Inlägg

Inlägg som miklon har skrivit i forumet
Av miklon

Dell Poweredge T20, prisvärd för virtualisering?

Jag har funderad på att köpa en Dell T20 att ha som virtualiserings-host, men jag funderar på om processorn håller måttet. Det skulle främst vara en labbserver, men jag vill i alla fall kunna dra igång en 10-15 VM:ar på en gång, vilket känns rätt tungt för bara 2 kärnor, även om de inte utför nåt egentligt jobb.

Någon som har erfarenhet av T20? Är det ett bra köp för 2000 kr?

Av miklon

Tror mest det handlar om begreppsförvirring. HD (utan Full-) är inte något särskilt entydigt begrepp, vad som är "high definition" beror väldigt mycket på vilken typ av enhet man pratar om och när. 1280x800 är en högre upplösning än vad tidigare generationer plattor i storleken 7-8 tum normalt sett hade, och kallas därför HD av många tillverkare. Inet har väl helt enkelt blandat ihop det med Full-HD, som är det "folkliga" namnet på 1080p.

Av miklon

Jag har precis installerat ESXi som jag kör från en USB-sticka, sen har jag två SATA-diskar i, har jag förstått saken rätt att ESXi inte har stöd för den inbyggda RAID-kontrollern på moderkortet?

Hur har ni andra som kör ESXi löst det? Riktig RAID-kontroller? Eller ingen RAID alls?

Av miklon

Största problemet med iOS tycker jag är att det finns så litet urval av enheter. Det finns ett fåtal modeller att köpa, alla kostar 4-5 000 och uppåt och ingen har större skärm än 4". Så när det gäller iOS vinner WP på grund av det större utbudet av telefoner. Fördelar med iOS är förstås utbudet av appar och tillbehör, integrationen med övriga Apple-prylar (om man kör Mac, iPad och Apple TV t.ex.) och i mitt tycke att iOS är mycket snyggare.

När det gäller Android så tycker jag att WP framför allt vinner i prestanda, jag har en Motorola Moto G som ändå är en fyrkärning mobil med 1 GB minne och den går plågsamt långsamt emellanåt, allt hackar och har sig. Windows-mobilerna har ett helt annat flyt. Annars har Android ungefär samma fördelar som iOS, undantaget Apple-integration förstås (men Android och Chromecast är underbart). Jag tycker nästan att Android numera är det snyggaste av operativen.

Största fördelarna generellt med WP tycker jag är att hårdvaran är i en klass för sig, Nokia kan verkligen bygga telefoner och att det finns en hel del appar som är helt makalöst bra.

Av miklon

Som ersättning till Exchange finns t.ex. Zimbra, men vill du ha ActiveSync-stöd för att få det att fungera smidigt med mobila enheter så måste du köpa en kommersiell licens. Skulle tro att detsamma gäller i stort sett alla Open Source-lösningar.

På klientsidan verkar det egentligen bara finnas ett alternativ och det är Evolution.

https://wiki.gnome.org/Apps/Evolution

Alternativet att snickra ihop sin egen lösning på serversidan med olika komponenter finns ju, men blir lätt ganska meckigt, du kommer aldrig få smidigheten hos Exchange.

Av miklon

Handsfree med muteknapp på sladden eller liknande?

Jag är på jakt efter handsfree och har ett ganska specifikt önskemål: Jag sitter väldigt ofta i telefonmöten, där jag vill kunna muta samtalet av och till utan att behöva fippla fram telefonen.

Någon som har nåt bra tips? Övriga önskemål är förstås hyggligt bra ljud och gärna ett förmånligt pris.

Av miklon
Skrivet av Curik:

Jag saknade:

"Linux är helt enkelt inte tillräckligt bra för att jag ska vilja använda det"

Jag har använt Linux som server under många år och det är ingenting jag någonsin vill göra igen. När Heartbleed blev känt försökte jag uppgradera till en nyare version och efter det slutade servern att boota. Det var säkert något jag gjorde fel, men saken är den att små misstag inte ska behöva betyda slutet för en produktionsserver. Det är ju det som är hela poängen när man arbetar med något, att det inte ska behöva ta en massa extra tid för att utföra underhåll och enklare uppgifter som inte har med verksamheten att göra. Detta kan ju förstås avhjälpas med att man har en guru som kan sköta servern, men då betalar jag hellre för en Windows licens där jag inte behöver bry mig.

Linux är dock populärt hos garagepojkar som vill skryta om hur duktiga de är att knappa kommandon i Bash, och jag förstår charmen. Men det är skillnad på att använda en dator som leksak och som ett verktyg.

