Inlägg

Inlägg som miklon har skrivit i forumet
Av miklon

Vad använder du för tjänster idag för att lagra bilder och hantera mail osv? Det är väl framför allt det som styr tycker jag. Är du inne i MS ekosystem, med Onedrive och Outlook.com osv så är ju Windows lysande, är du inne i Googles ekosystem och har bilder, mail, kalendrar och kontakter där är kanske inte Windows förstahandsval.

Sen beror det lite på vad du har för önskemål kring själva enheterna också. Väljer du iOS är du ju begränsad till just iPhone och iPad. Väljer du Windows finns ett bra utbud av mobiler, men i dagsläget finns inga små och lätta plattor. Det finns en hel del 8-tumsplattor, men de är alla betydligt klumpigare än en 7-tummare med Android.

Window 7 eller 8 på datorn kan jag tycka spelar mindre roll i det här fallet, även om det är smidigt att inställningar kan synkas mellan dator och platta om du kör Windows-platta så är det inget måste i mitt tycke. Det handlar mest om att du får dina tiles organiserade på samma sätt, om du har samma applikationer installerade.

Så fokus bör ligga på platta + mobil och jag kan bara rekommendera dig att klämma och känna och fundera över vilka appar du har behov av och hur användningsmönstret ser ut. Synka kontakter, foton etc kommer du kunna göra oavsett enheter, det handlar bara om att välja rätt molnleverantörer. Däremot är det ganska stor skillnad på att använda Android och Windows Phone.

Jag kör idag Windows-dator (via jobbet), Windows-mobil (via jobbet) och Windows-platta (privat) och tycker det funkar bra, även om jag upplever att min platta är lite för mycket dator (det är en 8-tumsplatta med Windows 8.1) och lite för lite platta. Skulle jag köpa alla grejer privat vet jag faktiskt inte om jag skulle välja på samma sätt.

Av miklon
Skrivet av Ozzed:

Jag är inte övertygad om det. Speciellt inte sedan det framkommit att NSA har svängdörrar in till flera stora Amerikanska företag, däribland Microsoft. Hela konceptet med "molnet" genomgår en förtroendekris, och att då de flesta frivilligt skulle lägga sin kontoinformation på Microsofts servrar betvivlar jag starkt. Sedan har ju Microsoft haft fel förr.. Se bara vad som hände med startmenyn som vi "aldrig skulle få se igen". Där har du ett lysande exempel.

Med tanke på att de flesta använder någon form av molntjänst från en stor amerikansk leverantör, oavsett om det är Gmail, Facebook, Outlook.com, Dropbox eller alltihop så tror jag att du har fel i det här fallet.

Bekvämlighet överskuggar integritet för de flesta, särskilt eftersom de flesta inte är ens avlägset intressanta för NSA.

Av miklon

Att tänka på att bygga säker, redundant backup i hemmet är väl framför allt en akademisk övning för hobbyisten. Rent praktiskt går det inte att klå externa leverantörer, förutsatt att man inte har usel förbindelse eller jättestora förändringar hela tiden.

Av miklon

Ni som kör med kameragreppet, är ni nöjda? Är det lätt att ta av och på utan att det försämras med tiden?

Av miklon
Skrivet av jOnÄTÄn:

Har inte tänkt på det innan men märkte idag att min telefon inte varnar för fartkameror i herr drive går det ställa in? Eller har de tagit bort den funktionen för vet att den fanns på mina symbian lurar med ovi maps.? Sen tycker jag även att farten som står i programmet rätt ofta inte stämmer överens med vad skyltarna säger.

Har också märkt att Here Drive tyvärr inte alltid är up-to-date med hastighetsbegränsningar.

Jag har själv gått över till att använda Waze, som visserligen inte visar hastighetsbegränsningar alls, men som i alla fall varnar för fartkameror.

Av miklon
Skrivet av Jalle64:

Det var ju fantastiskt den nya perpetum mobile då alltså?

