Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Nytt bud: 700 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av koSmiQ

600kr + frakt bjudet!

Av koSmiQ
Skrivet av Falcon_Bayerskt:

Lyckades hitta en fungerande lösning Den är dock inte helt perfekt, men den får duga. Hittade som sagt ett python-skript på nätet som möjliggör att sätta en sensors state efter tycke och smak. Med hjälp av skriptet kan jag nu sätta valfri tid som rörelsesenorn är aktiv/i detected-läge och på så sätt slå på och av lamporna efter den tid jag själv sätter, oavsett vad sensorn har för cooldown/timeout-tid

Tillvägagångssättet:

1. Skapa mappen "python_scripts" under mappen "config" i HA

2. I "configuration.yaml", lägg till en ny rad "python_script:"

3. Starta om HA

4. Gå till denna sida på Github och spara ned skriptet som "set_state.py" och placera skriptet mappen "python-skripts" som du skapade ovan.

5. Skapa en automation för rörelsesensorn enligt följande mall (för min rörelsesensor i klädkammaren):

alias: Rörelsesensor - Klädkammare description: "" trigger: - platform: state entity_id: - binary_sensor.rorelsesensor_kladkammare_rorelse to: "on" from: "off" condition: [] action: - service: light.turn_on metadata: {} data: brightness_pct: 100 target: area_id: kladkammare - delay: seconds: 15 - service: light.turn_off metadata: {} data: {} target: area_id: kladkammare - service: python_script.set_state data_template: entity_id: binary_sensor.rorelsesensor_kladkammare_rorelse state: "off" mode: single

Automationen väntar på att rörelse skall detekteras och slår då på lamporna, följt av att vänta i 15 sekunder, slå av lamporna och sist anropa python-skriptet som sätter rörelsedetektionen till Off/Clear i rörelsesensorn.

Vad är då problemet med ovan lösning? Jo, det visar sig att efter att delay-tiden gått ut så släcks lampan även om man fortfarande är i rummet. Det tar några sekunder för sensorn att sättas till Clear/Off i skriptet till att återigen triggas igång vid rörelse. Det ideala hade ju varit att den fortsatt kände av närvaro och aldrig slog av sig förrän ingen rörelse registrerats på X sekunder. Men det är säkert mina bristande HA-kunskaper som gör att jag inte lyckas. Får kika vidare och se om jag hittar en lösning...

Tack för alla svar och input!

För att hantera problemet som du har så måste du nog ställa in att din lampa lyser längre än det tar för din rörelsesensor att nollställas.

Exempel:
Rörelsesensor nollställs varje minut
Din lampa behöver då lysa i en minut och 30 sekunder för att ha lite overhead.
Rörelsesensor nollställs, känner av fortsatt rörelse och triggar att lampan ska lysa i 1m30s till.

Lämpligast då är väl att köra scriptet som nollställer sensor 10 sek efter att lampan tänts, så är sensorns läge nollat lagom till att lampan antingen ska släckas eller fortsatt rörelse känns av som håller den igång samma period igen.

Av koSmiQ
Skrivet av joakim99:

Det är säkert så. Jag är nöjd med min U6 Pro så jag kommer inte att byta just nu.

AP7 verkar ju vilja ha 2.5Gbps, så jag hade behövt byta switch med. Wifi6 täcker alla mina behov i vart fall.

Av koSmiQ
Skrivet av KurtEgon:

Numera konstruktionschef, dock utan löneökning. Visste sedan tidigare att jag skulle bli det nu i höstas men fick inte någon särskilt löneökning för det. Chefen sa att det skulle komma vid nästa löneförhandling. Är det rätt?

När är nästa löneförhandling? Jag gjorde en liknande förflyttning rollmässigt förra året. Klev på tjänsten under sen vår (maj) och lönejusterades sedan i september (då vi vanligen har löneförhandling). Inget ovanligt hos oss, om inte nästa löneförhandling är allt för långt bort.