Vad får du det ifrån, att man inte behöver bry sig om man kör Windows? Har du jobbat med Windows-servrar? Jag lovar att det går att göra kritiska fel i prodmiljö där med.

Skickades från m.sweclockers.com

Av miklon

Användarvänlighet är en farlig term att slänga sig med i det här ämnet.

Jag som jobbar med administration i Windows-miljö gör en hel del i Powershell, eftersom det går snabbare. För mig är det alltså användarvänligare. För någon annan är det raka motsatsen som gäller.

Linux av idag är ofta väldigt intuitivt, men sen spelar ju igenkänning stor roll för hur lätt något uppfattas.

Det är väldigt svårt att ge något rakt svar på frågan om användarvänlighet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av miklon

Jag har inte kört igång att använda nåt än, men för mig är Lastpass det mest intressanta alternativet.

Framför allt handlar det om att man med Keepass är hänvisad till diverse tredjepartsklienter, som plötsligt kan upphöra att utvecklas, det verkar tveksamt om det finns någon WP8-klient överhuvudtaget och det verkar inte finnas någon automatisk synk mellan enheter.

Priset för Lastpass känns verkligen som en icke-fråga med tanke på att det handlar om knappt 7 kr/månad.

Av miklon

90% eller nåt av mitt privata datoranvändande sker i en browser, så egentligen är val av OS ganska ointressant, så länge det finns stöd för alla webbtekniker som behövs.

Jag har växlat mellan olika operativsystem under de senaste 15-20 åren, periodvis har jag bara kört Linux, periodvis bara OS X och periodvis bara Windows. Nu tycker jag att Windows är ett så pass finslipat operativsystem att jag sällan ser anledning att köra nåt annat.

Linux tycker jag framför allt är kul därför att det kan tillfredställa ett hobbymeckar-behov, har jag bara tid och lust så är det rätt kul att leta dependencies, kompilera applikationer och editera config-filer. Visst, Linux fungerar nuförtiden bra out of the box i de flesta fall, men då ser jag ingen större anledning att slänga ut Windows, som också fungerar bra out of the box.

Senast jag hade Linux installerat som huvud-OS var inte för så länge sedan, men då ruttnade jag ihop totalt på att försöka få igång Vmware Player (som finns i en officiell Linux-version) och kastade ut det till förmån för Windows 8. Det är lite så det är, så fort man vill göra nåt som går lite utanför det mest basala så får man vara beredd på att ta det som ett hobbyprojekt helt enkelt.

Av miklon

Kör 8.1 idag på min platta och är nöjd, kommer självklart uppgradera den till 8.2 när det kommer.

På jobbdatorn, som är den enda riktiga PC jag har just nu, så är jag tyvärr fast med Windows 7, annars skulle jag inte tveka. Det enda jag tycker känns bättre i Windows 7 är Aero, som är snyggare och trevligare än det platta utseendet.

Av miklon
Skrivet av Pansardöden:

Har väldigt svårt att bestämma mig om jag ska lämna tillbaka min Lumia eller inte. Vill prova WP men när jag läser runt på nätet blir jag ju förskräckt. Ingenting verkar ju fungera ordentligt i 8.1 Dev preview (ingen fungerande musikspelare?), men ändå rekommenderar folk att uppgradera för att fördelarna överväger nackdelarna?
WP ligger så otroligt långt efter iOS och Android som det verkar, samtidigt som de är så otroligt långsamma på allt. Kommer de någonsin komma i kapp?
Apputbudet verkar ju vara katastrofalt uruselt (De flesta appar som jag använder ser dock ut att finnas på WP). Spotify verkar ju inte ens fungera?

Ni som kör WP, vad får er att stanna kvar?

Så illa är det inte, det mesta man behöver göra fungerar utan större problem med WP. Spotify-appen är dålig, det är sant, men det finns appar för det allra mesta nuförtiden. Många WP-appar är dessutom extremt bra.

Mitt största problem med Windows Phone är nog egentligen det grafiska, många hyllar ju det, men jag tycker det är fruktansvärt trist.

Att jag stannar beror egentligen i huvudsak på två saker: Dels kör jag en Lumia 1020 som har helt sinnessjukt bra kamera, vilket är värt mycket för mig. Sen har jag min mobil via jobbet och där finns bara WP och iOS att välja på och då föredrog jag ändå WP och Nokia.