Nya definitionen på evighetsmaskin är alltså att något inte kräver energi, eller hur tänker du? Den här lilla detaljen med att utföra arbete då?

Av miklon
Skrivet av mrqaffe:

Jag hade gärna sett en synktjänst bara det att MS inte garanterar innehållet och att de snokar igenom allt och dessutom ger sig rätten att radera saker om de vill.
Det tar ju bort en del av vinsten med en sån tjänst när man inte kan lita på den.

Som sagt, det finns andra synktjänster med annat fokus, det försämrar ju inte operativet att Microsoft erbjuder en gratistjänst som inte uppfyller dina krav.

På vilket sätt snokar MS och tar sig rätten att radera saker förresten?

Av miklon

Kör backup till ett par olika molntjänster, då lägger du ut allt arbete till någon annan och sannolikheten att 2-3 stora molnleverantörer ska lägga sig med näsan i vädret samtidigt är obefintlig, om inte tredje världskriget inträffar, men då har du större problem.

Bilder som man verkligen, verkligen vill ha kvar kan man dessutom ta ut i ett par papperskopior och förvara på brandsäkert sätt på ett par olika platser. Papperkopior av bra kvalitet, förvarade i plastfickor lämpliga för arkivering i ett brandsäkert skåp lär överleva oss alla.

Av miklon

Det jag framför allt är orolig för är att Microsoft splittrar sitt fokus för mycket, så att allt blir halvdant. Start-skärmen funkar jättebra på plattor och enheter med mindre skärmar, jag vill inte att den slutar utvecklas.

Nu ser det förvisso ut ungefär som att Start-menyn i princip kommer bli Start-sidan, men utan fullskärm och jag hoppas att vissa saker, t.ex. listan över senast körda applikationer i sin tur förs över till Start-sidan. Jag tror att vi kommer landa i att Start-sidan kommer kunna köras i nuvarande format på touch-enheter och enheter med små skärmar och i Start-menyformat på större skärmar.

Det blir intressant när det kommer verkliga screenshots som visar fler situationer med den nya startmenyn.

Av miklon
Skrivet av mrqaffe:

Nu fattas det bara att även kunna välja att fästa dem på skrivbordet som gadgets fungerade, då kan det kanske bli intressant att göra appar för att ersätta gadgets för att visa mer specifik info om något.
Jag ser fram emot den nya menyn men är däremot fortfarande väldigt emot kontokopplingar och synkfunktioner där MS tar sig rätten att läsa och radera innehållet om de vill, synktjänsten ska vara helt säker och inte läsas av nån sedan kan de ha en annan tjänst där de kan fjanta runt och spionera.

Du behöver inte synka nånting, det behövs inget Microsoftkonto för att använda Windows 8. Använd någon annan synktjänst om du inte gillar Microsofts.

Av miklon
Skrivet av downup:

håller med, själv har jag lumia 1020 och fotar med 5 + 34mp. Rensar sällan fotar lite varje dag. ~10 spel och några appar. 16gb kvar.

Skickades från m.sweclockers.com

Fotar du i RAW? Då blir ju bilderna 4-5 gånger större än om man väljer JPEG.

Av miklon
Skrivet av betan:

Telefonen laneras ju med 32GB så den har redan 4 gånger så mycket lagringsutrymme som du önska

Men vad behöver ni mer än 32GB till? Jag har en Lumia 920 med 32GB och har många GB ledigt.

Jag vet inte om 930 kan fota i RAW, men i så fall springer ju bildstorlekarna iväg. Ett klagomål mot 1020 har varit just att det inte går att expandera minnet och att det tar slut fort om man fotar mycket.

Med tanke på att Nokias högupplösta mobilkameror är perfekta att ha med på resor osv istället för en vanlig kamera så tycker jag nog att minneskort hade varit ett ganska bra tillskott.

Av miklon

IE 11 har flash inbyggt i Modern-varianten.

