Inlägg

Inlägg som Wesslan1 har skrivit i forumet
Av Wesslan1

Ogillade Hobbit i 48 på bio men däremot Gemini man hemma i 60 var klart bättre och roligare. Kanske har med att den ena var fantasy och jag tyckte weta misslyckades rejält med mycket av CGn medans Gemini är vanliga världen. Tekniken går framåt men det finns ett enormt motstånd och jag skulle inte heller vilja tappa "filmkänslan" i allt. Men gör det valbart så kan de som vill och har möjlighet få det och resten kan slippa.

Får se vad Cameron hittar på med kommande Avatar 2-4, snackades ju om att han också ville ta HFR, 3D och bioupplevelsen framåt.

Av Wesslan1

Spännande och se om deras nya chip äntligen fixar 24p strulet som varit på alla modeller. Kul att panasonics kylning nu också kommer till LG och Sony.

Av Wesslan1

Testade snabbt när denna nyhet kom ut för några veckor sen men fick T-pose buggen överallt inkl skelett på alla npc så nånting med läget är inte 100% korrekt och antagligen varför det inte finns valbart.

Av Wesslan1

Alltid dubbla priser på LG från lansering vår-november, sen vid BF ofta ca 40-50% off.

Velade länge mot en 48 CX men valde till slut en 38 skärm istället. Just för storleken på skrivbordet i mitt fall och inte sugen på väggmontering. Men om denna är tunnare, tar mindre fotavtryck, bättre stöd för 120hz VRR och inga gamma flashes och överlag bättre PC optimerad så lär det bli ett bra alternativ för alla som gillar samsung G9 och andra 49 tummare.

Större problem att 48an kostar lika mycket som 55an pga produktionen.

Av Wesslan1
Skrivet av Levandebild:

Är inte nödvändigtvis att den är böjd som gör att jag vill ha en, men de inbyggda högtalarna verkar riktigt najs. Om de ger ljudbild som hos Sonys OLED-apparater senaste åren dvs.

Rätt säker att detta är just den vibrerande paneltekniken som sony först köpte rättigheter till som nu fler kan/får använda. Sen är det nog inte många gamers som använder inbyggda högtalare överlag men alltid bra med flera val.

Av Wesslan1

Låter som de inte har så mycket nyheter att komma med mot 48CX modellen så nu böjer de den?

Av Wesslan1
Skrivet av CarlOscar:

3840x1600
RTX 3090 TUF
9900k
32gb ram

Ultra +rt samt dlss i balanced
57-60fps noterar jag
Känns inte som jag vill.
utan RT ~80-90fps typ

Hyffsat lika här men noterar att din balanced setting måste ge en fin boost för dig då jag hittills kört quality bara och har klart lägre siffror fast vissa settings avstängda. Ska testa själv och se om jag ser nån skillnad.

3840x1600
Asus 3090 Oc
8700k
32gb ram

Ultra +rt samt dlss i quality förutom Volumetric Fog: High, Mirrors: High och Ray Traced Shadows: Off efter DFs video.
Även stängt av sånt jag inte gillar i spel som: motion blur, depth of field, cromatic abberation, film grain och lens flare
40-60fps noterar jag men g-sync ultimate gör att jag inte känner några problem ändå.

Av Wesslan1
Skrivet av Sienar:

Vad tycker du om den hittils?

Fantastisk i mitt tycke. Panelen är mycket mer homogen och upplever både färger och svärta bättre än min gamla. HDR är riktigt kul i spel som Division 2 och imorgon blir det ju 2077. Designen är nice och allt flyter på fint. Mycket trevlig plug and play upplevelse. Enda buggen jag hittat är att alienware command center gillar att sno onödigt mycket cpu men den kan man avinstallera utan något negativt vad jag upplevt. Imorrn blir stora grafiktestet med allt godis som hdr och raytracing påslaget till max i night city

Av Wesslan1
Skrivet av Sienar:

Berätta gärna vad du tycker om den! Kommer själv från en 27" och gjorde nyss en beställning. Har helgen på mig att bestämma mig om jag ska behålla den :).

Spännande att höra vad du tycker om att gå från 34 till 38. Vissa verkar tycka att 38 blir för stort med tanke på hur mycket man behöver röra nacken.

Fantastisk efter en dag. Mer immersion pga lite mer yta, bättre panel än min tidigare, kvalitekänsla då jag aldrig ägt en dell/alienware förut. Härlig HDR känsla ändå i tex Division 2 om än sneak zoner. Mer tungdriven vilket var förväntat, vet inte vad som är jobbigast för en GPU - hdr, 10bitar eller den lite högre upplösningen men så länge man kör bra GPU me så orkar den.

