Inlägg

Inlägg som modular har skrivit i forumet
Av modular

Häftigt att se hur många som på olika sätt förminskar de som inte tycker att det här är en bra sak och tycker att vissa saker ska man tåla och så vidare.

Kanske kommer den rationaliseringen av ett beteende istället mynna ut i en förståelse i att de som är ''toxic'' kanske inte besitter samma förmåga, har samma förutsättningar (Vokabulär, forum kontra onlinespel etc) som personen själv har trots att båda trots allt beter sig dåligt men den ena lindar in sin åsikt i någon slags illusion av godhet.

Varför det är så vet jag inte, den ena kanske tycker sig själv besitta någon slags intellektuell övermakt och motpartens styrka kanske då är att den är bra på tv-spel, så den ena suger på tv-spel men kan uttrycka sig fint och vice versa och båda agerar lika därefter för få utspel för sin frustration till motparten.

Till topic så kan det här vara bra och jag är positivt inställd, ibland är det drygt att höra på människor. Men när det kommer till ''toxic'' beteende så försöker jag själv anamma inställningen till att problemet ligger hos avsändaren, oavsett om det handlar om en dålig dag eller en dålig livssituation och inte bry mig.

Ord gör inte ont, och knullar någon min mamma som är halva hennes ålder så får jag väl faktiskt se det som hennes vinst om inte annat.

Av modular

Hade investerat dom på samma sätt jag investerar idag, långsiktigt i fonder och en mycket låg andel i högriskaktier i en marknad jag tror kommer växa.

Grön energi
Gröna metaller
Utdelningsaktier/fonder med utdelningsaktier
Rymden

Av modular

Oj, nu känner jag hur den här bekanta känslan av att bli lite för väl investerad börjar manifestera sig. Fast idag har jag ingen kollega eller vän som skämtsamt stoppar mig och tänker ''Åh nej, nu kör han igång igen''.

Det liksom bubblar av kreativitet och idéer, allt från hur jag vill skriva det här inlägget till hur fantastisk både Terra och North är och hur det markerar en ny era, lite samma känsla jag fick när jag såg Louqe här på forumet första gången. Gemensamt är att jag ivrigt skickade en länk till en vän med både Ghost S1, North och nu Terra som jag aldrig hade hört talas om.

Jag uppskattar att man kan välja träslag med North men saknar björken och granen, jag vill känna kopplingen till det nordliga och Skandinavien. Vi är en så pass stor del av det nordliga folket och gemensamt har vi björken, granen och eken. Något som finns i våran ryggrad oavsett om vi pratar om industrin eller våra underbara skogar, berg och skärgårdar.
Förhoppningarna tändes med North men av det svarta hål eller död yta med det svarta eller hur pass central det vita chassit blir i mitt hem när det skiner fast insidan egentligen är död och tråkig, färgerna är i fel säsong.

Norden går i dvala under vintern och för vissa går inte ens solen upp under stora delar av året, men under sommaren kommer den fantastiska grönskan och solen fram, och kanske är det därför jag sprakar av kreativitet när jag skriver det här inlägget efter att jag nyss varit ut på en skön promenad i elljusspåret innan solen står alldeles för högt.

Vi har faktan med oss, under vintern blir måendet sämre, vi får en lägre dos d-vitamin och lägre melaninutsläpp från solen och när jag går i dvala vill jag komma in till det jag varit ute i under dessa korta månader av Skandinaviens glansperiod - sommaren, om än våren i Norrland är helt fantastisk. När solen speglas på den snötäckta marken, ljudet av den knastrande snön man går på och där början av våran kännetecknas av att solen börjar stiga högre och högre och man får se fantastiska nyanser av blå under både dagarna och månaderna.

Men ska vi vara lite rationella så är faktiskt allt jobbigare på vintern. Men som motpol till sommaren så är den helt enkelt perfekt och det är vårat fantastiska Norden. Men i North är inte norden fulländad.

Jag ser Terra och blir varm i kroppen, grönskan är här och jag vill inte att den går i vinterdvala. Men jag saknar mässingsdetaljerna från North för ett chassi vars namn representerar vår fantastiska Jord. Grönskan finns, men jag saknar solen och återigen fler trädslag, jag tror jag saknar modulariteten i att kunna byta ut trädslag, fötter eller skalet med en gemensam svart bas för att fullborda kretsloppet i vår Jord och sen bevara den.

Kanske kan vi kalla den modellen Gaia och introducera en naturligt blå färg, jag tänker deep ocean blue i matt med mässingdetaljer eller en någon slags ljusblå, läckert. Men med den gröna Terra är vi defintivt på väg in till det jag har saknat med något jag vill kalla Nordiskt, fast vi ska inte gå så långt som faluröd - om nu inte en limited edition med vita knutar. Som den röda dalahäst som gömmer sig bakom min datorskärm så finns är den väldigt svår att placera.

Sen om man bortser från det filosofiska så går vi mot väldigt naturliga färger idag, många vill inte ha det här vita och sterila i sina hem längre så ett sådant sortiment där, som i mitt förhållande, tjejen väljer vad som kommer in och en själv hänger som med. Men som med mina gardiner, som min stora kärlek hatar, så går dessa att byta lite beroende på årstid. Men chassin för den här målgruppen saknas och i mitt kompisgäng så lever vi under liknande avtal och vi trivs jävligt bra sen får vi välja ISP helt själva.

