Inlägg

Inlägg som miklon har skrivit i forumet
Av miklon

Alternativ är ju bra, sen kommer det ju så klart finnas en skara som inte är nöjda ändå, se bara på diskussionerna kring XP, där somliga på fullaste allvar påstår att XP är bättre än Windows 7.

Förhoppningsvis får Start-sidan vara kvar som den är tillsammans med nya Start-menyn, eftersom den är perfekt på touch-enheter (och förmodligen är att föredra på mus/tangentbordsenheter också i mitt tycke).

Sen är det intressant att titta på bilderna och inte bara ropa "hurra, startmeny". Av bilderna att döma så är den stora skillnaden att det inte är helskärm och att man får en lista över senast körda appar/dokument (egentligen det enda jag saknat från Start-sidan). Tydlig avstängningsknapp och sökfält kommer ju redan i 8.1 update 1.

Så risken är ju stor att alla som vill ha tillbaka gamla startmenyn blir besvikna ändå.

Sen hoppas jag att man absolut inte tar bort högerklick-menyn på startknappen, eftersom det är bland det bästa som har hänt Windows UI-mässigt under de senaste 15 åren eller nåt.

Av miklon

Hoppas Cortana kommer till Sverige så småningom, även om jag tvivlar.

Annars en bra uppdatering, även om jag inte förstår varför vi aldrig kan få byta bakgrunds- och förgrundsfärg fritt.

Av miklon

Jag har en Toshiba Encore som jag är väldigt nöjd med, även om jag funderar på att komplettera den med en Android-platta också.

Toshiba Encore kostar som sagt 1990 nu, dessutom har Dustin just nu ett erbjudande där man får med en Lumia 520 på köpet, vilket är en riktigt bra deal om man har användning för telefonen också.

Encore saknar stödben, men det finns ett fodral som kan användas som ställ (originaltillbehör, kostar runt 3-400 kr). Tyvärr blir den lite klumpigare, så det är ju en avvägning. Byggkvaliteten tycker jag överlag är bra, den är ju gjort av plast, men känns rätt välbyggd.

Angående appar och Windows så är IE en väldigt bra webbläsare, så jag skulle tro att mycket fungerar att köra den vägen, t.ex. Evernote (jag använder själv Onenote för det mesta, så jag vet inte säkert hur bra det funkar). Det jag framför allt saknar är en RT-app som kan användas för Adobes epub-filer (lånade från biblioteket). Adobes vanliga Windows-applikation funkar förstås, men är inte pekanpassad.

Med det sagt så använder jag väldigt mycket Microsofts ekosystem, med Onedrive, Outlook.com och Onenote och då är Windows i plattan perfekt, vore jag uppbunden till Google skulle jag kanske välja Android i första hand trots allt.

Av miklon
Skrivet av Telepati:

Ja, inte kan man påstå att det gynnat MS med sitt Metro-tänk, vilket man visar att man insett genom att återinföra saker som man först tog bort.

W8 har varit allt annat än en succé och man kommer snart övergå till W9, för att få bort detta lite snedvridna rykte som uppstått, inte helt utan orsak.

Nokia har ju sålt så många lurar med WP mest för att de har sitt modifierade OS, samt grymma hårdvara, unika kamera och sina egna grymma Collection-appar. Samsung och HTC har ju också haft samma OS, men de har sålt sämre pga av ovan nämna anledningar. Nokia har gynnat WP, men WP hämmade Nokia. Nokia X är en liten hint om det.

Ska man komma med ett 3:e OS så kan man inte slå sig fram genom att ha massa brister gentemot de övriga 2, det blir liksom inte lättare då. Utan Nokia som draglok (ca 90% av alla WP-lurar) så hade man varit ännu mer marginaliserade.

Android kom 2:a på bollen, men stack ut med massa fördelar. Ska man då man då lansera nr 3 så kanske man skulle lärt sig lite av nr 2, att då som nr 3, vara sist och sämst (app-utbud, osv) har verkligen inte varit en genial strategi hittills.

