Inlägg

Inlägg som Bagarbosse har skrivit i forumet
Av Bagarbosse
Skrivet av AndersB:

Han menar antagligen Cinebench. Där ligger 13700K kring 30 000 vanligtvis. Min ligger dock kring 29 000 med temperaturer kring 90 C, så aningens högre temp än trådskaparen.

+TS verkar tro att han har en KF (eftersom han skriver det) men enligt screenshotsen har han ju "bara" en 13700F och borde ta ner förväntningarna ett litet snäpp ytterligare(?).

Av Bagarbosse

Gissningar:
Budgetmoderkort.
Budgetpsu.
Värmeproblem.
Kassa ram-minnen eller så går dom inte som dom ska, installerade i fel slots eller xmp av.
Cpu i eco-läge.

Det blir inte mycket mer än gissningar när du inte delger mera info. Lista alla delar i datorn till att börja med. Vad/om du testat någon felskning. Posta screenshots från Hwmonitor eller liknande program där man kan se temps, max-frekvenser och dylikt. Foto på insidan datorn hur du kopplat kablarna på moderkortet - det brukar väl vara vanligt med en "extra-kontakt" för att maxa dom där värsting-cpuerna från Intel om jag inte är ute och cyklar(?).

Av Bagarbosse
Skrivet av ludo:

Prisvärd 17" IdeaPad 3i från Lenovo.
Alltså 17 tums laptop med IPS-skärm, 12te gen intel i3-processor 2P+4Ec/8t, wifi 6 och 45Wh batteri:
https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/ideapad/300-series/IdeaP...
Konfigurerar man datorn så man väljer bort OSet, väljer minsta möjliga m.2 disken (128GB), wifi 6 modulen och 45Wh batteriet kommer man ner i 4425kr.
Sen är det bara att uppgradera m2 disken till 1-2 TB samt lägga till en so-dimm minnesmodul om upp till 32GB-3200MHz så får man en rel modern, kompetent och prisvärd arbetslaptop (tror jag).
Eventuellt ser den invändigt ut som i filmen nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=pX7row1KZT4

Det står "8 GB DDR4 – 3 200 MHz (lött)" så det lär inte gå att byta/uppgradera ram, vilket dom däremot gör i videon du länkar (på en annan variant av dator/moderkort troligen).

Av Bagarbosse
Skrivet av smekd:

Finns inte en chans att teknikansvarig har åtkomst till ISP/KO utrustning.

Skrivet av toge:

Misstänkte att det var så, även om jag inte har någon aning vad ISP/KO är.

Självklart har fastighetsägaren (brf'en i det här fallet) åtkomst till sina utrymmen. Det lär finnas någon form av "switch-rum" i brf'ens ägda lokaler där inkommande anslutning fördelar sig till lägenheterna. Så med mycket stor sannolikhet skulle jag tvärtemot säga att teknikansvarig har (fysisk) åtkomst till denna utrustning.

Men det skulle krävas att någon/teknikansvarig aktivt går in för att "lyssna av" någon boendes anslutning genom att koppla upp sig mellan denna utrustning och din lägenhet. Och en stor dos kunskap för att få någonting vettigt ur det. Sannolikheten för detta lär vara nära obefintlig.

Av Bagarbosse
Skrivet av walkir:

Det finns väl ingen vettig människa som kör med operatörernas egna DNS:er?

Valfri DNS (AdGuard och NextDNS i mitt fall) samt VPN hjälper mig att få en neutral världsbild utan Sveriges politiska agenda.

Instämmer. Jag har ändrat DNS i min router. Ser inte varför man ska hålla på med att lägga in mjukvaror för detta.

Men antalet Sweclockersmedlemmar och folk som ens hört talas om DNS är försvinnande få, än färre är de som vet hur ändra detta i sin klient eller router (om man inte har en isp-router där inställningen dessutom kan vara blockerad).

Av Bagarbosse

Men att operatörerna (Telia, Tele2, Telenor, Tre. Ej Bahnhof) förhindrar folk att få en mångfacetterad bild av omvärlden genom att läsa nyheter från länder man inte tycker om går tydligen bra.

Borde man inte stoppa alla nyhetssidor från alla länder som bedriver, eller har bedrivit, krig? Om man vill vara konsekvent tänker jag.

https://www.nyteknik.se/nyheter/svenska-operatorer-blockerar-...