Men vid mitt skrivbord har idag det här svarta hålet, och än värre med ett fönster för att se rätt in i det. Och det bryter sig helt från den grönska jag har omgett mig med i mitt hem. Tyvärr så är den mesta grönskan död efter en flytt från övre Norrland ned till söder och kvar finns mina två fikusar, en palmväxt som sjunger på sista refrängen trots att jag fortsatt med min beprövade metod att vattna varje Söndag och till sist garderobsblomman vid mitt skrivbord.

https://i.imgur.com/hbCYKyd.jpg

Och där någonstans bredvid garderobsblomman är givetvis vart jag hade placerat mitt gröna Terra och frigöra mig från det svarta hålet. Att få upp klumpen från skrivbordet, slippa dammsuga dammfilter, slippa den fula kabeldragningen längs skrivbordets fot, ge yta åt min robotdammsugare eller en kanske en ny växt när jag på några dagar under semestern måste plantera om i dom krukor där det finns liv och ge nytt där det försvunnit. Kanske blir det även några dagar av kabelhantering i mitt nya Terra och försöka hitta ett sätt där jag kan få in mässingsdetaljerna och solen som saknas den men återfinns i mitt hem i olika former.

Av modular
Skrivet av krEJZi:

Om du kan påvisa att det är ett "design" fel så ska det ju gå reklamera den och få pengarna tillbaka.
Eller? Jag har ett Mobius headset som ofta går sönder på exakt samma ställa för många. Finns massa bilder i olika forum.

När min gick sönder efter typ 10 månader så skrev jag till komplett och de tog in den på lagning och sedan i slutändan fick jag en helt ny. Men komplett sa först nej när jag skrev till dem.

29 § Köparen får häva köpet, om felet är av väsentlig betydelse för honom.
https://lagen.nu/1990:932#P29S1

Ah, Audeze Mobius då förmodar jag?

Har HyperX varianten av det (som jag tror är helt identiskt ditt då HyperX köpte upp dom eller dylikt), och det har gått sönder vid bygeln. En snabb googling visade att hur många som helst har samma problem.

Mailade HyperX som ansåg att det inte skulle åtgärdas då garantin gått ut, jag svarade med att jag kommer att kontakta konsumentverket och bifoga alla de hundratals trådar som finns angående samma problem och att det uppstått oavsett om det skett i eller utanför garantitiden samt skicka ärendenummer till alla på reddit som borde kunna kontakta sin motsvarighet till konsumentverket och driva deras ärende framåt då jag ansåg detta vara en dålig konstruktion och att jag dessutom betalat ett högt pris för mitt headset.

Då ändrade dom sig och erbjöd sig ta emot mitt headset om jag kunde visa mitt kvitto och givetvis så hittade jag inte det någonstans, men kanske kan du gå en liknande väg om du kan lägga ned en till två timmar på att att kontakta konsumentverket samt skicka en copypaste till alla med liknande problem.

Av modular
Skrivet av FX9:

Inflationen är hur mycket mindre du får för samma peng.
Din lön är inte relevant vid uträkning av inflation.

Ja precis, det du beskriver kan man då kalla köpkraft.
Nej men där talade jag inte om inflation när det kom till löneökning, där talade jag om köpkraft och reallön.

Det jag menar är att om du vill lägga till inflation och prishöjning i beräkningen av prisvärdhet och prestanda per krona så är reallöneökningen eller löneökningen i helhet en lika stor faktor att väga in tänker jag.
Så om medellönen 2015 gav dig 20tkr efter skatt att använda för konsumtion och idag 2023 får du 25tkr så har du mer köpkraft, vissa saker kan ha blivit dyrare men du kanske lägger samma procent av din disponibla inkomst på till exempel en PC.

Av modular
Skrivet av FX9:

Inflationen över 8 år bör nog räknas in också.
2015-2023 - 13500 kr -> 17 000.

Så du borde jämfört med en dator som idag kosar 17000

Skrivet av Max77:

Du missade att räkna in inflationen över sagd tidsperiod.

Ja där går jag bet. Jag är inte så insatt i ekonomi och hur teknik över lag återspeglas i KPI och inflationen som där följer har jag ingen aning om.

Det jag även då kan tänka mig är att utvecklingen av medellönen ska vägas in i det hela, även om valutan har tappat köpkraft har vi med åren även fått mer valuta, men det kanske redan var med?

Av modular

Jag tänker dela upp lite här.

Skrivet av Apanx:

Samtidigt om man går på det system du jämför mot, och det motsvarande system du väljer idag, så är det betydande skillnad i vilket segment produkterna hör till.
Om vi går igenom några av delarna:
Beroende på när under 2015 det här rör sig om så har antingen 6700k precis släppts, eller så är i7 4790k/5775C det bästa du hittar som inte är HEDT. Låt oss säga att det är innan släppet av Gen 6 för att underlätta.
Ska du ha valt motsvarande 13400F 2015, skulle det röra sig om något motsvarande ex
i5-4460, ie lägre mittensegmentet.
Moderkortet, lägre segmentet av Z97, medan du idag får ett moderkort i lägre segmentet av i B-serien, ex motsvarande B85 i och med att 9-serien bara kom som H97 och Z97.
Nätagg, istället för 750W av högre kvalitet, blir det Kolink Enclave, som har betydligt sämre komponentval jämfört mot SuperNova G2, och dessutom är 600W, inte för att det nödvändigtvis behövdes 750W för 2015-datorn, men det blir inte en likvärdig jämförelse.
Sen slutligen grafikkortet, beroende på om 980Ti lanserats är 970 antingen det tredje bästa eller näst bästa kort du har i Nvidias uppsättning vid tillfället, 6700XT även om det är ett helt adekvat kort, är dels inte senaste generationen av kort, och är det fjärde bästa kortet i AMDs uppsättning för den generationen. Motsvarande kort 2015 hade, om man ska vara schysst, varit ex GTX 770.

