Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson

HemPC - maxkostnad?

Blir så j-a trött på det här. Aldrig nån som vet vad som gäller egentligen, så man känner sig blåst vad man än gör.

Är det nån här som vet vad som gäller för bruttolöneavdraget på max 10000:-? Är det verkligen bruttolönen det gäller?

I så fall är ju maxkostnaden för dator + leasing nästan 40000:-, och inte 30000:-, som är det maximala bruttolöneavdraget på 36 månader. (Sociala avgifter som sjunker när man gör bruttolöneavdrag.)

Vidare ska det tydligen också vara låst till exakt 36 månader. Stämmer det?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SkunkeN
Asso vad menar du med det? varför måste jag det isf? är inte det moderkortet bra eller?

Det är helt enkelt så att om man uppgraderar i "ekonomiskt" tempo (högst var 18:e månad eller så) så får man nästan alltid byta moderkort, CPU, minne och grafikkort om det ska märkas nåt. Jag brukar inte uppgradera förrän jag får minst dubbla prestandan i verkliga applikationer, och det har alltid inneburit byte av i stort sett hela datorn hittills. Detta kommer knappast att förändras, eftersom det helt enkelt inte är tekniskt möjligt att tillverka komponenter nu som det är lönt att bygga på om ett par år - iaf inte till ett vettigt pris.

Min nya burk blir iaf "Imp" i min sig. Jag räknar med att den kommer att användas i uppåt tre år utan större ändringar - och sedan blir det till att bygga en helt ny burk med de mest prisvärda prestandakomponenterna just då. Skiter fullständigt i de kommande CPUer som eventuellt kommer att funka dagens moderkort, eftersom ingen av dem rimligtvis kan ge Imp tillräckligt med stryk för att motivera kostnaden, arbetet, och att man får "gammalt skrot" liggande.

Kolla på Qooick, t ex. Snabbaste CPUn jag kan få dit - om det ens funkar - är ca 1.6 GHz. Mycket det gör när redan 933:an är minnesbegränsad... Och vad ska jag göra med en gammal 933:a utan moderkort? Den gör mer nytta där den sitter. Allt som rör på sig kan hjälpa till att kapa kompileringstider och annat, t ex. En virusscannande firewall skulle inte skada heller...

Kort sagt, du blir bara blåst om du köper "framtidssäker" hårdvara i annan bemärkelse än att den rimligtvis kommer att funka med OS och program de närmaste åren. Att det går att uppgradera CPU och sånt är bara tomt säljsnack, såvida du inte verkligen kommer att uppgradera var och varannan gång det kommer ut nåt nytt.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Warwolf[SWE]
Var lite oklar på min fråga. Det jag menade var om det finns tyngder i MX1000 som man kan ta bort om man vill göra den lite lättare?? Tror att det finns på MX700.

Tyngder? Tror inte det... Mina MX700 väger iaf ungefär som en råtta med svans om man tar ut batterierna. Den är dessutom så smockfullmed elektronik att det knappt finns plats för några vikter. Och varför skulle man vilja tynga ner en trådlös mus ytterligare...?

MX1000 är inte mycket tyngre än MX700 iaf, men den verkar ha ganska rejäl batterikapacitet... Har fortfarande inte laddat sedan förra inlägget, och den gick precis ned till 1/3 LEDs nu. (20040915 20:29)

EDIT: Nu blev den sista LEDen röd. Musen funkar än, utan problem - återstår att se hur stor "reserven" är. (20040917 20:42)

Av Olofson

Till Canon IXUS (iaf 400) följer det med ett program för det, samt program som kan fjärrstyra hela kameran (inkl. sökare på skärmen) mm. Borde ju finnas till andra också, men det hänger givetvis på att kameran stödjer det...

Av Olofson

Många nyare moderkort har en minimal "nödBIOS" som inte går att flasha över, och som kan användas för att boota en floppy och flasha en ny BIOS. Kolla i manualen om ditt kort har nåt sånt, och hur man aktiverar det i så fall.

Av Olofson

*grr* Strul! De tar inte mitt VISA-kort av nån j-a anledning. Får bara 1001, som tydligen betyder att kortnummer saknas. Låter ju som om deras formulär är kass. Post-knappen funkar inte på Mozilla eller Konqueror heller; endast på IE under Windows... (Men det funkar inte med IE heller.)

Får skriva och fråga vad de håller på med. Ingen annan har haft några problem med mitt kort.

EDIT: Har förresten noterat att en del CRT numera har en "high intensity"-funktion, som ska ge ca dubbla ljusstyrkan. Nån som har sett det IRL? Blir det vettig bildkvalitet, eller bara en massa "halos" runt alla ljusa saker? Är det tidsbegränsat, eller en inställning man kan ha fast? Blir det rena färger i de ljusare partierna?

Av Olofson

Ok. Inga större överraskningar där - men det finns fina och billiga fresnellinser nu för tiden! Intressant...

Har funderat på att bygga nåt med en hyffsad, ljusstark trinitronmonitor, men även med en teoretisk perfekt lins (0 % förlust) så får man ju ha ganska rejält med ljus om det ska bli nåt kvar med vettig förstoring.

Eller så kör man med två projektorer, så får man antingen dubbla ljusstyrkan, eller så kan ha lite kul med polariserande filter...

