Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robfox
Vill ni hoppa flera hundra meter så testa Stunt Track till GPL

http://amsberg.ods.org/gpl-spot/files/Robfox_stunt.jpg

Mmmmm... Det där ser ju ut som en remake på gamla goa Stunt Car Racer!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Co Rolla
Lite trist det här spelet att det inte går att köra över nätet... Annars världens bästa rally spel

Vad exakt skulle man göra över nätet, menar du? (Förutom regga resultat automatiskt och sånt - tills det börjar fuskas en massa, så att det inte funkar längre...)

Fast det hade varit lite kul om man kunde vara spectator i realtid och sånt, som i de flesta FPS, så att det blir lite mer "live" när man kör tider mot varann...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Exerco
Jag tror du kommer bli nöjd med kortet, har för mig att det var det kortet som var lättast att flasha till ultra

Det kan man ju också roa sig med nån gång, men jag tror det räcker med standard nu. Hade ju egentligen bara tänkt mig nåt lite vassare än GF4MX + video-in, men kan man få en rejäl accelerator för vettiga pengar så är det ju dumt att försöka spara några hundralappar... Onödigt att köpa på sig en massa gammalt low-endskräp med kortare "datum".

*kollar runt lite*

Oj... T o m Doom 3 ska ju bli hyffsat spelbart med det kortet, verkar det som. Får ju snart en AMD64-burk med 6800GT eller Ultra (*), men det skadar ju inte med lite tryck i TV-bänken också.

(*) Om byggaren får tummen ur nån gång...Varför kan man inte bygga sin hem-PC själv...!?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hoz
2 döda länkar, yäy skillz.

De funkade igår... Hela HardForum verkar vara nere nu.

Av Olofson

Maxlängden beror på på grafikkortet och kabelns kvalitet, och vilka upplösningar du ska köra. Om det verkligen går att ha längre kablar till DVI vet jag inte, men i princip borde det ju funka bättre...

Jag har iaf aldrig lyckats köra mer än 1.5 m analogt utan att få kass bild - men då har jag ju ovanan att köra extrema upplösningar som 90% av konsumentkorten inte orkar med, oavsett kabellängd.

Till "normala" upplösningar kan det tydligen funka med några meter, iaf om man har riktigt bra kabel. (Finns andra trådar om det.)

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Stisse-Nisse-
Kan inte tänka mig att dom konstruerat en mus på detta sättet utan att märka det, så jag gissar att de är nått fel på min...Hur har ni det? Kan ni vicka på era möss i sidled (ca 4-5 mm).

Inte en chans. Pekaren reagerar innan man ser att musen rör på sig.

Det är bara om den legat orörd i ett antal sekunder (powersaving) som det tar ett ögonblick för den att vakna - men det är frågan om hundradelar; knappast märkbart. (Jämfört med MX700 som går ändå ner till 2 "flashar"/sekund efter nån minut eller två. Tar alltså nån halvsekund för den att vakna om den legat en stund.)

Citat:

Även ett annat Problem för gamers är när man lyfter musen för att centrera den på mattan, så stängs lasern av och kommer inte igång direkt, det blir ett litet lagg enligt spelarna på forumet.

Verkar stämma, men jag har faktiskt inte noterat det innan. Fördröjningen (eller vad det nu är som händer egentligen) stör inte så mycket mer än de ryck som blir när man lyfter och sätter ner en mus med kula.

Man får dock lyfta den ganska högt för att centrera om - min funkar fortfarande upp till ca 5 mm ovanför mattan.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av DonJolle
Sen så stängs inte lasern av varje gång man lyfter musen, det tar några sekunder. Anledningen till att det känns som lagg är att lasern inte är placerad i mitten på musen och man måste därför lyfta den lite anurlunda än en mus med lasern i mitten, störde mig lite på det i början men nu har jag vant mig och märker inte av det.

Tycker iofs att det helt klart ser ut som om muspekaren är helt fryst ett ögonblick efter att man satt ner musen, men jag har inte medvetet kollat i nåt spel än... Kan bara konstatera att jag inte märkte nåt i Half-Life här om natten.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Yabbish
väger den mycket? är den tyngre än mx700?