Segmenten utvecklas också i takt med komponenter, det som tidigare ansågs vara budgetsegmentet hade svårigheter att driva spel i 1080p medans dagens budgetsegmentet för samma pris inte alls har det, segmenten bör således delas upp i prestanda i upplösning. Inte modellbeteckning eller budget-, mellan- och toppklass.

Gårdagens mellanklass hade svårigheter att köra saker i 1080p medans dagens mellanklass klarar av 1440p galant.

Jag vill minnas att 6700K var en riktigt kass CPU när den kom och gav inte alls samma ”WoW-effekt” som vid 4790k eller framförallt som när 2600K kom och det återspeglas även i sweclockers tester.

Nu är vi inne på dom här segmenten igen. Hade ett dyrare moderkort gett mig en prestandaökning här eller gett mig funktioner som jag i 2015 saknade med bygget, eller vad spelar prisklassen på moderkortet för roll?

Så du menar att nätaggregatet är ett sämre komponentval men väljer att inte adressera det bättre minnet eller M2 disken? Så jag tänker att komponentvalen här på något sätt jämnar ut sig, båda datorerna har en PSU som uppfyller behovet.

980Ti kostade också så pass mycket mer och det hade blivit en dyrare burk. En anekdot, jag köpte ett 980ti begagnat några månader senare för 2500:- av en ung kille som spelade CS:GO och hade tagit datorn på avbetalning och gjorde ett sjuhelvetes klipp.
Men du är återigen inne på segment, vad det handlar om för mig i den här tråden är: Hur mycket kostade en bra 1080p/1440p/4k dator 2015 (eller längre bakåt i tiden), vad kostar den idag och slutligen vad är det jag som konsument får för pengarna nu kontra då.

Återigen, vad har den senaste generationen, eller klass på val av kort med det hela att göra?
Det du beskriver för mig ovan känns irrelevant i slutändan då du ändå beskriver att du får mer dator för pengarna idag jämfört med då. Eller som det skrivits om ovan, en frustration att dom absolut dyraste komponenterna inte längre är i ens prisklass trots att en själv inte har behovet.

Skrivet av Apanx:

Så för de pengarna det gick att 2015 få en dator med bland de bästa delarna, kan man 2023 få något som visserligen presterar bättre (att förvänta 8 år senare), men sett i relationen till vad som finns tillgängligt i övrigt, snarare befinner sig i mitten/nedre mitten. Grafikkortet utgör numera också en större andel av totalkostnaden jämfört med förr och man får göra mer avkall på övriga delar jämfört mot 2015.
Att sen dagens spel inte hängt inte ställer samma krav på hårdvara så att det går att få en ok upplevelse även med en medelmåttig dator idag, jämfört med 2015, är lite en annan sak.
Tror också lite att det är där skon klämmer mest, förväntan att teknikutvecklingen konsekvent ska leda till mer och ganska tydliga hopp i förbättrad pris/prestanda, och besvikelse när så inte är fallet.

Uppfattar jag dig rätt, att gemene man 2015 hade en inkomst där du kunde köpa det absolut bästa men att den idag bara har råd med mellansegmentet (trots att det är otroligt bra och egentligen passar allas behov)?
Vad är det för avkall på komponenter man gör? Du får bättre, RAM, bättre lagring och en riktigt bra i5. Visst, använder du datorn för beräkningar och annat jag inte har koll på så kanske du behöver en processor med fler kärnor och trådar, men i övrigt anser jag inte att det är ett avkall utan att du köper det som passar ditt behov då dom dyrare processorerna helt enkelt är för mycket.

En annan sak man kan ha i åtanke är då hur ens privatekonomi har utvecklats under den här tiden, har man under den här tiden sysslat med någon slags självutveckling som kan användas för att få en bättre lön och således ha råd med de dyraste komponenterna eller är det något man bara förtjänar - man kan dra det lite parallellt med min tanke hur tekniken blir bättre och smartare med att vi konsumenter inte hänger med.

Men en annan faktor till det hela är också som jag redan beskrivit att terminologin prestanda också förändras med tiden, du har bättre oavsett grafikinställningar idag jämfört med 2015 och en bättre visuell upplevelse. Så vad prestanda var för 10 år sedan är inte mätbart med vad prestanda är idag då spelen helt enkelt ser bättre ut och slutsatsen jag då drar där är att du helt enkelt får mer idag än tidigare för samma pengar.

Skrivet av Apanx:

För ett annat perspektiv, 2017 köpte jag ett GTX 1070 för ca 3500, år 2023 kan jag köpa ett 3050 för ca 3300 eller ett 1660 Super för ca 2800 för liknande samma prestanda. Så som bäst ungefär 25% bättre prestanda/kr 5 år och två GPU-generationer senare.
Kontrastera mot när 1070 lanserades 2016, presterade grovt 65% bättre än GTX 970, kostade ca 25% mer men landade sammantaget på 32% bättre prestanda/kr redan i samband med lanseringen, och redan då beklagade sig folk över att kostnadsnivåerna av GPUer höll på att sticka iväg.
Skulle därmed inte tycka att det är en så oväntad åsikt att man anser att, som med RAM och SSD, ca 5 års senare borde kunna få mer för samma pengar, särskilt när så tidigare har varit fallet.

