Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Skrivet av streamner:

God kväll, behöver göra inköp av dator denna vecka, då nuvarande system är helt utdaterat. Jag är en frekvent skribent som aldrig kommer till skott, men nu laggar spelet jag lirar mest sönder med kraschar, så nu får det vara nog

Detta har jag lagt ihop hos inet, vill ni ändra något känn er fria, om ni ser en bättre lösning.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/O9gpAS1fJVp3lLhFr44wIjEiahg/juni-2024https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/O9gpAS1fJVp3lLhFr44wIjEiahg/juni-2024

https://sharkgaming.se/max-bite-r176-1

Sen kikade jag på färdig paket och såg denna på Shark Gaming, är den likvärdig den jag plockat ihop, eller rentav bättre då den har ett 7900 ? Utöver skillnader ser jag att det är 5600MHz och de jag valt är 6000, skiljer det sig något ?
Samt att det är inkluderat windows, det har jag själv från nuvarande dator.

Vill gärna att datorn ska stå sig ett par år och att nästa uppgradering är nytt grafikkort, där processorn och moderkortet är kvar.

Mvh Joel

Väldigt likt det jag köpte för ett par månader sedan, med störst skillnad på grafikkort.

Jag är väldigt nöjd med 7800X3D och det moderkortet. Dock köpte jag RAM som är CL30 istället då det ska vara "sweet spot" med vald CPU.

Ser att andra rekommenderat Corsair RMx som nätaggregat, men varit mycket snabb om fläktljud bland dessa. Jag har 1000w-versionen av MSI-nätagget och är supernöjd med det.

Gällande att vänta på nya versioner av X3D så föreställer jag mig att de är månader bort innan release och ytterligare 1-2 månader på det innan de faktiskt kan köpas med lätthet. Och de kommer säkert kosta mer än nuvarande 7800X3D.

Det är aldrig "rätt" tillfälle att köpa dator, för något nytt kommer alltid "snart".

Av koSmiQ
Skrivet av danielwerner:

Bra test! Varit sugen på en Arctic men då kanske man ska spendera lite extra. Är lite nojig att gå över till vattenkylning ur ljud- och hållbarhetssynpunkt.

Nu vet jag inte vad du kör för maskin, men jag har en Arctic Freezer III 360mm på en 7800X3D. Ljudmässigt är min dator helt tyst (jag kan knappt höra den ens om jag anstränger mig). Min pump är helt tyst även på nästan 100 % fart och fläktarna hör jag inte heller. Mitt nätaggregat låter mer, och då är det ändå i tyst läge. Vet dock att pumpljud verkar skilja sig en del mellan exemplar, men på Reddit har vissa fått sina ex utbytta om de varit högljudda även vid lägre varvtal.

När jag spelar Cyberpunk 2077 ligger tempen på 59 grader ungefär och jag hör inte min dator överhuvudtaget om jag inte anstränger mig.

Nu är ju 7800X3D såklart enkel att kyla generellt, men jag valde en AIO just för att kunna ha en väldigt tyst dator och kunna köra fläktar på låga varvtal.

Av koSmiQ
Skrivet av runner92:

Ser att jag helt glömt uppdatera tråden. Riser är såld, kvar finns hubben.

Av koSmiQ

Utmärkt tillfälle att hålla koll på begagnat-marknaden här på SweClockers tycker jag

Om du ska gå från ett GTX 1050 Ti så finns det flertalet bra kliv att göra för i sammanhanget prisvärda nivåer:

Av koSmiQ
Skrivet av snskiller:

Hej, har en chippad oled jag tänkte sälja inom närtid. Är det något som skulle vara intressant?

Om inte OP nappar så kanske jag nappar. Vilken modell och vilket chipp?

Av koSmiQ
Skrivet av Laddin:

Har kikat runt en del nu på tester, youtubevideos och forum. Bestämde mig för att hugga till på en Dreame L10s Ultra för nu kampanj 6990:-

Känns som att den var hyffsat prisvärd för att få relativt premium-funktioner. Ett steg upp, så kostar det ca 11-12000 kr (Dreame L20, Roborock S8 Pro, Roborock Q Revo MaxV (ej kommit ut i europa ännu men lär landa typ där)). Och sen nästa steg premium-premium 16-17000 kr, jo tjena. Den gamla Q Revo (inte MaxV) är på kampanj/utförsäljning nu för 7700 kr för den som är intresserad. Tyckte l10s-skåpet såg snyggast ut också, till att pryda min lägenhet.

