Inlägg

Inlägg som lallassu har skrivit i forumet
Av lallassu

Har tidigare haft Ubuntu 32bit installerat på min spelburk på en egen liten partition, mest för att testa. Har inte direkt varit imponerad. Så igår drog jag in 64bit versionen så jag fick stöd för allt mitt minne etc. Måste säga att allt gick sjukt mycket snabbare samt att nu först kunde jag få att ändra till 1680x1050 upplösning (i den versionen jag körde tidigare gick det inte, inte ens att ändra i xorg.conf hjälpte, har ett ATI kort..host..harkel...). Dock så skrev ubuntu installationen sönder min boot loader på disk1 även då jag installerade ubuntu på en partition på disk2. Så det var ett manuellt ingrepp att köra en grub-install på disk1 så jag kunde boota vista igen. Sedan är det en hel del som jag inte gillar med ubuntu, men nog om det.
ATI har även lyckats få sina proprietära drivare att installera smärtfritt vilket gjorde det hela lite trevligare.

OpenSUSE 11.1 har jag kört en hel del för att labba med på sistone (jobb-relaterat). Det jag stört mig mest på där, är att yast/yast2 skriver över boot loadern för grub då man installerar en ny kärna och väljer att klona en redan konfigurerad boot instans. Annars funkar även det helt ok.

Så med en hel del manuella ingrepp i båda distar kan man få dem att funka riktigt bra. Även KDE4 funkar riktigt bra efter en del konfiguration (om man bortser från t.ex. window effects gör att filmer flimrar i fullscreen då man använder VLC, dock bara att stänga av dessa effekter).

Det enda jag saknar med Linux är att det är svårt att kombinera nytta med nöje (i form av spel). Men det är en annan diskussion

Av lallassu

Varför bryr ni er om vad en distribution (eller OS) heter, är det inte vad den klarar av som är det viktiga? Så är det för mig i alla fall.

En Linux distribution skulle gärna få heta FiaLottasGulligullLinux så länge den passar mitt ändamål bra.

Av lallassu

Svaren förklarar varför webbsidor titt som tätt har fel som orsakar störande händelser. Kanske är något att utveckla, FT/BT ramverk för webbsidor...om det nu mot förmodan inte finns.

Av lallassu

man fopen

``a+'' Open for reading and writing. The file is created if it does not
exist. The stream is positioned at the end of the file. Subse-
quent writes to the file will always end up at the then current
end of file, irrespective of any intervening fseek(3) or similar.

``w+'' Open for reading and writing. The file is created if it does not
exist, otherwise it is truncated. The stream is positioned at
the beginning of the file.

Av lallassu

Min PSP bootar på 2~ sekunder (eftersom det inte stod något om vad för system tråden handlade om)

Av lallassu

CPU: 500 MHz AMD Geode LX800
Moderkort: Alix 2c2
RAM: 256 MB DDR DRAM
Lagring: 2GB Compact Flash, 40GB internal 2.5" 5400rpm HDD + 120GB USB2.0(Ext)
WiFi: Gigabit 54Mbps mPCI (7dBi antenna)
Ethernet: 2x Via VT6105M 10/100)
I/O: DB9 serial port, dual USB 2.0 port
Storlek: 6 x 6" (152.4 x 152.4 x 22.0 mm)
OS: OpenBSD 4.3
Strömförbrukning: 5-10W
Syfte: torrents (torrentflux b4rt), webserver (lighttpd), databas (MySQL), IRC (screenad irssi), reverse ssh, ftpd, temporär lagring etc...

Burken styrs och används via iPhone eller annan dator. Perfekt liten stabil burk för alla mina hemma-behov.

