Inlägg

Inlägg som tifius har skrivit i forumet
Av tifius

Nej inte längre. Det var enklare förut på P4-tiden när cpu och gpu gick i samma frekvens hela tiden. Nu lyckas jag knappt ta reda på hur snabbt de går egentligen med all dynamisk klock och power limits och grejer som händer. Har slängt på stor kylare och håller tummarna istället.

Av tifius

Kylningssystem: Fan

hehe

Av tifius

Endast FPS tyvärr. Har 4k skärm och kör alltid native så det är svårt att få bägge med mitt gamla GTX 1080.

Av tifius

Jepp. Har 4K skärmar för att jobba på men vill också kunna lira lite FPS ibland. Det är inge vidare att lira 4K med ett 1080, allt på low och tragglar mig fram på 45 fps ibland.

Av tifius

Sällan på specifik kod, dock på system. Vi har en massa strukturella problem på jobbet som jag stör mig på.

* Två monoliter som ska synka state, tar massa tid och smärta. Hade varit enklare med en kodbas.
* Överkrångliga data-pipelines. Det är svårt att bygga enkla och snabba pipelines.
* Ett enorm infrastruktur-state som växt organiskt och nu behöver styckas upp.

Av tifius

Update: Gigabyte hade tydligen släppt ännu en ny BIOS, F63A. Den jag hade tidigare, F61C finns inte ens längre på hemsidan. Jag har flashat till F63A och har spelat glatt en timme nu, vilket är längre än jag lyckats tidigare. Så jag gissar att den nya BIOS versionen löst mitt problem. Tack för svar Aeig <3

Av tifius

Ny Ryzen 5900X - slumpmässiga omstarter

Update: Gigabyte hade tydligen släppt ännu en ny BIOS, F63A. Den jag hade tidigare, F61C finns inte ens längre på hemsidan. Jag har flashat till F63A och har spelat glatt en timme nu, vilket är längre än jag lyckats tidigare. Så jag gissar att den nya BIOS versionen löst mitt problem. Tack för svar Aeig <3

Lämnar kvar orginalposten nedan ifall det hjälper någon:

Hallå.

Jag uppgraderade nyligen min CPU från en Ryzen 2700 till en Ryzen 5900X.
Nu har jag problem med slumpmässiga omstarter när jag spelar. Kommer ibland efter 5 minuter i spel, ibland efter 45.
Datorn går fint i prime95 och furmark.
Före uppgraderingen var systemet stabilt, har aldrig haft problem med instabilitet tidigare.
Alla temperaturer är relativt låga, runt 65 på CPU när den krashar.

Systemet:
* Gigabyte B450 Aorus Pro
* Ryzen 5900X
* 128GB Corsain minne (CMK64GX4M2E3200C16). 4 stickor a 32GB.
* Corsair RM750X
* GTX 1080
* Noctua NH D-15 på cpun.

Det här är min andra 5900X, den första jag fick från inet uppvisade samma problem.
Den skickade jag tillbaka, inet testade den utan problem ett par dagar men jag fick ändå en ny (inet är förjävla bra <3).
Den nya ersättnings-CPUn har samma problem som den tidigare.
Så jag börjar misstänka att det kanske är mitt moderkort som spökar?

I Event Viewer kan jag läsa följande från WHEA logger:

```
A fatal hardware error has occurred.

Reported by component: Processor Core
Error Source: Machine Check Exception
Error Type: Bus/Interconnect Error
Processor APIC ID: 8

The details view of this entry contains further information.
```

Jag har senaste BIOSen F61c.
Har installerat senaste chipset drivisarna från AMD.
På den förra CPUn spenderade jag ett par dagar med att försöka tweaka i BIOS. Provade mecka med:
* PBO
* Cool and quiet
* RAM hastighet
Utan framgång.

Att det är just i spel den krashar hajjar jag inte riktigt. Jag har testat olika kombinationer av antal kärnor och test i prime95 och med och utan furmark på samtidigt, men jag lyckas inte provocera fram en krash. Kanske har spel något speciellt mönster av CPU-belastning? Det händer ju rätt mycket med spänning och frekvens per kärna under spel som kanske är svårt att fånga med ett mer statiskt test om prime95?

Vad kan jag göra? Borde jag köpa ett nytt moderkort? Börjar bli ofantligt less på det här

Av tifius

Jag vill bara ha en macbook air som kan driva två externa skärmar.

Av tifius

Jag har en del gamla mysikprylar.

* Ett Yamaha E1005 digitalt delay, från tidigt 80-tal tror jag. Sjukt mörkt och brusigt.
* Ett Ibanez DM1000 digitalt delay, också 80-talet.
* En technics sl1200mk2, ingen aning om året men tror det är gjort på 90-talet

Av tifius

Kör Ubuntu Server 18.04 LTS på min gamla i5 4670K. ZFS, raidz, på fyra stycken shuckade 2.5" 5TB diskar. Diskarna är knäpptysta vilket är nice. Jag väntar på att stora SSDs ska komma ner i pris, sen blir det nybygge med FreeBSD.

Av tifius

Vill du slå på ordentligt får du exempelvis 16 cores Epyc, 256GB RAM, 2*10GBe ethernet och 10*7.68TB proffs-NVMe diskar för 150 papp ex moms på mullet: https://mullet.se/product.html?product_id=349285

Släng på Linux eller FreeBSD, ZFS med zstd komprimering, installera Samba och vips, du har ~60TB toksnabb lagring. Då kan ni fortsätta vara "lata" och dumpa alla filtyper på samma ställe och fortfarande ha en snabb upplevelse.