Tog mindre plats på skrivbordet än min gamla asus och ingen stor eldosa heller. Kul när tekniken blir bättre på alla punkter. Hör ingen fläkt!

Av Wesslan1
Skrivet av Dinoman:

Tack kompis!

Jag och det är i sin tur skillnad på reguljär IPS och Nano-IPS. Det är långt ifrån marketing bullshit.

Jämför jag specifikationer så gissar jag på att dessa två modeller använder sig av samma panel från LG. Så de är nog väldigt lika förutom att Alienware har G-Sync Ultimate och LGn har G-sync compatible. LG har dessutom överklockat sin panel så att det går att nå 160 Hz men med tanke på upplösningen så är det sällan man kommer vara inom den uppdateringsfrekvensen.

LG 38GN950 stödjer också HDR 600 eller vad tänkte du på?

Tänkte på LG modellen som har g-sync modul och bara kör hdr400.

Av Wesslan1
Skrivet av Sienar:

Vad tror ni om Alienware 38 – AW3821DW då? Bra pris? Läst att det har fläkt för G-sync modulen men att den inte hörs om man inte lägger örat till. Men kan inte sådana fläktar börja låta mer pga slitage? Någon som har någon erfarenhet av det?

För 15700 ja det skulle jag säga med de specsen. Får min idag om inte shenker klantar sig mer, skulle kommit igår. Uppgradering från min 5 år gamla Asus pg348q. Ville ha bra/hyffsad hdr stöd, högre hz, bättre panel och gärna lite större. Jag är inte orolig över fläkten då den verkar så tyst på alla recensioner. Sen 3 års garanti löser om den strular senare men dell/alienware är kända för sin kvalite.

Av Wesslan1
Skrivet av Sienar:

Hur tror vi denna står sig mot aw3821dw? Blir rätt sugen på den. Bara inte fläkten börjar låta efter år av användning. Och så vet jag inte vad jag tycker om vita skärmar heller, heh.

Köpt en 3821 då jag vill ha HDR om än bara 600 så är det bättre än LG och föredrar Dell/Alienwares garanti på 3 år. Priset på 15750 var typ samma som LG me så why not. Då det är samma panel, bättre design i mitt tycke. Möjligen de som behöver 160/175hz bör köra LGn istället. Fläkten är alltid en risk på g-sync ultimate men den verkar så gott som tyst för alla som testat hittills men mycket kan hända på några år och garantier finns så.

Av Wesslan1

Brightness 27 - Asus ROG Swift PG348Q. Ställer mycket hellre ner den än blir bländad.

Ser fram emot att testa Alienware med HDR600 och ljussensor imorgon. Lär bli 100% åtminstone i spel där.

Av Wesslan1

Inga problem med default fläktar och senaste bios men rejält ljud när 150+ fps i 3dmark =inget som märks alls i 4k spelande med 60-120fps alltså. Verkar vara de där runt extrema fps som kortet tjuter i mitt fall iaf. Tur man inte lirar cs eller andra extremt snabba spel

Flera recensioner som tar upp det. Flera som anmärker att en trolig bov är asus val av 6 st poscaps eller va de heter. Den dyrare/finare sorten som är snabbare i upp/ner vid spänning men låter tydligen mer också. Kanske därför Nvidia FE och andra märken har 4+2 och liknande. Vad vet jag..

Av Wesslan1
Skrivet av Laxpudding:

40 Gbps räcker till 4K/120 med 10 bitars upplösning utan subsamplade färger. När behöver du detta? I första hand när du kör Windows och vill använda Cleartype. Detta eftersom subsamplingen stör Cleartype, något jag tar upp i den här artikeln: https://www.sweclockers.com/artikel/20927-bildanslutningar-de...
https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/62702?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvNjI3MDIiLCJmaWx0ZXJzIjpbImM9NjI3LDI4MywzNTksMTY3IiwidD1hcnRpY2xlRnVsbCJdLCJwYXJhbXMiOnsiY2FjaGVCdXN0ZXIiOiIyMDIwMDQwOCJ9LCJrZXkiOiJkNDI3MjYyYzAzOTJmY2Y3OGJjMWUyYmIyMzlmYjc1MCJ9

För alla andra behov som handlar om film, video och spel, kanske tydligare från just konsoler, är 4:2:2-subsampling ett icke problem. Även 4:2:0-subsampling är ett mindre problem eftersom hela den här princpen med subsampling bygger på att reducera information våra ögon ändå rätt kassa på att hantera. Vilket då är upplösning i färg.

Detta med stavar och tappar ni vet. Många stavar som ser monokromt i ljusnivåer och betydligt färre tappar som registrerar färg. Och det har väldigt sällan klagats över att allt vi ser som video, inklusive DVD och Blu-ray alltid varit 4:2:0-subsamplat.