Av Bagarbosse
Skrivet av Dunde:

Hur man ens kan tramsa med en sådan sak på Swecs startsida är för mig helt obegripligt... Vad håller Swec på att bli? Någon slags pubertal slaskblaska med IT-inriktning?

Livsstilclockers. Med 14 artiklar om vartenda grafikkort. Sedan 14 ytterligare artiklar efter att grafikkortet släppts också.

Av Bagarbosse
Skrivet av AndyX:

Galaxy s23 128gb
5 745:- kontant

https://www.tele2.se/mobilt/mobiler/samsung/samsung-galaxy-s2...

Tele2 har även ett butikserbjudande. Om du "byter in" en telefon vid köp av S23 (vilken som helst) får du ett par Samsung Galaxy Buds Pro på köpet också. 🙂

För er som vill teckna, köp en S23 med abonemang i butik och byt in en skräptelefon så får du galaxy buds pro. Vänta 14 dagar för att ångerrätten på abonemanget ska löpa ut. Säg upp abonemanget och betala slutfaktura. 5745:- + kostnaden för abonemanget 1 månad.

Av vilken anledning ska man vänta 14 dagar? Är väl bara att säga upp abonnemanget 1 minut efter man köpt det (och vänta tills uppsägningstid går ut). Aldrig hört talas om att man inte får säga upp en tjänst (utan bindningstid) när man vill, brukar göra det själv med tjänster som amazon prime, xbox gamepass etc som man bara vill ha en månad.

Av Bagarbosse
Skrivet av storPutte:

Äntligen

Är det du, Gert Fylking?

Av Bagarbosse

Har du en publik ip eller inte?

Blir du nat'ad kan du få "högre ping".

Av Bagarbosse
Nytt bud: 3 400 kr exkl frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Bagarbosse
Skrivet av TheZlatan1000:

Produkt: Andersson Luftrenare APF 1.0
Länk: https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/klimat-varme/luftrenar...
Kategori: Smarta hem
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5337649
Pris: 599 kr

Billig och enkel luftrenare till mindre rum. Kostar vanligtvis 699 kr. Osäker på om kategorin är rätt, då luftrenaren inte kan styras via app. Finns i skrivande stund endast i lager i NetOnNets lagershoppar.

"Andersson" är Net on Nets egna märke som bara dom själva säljer (finns ingen annan ÅF att jämföra med). En prissänkning på 15% på en vara under 1000kr är nog ett "tips" fler än jag kan leva utan, särskilt när varan under långa perioder innan sålts för både 599 och 499.

Av Bagarbosse
Skrivet av LeifSandvik:

Då är det ju bara att uppgradera cpu:n så får han massor av extra fps.

Kan bli svårt när TS 5 år gamla moderkort inte hanterar nya processorer.
Har du några fler bra tips att tillföra tråden?

Av Bagarbosse
Skrivet av LeifSandvik:

Kolla på denna video så ser du att GPU (3080) maxar medans 8700k ligger runt 50% i WZ2 i 1440p
https://m.youtube.com/watch?v=A6IO5_btV6s&feature=youtu.be

Att cpu ligger på 50% i spel är inte bra. Man kan tro att cpu är Okej (utan att flaskhalsa) bara den inte visar 100%, men det är fel. Jag säger inte att du påstår det, men ditt inlägg kan tolkas som det.

Dom värdena visar cpu'ns totala kapacitet, men i praktiken är det långt ifrån alla cpukärnor som belastas när man spelar och då blir det missvisande. Ofta brukar cpu-användning på ca 10-25% under spelande indikera på ett balanserat system.

Av Bagarbosse
Skrivet av reverend benny:

Absolut, säger inte att det inte fungerar.
Men det är billigt av en anledning, utmaningen är att klura ut vad den anledningen är.....som med det mesta.

Jag kan tänka mig att det inte är alla som bryr sig i anledningen. Tror Bill klarar sig utan våra småslantar.
https://finance.yahoo.com/news/microsoft-q3-earnings-despite-...

Av Bagarbosse

Om det tvistar de lärde, men det misstänks att en stor del av dessa kommer från företagslicenser. Olika företag som köper in stora mängder som sedan inte används och hamnar på villovägar.