Slutligen, att vi får mer dator idag än för 8 år sedan är att förvänta, problemet ligger nog i att man 8 år sedan fick relativt sett mer för samma pengar jämfört med för 16 år sedan, jämfört med idag och för 8 år sedan.

Återigen beskriver du segmenten med modellbeteckningar och jämför prestandan per krona med samma modellbeteckning, XX70.
Som jag försökt förklara min tolkning så förflyttas segmenten i upplösning och prestanda och jag ska försöka förklara det lite tydligare här.

Jag menar inte att GTX 1070 ersätter GTX 970, utan snarare 980ti.

980ti hade ett pris på 7500:- vid lansering.
GTX 1070 hade ett pris på 5000:- vid lansering.

Priset har således gått ner med 33% och enligt index nedan har då 980ti 56:- i PPK och 1070 35:-, prestandan per krona har gått ned cirka 37%.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/11210?key=1a89111b06...

Av modular
Skrivet av fredrik831:

Intressant jämförelse!

Jag brukar själv hålla en Excellista uppdaterad med ett antal grafikkort för att kunna jämföra pris/prestanda. Som underlag använder jag Sweclockers prestandaindex. Det blir väl inte helt rättvist kanske då ett grafikkort från 2016 kanske borde jämföras mot spel från 2016, men då jag spelar äldre spel tycker jag det är en relevant jämförelse.

Det är främst AMD-kort jag har med i listan. Några äldre (RX 480 och Radeon VII) just för att se hur utvecklingen har gått framåt med tiden.
https://i.imgur.com/zBfgTx9.png

Håller även lite koll på begagnatmarknaden:
https://i.imgur.com/QPLAAxm.png

Jag tänker att jag litar helt på din uppställning vilket då påvisar att prestanda per krona har varit i en uppåtgående trend och jag måste vara ödmjuk och erkänna mig själv okunnig när det kommer till kunskap om hur prestandan mäts.

Men i takt med att grafikkort, beräkningskraft, grafikmotorer och så vidare utvecklats, har inte begreppet prestanda eller det index som mäter prestanda också utvecklats och reflekteras det i din tabell?
För ett förtydligande, vi tar Witcher 3 i 70FPS @ 1080p jämfört med Forza 5/RDR2 i 80fps @ 1440p och båda datorerna kostar 14tkr och det skiljer dom 8 år åt.

Hur pass mycket upplevelse och/eller prestanda får du för pengarna för respektive burk när man väger in dom variablerna?

Edit: Ser nu att du redan har det i åtanke, ibland är inte läsförståelsen på topp!

Skrivet av anon347775:

Jag tror många bara blir frustrerade när de ser att det finns betydligt bättre komponenter än vad de har råd med. Säg att du bygger en dator för 20k idag, jag upplever då att många känner att ingen borde få ha en bättre speldator än så.

Jag tror frustrationen hänger ihop med att gemene man tror att ett GTX1080 och ett RTX3080 ligger i samma segment och har samma målgrupp enbart för att korten har snarlik modellbeteckning.

Av modular

Nästan varje dag när jag åker till jobbet, när solen skiner och kaffet i termosen ligger och gottar sig så går den här åtminstone en gång. Jag blir liksom helt till mig av den och det har blivit något slags tics där jag sitter och gör knipövningar eller juckar i sätet mot ratten.
Är jag ute och går och lyssnar på den här så känner jag mig verkligen som en riktig jävla kung.

Av modular

Grafikkort är dyra - men vad får vi för pengarna?

Har läst ändlöst många kommentarer kring att ''Grafikkort är dyra'' ''Grafikkort kostar lika mycket som en dator för 10 år sedan'', ja ni fattar jargongen här och innehållet av den kan väl ingen ha undvikit som läst en nyhetsartikel med nya släpp från Nvidia.

Jag har i några trådar svarat användare som anser att grafikkorten är hutlöst dyra och att prissättningen är fel och jag blir sällan mött med motargument när jag förklarar min syn och ståndpunkt i saken, och det är just det jag gillar. Att behöva argumentera och kanske gräva lite djupare för att motargumentera eller helt enkelt lära mig något nytt.

Det enda jag kan vara enig i med de som tycker priset är fel är att det är högt men jag tycker också att jag som konsument får mycket mer av allt idag än för 10 år sedan för samma summa eller till och med mindre.

Jag tänker att jag bemöter argument jag fick och ett argument jag stötte på för någon dag sedan med hur jag reflekterar kring ren prestanda, FPS, grafik och givetvis priset.

Skrivet av Användare:

Det som ska jämföras är hur en dator för 10 000:- för 5-10 år sedan klarade spelen som fanns för 5-10 år sedan, jämfört med hur en PC för 10 000:- idag klarar de senaste spelen.

T.ex. hur klarade en 10 000:- PC från 2015 Witcher 3 på max inställningar jämfört med hur klarar en 10 000:- PC idag Witcher 3 Remastered med allt på max inklusive ray tracing?
Hur klarade en PC från 2018 av Far Cry 5 på max vs hur klarar en 10 000:- PC idag av Hogwars Legacy på max?
osv.

Skrivet av Användare:

Nä? Prestanda per krona har gått ner stadigt sedan Turing. Mer prestanda för mer pengar är inte samma sak som "mer prestanda för pengarna".

