Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av MagnusJ_78:

Ett mem test borde ligga i bios redan kan man tycka år 2022...

Det har funnits kod för att testa minnet i BIOS sedan åtminstone 486-tiden när jag började med PC. Men iaf jag vill inte ha massa bloatware där som gör mer komplicerade tester ala Memtest86 när det är så enkelt att lägga det på diskett/CD/USB-minne och köra därifrån.

Av trudelutt
Skrivet av pv2b:

Givet att du vet att det finns minst en trasig sticka:

1. Testa 4 av stickorna.
2. Testa 2 av stickorna (hälften av de som testats förra gången om förra testet visade fel, hälften av de som inte ännu testats om testet inte visade fel.)
3. Testa 1 sticka. Visar den fel är den trasig, visar den inte fel så måste den sticka du inte testat än vara trasig. (Du vet ju att det finns minst en trasig sticka.)
4. Testa de 7 kvarvarande stickorna. Om de är felfria är du kvar där.

D.v.s. max 4 test om du vet att det finns minst en trasig sticka, och inte vet om det finns fler.

Om du vet att det finnx max 2 trasiga stickor kvar är det bara att upprepa steg 2-4, för ytterligare max 3 steg (2 om du har tur). D.v.s. svaret blir därför max 7.

Men det är ju inte särskilt realistiskt, det är sällan man vet att man har minst en och max två stickor som är trasiga.

Det där är optimalt om man vet att exakt en av stickorna är trasig, men om t ex alla stickorna är trasiga räcker det med 8 tester för att testa det om man stoppar i en i taget och kör testerna, men det krävs många fler tester med din metod. Man behöver veta något mer för att få fram den optimala metoden i det generella fallet, t ex sannolikhetsfördelningen för antal trasiga stickor, eller sannolikheten att en sticka är trasig och att de är oberoende av varandra.

I praktiken har man även problemet att man bara med viss sannolikhet kan säga att en sticka är trasig efter en testrunda, och att man kan ha kompatibilitetsproblem (en sticka beter sig bara felaktigt om den används tillsammans med en viss annan sticka) etc.

Av trudelutt
Skrivet av Querth:

Många som kör med det här argumentet men det är fungerar inte hur långt som helst.

Om tex Intel skulle skapa en CPU som drar runt 10000 watt och den är mer energieffektiv än vad som finns idag är det ju inte miljömässigt hållbart överhuvudtaget ändå?

Ska alla hushåll ha spelmaskiner som drar mer än resten av hushållet så länge det pressar mer fps per watt?

Du får väl sitta där med din 2 W laptop med Apple M8 om 10 år då, jag har iaf inga skrupler för att mata 10 kW till mitt holodeck.

Av trudelutt

https://store.acer.com/en-us/nitro-xv2-gaming-monitor-xv322qk...

Där står det "USB Type-CPort: 1 x USB 3.1 (Type-C) port (Gen 1 up to 5 Gbps) ". Då lär det väl inte hjälpa även om både dator och sladd skulle stöda 1000 GBit/s? Vad man behöver är kanske en kabel som är från Thunderbolt till HDMI 2.0 eller DisplayPort 1.4?

Av trudelutt

Du kan aldrig lita på en hårddisk ändå. Alla viktiga data måste lagras på flera ställen, gärna på diskar från olika tillverkare.

Överväg också om du inte ska skaffa en 2.5" disk på 5 TB istället, t ex https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5633326 . De är mindre, tystare, och behöver ingen separat strömkälla. Priset per TB är ungefär detsamma.

Av trudelutt

Har ni försökt ta upp det med t ex SVT? Kanske att man gör något åt det nästa år om det blir lite upprörda röster i medierna.

Av trudelutt

Jag håller med om att disken inte bör användas till något viktigt, men att slänga den är enligt min mening att gå lite väl långt...

Formatera den, kör chkdsk för att kontrollera den (finns någon flagga för att testa den grundligt och markera trasiga sektorer i filsystemet så de inte används), kopiera in bilder etc du vill spara i så många kopior det får plats, och lägg disken någonstans, t ex hos föräldrarna. Du kan inte räkna med att den fungerar, men en extra kopia på dina viktiga filer gör ju inget sämre iaf. Förutom om du har det i bakhuvudet att "jag har ju ändå en kopia till på den där gamla trasiga disken" och skiter i att göra riktiga backuper dvs.

Av trudelutt
Skrivet av Scarabeo:

Vad upplever du för problem med skalning? Jag kör alltid med 200 % skalning och upplever aldrig några problem med detta. Tycker 4K är ett självklart val för TS användningsområden.