Du lär får bekräftelser/kvitton varhelst du beställer så borde inte vara ngt problem för dig ang ev redovisning.

Av Bagarbosse
Skrivet av Rollese:

Man kan köpa en nyckel för 10kr typ, t.ex. https://www.allkeyshop.com/blog/buy-windows-10-professional-c...
Sedan laddar du bara ner svensk ISO från Microsofts sida. Har köpt en sådan nyckel för två år sedan, det blev kopplat till mitt MS konto och det fungerar fortfarande utan problem.

what she said.

Du är lurad om du betalar mer än 40kr. Själv har jag köpt nyckel på electronicfirst.com ett par ggr, inga problem.
Du kan också göra ett installationsmedium på usbsticka, windows creation tool.

Av Bagarbosse
Skrivet av pompe90:

Vill bara inflika, jag kommer åt RT både på mitt privata Telia bredband hemma, mobilen samt jobbets mobil med Telenor. 🤷

Märkligt om det är olika utfall med samma operatör . Jag har ingen aning om din teknisk expertis eller icke-expertis, men du är säker på att du använder din isp's dns i din router? Och när du testar mobilerna, har du då möjligtvis wifi påslaget så att du går via hemmaroutern (vad du då har för mobil-operatör spelar ingen roll)?

Jag testar nu igen, privat fast telenor fiber samt telia mobil företagsabonnemang - bägge DNSblockerar rt.com. Jag märkte att det på senare tid aldrig gick att komma in på tpb heller, sedan såg jag sweC artikel om att även tpb DNSblockeras. Kör nu med Cloudfare DNS.

Av Bagarbosse
Skrivet av johanandersson:

RT var blockerat på mitt Vimla abonnemang under större delen av förra året, men den blockeringen lyftes någon gång i vintras.

Konstigt, jag har Telenor (som "äger" Vimla) fast bredband och här är det fortfarande blockerat. Även Telia har det fortfarande blockerat.

Vimla kanske tycker att Ryssland är ett jättegulligt land nu igen? Och visst blir det märkligt när det nu låter som att jag kritiserar Ryssland när jag i föregående inlägg lät nästan tvärtom? Det är bara värdelöst att isp ska välja sidor och bestämma vad jag ska kunna läsa. Var står Vimla i Sudankonflikten???

Skrivet av Xinpei:

Alltid kul när någon är så bortskämd med friheter att man ifrågasätta om man någonsin var fri till att börja med utan att tänka på att det faktum att man får kritisera regeringen utan att de kan göra något är själva definitionen av frihet.

Sedan är det inte lite roligt hur en klar majoritet av de förbjuda partierna har enormt starka band till Ryssland? Så som Spokiy Luhanshchyni som leds av den ryskt tillsatta guvernören av Luhansk? Eller vad sägs om "Russian Unity"? Vad båda dessa har gemensamt är att de är partier som är extremt pro-ryska och som förespråkar en illegal annexering av stora delar av Ukraina till Ryssland. Så det faktum att man förbjuder "oppositionspartier" är en riktigt stor modifikation av sanningen. Man har förbjudit partier vars enda existens är att bedriva Rysk propaganda och agenda i utbyte mot Rysk rubel.

Du ser inte att du motsäger dig själv????
Illegal är ju din definition. Vill man göra någonting illegalt till legalt brukar man i demokratier normalt sett ändra på detta genom att rösta på partier/kandidater som ändrar på dessa lagar. Om det görs omöjligt av sittande makthavare torde det vara diktatur.

Om Ålandsvännerna123, som driver ett fritt Åland, seglar upp till 40% av rösterna i Finlands nästa val blir förbjudna av sittande regering - är det frihet?

Av Bagarbosse
Skrivet av Akrobaten:

Precis, i Turkiet har "makthavarna" sett till att tysta oppositionen tills sådan grad att det knappt finns någon opposition längre. En diktatur med andra ord...

"Makthavarna" i Sverige/EU tystar också obekväm media. Inte via någon större isp kan du idag besöka www.rt.com (DNSblockerat). Bahnhof står däremot upp.

Diktaturen Ukraina förbjuder också oppositionspartier, däribland det näst största partiet i landet. Men såklart talas det ju inte mycket om detta i mainstreammedia i "det fria Sverige".