Av miklon
Skrivet av betan:

Cortana försvinner om jag ändrar till Sverige, men regionen påverkar även Store (säkert en del saker till). Så verkar tyvärr inte finnas något smidigt sätt att få Cortana ens på engelska.

Jag hoppas att de släpper den engelskspråkiga versionen i resten av världen, även om det skulle kännas lite löjligt att prata engelska med telefonen. Inbyggt stöd för svenska tror jag aldrig att vi kommer få se, vi är på tok för liten marknad för att det ska vara lönt att lära systemet förstå talad svenska.

Av miklon
Skrivet av NoNamesWayne:

Windows RT fungerar väldigt bra i standby dock. Där är det ingen skillnad om jag t.ex jämför med min Ipad.
Vilken platta är det du använder förresten?

Toshiba Encore, det är en platta med fulla Windows 8.1 och det är lite där jag menar att gränsen går när det gäller batteritid, mellan "riktiga" Windows och "tablet-OS" som iOS och Windows RT.

Jag hade kunnat tänka mig RT, men har inte hittat någon RT-platta som prismässigt ligger lika bra som 8-tummarna med Windows 8.1.

Av miklon

Nej, det finns inga nackdelar med att vara med i Devel-programmet, Microsoft stödjer det fullt ut och det finns inga problem med garantin.

Av miklon
Skrivet av mackanj:

Själv har jag gått från iPad, till en platta med full Win8.1 och nyligen bytte jag till en med WinRT (Nokia 2520).
När jag hade Win8.1-plattan så använde jag knappt några skrivbordsprogram, utöver Office.
Office följer med WinRT, så det duger bra för mig. Dessutom har den klart bättre batteritid. Det jag saknar är Bank-ID för Modern UI.
Annars, är jag är ingen storanvändare av appar. Webbläsaren fungerar väldigt bra, så många appar som behövs för iPad är överflödiga i WinRT/8.1.

Just batteritiden tycker jag är största bekymret med min 8.1-platta, man märker att Win 8.1 inte är designat för långa stunder i standby på samma sätt som Win RT eller iOS. Det går inte att lägga ifrån sig plattan en vecka och förvänta sig att ha massa batteritid kvar.

Bank-ID tycker jag inte är nåt stort problem längre när i princip alla sajter tar mobilt Bank-ID.

Nåt som däremot varit lite av en dealbreaker för mig är möjligheten att köra låsta epub-filer (från bibliotek), mig veterligt finns ingen sån app. På min 8.1-platta kan jag köra Adobes eget Windows-program, även om det inte är pekanpassat för fem öre, så är det i alla fall bättre än inget.

Annars använder jag framför allt skrivbordsläget till att köra Qbtorrent, har inte hittat någon RT-klient för torrents som jag tycker funkar bra.

Jag tror att i takt med att plattformarna konvergerar, i och med att Windows Phone blir kompatibelt med RT, så kommer Win 32 minska allt mer i betydelse och då kommer en platta utan Win 32 (dvs en RT-platta) funka väldigt mycket bättre.

Av miklon
Skrivet av Bascule666:

Hade jag orkat lämna Googles universum för Microsoft så hade jag definitivt köpt denna lur.

Jag tycker Nexus 5 verkar vara en riktigt bra lur, men just att slippa Googles universum är för mig en stor anledning att välja WP8. Jag tycker att Microsofts ekosystem är grymt bra helt enkelt. Men det är ju alltid så att man blir uppbunden i ett visst system och så blir det svårt att byta.

Sen har ju Google en del riktigt bra tjänster, men jag litar inte alls på dem och deras "do no evil".

Av miklon

Snabbinställningar kommer i 8.1

Jag tycker 930 ser grym ut. Har precis beställt en 1020 som jobbmobil, men hade jag inte behövt beställa nu hade nog 930 känts som det givna valet.

Av miklon

Ztory-app saknar jag också, webben funkar, men kommer t.ex. inte ihåg var man befann sig i tidningen.