Av koSmiQ
Skrivet av Hybric:

Ni får ursäkta min otroligt dumma fråga, men har suktat länge nu efter att beställa UniFi Express från deras hemsida och visst är det så att det inte är någon tull på EU-shopen?

Sitter idag på en kass Telesnor router och känner att "Expressen" är ett bra instick för att komma igång med UniFi generellt.

Tack på föhand!

Har inte åkt på några extra avgifter från EU-shoppen när jag handlat där. Det jag betalat i shoppen är det som har gällt.

Av koSmiQ
Skrivet av aml417:

Är det något fel på dom eller varför säljer du dom så otroligt billigt?

Missar jag någon ironi eller något annat här? På eBay går motsvarande för runt 2900 kr (omräknat från Euro).

Av koSmiQ
Skrivet av Sunix:

Det här med investeringskalkylering är ingen lätt sak egentligen. Det beror på hur mycket du förväntas spara på energiutgifter per år. Men jag tänker att en bergvärmepump som avskrivs på 10 år (kanske för snabbt) = 15000 per år plus kalkylränta ca 5000 fösta året = ca 20000kr
Med reservation för att ha räknat helt galet
Hur mycket förväntas du spara per år?

Edit: sedan finns det ju andra aspekter, slippa hålla på med pellets osv

Bergvärmepump från IVT beräknas hålla 20-25 år (enligt IVT själva) med deras HE- och HQ-modeller. Deras GEO600-serie säger de 25-30 på just nu. Tilläggsförsäkring går att teckna upp till 18 år från installation. Så avskrivningstid är betydligt längre än 10 år

Av koSmiQ
Skrivet av Hasseman84:

Jag hade nog satsat på en typ mini PC (HP Elitdesk) istället.
Strömsnål och bra med prestanda.
Hittade en begagnad på tradera. Ibland kan man göra bra köp där.
https://www.tradera.com/item/1202/618454148/hp-elitedesk-800-...

Tycker mig alltid se de här rekommendationerna. Saker att ha med sig i sitt val:

  • Hur är strömförbrukning?

  • Hur är ljudnivå?

Den sista punkten ska verkligen inte förringas. Jag har kört med både Intel NUC och en motsvarighet med en Ryzen 3400G och de har varit helt olidliga när fläktarna dragit igång. Högljutt, vinande och otroligt störande. Visst om den kan stå i en källare och tjuta. Det kan den inte hos mig.

Nu kör jag på HA Green för att den är helt passivt kyld. En Raspberry Pi 4 är min hemmaserver, även den passivt kyld.

Av koSmiQ
Skrivet av Mordekai:

Tänkte flytta ut min Home Assistant från min server (Docker) till en bare metal-installation. Har en Celeron 6900 (sockel 1700) över.

Är detta ok eller är en Home Assistant Yellow eller något annat ett bättre val? Jag föredrar horisontellt moderkort. Ram Var för litet påslag att gå upp till 16GB för att inte göra det och nätagget har fått bra omdöme. Billigare moderkort hade inte M.2 nVME. Osäker på om det är bäst att köra på en Linuxdistro eller Home Assistant OS, kör Home Assistant OS på en NUC på landet, fungerar bra. Jag skulle dock vilja lagra mer datat från sensorer, har inte riktigt koll på vad som är bästa vägen.
https://komponentkoll.se/bild/gkrLm.png

Beror på hur bekvämt du vill ha det. HAOS kräver minimalt med pill. Installera allt du vill direkt genom GUI utan att pilla med docker-filer och annat. Jag gillar att köra så, när jag vill få igång något är docker det sista jag vill pilla med först.

Prestandamässigt kommer det där räcka till hur mycket som helst. Jag kör på deras HA Green och den har än så länge räckt till allt jag testat.

Av koSmiQ
Skrivet av Hazelberg:

Funderar på att utöka bolånet för att sätta in antingen bergvärme eller luft-vattenvärmepump i huset. Har idag pelletspanna som bara körs på vintern, resten av året är det elpatron som gäller.

