Inlägg

Inlägg som Bagarbosse har skrivit i forumet
Av Bagarbosse
Skrivet av Zero Cool:

Jag vet inte. Är det?
Jag har visserligen ett pcie wifikort jag använder just nu.
Men det skulle vara snyggare om det inte satt ett rött litet instickskort i datorn 😅

Skrivet av Girgoo:

Antenner kanske följer med moderkortet? Extern wifi kort kanske förbrukar ej pcie slot? Lämnar frågan öppen till nån som vet skillnaden här.

Antenn följer givetvis med moderkortet och skruvas fast på baksidan på I/O-panelen. Inet har bra bilder. https://www.inet.se/produkt/1903883/asus-tuf-gaming-b650-plus...

Jag ser ingen direkt anledning att gå på någon annan lösning än att köpa ett moderkort med redan inbyggt wifi (likt detta) direkt, om man nu vill ha wifi.

Du kanske kan spara några kronor på att hitta ett moderkort utan wifi och koppla in ditt befintliga pcie wifikort, men du har kanske inte heller har wifi 6 på ditt nuvarande? Förmodar att du tänkte ha datorn en längre tid, skaffa med inbyggt wifi direkt och slipp strul.

Av Bagarbosse
Skrivet av izzie:

Hade som sagt varit grymt med annat än grafikkort.

Har du hört att AMD slutar tillverka Radeon RX 6600-kort? . "AMD har inte bekräftat uppgifterna."

Av Bagarbosse
Skrivet av Rouge of Darkness:

Generellt nej det behöver du inte.

Ska räcka att ge den en adress som inte är samma som routern på ingående anslutning. T.ex. 192.168.0.2.

Stänga av dhcp servern i den

Och koppla inkommande kabeln på lan istället för wan porten så inte brandväggen sätter sig på tvären.

Gjort detta på en gammal dlink router som saknar ap funktionalitetoch funkat bra i flera år nu.

Kan du snälla förklara fördelen med att göra på ditt vis jämfört med att använda Asus egna funktion som är gjord för exakt det här ändamålet?

Av Bagarbosse
Skrivet av krristoffer:

Då verkar jag vara nat'ad.
Inget att göra åt alltså, utan att byta leverantör?

ISP gör lite olika. Du får kolla med den du har.

Vissa ger alltid ut publik ip från start.
Vissa erbjuder aldrig publik ip, för privatkunder åtminstone.
Vissa erbjuder publik ip om man säger till, ibland mot en extra kostnad.

Det kan också vara lite olika inom varje ISP, beroende på vilket ("lokalt") nät det är frågan om.

Av Bagarbosse
Skrivet av krristoffer:

Jag kollade Wan-ip via routern. (Asus.router.com/login) tror jag adressen var.

Har du samma ip i routern som på minip.se har du publik ip. Skiljer det är du nat'ad=skit.

Av Bagarbosse
Skrivet av Kalium:

Fick mail från Bahnhof nyss. Dom ska höja mitt internet från 89kr/mån till 199kr/mån. Härligt med en liten 124% höjning av månadskostnaden bara sådär!

Skrivet av breakman:

Och nu fick jag ett höjningsmail från Bahnhof.
Från 199kr till 279kr, upp med 40% för 250/250-lina "... på grund av ökade el- och leverantörskostnader." De kanske ska lägga lite krut på att se över sina leverantörsavtal.

För övrigt, nätägaren fakturerar sitt separat och de gått från 179 till 199 på 8år.

Det var dags för min mamma nu också. Har betalat 89:- för 100/10 och nu gick det upp 90% till 169:- . Har sagt upp det åt henne nu och kommer byta till en annan operatör som fortfarande tar 75-80:- för 100/10 (eller 100/100). Aldrig mera Bahnhof.

Då höjningen var så pass hög den här gången tror jag inte att sänkningen som kommer inom kort (för nya kunder då, eller bara den som ringer och klagar - såklart) kommer att hamna riktigt i närheten av vad den var innan. Så den här gången får det vara nog.

Samma här om nätägaren, har gått från 179 till 199 för ett par år sedan. Oräkneliga år med 179kr innan det.

Skrivet av Tott3:

Smyg vet jag inte, tyckte dom va rätt tydliga i mejlet.
[....]

Tråden är 6 månader gammal och handlar inte primärt om att Bahnhof är otydliga i sin information angående en specifik prishöjning just nu, eller otydliga i sin information kring prishöjningar som varit tidigare.

Däremot är Bahnhof bedrövliga angående sina prissänkningar (i kombination med tidigare prishöjningar).
Bahnhofs affärsmodell är att ofta höja priset för deras befintliga kunder och förmodligen även sina "listpriser" på egen hemsida och hos "stadsnäts-hemsidor", men höjningen gäller endast för en mycket kort period för att inte skrämma bort nya kunder. Snart så har man sänkt sina listpriser igen för att locka in nya kunder, men deras befintliga som fick en höjning ligger såklart kvar på det högre priset.

Jag har personligen varit med om det fler än en gång och uppenbarligen (enl denna tråd) är det många som drabbas. Har varit med om liknande någon enstaka gång med andra företag, men aldrig upplevt att det varit så organiserat som Bahnhof gör det.

Kan tycka att Sweclockers borde uppmärksamma det här. Men lär väl inte hända, dom är partners

Av Bagarbosse

Satsa på 6700 XT och ryzen 5600 istället. Dessa är prisvärda och ger betydligt bättre prestanda för liten peng extra.