Jag stör mig i princip dagligen på buggar som rör detta. Förvisso mestadels när jag kopplar in och ut laptopen (som har högupplöst skärm och någon icke-heltals-skalning) ur de externa skärmarna som har skalning "1". Ikoner på diverse ställen i Windows får fel storlek, program blir suddiga och behöver startas om, menyer visas med löjligt långa avstånd mellan alternativen etc.

Förhoppningsvis funkar det väl bättre på en stationär dator där man inte kopplar in och ut skärmar hela tiden, och kanske tom kör samma skalning på alla skärmar.

Av trudelutt

Jag skulle undvika 4k på en sån skärm, skalning skapar bara massa problem, iaf om du kör Windows eller OS X. Särskilt då när man vill lägga sig mitt emellan 1 och 2 i skalning vilket man vill i det här fallet. 5k på 27" är bra, men då blir det typ 3-5 ggr dyrare.

Fast om du vill ha "framtidssäker" så är det väl 4k du ska köra på antar jag. Behovet av att köra äldre program som krånglar med skalning minskar ju allteftersom, och förr eller senare kommer väl tom Microsoft lyckas få bort de flesta buggarna vid skalning.

Av trudelutt

Jag kör engelskt tangentbord när jag programmerar. Det är förvisso inte idealt, måste byta fram och tillbaka mellan svenskt och engelskt (med Win+space på Windows (jobbet) och Ctrl+space på Mac (hemma)) beroende på om jag ska skriva svensk text eller något annat.

Kanske borde prova ditt sätt istället, men är lite allergisk mot att installera massa extra skit på alla datorer man använder. För visst är det omöjligt att göra en sån här remapping med det som är inbyggt i Windows / OS X?

Av trudelutt
Skrivet av Printscreen:

Behöver du fjädring? Bilen har fjädring, och telefonen har ganska avancerad bildstabilisering (OIS) som motverkar vibrationer också. Eller ska du sätta denna hållaren i ditt användarnamn på bana? Då kanske en fullfjädrad dashcam är bättre

Nu tycker jag förvisso att mina kameror hanterar att monteras på min bil utan problem även om jag inte provat med någon telefon, men jag vet att Sony hade ett speciellt tillbehör till sin actioncam X3000 för att dämpa vibrationer från fordon. Den optiska bildstabiliseringen i den kameran var gjord för att dämpa darrningar i händer etc, det är helt andra egenskaper på det än vibrationer från en motor eller grusväg. Iofs möjligt att tillbehöret mer var gjort för motorcyklar, sportbilar och liknande, i en vanlig personbil har man ju lagt avsevärd möda på att göra kupén så bekväm och vibrationsfri som möjligt.

Här är en länk till tillbehöret: https://www.sony-asia.com/electronics/actioncam-mounting-acce...

Av trudelutt

Jag har onekligen ändrats med åren. Kommer ihåg när man satt med DOS och optimerade alla drivrutiner etc för att få maximalt konventionellt minne ledigt och tyckte det var ROLIGT. Idag blir jag jätteirriterad när man måste göra mer än trycka på en knapp eller två för att komma igång med nya prylar.

Sedan kan det ju ha att göra med intentionerna hos tillverkarna också. DOS var inte användarvänligt, men det var den tekniken som fanns på den tiden och Microsoft gjorde väl så bra de kunde. Nu för tiden finns det närmast oändliga möjligheter att göra bra prylar, men tillverkarna använder inte tekniken för att göra produkterna bra utan mer för att kryssa i checkboxar om vilka features man stöder. Ofta använder man tom tekniken MOT användarna, t ex kräva att man ska registrera sig för att kunna använda en ny TV, smyger in reklam och begränsningar i firmware-uppdateringar, dark patterns på hemsidor osv.

Av trudelutt

Varför stöder inte mer prylar Apples "Find My"?

Nu är det mer än 1 år sedan Apple introducerade "AirTags", dvs de små grejerna som drivs med knappcellsbatteri och man kan stoppa i väskan eller ha i nyckelknippan för att enkelt kunna hitta dem mha alla världens iPhones. Samsung lanserade någon egen variant strax innan vill jag minnas, och Tile har ju funnits länge (fast har väldigt få användare). I samband med Apples lansering sade de att andra tillverkare kunde lägga in stöd i sina produkter, och de hade någon elcykel som exempel på en tredjepartsprodukt med inbyggt stöd.