Så vad fick vi egentligen för 8 år sedan när till exempel Witcher 3 släpptes? Jag själv håller inte med om att man fick en dator som klarade av att köra Witcher 3 på Ultra i 1080p för 10tkr så jag tänker hänvisa till ett bygge jag gjorde (Med hjälp av SweC) i 2015.

https://i.imgur.com/2oyPmnv.png

Plus ett GTX 970 á 3290:-, chassi Fractal Design Refine R5 á 1200:- och till sist en 250GB SSD för 1078:-.

Sammanlagt tittar vi på 13655:- och jag fick säkerligen inte det bästa priset på grejerna men det var nog nära tänker jag.
Och den burk jag tänker jämföra med för att styrka mitt argument att vi faktiskt får mer idag för vad vi betalar för än för 8 år sedan är den här, från komponentkoll. ett 6700XT, i5 13400F 1TB M2 och 32Gb ram för 13744:-

Så den gamla burken verkar få runt 70 FPS i Witcher 3, Ultra @ 1080p enligt den här videon och resultaten verkar vara snarlika oavsett video där prestandan testas.

Burken från komponentkoll enligt den här videon får följande:
CP 2077 @ 1080P Ultra, average FPS 84
RDR2 @ 1080P Ultra, average FPS 85
Hitman 3 @ 1080P Ultra, average FPS 137

Forza 5 @ 1440p, RT / TAA ON, average FPS ~80

Enligt den här videon: (Dock med i5 12400f)
RDR2 @ 1440p Ultra-High, average FPS 80
Forza 5 @ 1440p Extreme, average FPS 87
Elden Ring @ 1440p maximum, average FPS 60

Så med den faktan jag har hittat så kan jag konstatera följande:
Jag får högre FPS
Grafikmotorerna är mer komplexa och kräver mer prestanda
Datorn i sig har mer prestanda
Jag får en bättre visuell upplevelse (Grafiken är vackrare)

Så vart är det skon klämmer egentligen för de konsumenter som tycker allt är så hutlöst dyrt när allting, enligt mig, bara har haft en positiv utveckling?

Jag upplever mig se kommentarer likt dom här

Skrivet av Användare:

RTX 970 -> 329 USD
GTX 1070 -> 379 USD
RTX 2070 -> 529 USD
RTX 3070 -> 499 USD
RTX 4070 -> 599 USD

På 9 års tid har Nvidia lyckats dubbla MSRP, samt lyckats trycka -Ti serien från att vara releasat ett år senare som en refresh till att vara släppt samtidigt......

Well played Nvidia, Well played.

Skrivet av Användare:

4090 för 599 USD vore mer normalt!

Skrivet av Användare:

Prestandaklass och SKU är ju samma sak? Klart som fan man måste jämföra på det sättet. 2070 ska t. ex jämföras med 3070, 4070, 1070 och så vidare. Annars så blir produktnamnen totalt värdelösa och man ger tillverkarna ett gratis verktyg för att spela bort konsumenterna. Och det vill vi ju inte.

Det sista citatet beskriver att 2070 ska jämföras med 3070, 4070 och så vidare för annars blir konsumenterna lurade.

Jag tänker väl att det är precis motsatsen, produktnamnen håller sig där dom är just för att lura konsumenter då vi har människor som sitter och lirar CS:GO i 1080p med ett RTX 3080 eller liknande och det hela efterliknar någon slags lyxkonsumtion eller helt enkelt om får säga mitt, prata fritt och ganska rakt på att tekniken har blivit bättre och smartare och att konsumenterna helt enkelt inte har följt med.

Hur resonerar ni andra, vad får vi för pengarna i nutid jämfört med dåtid?

Av modular
Skrivet av Ozzed:

Nä? Prestanda per krona har gått ner stadigt sedan Turing. Mer prestanda för mer pengar är inte samma sak som "mer prestanda för pengarna".

Jag tänker att jag jag tar upp kampen och kämpar på två fronter, nedan kommer citat från en annan tråd som du gärna får bemöta. (Jag ber om ursäkt för den vägg av text som tar upp hela tråden men jag får inte spoilertaggen att fungera)

[spoiler]

Skrivet av Pepsin:

Det som ska jämföras är hur en dator för 10 000:- för 5-10 år sedan klarade spelen som fanns för 5-10 år sedan, jämfört med hur en PC för 10 000:- idag klarar de senaste spelen.

T.ex. hur klarade en 10 000:- PC från 2015 Witcher 3 på max inställningar jämfört med hur klarar en 10 000:- PC idag Witcher 3 Remastered med allt på max inklusive ray tracing?
Hur klarade en PC från 2018 av Far Cry 5 på max vs hur klarar en 10 000:- PC idag av Hogwars Legacy på max?
osv.

Visst, jag går med i din jämförelse då. Så vi tar en dator för 10k som du säger klarar Witcher 3 på högsta inställningar 2015. Nedan är en dator jag köpte 12/7-15, plus ett GTX 970 á 3290:-, Chassi Fractal Design Refine R5 á 1200:- och till sist en 250GB(!!) SSD för 1078:-.

Sammanlagt tittar vi på 13655:-, jag fick säkerligen inte det bästa priset på allt men jag tog dock hjälp med få mest bang for the buck på SweClockers minns jag.

https://i.imgur.com/2oyPmnv.png

Den verkar få runt 50-60 fps i Witcher 3 med allting på högsta grafik, vad en burk för 10k med till exempel ett GTX 960 får det vet jag inte, och det var väl århundradets sämsta kort och allt var fel med det vill jag minnas.