Den är nog något tyngre än MX700, men den känns mycket lättare, antagligen p g a utformningen och att den har större glidplattor som glider bättre.

Av Olofson

Jag å andra sidan, ser en klar fördel med att slippa en svans som stretar emot och måste fästas på lämpligt ställe för att inte vilja dra ner musen och/eller hänga sig på bordskanten och sånt. Har kört en hel del både med och utan svans, och iofs är inte sladden nåt jätteproblem, men eftersom jag inte sett några nackdelar med MX700 eller MX1000 så känns det enbart som en konstnadskompromiss att köra med sladd.

Att man måste ladda nån gång ibland har aldrig varit nåt problem, trots att jag inte direkt är bra på att sätta musen på laddning reflexmässigt... Har kört min MX1000 i flera dagar utan laddning nu (inklusive en helnatt med Half-Life), och det är bara första LEDen i stapeln som slocknat än så länge. Har en känsla av att MX1000 går mycket längre än MX700 på en laddning, men det återstår att se.

(Nu vet jag iofs inte hur länge MX700 går med blinkande LED innan den ger upp... Har inte lyckats få nån av mina att göra det än, trots att jag glömt att ladda på några dagar ibland, och blivit tvungen att köra med blinkande LED några timmar.)

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Exerco
kommer ju in på d-butiken om 2dagar http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artid=MSIFX5900XT-...

Japp, noterade det. Verkar vara de som ligger bäst till.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Exerco
Köp MSI 5900XT kostar C:a 2000kr och har VIVO

*kollar lite tester*
Now we're talking! Tack ska du ha.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zoxx0
vad gör vivo? (aldrig frågat förut) ;D

Video-In/Video-Out. Oftast S-video + RCA (komposit), in och ut, så att man kan spela in video. Ibland finns PIP, genlock och sånt också.

EDIT:Nån som vet vad man får med ett MSI 5900XT? I manualen står det om både composite och S-video, men på vissa ställen verkar det inte som om det följer med plåt/kabel till S-video, och bitvis verkar det som om det inte följer med nåt *alls* till video-in. Vad är det som gäller egentligen? *förvirrad & irriterad*

EDIT 2:I nån test framgår det att breakoutboxen (S-video och comp, in + ut), DVI-VGA-adapter mm ingår; alltså allt som står under Product Accessories på MSIs sida. Gäller det även kort för europamarknaden?

F ö verkar ingen ha några sånna kort på lager... Nån som sett nåt?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mytos
Mina spel kraschar inte, jag kör r9800np och det funkar alldeles utmärkt. Nu för tiden är ati's drivisar bättre

Men linux är en helt annan historia, där är ju nvidia överlägsna..

Nu hade jag ju inte tänkt köra Linux på den burken, även om det kan vara bra om det går. Man kanske skulle chansa på att det är mindre problem med nyare kort än 8x00?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mytos
Bara det att ati är så överlägsen i denna prisklass

Jo, jag vet, men vad hjälper det när hälften av spelen kraschar eller bär sig dumt åt? Har aldrig haft sånna problem med nVidia, men en hel del med ATI. (Samma situation på Windows och Linux; möjligen något värre på Linux. Sämre prestanda på Linux, om inte annat.)

Nu är det dock ett par FireGL 8800 jag har haft mest problem med. ATI verkar skita fullständigt i 8x00-baserade kort och äldre; om ny driver gör *något* så är det oftast att paja nåt som funkade innan. Är det bättre med 9x00 och Xx00?

Av Olofson

Billigt FX 5x00 med VIVO?