40 Gbps är fullt tillräckligt för 4K/120 och 10 bitar för dig som spelar på en PC och vill vara säker på att varenda dyrbart renderad pixel är intakt.

32 Gbps på PS5 räcker för den typ av grafik du väntar dig från en konsol. Och faktiskt kan 32 Gbps underlätta med kabelproblemen runt just höga bandbredder. Inte många kablar som håller den utlovade hastigheten ens vid 40 Gbps och Ultra High Speed-certifieringen har bara börjat.

När behövs då 48 Gbps och den fulla glorian hos HDMI 2.1?

För 12-bitars 4K/120 med 12-bitars upplösning utan subsampling. Där brukar en del tänka Dolby Vision som kan ge upp till 12 bitars upplösning. Dolby Vision använder 12-bitars upplösning med 4:2:2-subsampling som tunnlas genom 8-bitars RGB. Då räcker 32 Gbps för 4K/120 i Dolby Vision.

HDMI 2.1 är framtagen för mer än 4K/120-spelande på PC. 48 Gbps skadar inte när vi talar om 8K och 10K så som det är beskrivet i specen. Men för konsolspel och PC-spelande i 4K/120 räcker 32 och 40 Gbps hela vägen.

Är det nu jag ska öppna påsen och prata om hur få produkter som når Displayports fulla specificerade bandbredd? Okey, det har jag redan gjort många gånger om.

Hört mycket om detta men inte sett själv hur text i spel påverkas av 4:2:2 eller 4:2:0. Jag har förstått att vanlig grafik är inga problem men spel innehåller ju mycket text i form av gränssnitt, menyer och kanske textning av storyn.

Läser jag inte helt fel så motsäger du dig själv i din artikel då din nya fetade text säger att det "bara" är ett problem om man kör cleartype men i din länk säger du "Att stänga av Cleartype avstängt löser inte problemet på något sätt, utan gör bara att det uppenbarar sig annorlunda". Låter på dig som problemet finns där oavsett?

Av Wesslan1
Skrivet av CarlOscar:

Bah!
Testat 3x 3090, alla har whine
Ska snart testa 2x 3080 med...

Normalt spelande 60-100fps på ultra förstår jag att ingen hör nåt. Kör en 3Dmark benchmark där kortet hoppar upp i 200+fps för att verkligen testa om det finns coilwhine. Mitt asus 3090 ylar då också men tur att det aldrig gäller i spelande på höga upplösningar som jag kommer köra. Tror lite som du, tillräckligt hög fps så händer saker

Av Wesslan1

Tex Alienware 3821 är pågång i europa och är just detta, IPS med g-sync ultimate och 1-144hz HDR600 så tror att fler tillverkare är pågång men tekniken har inte hunnit ifatt. För övrigt säger tidigare rapporter att folk inte hör/knappt hör fläkten i denna nya monitor så kanske har nvidia förfinat sin g-sync modul eller liknande. Till skillnad mot asus/acers va paneler där man kunde tro de skulle lyfta när som helst. Kan också vara att HDR600 producerar mindre värme än 1000 nits och därför kan fläkten hållas i shakt bättre.

Sen finns ju LGs motsvarande tidigare modeller som också har hårdvaru g-sync om jag inte minns fel. Vissa av deras nano-skärmar.

Av Wesslan1

@webhallen även Alienware aw3821 kommer snart?

Av Wesslan1
Skrivet av Asus.David:

Tja!
Man behöver uppdatera med nya BIOS 2 ggr, en för varje BIOS läge.

"Flip the switch to Q mode -> Run update tool -> Flip the switch to P mode -> shut down -> restart -> and Run update tool again"

Jag hittade detta efter ha letat djupt på olika forum. Ett tips är att ha bättre guider/tydlighet samlat i tex ert rog forum. Nu är det otroligt svårt att hitta information. Detta gäller även hur GPU Tweak II hanterar 3080/3090 med oc scannern och vad som är rekommederat. Programmet är buggigt när man drar i reglagen i advanced och då kom nya versionen ut nyss.

I övrigt älskar jag 3090 OC, lagom tyst med bra låda (P läget), hade nog inte ens behövt nya bioset inser jag så här i efterhand. För det enda det gör är ju sätta 0dB i vila vilket höjer tempen i allmänhet.

Av Wesslan1
Skrivet av Donnerstal:

MSI RTX 3080 Suprim X står som Coming Soon hos Proshop.

Intressant och se prissättningen på deras 3080 och 3090 här. Om ryktena stämmer så är 3090 till o med snabbare än asus och EV.