Här har du en burk i en nästan identisk prisklass, vilken av dom tror du presterar bäst i 1080p eller till och med 1440p?

https://komponentkoll.se/bygg/zYhDa

Datorn ovan från komponentkoll borde kunna köra Hogwarts Legacy eller t.ex Forza 5 på i alla fall nära högsta inställningarna i 60 fps 1080p/1440p.
Men då tillkommer också en annan variabel än bara inställningar, fps och pris. Och det är just grafikmotor och den visuella aspekten av valfritt spel.

Vilket spel och kombination tror du är vackrast för ögonen oavsett om du drar ner något på t.ex skuggor, annan inställning eller rent av maxar det?
Min GTX 970 och i7 4790k burk för 14tkr som kör Witcher 3 i 60fps @ 1080p
eller
Komponentkollburken med ett 6700XT och en i5 13400F som kör Hogwarts Legacy/Forza 5 i 60fps (eller mer) både i 1440p/1080p.

Så för mig som gillar den visuella aspekten av ett grafiken i ett spel och inte att reglaget på grafikinställningen ska vara längst åt höger, att det ska stå ultra och så vidare så vinner faktiskt burken med ett 6700XT med hästlängder.

Forza Horizon 5 1440p Extreme Settings || Ryzen 5 5600X And Radeon RX 6700XT

Så jag som konsument känner mig som en riktig jävla vinnare om jag ska vara helt ärlig.

Skrivet av källarinvånare:

Inte för att vara den, men man kan ju bygga en riktigt dålig speldator för 15.000 kr, om man vill:
https://komponentkoll.se/bild/AaVYT.png

Haha.

Edit: För en ytterligare jämförelse.

The Witcher 3 Next-Gen | GTX 970 | Low/Medium/High/Ultra/Ultra+ | FSR | Performance Test Genomsnittlig FPS på 44

THE WITCHER 3 NEXT GEN RX 6700 XT - 1080p 1440p 4K FSR 2.1
Genomsnittlig fps på 118

Sen missade jag givetvis att du nämnde att RT skulle vara på, men det är väl en en teknik du helt enkelt måste betala extra för om du vill ha den då anser jag, den tekniken fanns inte då och var således inget du betalade för. Om ytterligare 3-5 år när det gått 8-10 år från att RT introducerades i spelvärlden så är jag övertygad om att du kommer se en likadan ökning av prestanda för en minskad eller likadan kostnad även där när vi jämför äldre teknik.

Edit2:

Sen finns det också en aspekt man kanske inte tänker på heller (och som jag absolut inte är insatt i så jag är beredd att bli rättad här) och det är ekonomin.

Genomsnittlig månadslön 1973–2021
Disponibel inkomst per capita 1950-2022

Så som jag ser det så har medellönen gått upp och vi har fått en högre disponibel inkomst, vi har således råd med både dyrare och mer teknik än tidigare trots att vi i dagsläget får mer för vad vi betalar för idag än för 2015 enligt jämförelserna ovan.
Så återigen ser jag mig själv som en vinnare när det kommer till konsumption.

Dold text
Av modular
Skrivet av Pepsin:

Det som ska jämföras är hur en dator för 10 000:- för 5-10 år sedan klarade spelen som fanns för 5-10 år sedan, jämfört med hur en PC för 10 000:- idag klarar de senaste spelen.

T.ex. hur klarade en 10 000:- PC från 2015 Witcher 3 på max inställningar jämfört med hur klarar en 10 000:- PC idag Witcher 3 Remastered med allt på max inklusive ray tracing?
Hur klarade en PC från 2018 av Far Cry 5 på max vs hur klarar en 10 000:- PC idag av Hogwars Legacy på max?
osv.

Visst, jag går med i din jämförelse då. Så vi tar en dator för 10k som du säger klarar Witcher 3 på högsta inställningar 2015. Nedan är en dator jag köpte 12/7-15, plus ett GTX 970 á 3290:-, Chassi Fractal Design Refine R5 á 1200:- och till sist en 250GB(!!) SSD för 1078:-.

Sammanlagt tittar vi på 13655:-, jag fick säkerligen inte det bästa priset på allt men jag tog dock hjälp med få mest bang for the buck på SweClockers minns jag.

https://i.imgur.com/2oyPmnv.png

Den verkar få runt 50-60 fps i Witcher 3 med allting på högsta grafik, vad en burk för 10k med till exempel ett GTX 960 får det vet jag inte, och det var väl århundradets sämsta kort och allt var fel med det vill jag minnas.

Här har du en burk i en nästan identisk prisklass, vilken av dom tror du presterar bäst i 1080p eller till och med 1440p?

https://komponentkoll.se/bygg/zYhDa

Datorn ovan från komponentkoll borde kunna köra Hogwarts Legacy eller t.ex Forza 5 på i alla fall nära högsta inställningarna i 60 fps 1080p/1440p.
Men då tillkommer också en annan variabel än bara inställningar, fps och pris. Och det är just grafikmotor och den visuella aspekten av valfritt spel.

Vilket spel och kombination tror du är vackrast för ögonen oavsett om du drar ner något på t.ex skuggor, annan inställning eller rent av maxar det?
Min GTX 970 och i7 4790k burk för 14tkr som kör Witcher 3 i 60fps @ 1080p
eller
Komponentkollburken med ett 6700XT och en i5 13400F som kör Hogwarts Legacy/Forza 5 i 60fps (eller mer) både i 1440p/1080p.