Vart hittar du för det priset? Ser 7990 på prisjakt men 6990 var ju ett väldigt bra pris

Av koSmiQ

För kort, antenner och frakt alltså

Av koSmiQ

Antenner och allt ingår
Billigast frakt hem är 58kr som brev med PostNord (väger 137g)

Så 100kr jämnt?

Av koSmiQ
Skrivet av kozmos:

Fungerar robotdammsugare på större ytor, säg 125 kvm?
Vilken bör man köpa isåfall, några förslag?

Jag har inget konkret förslag på dammsugare, men jag har ungefär 200kvm nedervåning och kör med en Roborock S6. Den klarar inte hela i ett svep, men den åker tillbaka och laddar när den behöver och därefter fortsätter den bara.

Men det jag gjort är att jag schemalagt ungefär hälften av rummen varannan dag och resten däremellan. Dvs rum 1, 2, 3 mån, ons, fre och rum 4, 5, 6 tis, tor där de som städas tre gånger i veckan är de som blir skitigast (hall, kök).

Annars så påstår de flesta att de ska klara "upp till 200kvm" men det beror såklart på hur hög effekt man kör på, hur många hinder det är och så vidare.

Av koSmiQ

Realtek 8822CE m.2 wifi-kort

Har ett Wi-Fi-kort av modell RTL8822CE liggandes som inte används till något. Säljes för kaffepengar om det kommer någon till nytta. Vill i princip ha annonskostnad+frakt+en kaffe/öl

OBS: kommer i en Intel-låda men är ett Realtek-kort.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ
Skrivet av blade80:

Jag köpte en Iphone 12 till dottern och la även till den här drulleförsäkringen just nu med tanke på sommaren och hur fumliga tonåringar kan vara. Någon som har erfarenheter av den här försäkringen? Är det bara onödigt bluff eller är den bra?

Vad har du i din hemförsäkring? Ofta kan du ju lägga till motsvarande på din hemförsäkring som täcker allt ditt lösöre istället för bara en specifik enhet. Det tycker jag är mer värt att titta på.

Av koSmiQ
Skrivet av OldScrub:

Tack för infon

Fick ta en titt på min egen prolle. vi har i det närmaste identiska temps i idle/OCCT cpu test. Jag kör vanlig kylpasta (mx6 tror jag) och 360 liquid freezer II ihop med en liten undervolt på -15.

Vad gäller mina fläktar så är det 100% vid 75 grader så ljudnivå är inget jag märker: Be quiet silent base 802 med 3 fläktar fram, en i botten och en bak, 360 i toppen då.. Väldans lönt att köpa ljudisolerat när jag ändå inte hör grejerna, haha...

mvh

Låter ju superbra (för min del 😂). Skönt att få bekräftat att den verkar prestera som kylpasta. Satte mest på för att inte behöva tänka på att byta ut den om ett par år eller så, som man ska behöva med kylpasta. För 20 år sedan satt aldrig nån av mina datorer ihop nog länge för att det skulle spela roll, nu skruvas det långt ifrån lika frekvent.

Har dock inget undervolt på min, men -15 gör säkert inte så stor skillnad heller.

Av koSmiQ
Skrivet av OldScrub:

Hur bra, om man får fråga?

Mvh

Absolut. Nu ska tilläggas att jag är lat så jag har inte jobbat med PWM-kurvor utan de är som moderkortet tycker är lämpligt tills vidare.

Förutsättningar: 7800x3d i ett Asus b650e-f med 32 GB 6000MHz Corsair i nån Expo-profil. CPU kyld av en Liquid Freezer 3 360 med pump, vrm-fläkt och radiator-fläktar kopplade separat. Alla hastigheter styrs av VRM-fläkten kopplad till CPU-header som går på vad än moderkortet tycker är lämpligt. FanControl ser sen bara till att pump och AIO-fläktar följer temp-kurvan för CPU. Inga inställda fläktkurvor i FanControl. Lian-Li Lancool 216 som chassi med originalfläktar i fronten, LF3 monterad i toppen, 2x140mm i botten för inblås samt en 140mm bak för utblås.