Har räknat så gott jag kan på vad besparingen i elutgifter skulle bli, och även om man sparar pengar så är det inte mer än vad pengarna (antagligen) hade växt om man istället satte in dem på börsen. Därför var jag ett tag inne på att inte byta värmesystem, men tanken slog mig att det kanske ändå är värt det om man gör det med lånade pengar.

Jag hade inte lånat för att investera på börsen, riktigt så hög risk vill jag inte ha i min ekonomi. Men att låna till något som garanterat höjer värdet på huset och med stor säkerhet sänker energiutgifterna är ingen dålig idé, eller tänker jag fel? Så länge ränteutgiften blir lägre än besparingen bör det väl vara ett ekonomiskt sunt beslut, jämfört med att inte göra någon åtgärd alls?

Vet inte alls om det går eftersom du har pellets. Men det går att söka bidrag för att energieffektivisera bort el och gas: https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/bidrag-for-energ....

Av koSmiQ
Skrivet av tuomi:

Läckert, tack! Är ju lagom pilligt med nålarna men... 🤷
Får hoppas att detta löser det.. Lyckades ju inte på första försöket med den andra enheten heller.
Kände först att jag inte skulle ha någon nytta för två st med ESPHome men skulle kunna köra en för att trigga garageporten kanske. Lite jobbigt när en bara har en fjärr, vore synd om den slutade funka utan något alternativ 🤣

Fick du liv i den?

Av koSmiQ

Kolla annars om du kan använda cloudcutter, så kan du gå över till ESPHome eller Tasmota https://github.com/tuya-cloudcutter/tuya-cloudcutter

Av koSmiQ
Skrivet av tuomi:

Läckert, tack! Är ju lagom pilligt med nålarna men... 🤷
Får hoppas att detta löser det.. Lyckades ju inte på första försöket med den andra enheten heller.
Kände först att jag inte skulle ha någon nytta för två st med ESPHome men skulle kunna köra en för att trigga garageporten kanske. Lite jobbigt när en bara har en fjärr, vore synd om den slutade funka utan något alternativ 🤣

Jag använde maskeringstejp för att hålla de flesta nålar på plats. In med nålen i kabeln till USB-grejen. Ner med nålen i gropen på kretskortet och sen tejpa fast nålen mot kanten på Shellyn. Satt hur bra som helst efter ett par gånger när jag hittat snitsen. Funkade fint med ganska mycket lutning på nålen med.

Av koSmiQ
Skrivet av tuomi:

Jag hittade denna USB TTLn som funkade utmärkt i Macen jag använde:
https://www.amazon.se/dp/B08T24NML9?ref=ppx_yo2ov_dt_b_produc...

Lyckades inte komma in i flash-läge på den soft-brickade shellyn, men en ny ur förpackning funkade alldeles utmärkt att flasha direkt till esphome. Sjukt trevligt med BT forwarding för att få in badrumsfläkt och airthings wave plus bland annat.

Vore även kul om någon kunde utveckla ett tillägg för Einhells gräsklippare Freelexo som även de kör BT...

Den softbrickade shellyn bara rebootade i en rasande fart 2 -3 ggr per sekund... Får se när en orkar ta tag i den igen funkade inte korta GND och IO-0 vid start..

Min brickade shelly gjorde samma och rebootade hela tiden. Det jag gjorde med den var:

  • Koppla in alla punkter på kretskortet till USB-TTL utom 3.3V (men gör den enkel att ansluta. Jag hade den ansluten på både kretskort och USB-sidan men med en enkel koppling på vägen som jag kunde ansluta med en hand)

  • Koppla GPIO0 till gnd-punkten på kretskortet (viktigt att använda den på kretskortet)

  • Koppla in 3.3V samtidigt som du håller GPIO0 till gnd

  • för mig kom nu ingen output alls i Minicom (inga omstarter och heller inget om att den skulle vara i download mode), men jag körde igång ESPHome CLI och flashningen funkade

Det är väl inte osannolikt att du redan gjort precis ovan, men det funkade för mig i alla fall

Av koSmiQ
Skrivet av fastcat:

Verkar trots allt genomförbart. Tack för tips!
Öppnad du pluggen? Hur kom du åt kontakterna?