Nokia X kör ju Nokias egen Android och är avsedd för lågprismarknader. Hur det kommer utvecklas vet man ju inte, men det är knappast något tecken på att Nokia ser en generell framtid i Android.

Minst apputbud beror ju på att WP är just sist, det är klart att den som är sist alltid får kämpa i uppförsbacke. I fallet WP har det å andra sidan fört med sig en hel del plattformsunika appar som är riktigt bra (dels Nokias appar förstås, men även andra).

Jag tror att WP har en ljus framtid på företagsmarknaden. Saker som talar för WP är ett brett modellutbud, utan fragmenteringen som Android lider av, högt säkerhetstänk och integration i befintliga MS-system. På privatsidan är det väl lite mer osäkert, kanske kommer man få nöja sig med att vara det tredje operativet, för entusiastanvändarna.

Av miklon
Skrivet av stn1337:

Jag kör med detta och det fungerar klockent! Men gratis är det inte om du är ute efter deras dynamiska dns-tjänst.

https://www.loopia.se/loopiadns/

Kostar cirka 8:-/månaden.

Man installerar en klient på sin dator som ständigt kontrollerar vilken ip som är aktiv och sedan uppdateras loopia automatiskt.

Det måste de ha infört rätt nyligen, jag har använt Loopia för mina domäner under flera års tid och det har alltid varit gratis att välja LoopiaDNS när man beställer domännamn.

Nåja, 99 kr är rätt överkomligt ändå, särskilt om man sprider ut det över ett gäng domäner.

Av miklon

Är det bara min mobil som tyckte det skulle bli sommartid inatt? Jag trodde jag hade försovit mig en timme, tills jag såg att alla andra klockor visade en annan tid än mobilen.

Av miklon
Skrivet av Oneone:

Tror det är ganska lungt då alla windows 8 appar körs sandboxade , precis som App-V. Så säkerhetsrisken är nog inte så stor som många tror.

Inte Win32-applikationer, det är RT-applikationer som körs i AppContainer.

Av miklon

Antar att det är ADSL 2 Mbit, eller? Går det inte att höja till 8 Mbit? Sen känns det ju som att nåt är fel om ping sticker iväg till 350 ms bara för att nån går ut på Facebook, det har knappast med bandbredden att göra. ADSL brukar ligga runt 20-30 ms i ping mot internetleverantörens servrar, lite beroende på hur långt man har till stationen.

Av miklon

Jag tänkte installera om min NL54 i helgen, förmodligen med ESXi eller XenServer i botten. Jag har tänkt köra en Raid 1 med två diskar, jag har dock bara en tillgänglig just nu. Kan jag installera på den och sedan lägga till den andra disken i raiden utan att förlora någon data eller behöva installera om?

Av miklon

Två stycken Apple Airport Extreme klarar det nog utmärkt, du sätter bara den andra i bridge mode och konfigurerar den med samma SSID och lösenord som den första. Min erfarenhet är att Airport Extreme är tillräckligt driftsäkra och stabila för att fungera bra i en företagsmiljö.

http://support.apple.com/kb/HT4145

Av miklon
Skrivet av knaz:

Försökt o söka lite, men vet inte hur man ska formulera sökningen, så jag hoppas på lite hjälp från er här inne,. Precis gått från 920 till 1020 och fått ordning på allt som jag vill ha det,. förutom en sak, på min 920 så när man swipar till apparna så är dom grupperade med första bokstaven i app namnet i toppen så man enkelt kan trycka på tex A får upp hela alfabetet o hoppa till valfri bokstav. Mitt problem är att jag inte kommer på hur man aktiverar denna funktionen och hoppades att någon här kunde hjälpa mig hitta den inställningen.

Det går inte att aktivera, det blir så automatiskt när man kommer upp i 30 appar.

Av miklon

Nånting som MS måste fixa är IE:s stöd för responsiv webbdesign. Det börjar bli många sidor som är helt oanvändbara, därför att IE helt enkelt kapar bort högerdelen av sidan. Facebook är ett exempel (när man visar en bild), ett annat är Upworthy.

Som nummer två på IE-listan kommer att få fram en fix för mouseover-menyer. Även om det är dålig webbdesign att köra mouseover för navigering, eftersom touch-enheter egentligen inte klarar det, så är ju verkligheten som den är.