Är det nån som kan föreslå ett VIVO-kort med FX 5600 eller bättre? Max 2000:- hade jag tänkt. (Inte intresserad av ATI. För många dåliga erfarenheter med deras drivers. )

Om man försöker hitta ett kort med video-in så är 90% av det man hittar bara åf som bluffar och kort där tillverkaren inte har nån info på hemsidan. Har inte tid med sånt här j-a båg... Ska man behöva beställa en hög kort och returnera de som inte är vad åf påstår? Jag blir vansinnig snart! *grr*

Annars får jag väl köpa ett separat video-in-kort... Inte så kritiskt med integreringen, eftersom jag bara ska överföra lite video ibland.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mattjon
Som jag har hört så är inte SP2 så specielt stabilt. så jag ger rådet att inte installera SP2 än, tills de har fixat detta problem. Jag har märkt att det är flera program som inte gillar SP2.

Nu är det bara det att jag kör Windows 2000 Professional SP4, så det har knappast nåt med det att göra i mitt fall...

Och som sagt (update 2 ovan), att sätta ner AGP aperture size löser inte problemet; det tar bara lite längre tid innan det smäller.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av yogge
Hmm. Det fixade sig åt mig med om jag gjorde som du. Så nu är ljudet bättre.

Japp... Jag misstänker faktiskt att även startproblemen orsakades av gfx-drivern + aperture. Nu lyckades jag iaf kallstarta Win2k utan några som helst problem. Den startade fint första gången efter att jag ändrat i BIOS också, och den har alltså inte dummat sig sedan dess. (Det blev blåskärm med minneskorruption nästan varenda gång man startade upp innan.)

Det påstås även att man får bättre framerate i RBR om man sätter ner AGP aperture size. (Se andra trådar.) Andra spel påverkas inte - och de kraschade inte min maskin innan heller. (HL, RTCW, Q3A, några Doom-ports och lite annat på OpenGL. Alla utom HL har jag dock kört mest på Linux, dock med ATIs driver, som brukar ha samma buggar som motsvarande Windowsversion...)

Tycker jag ser ett tydligt samband här; RBR gör nåt skumt som stressar aperture-minnet en massa - och ATI-korten gillar inte det på nåt sätt. Prestandaproblem, eller värre.

(Kan inte uttala mig om framerate på FireGL 8800 eftersom min CPU är en bit under systemkravet. Har en XP 2400+-burk också, men den har ju bara integrerad GF4MX - alltså ett budget-GF2, som inte har pixelshaders. Ska sätta i ett VIVO-kort med bättre GPU i den sen, iofs...)

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peetteerr
vilken har skönast grepp då? MX700 eller MX1000

Definitivt MX1000, tycker jag. MX700, som ändå känns väldigt bra, känns faktiskt lite tung, klumpig och oergonomisk vid en jämförelse.

Spelade gamla goa Half-Life hela natten i förrgår, och det slog mig precis att man glömmer bort att man har en mus mellan handen och datorn... Bekväm, snabb, lydig och inte ett enda irritationsmoment. Den bara funkar och är otroligt bekväm.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av yogge
Jag har oxo problem med spelet...
Min lösning på det hela var att dra ner maskinvaruaccelerationen för ljudkortet två hack.
Problemet började när jag installerade SP2 till XP. Så det verkar vara Creative som har problem med ljudkortsdrivrutinerna (jag har ett Audigy 2zs).

Jag har ett Audigy Platinum, och det verkar som om drivern har en tendens att krascha när man kallstartar systemet. Får man bara igång skiten så verkar det funka sen iaf...

Det var alltså grafiken som strulade i mitt fall. Lyckades "lösa" det (eller kanske snarare komma runt det) genom att dra ner AGP aperture size i BIOS till 32 MB. Nu har det funkat flera timmar i sträck...

Av Olofson

ATI - stabilaste drivern till 8x00?

UPDATE: Löst! Satte ner AGP aperture size till 32 MB, så slutade RBR crascha.

UPDATE2: Eller inte. Craschar fortfarande, men det tar upp till nån timme innan det gör det nu.

Kör Richard Burns Rally på ett FireGL 8800 (i princip ett klockat 8500 med annan RAMDAC) under Win2k SP4 med senaste drivern från ATI, och det går väl hyffsat. Ingen monsterfps, men någorlunda spelbart på lägsta kvalitet i 800x600.

Har dock ett par problem; ett litet och ett stort:

Litet: Träden blinkar och har sig ibland. Lite irriterande, men inte katastrofalt.