Idle (aka surfar i Windows) på drygt 40C. Kör jag OCCT stresstest CPU så toppar den på 80C innan fläktkurvan kommer ikapp och sen är den på 63C.

Körde lite Halo 4 SP igår kväll (inte det tyngsta spelet såklart) och då låg CPU på 46C i spelet och toppade på 51C vid level loading.

När jag spelat Cyberpunk 2077 så har jag sett 56-60C, men jag har inte hunnit spela det så mycket ännu så vet inte hur rättvisande det är.

Vid idle hör jag varken fläktar eller pump. Vid fullt ös kan jag förnimma lite fläktsus om jag verkligen anstränger mig. Tar jag på mig hörlurarna hör jag inget, så väldigt tyst fläktkurva verkar det vara.

Av koSmiQ
Skrivet av grasklippare:

Har det dykt upp något för dig än? Om det har det, verkar det vara äkta Honeywell?

Jag beställde från Fyndiq och fick hem en låda som det står Honeywell på. Om det är äkta eller inte är såklart svårt att svara på. Med det sagt så fungerar den finfint på min 7800x3d och håller temperaturerna bra utan problem. Nu kan jag dock inte jämföra med kylpasta eftersom jag satt PTM7950 direkt vid bygget.

Av koSmiQ

Om du ska ge dig på att byta kylpasta igen så kan det vara värt att testa med PTM7950 istället för kylpasta. Tråd på SweClockers finns här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1677320-ptm7950-therma...

Jag satte det på min CPU när jag byggde ny dator och än så länge fungerar det alldeles utmärkt. Många verkar rekommendera det för grafikkort just för att den inte torkar ut eller drabbas av "pump out".

Jag beställde från Fyndiq och det verkar vara nog bra kvalitet i vart fall. Lång leveranstid dock.

Av koSmiQ

PCIe 4.0 riser och intern USB2.0-hubb

Tanken var att montera grafikkortet stående, men med den AIO och satte in i kombination med chassi så får det inte plats.

Med andra ord: oanvänd riser från LianLi, ångerrätten har tyvärr passerat av olika anledningar. Men förhoppningsvis finns det någon här som behöver den. Det är denna: https://www.inet.se/produkt/6905112/lian-li-riserkabel-pcie-g...

Har även en intern USB2.0-hubb som inte kom till användning på grund av en del ändringar av komponenter: https://www.inet.se/produkt/7000441/corsair-internal-4-port-u...

Kvitto och garanti finns på båda. Kan skickas om köparen betalar frakt.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ
Skrivet av Valiumballong:

Fundera ordentligt på vad som är värt att integrera i ett större system. Nog för att automation kan vara roligt, men det är fint om det finns ett syfte som är större än det. Det finns ingen vits med att samla in en massa data som man inte kan göra något med. Dyrt blir det också.

Kattmatare, är det något du behöver hålla koll på?

Kattluckan öppnas, vad ska du göra med den informationen? Behöver du få en pling i ett dashboard när katten kommer hem?

Automatisk bevattning (för trädgård?), hur avancerat behöver du göra det? En enkel bevattningstimer ställer man inte om många gånger på en säsong.

För elektrisk golvvärme kan du räkna med 10-20% besparing genom att schemalägga till- och frånslag, det är ganska lite pengar i slutändan.

För ett vanligt hem kan jag tänka mig att det är bekvämt att inte behöva gå upp när man glömt att släcka en lampa, men kostnaden för den bekvämligheten är ruskigt hög. Finns en poäng i att kunna växla till kallare belysning i hemmakontoret, men det kräver inte mer än någon enstaka uppkopplad lampa.

Trist svar, men du ska bygga ett hus. Det kostar en väldans massa pengar. Fokusera på det som är nödvändigt, släng in några extra slangar i väggarna och ta automationsdrömmarna i ett senare skede. Smarta hem är sällan speciellt smarta, det är mest kosmetika och lite coolhetsfaktor för oss nördar.

Jag gillar det ”lagom” smarta hemmet. Alla mina enheter är inte smarta. Däremot styr jag saker som jag tycker gör skillnad.