Av miklon
Skrivet av mrqaffe:

Det är i och för sig en idiotisk grej som drabbar MS själva också, eftersom man inte kan köra IE i metro om inte IE är förvald webbläsare.

Av miklon

Windows 8, flytta BOOTMGR?

Jag har en HP-laptop med en mSATA-disk som jag skulle vilja installera Windows på. Problemet är att BIOS inte tillåter boot från mSATA, den är tänkt som cache bara. Frågan är nu om jag kan installera Windows på mSATA-disken, sedan boota upp från installations-disken (USB-stickan alltså) och skapa en partition på den vanliga SATA-disken och flytta bootmgr dit? Hur gör jag för att bootmgr ska hitta Windows-installationen?

Av miklon

Kräver Flash och funkar därmed inte i mobilen. Tack, men nej tack.

Fortsätter köra Xbox Music.

Skickades från m.sweclockers.com

Av miklon

Jag har alla dokument och liknande på Onedrive, så jag gör inga backuper innan. Program installerar jag om allt eftersom de behövs, istället för allt på en gång.

Drivrutiner brukar bara vara ett fåtal numera och inte wlan, så det drar jag ner från tillverkarens sida, så får jag de fräschaste.

Nu installerar jag sällan om iofs, däremot är det mer huvudvärk med ungarnas burkar, som blir fulla med allsköns skräp hela tiden. Nästan så jag är sugen på att sätta upp en SCCM hemma och rulla dem en gång i veckan. Lite drygt att dista alla spel och sånt de vill ha in bara.

Skickades från m.sweclockers.com

Av miklon
Skrivet av JimmieSan:

Tur att det finns dom utvecklare som inser att efterfrågan är låg och att det är skräp som alla värdelösa metro appar är.
Garbage rakt igenom.

Tur att Firefox-teamet insåg att de utvecklade en produkt som inte uppfyllde någon efterfrågan eller tillförde nåt mervärde, snarare.

Eftersom du uttalar dig så kategoriskt undrar jag hur mycket Metro-appar du överhuvudtaget kört?

Skickades från m.sweclockers.com

Av miklon
Skrivet av sAAb:

Tyvärr, jag tvivlar på att man kan läsa in något sådant, oavsett om du var ironisk eller inte.

Vi har diskuterat samma fenomen tidigare, tex april förra året, och poängen är att Netmarketshare och Statcounter tyvärr enbart representerar marknadsandelar och inte som Wikipedia även absolutvärden.

Ser man på länken så ser man man desktopen inte har sjunkit i antal utan enbart relativt. Jag har inte data framme för os-familjer men det kan vara samma fenomen, att det snarare är Mac och Linux som har ökat snabbare än Windows som har sjunkit.

Bilden jag länkade till kommer från artikeln som mrqaffe länkade till, som synes så sjunker Windows andel ganska stadigt hela tiden, samtidigt som OS X ökar ganska stadigt. Min poäng var att det är väldigt svårt att dra slutsatsen att det är Windows 8 som gjort att Windows ligger under 90% i andel, när trenden varit likadan sedan långt innan Windows 8 fanns.

Ska man spekulera kring orsakerna så kan man ju till att börja med konstatera att Apple år 2007 släppte en produkt som förmodligen fick många att få upp ögonen för deras datorsortiment. Detta samtidigt som Windows upplevdes som det gamla, tråkiga och krångliga medan OS X representerade något nytt, fräscht och enkelt (trots eller tack vare avsaknad av startmeny, det låter jag vara osagt).

Av miklon
Av miklon
Skrivet av mrqaffe:

Intressant att win nu halkat ner under 90% andel på datorer, det kan ju inte ha med win 8 att göra
http://ladda-upp.se/files/2014/b93596.png

http://www.idg.se/2.1085/1.551697/windows-tappar-mark

Intressant att Windows 8 är en sån felsatsning att det påverkat trenden ända sedan 2007.

http://www.idg.se/polopoly_fs/1.551721!imageManager/2059838327.j...