Men varför har det inte kommit i fler produkter sedan dess? Jag hade ju hoppats att nästan alla nya grejerr som går på batteri, t ex kameror, fjärrkontroller, bilnycklar, verktyg etc skulle få stöd för det här inom kort, men har inte sett en enda sån pryl.

Av trudelutt

De är i sin linda. Lite som hemdatorerna var 1990, man hade kommit förbi stadiet där de programmerades med hexkod, men de var inte så användbara för gemene man utan det var bara nördar som satt och pillade med dem. Om något decennium är allt smart och man tycker det känns helt otroligt att man kunde ha dumma switchar och springa runt till 5 olika ställen när man skulle tända eller släcka lamporna, och att varmvattenberedarna drog ström när tillgången på elen var som mest begränsad precis efter hela befolkningen duschat på morgonen, och att ytterdörren kontrollerades med en mekanisk mojäng och släppte in vem som helst alternativt ingen alls beroende på mojängens läge osv.

Av trudelutt
Skrivet av mini-z1994:

Hm testa att låta windows göra felkontroll/error checking på disken kan vara värt att göra.
Bara högerklicka på ikonen för själva disken och in på egenskaper/properties och fliken verktyg/tools.

Gör inte det här. Är det viktiga data så försök klona disken till en ny disk det första du gör, därefter kan man prova såna här saker. Går det inte ens att klona disken så lämna in den till någon som gör det här professionellt, t ex https://www.ibas.com/ .

Av trudelutt

Du kan räkna lite på det.

https://www.anandtech.com/show/9623/the-lenovo-thinkpad-t450s... har de något diagram som säger att en Thinkpad T450s har en batteritid på 981 minuter (16.35 timmar) med 95 Wh batteri. Det blir då 95 Wh/16.35 h = 5.8 W i genomsnitt. För att klara ytterligare 40-16=24 timmar behöver du alltså ett externt batteri på 5.8 W * 24 h = 140 Wh. Förutsatt att det inte är några förluster, i realiteten kanske du förlorar 10-20 %, dvs du behöver ca 160 Wh batteri. PowerBanks brukar ju ange kapacitet i mAh vid 3.7 V, och då motsvarar 160 Wh / 3.7 V = 43 Ah = 43 000 mAh.

En MacBook Air M1 har ungefär samma batteritid men hälften så stort inbyggt batteri, och du behöver då bara hälften så stort externt batteri också.

Siffrorna gäller för "lätt surfning". Sitter du och programmerar i Notepad++ i ett kolsvart tält (dvs med skärmen på minimal ljusstyrka) och inte testkör dina alster så ofta räcker det säkert längre. Sitter du i halvskugga i gassande solsken (med skärmen på maximal ljusstyrka) och kör en tung IDE och mycket kompileringar och gör AI-grejer som du testkör om och om igen behöver du mångdubbelt större batteri.

Vad beträffar solpaneler så ger PowerBanken du länkade till 1.2 W. Det är antagligen vid bästa tänkbara förutsättningar - vid ekvatorn kl 12 en molnfri dag med panelen riktad rakt mot solen på en bergstopp i 10 graders värme osv. Den verkliga siffran lär inte ens vara hälften så hög, särskilt inte om du har den på en ryggsäck och går omkring. Och alla dagar är ju inte soliga. Men säg att du på en solig dag kan få ihop 3 Wh (0.4 W * 8 h). Det ger då 30 minuters drifttid med din dator eller en timma med en MacBook Air M1.

Av trudelutt

Tur att jag frågade, tack!

Om jag köper ett RX6600-kort då? Kommer allt funka out-of-the-box med 4:4:4 så länge jag har en HDMI-kabel av bra kvalitet som klarar 8K60?

Av trudelutt

Radeon RX580 med 8K60

Det var ju bra pris på Samsung Neo QLED QE55QN750A 55" just nu (9990 kr). Hur funkar den som skärm till datorn? Vill gärna ha "retina"-upplösning (dvs skalning 200 %) och min 43" 4K-skärm idag känns lite liten och har snäppet för liten text (med "100 % skalning") tycker jag så 55" borde kunna passa ganska bra.

Det går inte med HDMI från mitt grafikkort förstår jag eftersom det bara har HDMI 2.0, och man behöver 2.1 för att köra 8K60, vilket bara den nyaste generationen grafikkort har. Men konvertering till HDMI 2.1 från DisplayPort-utgångarna då? De ska ju vara DP 1.4 och borde väl teoretiskt klara 8K60?

Jag har inte tänkt spela i upplösningen, och jag tror inte datorn kommer klara video i 8K heller, men att surfa, kolla på 4K/5K-video, allmänt kontorsarbete etc är vad jag vill göra.