Av Bagarbosse
Skrivet av Wittwang:

Hur kunde jag missa?! Öppet mål

Jag är inget stort fan av så billiga skämt.

Av Bagarbosse

Är det här årets bästa trollning?

Av Bagarbosse
Skrivet av Molvin:

Tack! Stickorna jag köpte från amazon har gått ut deras sortiment. Jag antar att det bara är att leta efter ett par liknande med 3600/CL16, eller?

Jag skulle tro det, men man har ju hört om att det kan bli problem om man blandar modeller ibland. Vore bäst om du hittar samma märke, modell och Mhz hos annan återförsäljare, sedan tror jag att det kan skilja lite på dom andra siffrorna (timings) men fungera bra ändå. Jag är inte expert på området, så vore nog bäst om du hittar några lämpliga så kanske någon mer kunnig kan verifiera ifall om borde fungera.

Av Bagarbosse

Jag ser ingen anledning att byta allt, stickorna du har nu är snabba. Köp bara ett nytt likadant 2x8gb-kit "igen". Som RGB-fjant får du då fyra st stickor som blingar för lägsta möjliga kostnad.

Att byta till 2x16gb för att i framtiden kunna köpa till 2x16gb igen (om det nu var en tanke) och få 64gb är helt onödigt ifall du inte belastar datorn med något specifikt som kräver väldigt mycket ram. När vanligt folk/gamers är i behov av mer än 32gb är flera år bort och vid den tiden är ddr4 passé och du har nytt moderkort etc.

Av Bagarbosse
Skrivet av internet946:

finns det male hdmi --> female displayport adapter?

https://letmegooglethat.com/?q=male+hdmi+--%3E+female+display...

edit. verkar ju inte vara så jättevanligt..
https://www.amazon.com/TECHTOBOX-HDMI-DisplayPort-Adapter-Bid...

men varför ska du ha displayport hona?

Av Bagarbosse

Jag varumärkesskyddade 'S' för min verksamhet imorse.
Skulle vilja att alla i den här tråden suddar ut alla sina S innan dagen är slut, annars kommer ni att bli kontaktade av min advokat.

Av Bagarbosse

Därför man aldrig någonsin ska sätta sig i beroendeställning till det äckliga företaget. Helst inte använda dom alls. Samma gäller Google.

Av Bagarbosse

Vill slå ett slag för Brave (ser exakt ut som Chrome, men har inbyggd adblocker och skydd mot spårning etc.). Du kan spara lösenord, bokmärken etc utan konto. Man startar en "synkkedja" så kan man även ha detta/samma på olika enheter, finns även app för mobiler.

Jag har nyss tagit bort alla lösenord från mitt Brave och använder Proton Pass (gratis) för att lagra lösenord istället.

Av Bagarbosse
Skrivet av Phalcore:

2. Jag ska även se till att jag får nätverk till en verkstad ca 200 meter bort med fri sikt, kan jag sätta en utomhus AP MED POE på vardera håll och sedan en billig wifi router i verkstan?

Du borde ha en sådan här (eller liknande modell/typ) i varje ände. Sedan en AP i verkstaden kopplad till "mottagaren". Behövs det kabelanslutas något i verkstaden kopplar du en (liten "dum") switch mellan "motagaren" och AP, eller köper en AP som har två ethernetportar.

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/accesspu...

Av Bagarbosse
Skrivet av TheWretch:

Någon som kan tipsa om Officepaket inkl. Outlook som engångsköp, inte prenumeration.
Finns hos Microsoft för 3600kr, men jag tänker mig något mer humant pris

Denna fungerar bra, har använt på flera datorer. Efter installation kan du byta språk till svenska. 46kr

https://www.electronicfirst.com/office-professional-plus-2019...

Av Bagarbosse

Hoppade in i den här tråden för att finna tips på prisvärda teknikprylar. Blev besviken.

Av Bagarbosse
Skrivet av Grumbledock:

Visst finns alternativ och många är rätt skapliga, om än de knappast förvånar varför MS Office dominerar marknaden så totalt. Som fattig student testade jag Open och Libre office och det funkade, visst.
Men som hederlig arbetare så är det MS Office som gäller. Kostar som en skabbig pizza i månaden men upplevelsen som användare är superb. UI är snyggt och informativt, många smarts funktioner och korrigeringar som är livräddande där man skriver långt/mycket och ska ha det korrekt.

MS office är okrönt lung med ett massive övertag, från funktioner till blotta känslan vid användning.
Det sagt så funkar gratisalternativen helt okej, duger fint för kakrecept och liknande.

Japp, eller som en skabbig pizza "för alltid". Tex här kostar en licens av Microsoft Office Professional Plus 2019 48kr.

inb4 mEn DEt äR gRåA nYcKLar BiLl GAteS tJäNar iNtE tiLLräCKligt HaN äGeR bArA mEsT ÅkERmaRk aV aLlA i HElA uSa

Dold text
Av Bagarbosse

Jag är inte något orakel på ljud, men tror att ditt ljudkort (i ditt fall grafikkortet i datorn?) måste också kunna avkoda surroundljud live också. Det är inte samma sak som att spela upp surroundljud från en film.

Jag själv hade detta problem för en herrans massa år sedan när jag inte lyckades få ut surroundljud från spel (medan filmsurround fungerade) ur toslink på mitt moderkort. Köpte då ett dedikerat ljudkort med toslink som klarade av detta.