Stort: Om jag bara kör så bara tvärdör systemet och bootar om efter nåt tiotal minuter eller så. Om jag stänger ner och startar om RBR regelbundet så verkar det klara sig. Har iaf lyckats ta mig igenom den avancerade hälften av rallyskolan på det sättet, medan det kraschade ungefär varannan övning innan.

Tror knappast det är temperaturrelaterat, då jag har en enorm heatpipkylare istället för den lilla patetiska orginalkylaren. Denna ska klara de vassaste 9x00-korten, och jag kör den med fläkt trots att det inte ska behövas på 8x00-kort och klenare. Det räcker dessutom att stänga ner och starta om RBR snabbast möjligt, utan att vänta.

CPUn och minnet har jag stresstestat, och CPUn går aldrig över 42 grader. (Enligt den inbyggda leksaken till givare då...) Hela systemet är dessutom klippstabilt under Linux, även OpenGL. Har spelat RTCW och Q3A i många timmar i sträck utan en enda krasch.

Spelade gamla Half-Life med fullt på allt och maxupplösning 6-7 timmar i sträck igår på Windows, och det var inga som helst problem.

Några ideer? Finns det nån driver som är stabilare på Win2k? Har nån över huvud taget lyckats köra RBR på ett 8x00-kort utan problem?

EDIT: Nej, vad f-n!?! Tänkte laggt detta i "Grafikkort...", men det lyckades inte. Kanske dags att sova lite...
(Eller ska jag sprätta lite mer grus först...? Hmm... Livsfarligt spel! )

Av Olofson

Nä, nu j-ar; måste testa om mitt gamla FireGL 8800 orkar med. (Får ju aldrig nån j-a 64-bitarsburk, verkar det som. ) 7000-serien och uppåt ska funka rent tekniskt, så det borde ju gå iaf. CPUn i denna datorn är dock lite i klenaste laget...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av [lum]
Jag är 99,8% säker på att mineralolja inte kommer skada din uttrustning inom rimlig hårdvarulivslängd.

Det låter ju bra, förstås... Fortfarande ett j-a söl med olja i elektroniken, men det kanske det är värt.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av [lum]
Syntetolojor(de flesta) är agressiva, ren mineralolja är ok tydligen eftersom de använde det på datormessor för ett tag sedan som showoff. Silikonolja är inget vidare mot elektrolytkondensatorerna har jag för mig. Senareå tror jag att mineralolja har en av de bätre värmeuptagnings värden bland oljor. Angående transformatorolja så äter den också up elektrolytkondensatorer viskade vinden i mitt öra.

Ok... Misstänker att oljor och plaster rent allmänt är att be om problem, helt enkelt. Finns ju plaster som tål vissa oljor, och det finns oljor som inte är aggressiva mot vissa plaster, men nu snackar vi ju om elektronik, som innehåller alla möljiga plaster, och inte är byggt för att sänkas ner i nån vätska över huvud taget.

Jag skulle nog köra med flourinert, trots kostnaden, om inte annat för att slippa allt klet och kladd. Om man ska lägga ner en massa jobb på att bygga en "dränkt" dator så lär man väl inte bygga på billiga skräpkomponenter - och då är ju kostnaden för kylvätskan inte så vansinnig, relativt sett. Sedan slipper man ju kylblock, heatpipes, stora flänsar, tysta fläktar och andra saker man får köra med annars, om det ska bli tyst.

Förresten, har nån sett några dränkbara "fläktar" man skulle kunna använda i flourinert? Skulle se lite mysigt ut med en långsamt roterande propeller som pumpar runt vätskan i en måttligt ljussatt glaslåda...

Av Olofson

Går på samma linje. Tycker det ser ganska prisvärt ut för en såpass avancerad konstruktion.

Det är mer jobb än man tror att bygga sånna saker, och värderar man sin tid till mer än 0:-/h så ska det mycket till om det ska vara lönsamt... Har byggt en del högtalare, datormöbler och annat, så jag är välbekant med lagen om att allt tar 3 ggr så lång tid som man tror.