Inlägg

Inlägg som Wesslan1 har skrivit i forumet
Av Wesslan1

Tycker också webhallens nya information är riktigt bra och helt rätt att följa utvecklingen och utveckla informationen. Själv är jag supernöjd då de lyckades leverera ett MSI 3080 trio x inom en vecka fast jag beställde några minuter över.

Av Wesslan1

Tog webhallen 6 vardagar att skaka fram mitt MSI 3080 trio X som beställdes direkt efter lanseringen 17 sep (15:10). Får man säga är helt ok i tid. Säljaren såg förvånad ut och var hans första 3080 han sålde.

Men nu vill jag ha 3090 strix OC istället...

Av Wesslan1

En dag på sig att läsa på för att bestämma sig, taskigt...

Av Wesslan1

Rätt less på sveriges påhitt runt kemikalieskatt och copyswede avgift och vad mer de kan hitta på. Fine att tull o moms är bland de högsta i världen det är som de är av en anledning.

Av Wesslan1
Skrivet av Laxpudding:

LG har varit ärliga med att HDMI-bandbredden går till 40 Gbps istället för 48 Gbps. 40 Gbps räcker till 4K/120 med 10 bitar utan subsampling. 48 Gbps hade räckt till 12 bitar signalmässigt. Nu har inte LG:s modeller någon kvalitetsförtjänst av 12 bitars signal till att börja med. Och där det kan finnas 12 bitars kvalitet från källa är Dolby Vision från filmer. Där är man på typiskt på frekvenser som 24 och kanske 50 eller 60 Hz, vilket förstås är långt under 40 Gbps-nivån.

Det är alltså den förmodade framtida användaren som ska köra 4K/120-signal kan alltså inte köra 12 bitar. Utan max 10 bitar. Vilket än så länge lär handla om spelande för just 4K/120-signal. Där vi inte lär ha något spel som sitter med 12-bitars precision i rendering ändå till att börja med.

Det är vad det muttras om. Du vet detta med myggen och kamelerna.

Känns lite som du missar det som flesta tar upp som problemet i denna diskussion. I dagens drivrutiner för nvidia (osäker på amd) så stöds inte just 10-bitar färgdjup i 4:4:4 med HDR och detta är det stora orosmolnet. De stödjer 8-bitar vilket du inte vill ha på en 10-bitar panel i ett HDR (utökad färgrymd) spel pga allehanda artefakter som bandning och liknande eller 12-bitar men då får du begränsningen med icke full sampling och möjliga färgproblem på text osv i windows. Att 4K UHD filmer och konsollspelande täcks fullt ut har många koll på men lurigheten är PC där 4k@120 4:4:4 12-bitar i HDR är mest önskvärt. En brasklapp är att nvidia stödjer just 10-bitar på sina quaddro kort men inget än har visat att de tänker ge oss det med 3xxx serien även om jag hoppas det för att komma runt LG:s hdmi begränsning på årets serie.

Sen kanske dithering och andra tekniker hjälpa men det blir väl aldrig lika bra som native eller? Du kan detta mycket bättre än oss alla

Av Wesslan1

Flera av de bästa 2080ti med fet klockning gick loss på 14-16k. Asus sista värsting närmare 20k. Förra titan kosta 24k så inte alls förvånad om 3090 lägger sig runt 16-18 beroende på kommer det ett ännu fetare titan kort eller inte.

Också irriterad att jag kommer behöva betala mer än för 3 år sen och 1080ti men ingen har sagt att PC är billigt att spela på och kommer även köra PS5 för guldtitlarna där.

Av Wesslan1

Denna är högt på listan över ny monitor 2020 men de buggar som finns gör att man tvekar lite. Exempel tagna från olika forum. LG fixade det mesta på C9 så man får hoppas de jobbar hårt här också.

-the chrominance overshoot fix for near black flickering is disabled in VRR mode
-enabling 4:4:4 chroma introduces some posterization artifacts for HDR content
-120 Hz black frame insertion (BFI) algorithm slightly crushes shadow detail (this is usually used for movies, so gamers will probably not care about this feature)
-Audio delay for hdmi connected dolby sources, like AVR

I övrigt hade hårdvarustöd för g-sync varit nice men det är en tv ändå som leker monitor. Sen har vi ingen aning om Nvidia kommer direkt införa 4:4:4 i 10-bit i sina drivrutiner så man får ut bäst bild med nya grafikkorten. Idag stödjer de endast 8-bitar (ger bandning o annat tråkigt) eller 12-bitar (detta går teoretiskt högre än 40mbit med full chroma, hdr och RGB vilket inte stöds på CX)

Av Wesslan1

Mus, tangenbord och hörlurar trådlöst. Tekniken har kommit långt (logitech) och ena katten vill gärna tugga på kablar. Sen har jag också en sån där vid låda för kablar men när jag köpte Supras lorad grenuttag så blev det kört där.

Då vi snart ska flytta skulle jag vilja flytta in grenuttaget in i tv-bänken men både den och lorad kablarna är rätt jäkla feta så får se hur det går.

För vanliga kablar i resten av lägenheten har jag också tänkt sluta med fingerdödande kabelrören (https://www.dustinhome.se/product/5010894039/kabelror?ssel=fa...) och gå in på de med nylon och karborrband som länkades tidigare. När jag köpte rören som visserligen va snygga så fanns det inget hjälpmedel att dela på kabel så man skar sig rätt friskt efter några meters meck.