Så för mig som gillar den visuella aspekten av ett grafiken i ett spel och inte att reglaget på grafikinställningen ska vara längst åt höger, att det ska stå ultra och så vidare så vinner faktiskt burken med ett 6700XT med hästlängder.

Forza Horizon 5 1440p Extreme Settings || Ryzen 5 5600X And Radeon RX 6700XT

Så jag som konsument känner mig som en riktig jävla vinnare om jag ska vara helt ärlig.

Skrivet av källarinvånare:

Inte för att vara den, men man kan ju bygga en riktigt dålig speldator för 15.000 kr, om man vill:
https://komponentkoll.se/bild/AaVYT.png

Haha.

Edit: För en ytterligare jämförelse.

The Witcher 3 Next-Gen | GTX 970 | Low/Medium/High/Ultra/Ultra+ | FSR | Performance Test Genomsnittlig FPS på 44

THE WITCHER 3 NEXT GEN RX 6700 XT - 1080p 1440p 4K FSR 2.1
Genomsnittlig fps på 118

Sen missade jag givetvis att du nämnde att RT skulle vara på, men det är väl en en teknik du helt enkelt måste betala extra för om du vill ha den då anser jag, den tekniken fanns inte då och var således inget du betalade för. Om ytterligare 3-5 år när det gått 8-10 år från att RT introducerades i spelvärlden så är jag övertygad om att du kommer se en likadan ökning av prestanda för en minskad eller likadan kostnad även där när vi jämför äldre teknik.

Edit2:

Sen finns det också en aspekt man kanske inte tänker på heller (och som jag absolut inte är insatt i så jag är beredd att bli rättad här) och det är ekonomin.

Genomsnittlig månadslön 1973–2021
Disponibel inkomst per capita 1950-2022

Så som jag ser det så har medellönen gått upp och vi har fått en högre disponibel inkomst, vi har således råd med både dyrare och mer teknik än tidigare trots att vi i dagsläget får mer för vad vi betalar för idag än för 2015 enligt jämförelserna ovan.
Så återigen ser jag mig själv som en vinnare när det kommer till konsumption.

Av modular

Nu är vi återigen här, klagande av priser på grafikkort och blabla. Jag tänker inte ge mig in i debatten och skriva ytterligare ett utförligare inlägg om prestanda per krona, utveckling av komponenter, av grafikmotorer och slutanvändare av grafikkort och så vidare och så vidare.

Jag tänker så här, jag swishar 200:- till valfri välgörenhet om du länkar mig en 1080P PC som idag kostar 10-15tkr som presterar sämre än en 1080P PC för 5-10 år sedan för samma pris. Kravet är att båda ska ha samma användningsområde, det vill säga beräkningskraft i CAD (Eller hur man nu mäter det) eller t.ex FPS i Diablo 3 och Diablo IV.

Kanske ett löjligt krav tänker du, men jag tycker man bör jämföra både pris och prestanda i nutid och dåtid och inte bara priset. Chansen finns ju dock att ni förlorar även vid jämförandet av bara priset då jag sett reklamblad med en Pentium II för 30-40tkr för en herrans massa år sedan.

Men jag lovar att stå vid mitt ord att donera 200:- till valfri välgörenhet om ni nu lyckas uppfylla dom krav ni själva ställer vid jämförelsen av detta satans jävla gnällande om priser, lycka till!

Av modular
Skrivet av swesen:

Nu har inte jag gjort fisk sous vide men 20 min i 56°C låter som både för kort tid och för varmt, ser recept som nämner 40 min till 1,5 timme, i 46-54°C. Allting direkt ur påsen är blött och slemmigt tyvärr Att steka snabbt på hög värme, eller gå över den med en blåslampa, är nästan ett krav för att det ska se lite trevligt ut.

Som jag sa så var jag inte riktigt säker på vilka parametrar jag hade vid tillagning, det var så länge sedan. Jag är dock säker på att jag googlade och kollade kitchenlabs lathund för souse vide vid tillfället och där står det säkert som du säger. Det är inget som sitter i ryggmärgen då det blev en gång och aldrig mer. Ja det kanske var missen, jag stekte aldrig fisken och tänkte inte alls på någon maillardeffekt. Men jag kommer nog fortsätta med att låta laxen vara gravad eller rökt när den äts till jul eller i en smörgåstårta.

Av modular

Lite OT men med en historia kopplad till lax.

Jag köpte mig en hel laxsida efter att inte ha ätit lax på så otroligt länge efter att ha sett det på extrapris, fantastiskt tänkte jag! Köttfanatiker som man är så tänkte jag att jag kör den i ett tempererat vattenbad, även kallat souse vide för gemene man (inklusive mig, ville bara inte bli rättad av någon expert). Pillade i lite citroner, salt och peppar och en klick smör för att sen vakuumförpacka den och starta processen.

20 minuter och 56 grader senare eller hur det nu var så var den klar, laxen som lovordades på internet. Ut kom den den mest slemmiga fiskbit jag någonsin sett och den smakade helt vidervärdigt, så illa att den pratas om här i hemmet emellanåt och har blivit en slags anekdot varje gång jag och min flickvän ser en bit lax.

Istället hittade jag det vita guldet, havets platina och kronjuvel - torsken.

Vilken fantastisk fisk, ska tydligen innehålla mindre kvicksilver, annat junk och är inte uppväxt på antibiotika på någon odlingsfarm.