Just den på bilden gick att öppna då den har en skruv. Jag har en annan som dessvärre är v2 och den går inte att öppna då skruven är ersatt med en metallbit utan gängor.

Själva processen på den som går att öppna är rätt enkel. Skruva ur en skruv, lyft bort ”locket” och då syns kretskortet direkt.

Nålarna användes för att slippa ta ur kortet (då det är en liten bit ”in”), och de passade dessutom bra i groparna som finns för respektive kontakt. Bra bild på vilka punkter som gäller på kretskortet finns i länken i mitt förra inlägg (dock var Rx och Tx tvärtom på min).

Kör man genom USB-TTL så kan man dessutom använda vanliga ESPHome och då blev det ännu mindre pill med rätt OTA och så vidare.

Av koSmiQ
Skrivet av fastcat:

Låter intressant!- vilken USB-TTL valde du? (är det denna?) https://www.styrahem.se/p/548/ttl-koppling-for-usb
Antar att man måste öppna shellyn
Verkar överkurs för mig åtminstone, men helt klart något jag också skulle vilja göra.

Skall man satsa på någon i denna lista
https://www.home-assistant.io/integrations/bluetooth#known-wo...

Den USB-TTL du länkar ser exakt ut som den jag använde. Lättsam och enkel. Drivrutiner finns och är dessutom inbyggda i Ubuntu (men kan laddas ned till Windows). Rekommendation är att köpa lite breadboard-kablar på exempelvis Kjell.

Jag använde de sladdar som följde med, kompletterade lite på Kjell samt synålar som sista del för att sätta på rätt kontakter på kretskortet. Fungerade utmärkt att hålla de på plats med lite tejp.

Av koSmiQ
Skrivet av tuomi:

Ja det var det jag började med men råkade gå till en tasmota-version där inkompatibel partitionering (safeboot istf A/B) införts som jag förstått det. Vilket ledde till att det fungerade initialt men sen vid någon inställningsändring krävdes en omstart och då ville den inte vara med längre..

Men generellt är det ju skönt att köra mer hands off och slippa pilla loss pucken absolut...
Upplevde dock att det var riktigt dåligt med guider som ledde mig från början till slut för en Shelly1Plus.. 🤷

Jag begav mig ned i den här gropen för ett tag sedan. Att flasha en Plug Plus S till Tasmota och sen till ESPHome funkar om man använder den PR som nämns här: https://community.home-assistant.io/t/shelly-plus-plug-s-esph.... Dock så kan man INTE aktivera BT-proxy genom den för då dör pluggen vid WiFi-/OTA-flashning. Vilket hände för mig så jag fick göra en USB-TTL-flashning för att få liv i den igen. Därefter fungerar den dock ypperligt som BT-proxy för min Plejd i garaget

Om någon tänker göra samma sak med en Plug Plus S, kolla först om du vår v1 som faktistk går att öppna med en skruv. V2 går inte att öppna utan att på olika sätt använda borr.

Av koSmiQ
Skrivet av MrRunaway:

Jag kör fortfarande min CloudKey Gen 1. Den börjar närma sig nivå idioti att inte byta lösning. Hur har ni gjort? Vi kan inte lägga 2000-2500 kr för CloudKey Gen 2. Och byta ut EdgeRouter 6 känns inte heller aktuellt.

Vad är dina behov av lösning? Kan du köra controller-mjukvaran på en dator och bara starta den vid behov?

Av koSmiQ
Skrivet av TimeLeap:

Vill helst inte hålla på att borra överhuvudtaget, utan ser hellre att det finns någonting man kan sätta på väggen. Ifall det sticker ut lite granna gör ingenting

Om du har tillgång till en 3d-skrivare så finns ju denna: https://www.thingiverse.com/thing:4302863 alternativt https://www.thingiverse.com/thing:5852960