Just att ni blandar logskrivning (massa små writes), stora filer (få stora reads) och ofta-sourcade python script (små reads ofta) på samma snurrande rost hintar att ni har lite gratis lågt hängande frukt att hämta bara på att dela upp lagringen också. Börja med en liten demo för en spottstyver i sammanhanget: köp en i3 NUC, 64GB RAM och en Samsung 980 pro (snabb nvme konsumentdisk). Installera linux/freebsd med ZFS. Slå på zstd komprimering. Släng över logskrivning och pythonscripten på den och njut av farten. För små filer och loggar behöver ni inte 10GBe eller en massa plats. Med 64GB RAM kommer de flesta filerna ni läser ofta att ligga i RAM (zfs ARC) så att en läsning inte ens behöver hoppa till SSDn utan kan servas direkt.

Speciellt för loggar har ni mycket att spara på automatisk komprimering som ZFS kan göra. zstd är det senaste coola på den fronten. Ett fint citat: "At zstd level 9 compression the 1.8MB sized cfcomp-access.log-20190101 Nginx access log was compressed to 72KB" https://community.centminmod.com/threads/compressed-log-files... Att loggar krymper så mycket med helt automatisk är ju gratis pengar.

Så summa sumarum: köp vad som helst med SSD. Ju mer pengar ni lägger destro mer och snabbare lagringsutrymme får ni och desto mindre behöver ni tänka på att dela upp saker.

Av tifius

7:

* Main windows/linux. burk
* Jobb macbook
* DJ macbook
* Pfsense passiv mini itx
* NAS
* HTPC
* Rpi

Av tifius
Skrivet av hakro807:

Det låter ju som om en Prodesk/Elitedesk/Optiplex Micro skulle vara ett bättre val. En begagnad sådan får du för en tusenlapp om du nöjer dig med en 2C/4T-modell som en i3-6100U etc. Skaffa 2x16 GB DDR4 för en dryg tusenlapp (eller 2x32 GB för 3500:-) och du har ett system som är marginellt större än en Pi, väldigt tyst, med mer plats för lagring, fler och bättre placerade usb-portar etc.

Ja jo för riktigt arbete är det såklart bättre med en liten x86 burk, för det har jag redan min workstation med en 8c Ryzen och 128GB RAM. Grejen med rpi för mig är att det är lite roligare, fläktlöst, ARM, pyttelitet, tokbilligt, etc. Dessutom en kul utmaning att få saker att rulla på mindre RAM, man måste vara lite mindre korkad när man har kodar mot mindre resurser.

Av tifius
Skrivet av ThomasLidstrom:

Är det inte lite tidigt att introducera en 8GB modell?
Är det verkligen så många Pi:s som når taket på sitt primärminne?
Jag hade hellre sett en Pi med två GB-NICar.
Det hade orsakat en revolution bland DYI brandväggsmjukvara.

Min primära flaskhals i jobbet med python och pandas är just mängden minne. Jag har massa beräkningar jag vill göra som gärna får ta lång tid (hence klen CPU inga problem) men som behöver mer minne. Skulle gärna köpt en pi med 64GB RAM om det fanns.

Av tifius

Hario V60 och en billig noname vattenkokare. Maler själv i en Wilfa WSCG2.
Det är kul att ha full kontroll på hur kaffet blir genom att variera grovlek i malningen, vattentemp, hällnings-teknik och fart osv. Otroligt lätt att hålla rent också, jag brygger direkt ner i koppen så diskningen som behövs är minimal.

Av tifius

Ursäkta om det här behandlats tidigare men jag undrar om vi fått bekräftat att Ryzen 3 processorerna med 16 kärnor (3700X?) kommer funka på existerande moderkort? Tänkte köpa mig en B450 bräda och en 2600X nu och eventuellt uppgradera till 3700X när den kommer.

Av tifius

Passar Raijintek Morpheus II i Define Nano S med SFX nätagg?

Hej SweC!

Jag sitter och planerar mitt nästa bygge och har blivit sugen på ett ITX-chassi.
Jag är också sugen på riktigt låg ljudnivå.
Har därför landat i att jag vill ha en Raijintech Morpheus II kylare till mitt GTX 1080.
Om jag köper ett SFX nätagg, typ Corsair SF600, kan jag då få plats med en Raijintech Morpheus II om jag använder 15mm fläktar?

Av tifius

Jag funderar på strömförsörjningen till de ryktade 12 och 16 core modellerna. Hur ska B450 och X470 modertkort som har svårt att ge tillräckligt med ström till överklockade 2700X orka driva CPUs på dubbelt så många kärnor? Jag tänker på allt snack som varit om vilka moderkort som har dåliga VRMs som blir väldigt varma idag med en 2700X.

Av tifius

Jag kör en NUC som HTPC och NAS. Delar en 5TB usbdisk från den. Kör Ubuntu. Funkar skitbra.

När den här generationen kommer blir det en med maxat ram att köra som proxmox host att labba på.

Tjusningen är ju att dom är så små och drar lite ström vid idle. Dessutom funkar de bra med Linux, inget krångel med drivrutiner när allt är Intel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tifius

Jag kör själv en NUC med en Seagate Backup Plus Portable, 5TB USB3 disk. 8GB RAM i NUCen, OS är Ubuntu och jag kör ZFS på externa disken.

Jag gillar den skarpt för den låter ingenting och var riktigt billig. Läser 90MB/s över SMB. Kopierar jag samma fil igen läses den från ARC (som ju ligger i RAM) och får linespeed (112MB/s). 80% av gigabit funkar bra för mig för den här typen av lagring. Behöver jag IOPS har jag en samsung nvme som OSet ligger på.

Kan rekommendera ZFS, installationen på Ubuntu var krångelfri.