Av lallassu

Curl kan du ta en titt på också.
curl.haxx.se

Av lallassu

Att bara använda den till routing känns onödigt när man kan göra så mycket mer på den

Stoppa i en HDD, mPCI WiFi och dra igång den mot någon grannes wlan så har du framtidssäkrat nerladdningen

Kul att se att fler bygger små alix burkar, enormt roliga leksaker! Kör själv alix2c2 med 40GB 2.5 HDD, mPCI WiFI och 7dBi antenn. Kör fluxtorrent, mysql, lighthttpd, irssi, samba på den utan några problem med prestandan

Mitt bygge: http://www.sweclockers.com/album/?id=2985
Krystal (alix2c2): http://krystal.nergal.se

En klar 10 poängare för valet av hårdvara

Av lallassu

ASM är inte självklara valet om man vill ha det relativt porterbart och kunna korskompilera. Solaris -> Linux -> BSD etc. Samtidigt som vill ha bra prestanda på vissa specifika arkitekturer.

Av lallassu
Citat:

Ursprungligen inskrivet av knaz
Vid byte av kylare ska man alltid tvätta bort den gammla pastan med tex aceton eller kemisk bensin och applicera ny, så testa med den andra kylaren som du köpt igen och se till att rengöra från gammal pasta och applicera ny.

Självklart tog jag bort den gamla, allt var riktigt rent och fint.

Citat:

Hade du någon fläkt på acceleron? Testa o tryck dit 1-2 st 120mm så ska du nog få ner temperaturerna.

Hade bara orginalfläkten, jag skulle gissa att du tänker på den andra modellen med stor fläns som inte levereras med fläkt. För denna fläktannordning är lite svårt att byta fläkt på så att det blir bra flöde.

Av lallassu

PicoBSD, hela disten får plats på en floppy disk

Av lallassu

Helt säker, som sagt, tog av och tittade hur allt suttit och det såg bra ut.
Det är ofta väldigt mycket kylpasta default vilket jag är skeptisk till. Men AS5 äger, så med stockkylaren nu ligger den iaf 5-7c kallare än tidigare vid både spel och dekstop läge.

X2an var tyst, det kan jag hålla med om. Och den funkade väldigt bra i desktop läge, då var den även kallare än med orginalkylare. Men vid spel, då gick det åt skogen, den orkade helt enkelt inte med min överklock, plasten på kylaren var så varmt så jag kunde inte ens ta i den. Vilket i sin tur visar på att kylaren satt bra och uppenbarligen ledde bort värmen riktigt bra, lite för bra så att fläkten inte orkade att kyla. En bättre fläkt hade nog gjort susen, fast då hade den inte varit tyst

Btw, är det bara jag som tyckte att AS1, AS2 gav bättre värmeledningsförmåga än AS5? Fick ner tempen mer med AS2. Har faktiskt en tub kvar av det, men valde AS5 till grafikkortet iaf.

Av lallassu

Precis bytt tillbaka till standardkylaren, men jag tog på Arctic silver 5 nu och hoppas det sänker tempen lite.
Systemet har riktigt bra kylning, 30~ grader idle med 2.4GHz@3.2GHz på CPU samt resten av systemet ligger riktigt bra.

Jag kör den överklock som min tag visar. Det har gått bra med standardkylaren iaf

Försökte precis modda ihop kylflänsarna från accelerox2 med stockkylarens fläkt samt tunnel, men tyvärr är ju flänsarna åt fel håll för det :/

Edit: Det blev stockkylaren igen. Acclerox2 satt perfekt, dock var jag lite dum och använde kylpastan som satt på från början vilket inte var någon vidare pasta.

Satte tillbaka stockylaren med arctic silver 5 nu och överklockat maxar tempen på 83c utan för mycket drag i fläkten. 64c i windows, vilket är iaf 7 grader kallare än tidigare (innan AS5).

Får väl duga, eftersom den blev lite kallare så går inte fläkten så hårt vilket jag kan leva med. Synd bara att accelerox2 inte var något vidare. Köpte den dock för 1 år sedan utan att ha provat den förrän nu.

Av lallassu

X1950XTX kylproblem

Har precis bytt från stockkylaren till ett AcceleroX2 på mitt X1950XTX. Kortet låg på 70-80c i windows förut med stockkylaren, närmare 90 när jag spelade.

