Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson

...men för min del är iaf inte ATI aktuellt. Är så j-a trött på deras "drivers", både på Windoze och Linux. Program som renderar fel och/eller kraschar, men funkar perfekt på min kub i TV-bänken (integrerad GF4 MX), buggar som aldrig fixas (noterat mitt ATI-hack i GtkRadiant?), features som pajar (stänga av DDC i XFree86 t ex), värdelöst dual-head-stöd, sämre prestanda på Linux osv.

Tänker inte chansa på några ATI-kort i fortsättningen, varesig de är 10% snabbare eller långsammare än motsvarande nVidia. Har annat att göra än att j-as med deras drivers... Pungar heller ut för ett Wildcat + XiG än går tillbaka till ATI, om nVidia mot förmodan skulle ge up.

Av Olofson

Det där (på bilden) är ett ultra, vilket man ser på att det är två DVI-utgångar. Detta kortet är klockat till 425 MHz från fabrik och har 256 MB DDR3-minne på 550(1100) MHz.

Observera att det finns en modell "Gamer Edition" (GE), som *inte* är ett GT-kort! Det är klockat till GT-frekvenser och har 256 MB DDR3-minne på 500(1000)MHz, men det är alltså en 6800-GPU med "bara" 12 pipes. Utgångarna är VGA + DVI; alltså bara digitalt på en utgång.

Sedan har jag noterat en V9999 med 128 MB minne, samt en med 6800GT-chip. Börjar nästan undra om dessa verkligen existerar, men GT-versionen finns iaf på Asus' italienska sida:

http://www.asus.it/prog/spec.asp?m=V9999GT%20Deluxe&langs=08

Har nån sett eller hört nåt om nån 128MB-version från Asus? (Inte för att jag vill ha ett; bara Ultra och ev. GT som är aktuellt.)

Edit: Noterade att den där GT-versionen verkar ha dubbla DVI, men det brukar väl bara ultra-korten ha? (Det hänger nog helt på kort-tillverkaren iofs.) Eller så har de fel bild på den italienska siten...

Och sedan står det 400 MHz core om Ultran lite här och var. Är detta helt enkelt felaktigt, eller har Asus slutat överklocka i senare batcher, eller vad...?

Förvirringen är total.

Av Olofson

Beräkning av radiator

Söker på allt möjligt, men jag har inget flyt idag... :/

Är det nån som vet, eller kan hänvisa till info om hur man beräknar radiatorer?

Jag ska kyla bort upp till 1000W från ett ljudisolerat skåp, och vill ha en temp på högst 25 grader i skåpet; gärna lägre. Kylmediet (vatten + glykol, hade jag tänkt) kyls av en rörslinga i en gammal brunn, och bör nog kunna hållas under 15 grader.

Hur stor radiator behöver jag? Vattenflöde? Luftflöde?

Av Olofson

Om fläktarna låter som f-n så ska de inte plocka ur några!

Om fläktarna är reglerade så innebär det att de som är kvar (om möjligt) varvar upp och låter ännu mer. Observera att om de nu *är* reglerade (svårt att tro det, om de brölar på för fullt hela tiden...) så betyder ju den höga ljudnivån att det blir varmt...

Om fläktarna *inte* är reglerade så innebär det ändå en minimal minskning i ljudnivå om du tar bort t ex hälften av dem. Brus + brus blir inte brus med dubbla amplituden, nämligen... (Det kan iofs hända att en fläkt t ex i fronten eller sidan hörs mer än en likadan fläkt under nätdelen, beroende på hur lådan är byggd.)

Testa att behålla alla fläktarna och kör dem istället på 5 eller 7 (12-5) V. Då minskar ljudnivån rejält på *alla* fläktarna (gör mer nytta), och två fläktar på lågvarv blir antagligen effektivare än en fläkt på fullvarv - och mycket tystare.