Lampan i trappen som ungarna alltid vill tända till natten och glömmer släcka på morgonen: automatiserad.

Elementet i garaget som automatiskt stänger av sig när det är varmare än 8 grader.

Fasad- och trädgårdsbelysning som släcks/tänds efter solens nedgång/uppgång.

Statistik över hur mycket olika uttag förbrukar.

Larm om kyl/frys inte dragit el på ett antal timmar (=trasiga?)

Notis i telefonen när tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin inte dragit el på x minuter = klara.

Notis från FTX när filter behöver bytas.

Lampor och annat är bekvämt, men absolut inte nödvändigt. Men de små finesserna uppskattar jag mycket.

Av koSmiQ
Skrivet av smurfb:

Har kört smarthem ett bra tag nu och mitt största tips är att ett hem är inte ett smarthem om man behöver använda mobilen till allt.

Till mer handfasta tips.

- Wiser snurrdimmer (zigbee 3) är stabila och har såna i flesta ställen där man inte vill ha rgb, går dessutom styra så att olika saker händer om man trycker på knappen eller snurrar. Absolut mycket dyrare än tex shelly men dimmer med knappar är värdelöst kontra snurr.

- Se till att större saker som tex värmepump/ventilation har modbus-gränssnitt, helst tcp-modbus (de flesta nyrare har det) och inte seriellt, bara stökigt med en extra "adapter" mellan.

- MASSA kanaler och minst 20mm helst större, själv bor jag i ett gammalt hus och fått riva upp en och annan gipsvägg för dra nya kanaler.

- Såklart nice med ethernetuttag, har satt såna i de flesta rummen, men såhär i efterhand så kan man ju konstatera att typ inget används. Men wifi är bra planera.

- Om man ska styra RGB-prylar sätt en hue wall switch module (går på batteri) eller typ en shelly i4 för att styra saker via knapparna på väggen. Sen kan man ju såklart även ha zigbee "fjärr" osv.

- Om du fixar solceller och batteri, se till att det är något som går styra (tex via modbus) så att du kan bestämma när batteriet ska laddas ur, du vill ju se till använda det på dyraste timmarna.

- Vill man spara rejält med pengar ska man se till att kunna styra värmen, dvs att ha många olika slingor om man kör med golvvärme eller sätta styrbara termostater på alla radiatorer. Att kunna dra ner tempen nån grad när ingen är hemma eller under dyra timmar är bra. Samma sak med tappvattnet.

- Det är många som sitter och pillar i oändlighet på sin dashboard. Handen på hjärtat, ingen kommer bry sig om eller använda dashboarden sen. Det enda en dashboard är bra för är om du lägger upp lite schyst styrning av lampor eller liknande. Tagit bort min. Däremot en "minidashboard" som tex nspanel (4") används rätt flitigt för tex styrning.

- Se till dra ethernetsladdar till alla förråd osv när det ändå dras rör med el, alltid bra för sätta accesspunkter utan hålla på med mesh.

- Mixa gärna saker, men försök hålla det till tex ett zigbeenät och ett zwave och inte flera.

- Homeassistant är schyst men personligen tycker jag att ett par tusenlappar på homey är värt pengarna iom allt smidigiare och advanced flows är guld.

Mina 5 öre

Vill ändå flagga för att allt för mycket styrning av värme kan kosta mer än det smakar. Om du sänker värmen i ett rum när du lämnar det (särskilt med tröga system som vattenburen golvvärme) så måste du ändå ”värma ikapp” det sen = kostar extra energi.

Har du därtill en bergvärmepump eller liknande så är det bättre att ha golvvärme/radiatorer på fullt ös och styra värme centralt på pumpen så arbetar den optimalt och slits mindre.

Möjligen kan en del el sparas om du har elburen golvvärme, elelement och sällan använder vissa rum. Annars måste du som sagt ändå jobba ikapp värmeförlusten som har skett.

Styr du värmen efter dyra timmar så förbrukar du mer under natten och tappar värme successivt över dagen som sen jobbas igen nästa natt och så vidare. Viss förbukningsvinst, men mer slitsamt för värmepumpar och annat. Skulle kalla det ett nollsummespel i slutändan på sin höjd.