Nu med den nya kylaren ligger det på runt 46c i Windows (~idle) så jag blev riktigt imponerad av kylaren.....tills jag spelade. Då kom kortet upp i 100c(!!!) och drivrutinerna slog ifrån och spelet krashade.

Någon som har ideer på vad det kan vara för fel? Med tanke på att det är så svalt i windows. Det till och med sjönk från 60 till 46 efter att datorn varit igång ett tag.

Av lallassu
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Micket
Jag fattar inte vad ni yrar hela tiden.
Vem fan har sagt att operativsystem, drivrutiner, beräkningsprogramvara görs bäst i Java?

Jag sitter här och ritar figurer. Jag har använt Dia (skrivet i C++/C) och jPicEdt (skrivet i Java).
Den senare (som är skriven av en person) är betydligt stabilare, och har många jättebra funktioner som Dia fortfarande saknar (och desperat behöver).
Funktionalitet satt åt sidan.
Borde jag bry mig om vilket som kräver minst resurser? Jag har aldrig ens märkt av att något av programmen är igång till att börja med. 0.1% Cputid eller 0.12% Cputid?
Snälla berätta för mig varför jag borde bry mig?

Ett segmenteringsfel är 100 gånger värre än +25% cputid för mig.
Och ibland är det så jävla omständigt att koda mer avancerade saker i lågnivåspråk, att man nöjer sig med mindre avancerade lösninger, som ibland ökar komplexiteten hos algoritmerna och då kan du säga hej då till prestanda.

Så varför är nästan alla program jag använder skrivet i C/C++? Ibland är det motiverat, ibland bara av gamla vanor tror jag.

Det pratas om helt olika saker här. Program betyder inte bara desktop/workstation program och i många fall där det inte är workstation program utan stora system som har hög belastning så vill man inte ha högre CPU belastning, eller bättre sagt, man vill ha få ut maximalt av den höga CPU belastningen. CPU belastningen skall vara berättigad vill säga.

Citat:

Man skulle kunna räkna mobiltelefoner som inbäddade system, och de kör alla Java.

Långt ifrån alla kör Java. iPhone kör inte java. Många enklare mobiler kör inte Java.

Av lallassu
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gräs-Mannen
Tanken med Java och andra "högnivå"-språk jämtemot C och liknande är ju ändå att öka produktiviteten hos den som skriver koden. Som redan sagts börjar datorerna bli så billiga att det är utvecklingstiden som är den styrande faktorn. Istället för att spendera pengar på utvecklingstid köper man in lite mer datorkraft. That's it.

Att påstå att det går lika snabbt att skriva i C som i Java eller C# är bullshit.

Det beror väl på vad du skriver för program. I vissa fall går det till och med snabbare att skriva saker i C. Senaste året har jag utvecklat projekt där C delen tagit kortare tid att göra. Så det är bullshit att säga att det alltid går snabbare i Java eller C#, även om det är över lag stämmer.

Jag tror inte kunder skulle bli så glada ifall man sa; "Vi tycker det är jobbigt att utveckla i C så vi tänker göra det i java, så ni får helt enkelt köpa in några fler servrar för X antal miljoner kronor. Men det är väl ok?" I vissa fall medför inköp av nya servrar att specialhårdvara för _mycket_ pengar måste köpas in vilket medför att den tid(pengar) du vinner på att utveckla i språk som Java försvinner ganska fort.

Men som sagt, jag bara menar att det finns fall där det inte går att säga att Java är det bästa alternativet för hårdvara är så billigt.

Av lallassu

Jag kör fluxtorrent (b4rt) på min alix burk som rullar med OpenBSD. b4rt har ett webgränssnitt med stöd för RSS och sökning i gränssnittet samt ajax för uppdatering. Mycket smidigt och jag styr det med min iPhone från var jag än befinner mig. Bara logga in via iPhonen, välja vad jag vill från de sajter jag vill och det börjar ladda ner direkt. Sedan är det bara att komma hem och föra över/se över samba.

Av lallassu
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bjornie
Jag menade inte att just du startade ett flame war, utan bara att det känns som att vi är på väg helt off topic från två olika håll.