En annan variant är att byta till större fläktar (helst 120 mm), om det går att lösa rent fysiskt. Det kan också vara ide att se om man kan hitta några tystare fläktar i samma storlek. Många fläktar är byggda för maximal effektivitet rakt av, medan andra (ofta billiga) helt enkelt är både ineffektiva och högljudda...

Av Olofson

Kan man väl göra, men då flyttar du ju bara problemet (värmen, alltså) en bit. Hur ska du kyla av vattnet som du kyler radiatorn med?

Kan dock vara ide i vissa lägen, tror jag. Planerar att bygga ett vattenkylt maskinrum/datorhuv/ljuddämparlåda för ett par datorer, och har funderat på att kyla CPUer, GPUer och ev. chips direkt med kylblock när jag ändå har vattenkylning i anläggningen liksom. (Då borde man kunna halvera storleken på radiatorn som ska kyla luften i lådan, eftersom den bara ska motsvara den lilla nätdelsfläkten man brukar lämna i ett vattenkylt system.)

Problemet med det är dock kondens. Jag tänker använda vatten från en gammal brunn, och det håller ca 12 grader. (Lär kanske stiga några grader, men jag tror att grundvattnet och marken kommer att käka värmen ganska effektivt.) Inget större problem med radiatorn; får väl ta hand om kondensen som man gör i kyl och frys, typ.

Vill dock inte ha kondens i datorerna, så jag tänkte att man kan ha en separat krets för kylblocken, och kyla den kretsen med en värmeväxlare mot den stora kretsen. På så sätt kan jag reglera flödet så att kylvattnet till datorerna håller sig varmare än luften i lådan, som med ett vanligt vattenkylsystem.

Av Olofson

Det är inte helt ovanligt att fokusen driver iväg med åren... Ibland är den kasst justerad från fabrik. Extrema monitorer är dessutom så känsliga att de ibland måste justeras efter transport. (Blev jag tvungen att göra med min F980 t ex. Misstänker att de var "nedställda" medvetet, eftersom man får moire i 1600x1200 och lägre annars. Jag kör dock 2048x1536 normalt, så bilden blir tät och fin även med bästa möjliga fokus.)

Oavsett vilket; med några få undantag (F980 är nog det enda jag sett hittills) så brukar man få skruva av kåpan för att komma åt fokus-potarna. Jag vill inte rekommendera några sådana ingrepp om man inte iaf har lite allmän elektronikvana; man kan få en j-a smäll äv högspänningen om man inte håller fingrarna i styr...

Men om man nu inte är rädd att skruva, så är det bara att fixa fram nån vettig testbild och justera de två potarna omväxlande. Den ena brukar påverka enbart vertikalt (formen på strålarna), medan den andra påverkar totalfokus.

Normalt justerar man med svart bakgrund och vitt rutnät eller nåt sånt som testbild, men jag har upptäckt att man får bättre resultat med separata röda, gröna och blå kryss, eftersom man då tar bort konvergensen ur ekvationen.

Att det bara blir suddigt på vissa områden låter dock som om det krävs mer justeringar - eller så är skärmen helt enkelt inte är så bra. De flesta skärmar, speciellt billigare "flatscreen"-modeller, är oftast rejält suddiga i hörnen, men man brukar justera fokus så att bästa skärpan ligger i en ring runt mitten. Då blir det lite suddigt i mitten och lite suddigt i hörnen, istället för skarpt i mitten och totalt värdelöst i hörnen. En billig kompromiss för att kompensera för att skärmen egentligen är plattare än den "orkar med"...

------

Beträffande grafikkort: De påverkar i allra högsta grad bildkvaliteten (försök hitta ett kort som orkar med att driva en F980 i 2048x1536...), *men* det påverkar hela bilden; inte bara hörnen och sånt. Dessutom blir oskärpa, ekon (spökbild) och sånt enbart horisontella, så sudd orsakat av kortet (eller kassa kablar, dålig elektronik i monitorn och sånt) påverkar bara vertikala konturer i bilden.

Av Olofson

Vattenkylt maskinrum

Hallå!