Varmvatten är dock en annan femma. Där finns det absolut värde i att kunna styra efter elpriser (om du har timdebitering).

Av koSmiQ
Skrivet av Roger W:

Äntligen lite mer tid över att svara!
Inte om man räknar med LTSC och liknande lösningar som har en senare EOL. Plus att man ju ska kunna få utökad support även på vanliga windows om man är beredd att punga för det.
Men min grundpoäng är nog rätt enkel: när dessa CPU:er släpps så kommer Windows 10 fortfarande vara i sin aktiva period. Då kan jag tycka en så stor och fundamental aktör som AMD fortfarande bör stödja den!

Och jag tror som vissa även nämnt att de skjuter sig lite i foten med tanke på hur dåligt genomslag Windows 11 har än så länge.
Jag tror de kommer tappa företagskunder pga detta på medelkort sikt, då ganska många företag håller sig väldigt länge innan OS-byte pga kostnads/säkerhets/stabilitets/kompatibititets-skäl. (vårt jobb med ~400-500 anställda är kvar på Win 10 tex och det har än inte nämnts något om uppgradering)

En rätt orättvis jämförelse vilket du antagligen är fullt medveten om
Lollipopp är ju till och med äldre än Windows 10 och blev EOL redan 2018 - och det gäller en helt annan plattform med sjukt mycket fler OS-revisioner över tid, och där bakåtkompatibilitet inte är lika viktig som på PC-sidan.

Jepp, visst kan det vara ett rent krasst ekonomiskt beslut (kanske till och med uppmuntrat av MS som nämnts?) men jag tror som sagt de även kan tappar försäljning pga detta. (plus lite badwill)
Inte helt glasklart att det är så lönsamt som de tror. (om det här nu inte är rykten alltihop)

Captain Obvious antagligen, men för att förtydliga: om licensen inte är en OEM licens låst till en specifik märkesburk så kan du ju ta med den även om du byter både Moderkort och CPU

Nja det här är inte "typ lika": Intel funkar prestandamässigt inte optimalt i Windows 10. Enligt de här ryktena så funkar AMD inte alls. Rätt stor skillnad!

Jag tänker ändå att den stora massan användare är just Enterprise. Och där kommer vi se en stor övergång till Windows 11 i år och nästa år just på grund av EoL. Vissa har absolut LTSC, men när de leasar nya datorer kommer de komma med Windows 11 (några kommer såklart nedgradera till Windows 10 för att de inte hunnit certifiera all mjukvara).

Om din IT-avdelning inte börjat preppa för Windows 11 så är det onekligen dags. Vi kommer rulla ut det på tusentals datorer i flera länder under året och nästa år. Och vi är själva definitionen av ett stort, tungrott bolag med massor av regelverk, långsamma processer, noggrann certifiering av kompatibilitet med mjukvara i alla dess former och hårda legala krav på många sätt.

Men jag tycker absolut inte att LTSC/betala-för-förlängd-support är att jämföra med ”aktiv period”. Aktiv period är för mig när ett OS är allmänt tillgängligt för alla. Windows 10 är väldigt mycket i en förvaltande fas och om ett år på konstgjord andning för de som absolut måste vänta. Knappast ett OS där drivrutiner för Ryzen 9000 på desktop kommer spela någon som helst roll för AMDs finansiella resultat.

Av koSmiQ
Skrivet av Roger W:

Nja, nog kan AMD kosta på sig att stöda OS:et under hela sin livstid åtminstone?? Det är inte EOL än!
Speciellt med tanke på hur många som är kvar på Windows 10…

Windows 10 har ju vid release av Ryzen 9000 ungefär ett år kvar att leva. Om AMD släpper drivrutiner och officiellt stödjer Windows 10 så kanske de även måste underhålla med patchar för de som betalar för Extended Support?

Oavsett så tänker jag att det är ett strategiskt val som har med tid och pengar att göra såklart. Det är inte värt att lägga tid på drivrutiner till något som är i princip dött och få en mer komplicerat tech stack att underhålla, istället för att lägga samma tid på att utveckla nya saker och arbeta aktivt med buggfixar eller vad tiden nu kan användas till.