Jag vet inte om jag kan kalla den del Java som återfinns i mobiltelefoner för inbäddade egentligen, då de faktiskt körs genom en interpretator (tolk) ovanpå ett operativsystem. Och visst, Java är inte stort på inbäddade system - och kommer nog aldrig att bli det heller. Det finns bättre vägar att gå i så fall, åtminstone på de mer kritiska systemen som behövs i samhället (telefonväxlar, medicinska instrument, osv). Där tror jag snarare att språk som Erlang är ett bättre val, med s.k. soft-real-time-stöd, simultanförmåga (concurrency), m.m. Utöver C självklart, som alltid(?) kommer att finnas vid lågnivå-programmering. Det finns en orsak till att Ericsson "valde" (utvecklade) Erlang istället för C till sina telefonväxlar, t.ex. behöver man inte bry sig om lås - då hela systemet är uppbyggt genom att processer skickar meddelanden mellan sig istället för att dela minne/variabler.

Och du har helt rätt i att Java drar mycket minne - det är tydligen något som de arbetar en hel del på att lösa. Orsaken är antagligen att de har arbetat mycket med profileringen och få Java att vara mer responsivt och snabbare. Det är antagligen konfigurerbart på något sätt, men i så fall förlorar man antagligen någonting annat.

Edit,
Jag glömde att jag tänkte visa ett par inbäddade system där Java används:
Sun SPOT - Dom här är häftiga, med inbyggd P2P-funktionalitet! Dom kan prata med varandra trådlöst:
http://www.sunspotworld.com/

TrackBOT - Använder sig av Sun SPOT och Java ME, där man kan läsa av omgivningen med IR-sensorer och parera hinder osv. Absolut inga "breaking news", men _allt_ är skrivet i Java som jag har förstått det:
http://www.trackbot.systronix.com/

Uj, måste säga att du är ruskigt elak som länkar till sådana tuffa prylar (Med tanke på min förkärlek till inbäddade system a'la Alix, PSP, routrar etc. Min plåbok har dock en annan inställning). En SUNSpot vore ju grymt kul pryl att leka med!
Synd att priset var lite högt.
Där körde de tydligen JVM som "OS" alltså inget OS under JVM...verkar fränt...

Av lallassu

Det är bara att göra en DHCP release så löser det sig, eller byta MAC adress som någon föreslog.

Jag kör inte ubuntu, men borde bli nått så här...
# Innan du loggar av ubuntu....
sudo dhclient release

# innan du loggar av windows
start->kör->cmd
ipconfig /release

Av lallassu
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Micket
C passar för drivrutiner m.m. för att den har så pass låg nivå.
Men vanliga program är oftast inte prestandamonster. Sedan vekrar diskussionen baseras på att det skulle vara lika enkelt att skriva motsvarande program oavsett språk, vilket såklart inte är sant.

Med JIT finns potential att kod optimeras mer än vad en statisk binär från GCC kanske gör, men det är mycket spekulation.
Väldigt få program jag kör är optimerade mer än -O2, och då kan det vara suboptimala algoritmer som körs (onödig hög komplexitet, vilket gör vilket språk som helst slöare än själva fan)
Profiling och sånt körs väldigt sällan, även för kod som utför beräkningar, det är inte värt besväret.

Nej diskussionen baseras inte på hur man skriver i de olika språken, det var iaf inte meningen från min sida.
Som du säger optimeras sällan program skrivna i C mer än med O2, men har man väldigt mycket flyttalsberäkningar kan man vinna ganska mycket på att kompilera med olika flaggor, vilket det finns en uppsjö av till exempelvis SS11/SS12. Men som sagt, det är ofta flyttalsberäkningarna som ger skillnad medan man sällan märker skillnad på heltalsberäkningar. Så som jag ser det bör det kunna vara värt besväret i sådant fall där man har ett program som kan få ut det lilla extra pga optimering. Fast man låser såfall ofta på en specifik arktitektur (dvs. låsa mot en specifik SPARC och går då inte köra samma kompilat på en annan SPARC, vilket är något man kanske vill undvika).