Har numera ett kombinerat arbetsrum/sovrum och håller dessutom på en del med musik, och avskyr brus och fläktljud och sånt rent allmänt. Dessutom blir det lätt varmt i rummet med två stora skärmar och ett gäng datorer, labinstrument och annat - och så är det ju trist att behöva gräva ut en massa damm ur datorerna med jämna mellanrum...

Därför planerar jag att bygga datorhuv/ljuddämparlåda/maskinrum med plats för ett par burkar. För att få denna anläggning så tyst som möljigt, och dessutom helt dammfri tänkte jag bygga den helt sluten - inga ljudlås, filter och sånt - och vattenkyla luften i den med en invändig radiator + fläktar.

Värmen från radiatorn tänkte jag (iaf på sommaren) skicka ut i en gammal grävd brunn som inte används längre. (Får nog rengöra den först, för det har krupit in så mycket sand att "botten" nu ligger knappt 30 cm under vattenytan. Den riktiga botten ligger ca 1.5 m längre ner...)

Tänkte lägga ner en spiral i kopparrör eller nåt sånt i brunnen och köra lämpligt kylmedium genom detta och radiatorn, som ett slutet system.

Annars kan man väl helt enkelt köra brunnsvattnet igenom radiatorn, men då får man oundvikligen korrosion (om man inte kör rostfritt) och avlagringar (järn, främst). Frysrisk finns också, om man inte kan gräva ner slangarna på frostfritt djup hela vägen in.

En tredje variant är att pumpa upp vatten från brunnen genom en värmeväxlare mot det slutna systemet. Vet inte om det har några egentliga fördelar, förutom att man bara kan stänga av allt om man skulle få läckage i systemet. (Inte så trevligt att få glykol i brunnen, om det skulle få för sig att läcka ut i grundvattnet utanför... *hehe*)

Så till mina frågor:

Verkar det hela rimligt och genomförbart?

Lite tveksam till storleken på radiatorn i lådan... Går det att hålla rimlig storlek på den och ändå kyla bort närmare 1000 W, som det handlar om för två burkar? Praktiskt taget allt måste ut den vägen, eftersom lådan blir sluten och rejält isolerad. (Grov MDF ev med dubbla väggar och isolering, typ inspelningsbås för studio.)

Hur dimensionerar jag rörspiralen i brunnen? Räcker det med självcirkulation, eller bör man pumpa runt vattnet i brunnen också?

Räcker det med brunnens area mot kringliggande grundvatten, eller blir jag tvungen att pumpa ut lite vatten ur brunnen också, för att få omsättning? (Såg att nån kylde en CPU med en nedgrävd gasflaska modell större, och det var inga som helst problem... Jag har ett antal ggr mer effekt att kyla bort, men min "markkylda reservoar" är några ggr större, och står i ganska direkt kontakt med grundvattnet. Vatten *leder* väl å andra sidan inte värme sådär vansinnigt bra...?)

Hur mycket kondens bör jag räkna med att få på radiatorn i lådan? (Även om den i princip kan byggas trycktät så kommer man ju ändå att byta luften ibland när man öppnar luckan - alltså ny kondens.) Vattnet i brunnen är ca 12 grader nu, men det blir nog lite kallare på vintern. Räknar med att ha en liten "balja" under radiatorn, men det kan ju vara bra att veta om det blir några droppar i veckan eller en liter om dan.

Kan det vara ide att sätta en shunt så att man kan cirkulera en del av vattnet åter till radiatorn om den blir kallare än nödvändigt? (För att minska kondensen alltså.)

Slutligen, finns det nån smidig lösning om jag vill lämna av värmen inomhus istället, med en extra radiator? Tanken är att ändå hålla tempen i lådan på högst 20 grader, så det blir väl till att slänga in en värmeväxlare med ett gäng peltiers eller nåt på vägen.

Om nån verkligen orkade läsa igenom allt detta så är jag mycket tacksam.
Än mer tacksam är jag för ideer och svar från nån som läst termodynamik.