Sen om man kunde ha trådlös el till allt vore trevligt och WiSA för alla högtalare....drömmar

Av Wesslan1

Låter konstigt då många spelat på C9 i 60hz och även lite på denna utan att ha anmärkt att 60 skulle vara typ ospelbart. Jag rekommenderar också att du börjar med att stänga av allt, typ utgå från filmmakermode och sen sätt i Game mode så vet du att inget är påslaget. Och se om upplevelsen är samma där.

Av Wesslan1

Kiario: hoppas 12 dagar stämmer och låter tidigare än de sa först. Då skulle 48 komma till hösten efter de andra.

Av Wesslan1

Intressant att inte ens ubisoft kan hosta upp en 4k trailer när det är så "nextgen"....

Av Wesslan1

Inväntar också 48 modellen för att ersätta en 34 tums asus. Var sugen på 55 förra året men när jag hörde 48 bli spikat så känns det klart mer normalt på skrivbordet. Även högre PPI är ju önskvärt i detta fall. Med tanke på att vi här i sverige får de första först nu april/maj så finns det väl risk att även 48an blir rejält sen. Fördelen är väl nära BF och vettigare pris.

Sen är det ju upp till nvidia att leverera RTX 3080ti med hdmi 2.1 för att ens fundera på 4K@120hz

Och ja ingen vet hur ps5/kexbox kommer funka mot LG annat än sony själva som tänker släppa en ny oled i höst, kan garantera den är trevligt kompatibel med åtminstone PS5 som står på inköpslistan då de har börjat addera VRR och 120hz stöd i vissa av de senaste LCDerna så visst tänker de lite "spel".

Samtidigt less på det usla HDR vi får på PC. Windows strular, spelen är få, bristfällig implementation osv. Tur att både LG och Sony är med i HGIG som ska styra upp det åtminstone på konsoll.

Av Wesslan1

Spännande då LG har egna kontakter kring tillverkningen av hårdvaran kring hdmi 2.1 och därför kunnat erbjuda den sen 2019. Blir intressant när första grafikkorten och kablar som stödjer bandbredden får visa om hela kedjan egentligen håller.

Sen kräver g-sync på LG vissa sortens grafikkort, kan vara bra att skriva ut tydligt i artikeln. Unfortunately, not all Nvidia GPUs are compatible. At the moment, only GeForce RTX 20-Series or GTX 16-Series GPUs are supported by LG’s firmware update.

De tester som gjorts hittills har visat att CX är typ en C9 med adderat DV IQ och filmmakermode plus några extra dator/tv-spel funktioner så läs upp ordentligt vad du behöver innan köp. Även DV IQ finns på C9 men då hade det inget officiellt namn. BFI är tyvärr knappt användbart fortfarande och 4k@120 ska funka även på C9 med kommande nvidia kort.

Av Wesslan1

@Helionart: Att nånting stöds är lätt att säga innan det är ordentligt testat. Så här har jag hittat om de olika problemen kring hög upplösning och chroma. Rätt säker att Nvidia själva sa att 4k@120hz inte är något som kommer funka på dagens GPUs på B9/C9 via hdmi 2.0 men däremot öppet för 2.1 sen.Däremot nya CX stödjer det även över 2.0. Bra o veta om man vill köpa "nu" och köra pc.

Also, for proper HDR, you need to set your color depth on the Nvidia Control Panel to at least 10-bit (10bpc),
which is only possible with YCbCr 422 and 420 color formats, due to HDMI bandwidth limitations (at least until HDMI 2.1 sources are released)

EvilBoris recommends 4:2:2 and 10 or 12bpc (doesn't matter, as the C9 is a 10-bit panel). I personally chose to go with 422/12bpc.
For SDR, the best option is RGB/8bpc, with "Full" output dynamic range (just make sure to change the black level setting on your TV accordingly)

Av Wesslan1

@Snyft: Från annat forum hittade jag detta.

En stor del av anledningen till att jag satsade på denna tv är för att dra nytta av Hdmi 2.1 med stöd för VRR och eARC för att skicka Atmos ljud till förstärkaren. Använder en Xbox One X och en Yamaha RX-A3050 med en 5.1.4 setup. Tyvärr så visar det sig att TVn då introducerar rejält fördröjning på ljudet. Problemet verkar vara att TVn kodar om Dolby signalen från externa källor, för att sen skicka den via Arc. Hittade en lång tråd på LG community med flera användare som påpekat detta för LG, men inget verkar hända.

Så antingen får man VRR med ljudlagg, eller så får man koppla enheten till förstärkaren och gå miste om fördelarna med hdmi 2.1 då knappt några förstärkare har 2.1 ännu.

Av Wesslan1

Superintressant om man testade CX modellerna också i anslutning till detta.

Av Wesslan1

@fRostmirE: Nice kanske ansöker. Gick precis ur min tillfälliga då det var dött lopp. Hur många är ni? Hoppas er klan inte är discord endast utan man får joina i Bungie systemet också så man får sina engrams osv.

Av Wesslan1

Verkar allmänt dött med svenska D2 klaner. Försökt att enkelt gå med i två utan att lyckas. Vissa ser helt inaktiva ut på deras bungiesida och andra svarar inte alls.

Av Wesslan1

Samma här "Wesslan", behöver mer end game grejer

Av Wesslan1

65 tums plasma som ersatts av lika stor oled. 77 är för dyrt än så länge så nästa blir en nyare generation oled. På 1,8m skulle jag inte vilja ha mindre.