onboarda enheter, eller går det att göra helt utan den?

Angående robotgräsklippare kan jag tipsa om OpenMower ifall man är lite pysslig av sig: https://openmower.de/
Har tänkt bygga en sån själv inte alltför långt i framtiden, men har inte hunnit börja än.

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Jag var också emot stängda system innan, men bryr mig inte så mycket längre så änge det går att integrera via tredjepartssystem. Kör man tex Home Assistant så spelar det mindre roll. Har inget intresse av att integrera Hue eller annat in i Plejd-appen ändå

Det där resonemanget håller tyvärr bara så länge företaget i fråga fortfarande finns och har sina servrar igång. Om Plejd lägger ner så har man bara brevvikter kvar i huset, medan Shelly kommer att fungera tills hårdvaran potentiellt ger upp.

Men man har i vanlig ordning sina egna avvägningar i hur man går tillväga, jag kör som sagt inte stängda system på grund av ovanstående, totalvägrar enheter som måste ansluta mot cloudtjänster också, vet inte hur det var med Plejd, har för mig att dom gick att confa med bluetooth, men minns kanske inte helt rätt. Jag har ett undantag hemma och det är dammsugaren från Roborock som tyvärr än så länge inte gått att "roota" med Valetudo, om dom kommer på en metod för att göra det så kommer jag fixa det omgående.

Men ja oavsett så hoppas vi på en ny dimmer från Shelly i Gen 3-serien, det skulle bli ett givet köp av en sån

Av Tommy

Tack för bra tips i tråden! Jag tror att vi kommer att lägga oss på en rätt lugn nivå med det här eftersom vinsterna verkar vara rätt små överlag ändå, vi har dessutom fjärrvärme så vi kan inte påverka värmekostnaden genom att köra en värmepanna vid rätt tid.

Det jag tänker mig är att jag ska sätta upp en display nånstans med en dashboard med överblick av elpriserna, och förmodligen lite annat också, typ väderprognos och busstidtabell in mot stan t.ex, så kan man slå flera flugor i en smäll.

Vad var det för klocka du nämnde @aragon? Blev nyfiken på hur den såg ut och vad man kan göra med den.

Av Tommy

Optimera användning av el till bäst pris

Har någon här fixat övervakning av elpris till sitt hem så att man kan optimera när man t.ex. kör tvättmaskinen för att få det så billigt som möjligt? Var hittar man elprisdatat i så fall, och hur har ni integrerat det i vardagen - rita ut en graf på en webbserver/display eller typ skicka notifikation till telefonen när man är under nåt tröskelvärde till exempel?

Nyfiken på vad man kan göra med det här som borde kunna resultera i många sparade kronor i längden.

Av Tommy

Intressant att du tar upp just Shelly, jag har ett rum som jag vill installera dimmers i, men har undvikit att slå tag i saken just för att Shelly bara har en dimmer från deras Gen 1 produktserie. Jag använder Shelly till allt annat jag har och är supernöjd, men man ska definitivt hålla sig till Gen 2 och uppåt så långt det bara är möjligt, mycket stabilare och robustare produkter, ofta med ESP32 i grunden istället för ESP8266 som är äldre.

Jag kommer dock att vänta och hoppas på att Shelly släpper en Dimmer 2 istället för att gå på Plejd, vägrar stängda ekosystem i mitt hem

Av Tommy

Elite Wireless vinner på WO för mig baserat enbart på utseende.

Av Tommy

Hittar jag den här med 16:10-föhållande framöver så kan jag typ ta permanent skärmsemester sen.

Av Tommy

Jag kör borg backup via ssh till 2 enheter lokalt och en server på annan plats via wireguard.
Backuperna hålls i upp till 6 månader och integritetskontroller görs med jämna mellanrum. Har även en lokalt hostad healthchecks.io som får en signal varje gång backuperna körs, så att jag inte står ovetandes om "silent fails" ifall t.ex. nätverksproblem uppstår mot remote eller så.

Allt körs på Linux, och Borg är FOSS, har inget NAS-OS inblandat så varken mjukvaru- eller hårdvarustöd har utgjort problem och lär inte göra det i framtiden heller.

Hade kunnat ta en till backup till borgbase.com för ytterligare redundans för endast det viktigaste på deras free tier, kanske borde ta tag i det snart.

Av Tommy
Skrivet av laukan82:

Tips om man vill kika på alternativ till owncloud för egen hosting?

Hänger inte riktigt med i vad du frågar efter, du kan hosta ownCloud själv, det är det jag gör.
Annars är nog NextCloud det närmaste alternativet, där har du fler plugins att använda osv. För min egen del så är jag bara intresserad av lagring av filer, då är ownCloud ett bra alternativ eftersom det är mycket mindre resurser som krävs för att köra det.

Av Tommy
Skrivet av laukan82:

Ska kika på Seafile, är inne på att gå vidare själv

Viktigt att vara medveten om är att Seafile inte lagrar filer oförändrade på disk utan lägger dom i sitt interna lagringsformat, så att få ut dom därifrån är ett meck ifall du vill byta till en annan lösning senare, man blir inlåst.

Av Tommy

Self hosted ownCloud är det jag kör, fungerar bra och deras nya version "Infinite Scale" är en nyimplementation skriven i Golang som är mycket mer resurseffektiv än den gamla som var baserad på PHP.

Har även syncthing och Immich till andra use case, så det beror ju lite på vad man fokuserar på med sin "molnlagring"

Av Tommy
Skrivet av Falcon:

Tack för svar. Har Radeon GPU.
Vilken Linux-dist skulle du rekommendera för en total noob som verkligen vill gå all in men det måsta fungera?
(kan inget om kommandon eller SUDO etc, jag är totalt nollad där)

Helt klart fel tråd, sorry till alla W7/W10 anhängare
Dra ett PM om du orkar berätta för mig om Linux. Tack på förhand!

Linux Mint är en av dom vanligaste rekommendationerna som ny i linuxvärlden. Den är stabil och desktopen är väldigt Windows-lik så man brukar känna sig hyfsat hemma. Min sambo har det på sin laptop, funkar hur bra som helst för surf och sånt, vill man spela får man installera Steam och använda Proton såklart.

Annars kan man även titta på Nobara ifall man primärt har datorn för spelintresse, det är en Fedorabaserad distro med mycket optimeringar för gaming.

Jag skulle inte rekommendera några Arch-derivat som t.ex Manjaro, det kan man köra senare om man kommer fram till egna anledningar till varför man är intresserad av att göra det.

Du kan enkelt prova olika distros utan att installera dom genom add köra en virtuell maskin med t.ex. VirtualBox i Windows.