Så vad har torsk med det här att göra tänker du? Jo, du ska få ett busenkelt recept.

800-1200g torsk
1 ägg per 400g torsk
1tsk paprikapulver per 400g
1/3 av en 125g parmesanost per 400g
1tsk lökpulver per 400g
1tsk vitlökspulver per 400g
1/2 tsk peppar för 800g
1/2 citron per 600g
Salt till smak, jag brukar köra en halv eller lite mer av en tesked till 800-1200g

1. Tina fisken och torka av den i papper.
2. Sätt ugnen på 175C
2. Riv parmesanosten och lite citronskal och blanda det med övriga kryddor i en tallrik och ställ åt sidan.
3. Knäck äggen, vispa dom i en bunke tills det är blandat och ställ åt sidan.
3. Ta en torskfile, lägg den bunken med ägg tills den är täckt
4. Lägg torsken i kryddorna, ta en sked och vänd lite på biten och släng på lite av kryddblandningen
5. Lägg i en ugnsform
6. Upprepa tills torsken är borta och kläm över citronen saften jämt fördelat över filéerna.
7. In i ugnen, 175C 15-20 minuter.

Voila, superenkel och god fisk som är fullpackad med ett fullvärdigt protein.

Kall sås till? Lugnt, jag har det också.

2.5dl creme fraiche / gräddfil
2msk majonäs (Inte rågade, men upp till dig egentligen)
2-4 ägg (Upp till dig, jag kör 4)
1 paket á 40g dill
50-100g saltgurka som du hackar till småbitar
En skvätt citron
En skvätt peppar, typ en nypa
En skvätt salt, typ två nypor

Blanda i en bunke, vispa runt och servera.

Edit: Båda recepten håller cirka 5 dagar i kyl, åt en låda i förrgår som stått i 6 dagar och den slank ner men var absolut inte i toppklass längre.

Edit2: Räknar du ditt protein så väg fisken efter upptining, varje fryst ryggfilé jag tinar upp väger mellan 320-350g. Mitt bästa tips är att köpa färskt till extrapris och frysa in själv och slippa den här satans vattenvikten, mygleriet eller vad man nu vill kalla den här ständiga vattenvikten på fryst torsk eller kyckling.

Edit3: Glöm för tusan inte bort att koka äggen och sedan hacka dom i småbitar innan du blandar dom i såsen.

Av modular

Måste vara ärlig och säga att jag inte läst artikeln utan bara rubriken, men jag har väl läst tillräckligt om åsikterna kring att grafikkorten har blivit dyrare och att dessa kostar som en hel dator. Som jag nämnde i diskussionstråden för köptips där diskussionen kring det hela blev lite OT så delar jag verkligen inte den åsikten.

Jag tycker mig se att konsumenter idag vill ha ett 4080 eller ett 4090 i tron om att modellen 4080 på något sätt motsvarar det gamla 980, 1080 och tänker bara på modellnamnet på kortet och inte vilka det är riktade till. Jag har en jag spelar med som kör CS:GO på 1080p med ett 3080 till exempel.

Folk säger att grafikkorten bara blir dyrare, att de kostar som en hel gamingdator och så vidare, och jag själv?

Jag ser ett 4070ti som slår 3090ti på fingrarna när det kommer till gaming för en nästan tredjedel av priset.
Jag ser att du får en 1080p rigg idag för 10-15k som presterar mycket bättre än en 1080p rigg för 8 år sedan för samma pris.
Jag ser att du får en 1440p rigg idag för 15-20k som presterar mycket bättre än en 1440p rigg för 8 år sedan för samma pris.
Jag ser att du får en 1440p rigg idag för 20-22k med ett 4070ti som jag ser som en high end 2K rigg.

Vad jag tror? Jag tror 4K kommer bli billigare och följa samma utveckling, att en 2K dator kommer att bli standard och även den falla pris och jag tror prestandan per krona har blivit bättre och drar en generalisering i att dagens konsumenter helt enkelt inte är så medvetna som dom tror utan att dom som beskrivet ovan litar sig blint på modellbeteckningar och petar i ett värstingkort i en 1K rigg, jag tycker mig se den mentaliteten i majoriteten av trådarna bland alla köptips.

Av modular
Skrivet av candyraver:

Jobbigt om man vill sälja lite vape-kits, verken marketplace, tradera eller blocket vill ha min annons pga nikotin.
Men det är ju ingen nikton jag säljer, men men. Ngn som vet en online market place? kanske SweC men vet inte hur stort intresset är

Jag är ute efter att köpa mig ett kit, mod, tank och gärna några coils. Skicka ett PM till mig vetja! Är inte ute efter något mekaniskt eller saker att mecka själv med.

Av modular
Skrivet av Chromatic:

Produkten kunde inte hittas, togs bort fort?

Elfynd brukar väl bara ha ett begränsat antal produkter så dom såldes ut snabbt. Jag fick själv notis om bevakningen hos prisjakt för bara några minuter sedan.

Av modular

https://www.elfynd.se/electrolux-well-p7-portabel-luftkonditionering-wp71-265wt

Schysst pris på AC just nu, lägsta pris historiskt sett är ungefär 4000:- och ligger mellan 6000-7000:- under sommarmånaderna.

Edit: Slutsåld

Av modular

https://www.elfynd.se/electrolux-well-p7-portabel-luftkonditi...

Det är köpläge inför sommaren.

Edit: Slutsåld