Av miklon
Skrivet av Petterk:

Vad fan snackar du om, widgets har man alltid kunnat ha olika storlekar på, färgval och teman finns det gott om, launchers finns det massor inklusive den Nokia kör på Nokia X-serien. Trots att Microsoft var tidiga ute med smarta telefoner och innan det PDAer så ja, det är fyra år sedan Mix 2010 och det har tagit fyra år för en omstart, och för att få exchangefeatures alla andra har haft i år. Även andra som börjat om. Det är ingen som tror på påhittad propaganda längre, det måste leva på sina egna meriter och där börjar det bättra sig, men ännu har de inte sålt någon 8.1-enhet. Det kanske är annorlunda med 5% av marknaden, men det är knappast den mest personliga och anpassningsbara plattformen.

Att ändra teman, skal, färgval, med mera var jättevanligt på Windows Mobiletiden då man var tvungen från varje tillverkare att komma med ett eget skal.

Kan bara hålla med. Faktum är ju att en av grundförutsättningarna för WP är att tillverkarna i stor sett inte får göra några egna anpassningar alls, för att upplevelsen ska vara densamma mellan olika telefoner.

Så man kan säga mycket om WP, men inte att det är det mest anpassningsbara. Bättre än iOS, ja, men inte som Android. Om det sen är bra eller dåligt är ju individuellt.

Av miklon
Skrivet av Telepati:

Android kan väl inte välja storlek på apparna? Färg på dem, om de ska vara transparenta? Android har mycket, men på samma sätt som IOS så är det väldigt många som är så lika.

Att sätta sin egna personliga prägel som man kan på en WP, kan man inte göra på något annat mobil-OS. Jag är inte som alla andra, är du?

En orange 930 med självvald startskärm, färgtema och bakgrundsbild, kommer göra att folk vet vilken lur på bordet som inte är deras.

Med Android kan man göra i stort sett vilka anpassningar som helst.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lx.launcher...

Jag säger inte att Android är det bästa mobil-operativet, men det är meningslöst att hävda att WP är det mest anpassningsbara operativet.

Bara en sån sak som att det bara finns två bakgrundsfärger är ju löjligt.

Av miklon
Skrivet av strejf:

Jag tror att du måste skriva lite mer utförligt och tydligt vad det är du svarar på. Vilka är "de" i det här fallet? Företag i allmänhet gissar jag på. Det skulle jag säga att de flesta redan tillåter. Det är knappast någon som blockerar sin personal från att nå till exempel www.onedrive.com och därmed har "kopplat" din företagsdator till Microsofts konsumentstjänst.

Du kan ju inte jämföra webbtjänsten OneDrive med Windows 8:s integration med MS-kontot.

Vad företag överlag kommer tillåta när det gäller integration med MS-konton(eller vad man nu vill kalla det) vet vi inte än, eftersom få stora företag har rullat ut Windows 8 mer än i testskala. Det finns dock möjlighet att med hjälp av GPO se till att domänanslutna datorer inte kan ansluta till MS-konton.

Av miklon
Skrivet av Telepati:

Ännu en cool grej med nya Swype är att färgslingan är densamma som färgen på lurens grundtema. Och vad jag vet är det inget annat OS-som kan ändra färg på slingan?

Android kan å andra sidan byta tangentbordet helt och hållet, vilket jag tycker är snäppet vassare.

Av miklon

Har fått gå över till Win 7 i samband med jobbyte och jag får verkligen kämpa med att inte bli galen. Vet inte hur många gånger jag högerklickat på Start-menyn och så är det enda jag får upp "Properties" och "Open Windows Explorer".

Av miklon

Är det så vanligt med praktiska test alltså? Jag jobbar inte med utveckling, men inom en annan del av IT-branschen och jag har aldrig varit med om någon form av tester överhuvudtaget. Det brukar gå till så att man pratar lite om vad man gjort och vad man kan.

Av miklon

Min spontana känsla så här efter några dagar med WP8.1 är tyvärr too little, too late.

Jag har en 1020 via jobbet som jag älskar för hårdvaran, dvs byggkvaliteten, kameran och skärmen, men jag kommer gå över till att köra Android privat.

Av miklon
Skrivet av Ozzed:

Det är det Microsoft vet om. Därför gör de det obekvämt att skapa ett lokalt konto men bekvämt och smidigt att skapa ett Microsoftkonto. Och det är här i jag anser att problemet ligger. Båda alternativen borde vara lika lätta att välja för att det ska gå rätt och riktigt till.

Där kan jag helt klart hålla med dig.