Inga pengar iaf, så man kanske skulle köpa hem lite grejer att leka med.

Av Olofson

Mmm... Begriper mig inte på företag som enbart har tomt säljdravel på sidan. Blir avskräckt direkt, eftersom 99% av alla produkter som säljs på detta sättet är bluff. Hur f-n ska man kunna veta om man kan använda grejerna om det inte ens står vad det handlar om!? Jag är intresserad av nån stor fet projektionslins, men ett företag som kör denna stilen vill man ju inte ha att göra med. Totalt j-a underkänt!

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Legoloppa
http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=302123&cks=PRL

kolla in den och ja den finns!!!

Jag skulle kolla det där j-igt noga. Det verkar iofs finnas ett GT-kort från Asus, men Asus har ingen info om det på sin hemsida - utom i italien. Mysko... Dessutom är det många säljare som blandar ihop GE och GT - och GE (Gamer Edition) är inte ett GT-kort; det är ett 6800NU med 256 MB minne. Ska man ha Asus så är det bara V9999 Ultra/Deluxe som gäller tydligen, annars får man antingen 128 MB eller 6800NU.

Jag ska iaf ha ett Leadtek A400 GT eller möjligen ett Ultra, om det går att få tag på...

Av Olofson

MOMO Racing / FF GP / annat / bygga?

Har en Formula Force GP (röd, FF, USB) som jag tycker är ganska hyffsad med tanke på vad den kostade. Gnisslar till lite ibland, och känns lite plastig, men den funkar iaf acceptabelt om man leker lite nån gång ibland. Hade faktiskt inte räknat med den kvaliten till det priset.

Nu har man ju dock upptäckt Richard Burns Rally, och helt plötsligt blir det mycket intressantare att misshandla virtuella bilar.

Frågan är bara om det är värt att skaffa en "tyngre" ratt, och i så fall vad? Är MOMO Racing (alltså inte den gamla MOMO Force som tyvärr inte finns längre) speciellt mycket bättre än FF GP?

Finns det nåt annat med bra force feedback i vettig prisklass? (Inget bestämt pris; hänger på vad man får för pengarna.)

Eller ska jag helt enkelt göra som jag tänkte från början; bygga eget med kullager, riktig racingratt osv? Funderar på att sno elektroniken från FF GPn för att slippa en massa konstruktion och programmering. Ev. hänga på ett extra drivsteg och en fetare motor. (Eller bara en fin bilmotor med kullager och bättre verkningsgrad. Gör en hel del...) Snedskurna ståldrev ska det givetvis vara, så man slipper det där j-a malandet när man rattar.

Jag menar, vad jag sett hittills så får man lägga up stora pengar för en riktigt rejäl ratt + pedaler - och då är det utan FF. Då kan jag bygga bättre och billigare även om jag räknar arbetstiden... (Farsan har svarv, fräs, chiphyvel, slipmaskiner, borrmaskiner, svets, gjuteri mm i källaren, så vi löser det mesta. )

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av snq
FF tror jag man kan skippa, tyckte det var bara väldigt irriterande när jag testade en sån hos en kompis

Jag har noterat att FF mest bara dummar sig i vissa spel, men i RBR gör den att man känner greppet och G-krafterna i ratten. Man känner liksom vad som är "rakt fram" hela tiden, utan att behöva förlita sig helt på vad man ser. Speciellt trevligt i höga farter på asfast, när man inte vill provocera fram en sladd av misstag. Känns helt rätt, tycker jag - men jag har iofs inte testat att stänga av FF...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av snq
Bilen går ju knappt å styra! Kan ta kurvor snabbare med min gamla 240
Kör iofs med gamepad (analog) men ändå.. Börjar nästan undra om dom har alls testat å köra spelet utan ratt o pedaler, kan tänka mig att det går mkt bättre då..

Ja, alltså... Själv har jag aldrig begripit hur man kan styra nåt över huvud taget med nån form av gamepads. Uppvuxen med digitala joysticks (MSX, C64, Amiga), och efter att ha spelat en massa Doom II med tangentbord gick jag på mus. Har inte kört mycket bilspel innan, mest för att det bara kändes som att putta omkring en blöt tvål med tangenter och digitala joysticks på Amigatiden, och sedan har det mest blivit FPS på PC. Kört nåt MC-spel med analog sticka (ett snabbt gettobygge ) nån gång, men det väckte intet större intresse heller. Skaffade en billig FF-ratt och testade några demos, men så j-a intressant var det inte... X-Plane med Saitek X45 var intressantare - speciellt att bygga och flyga egna skumma byggen.

Sedan inhandlade jag RBR.

Men iaf; bil kör man med ratt, helt enkelt! Tror t o m en billig ratt utan FF slår nog det mesta med sticka eller knappar. Det går liksom inte att finlira med smågrejer; det ska till nåt rejält att vrida på.

EDIT: Förresten, RBR är mer simulator än spel, så de' e int' bar' å åk! Om man inte iaf kan principen bakom vänsterbroms, powerslide, scandinavian flick mm är så är nog rallyskolan ett måste.

Grundprincipen är iaf att ställa upp bilen innan kurvorna på ett eller annat sätt, annars understyr den som en gris. Går inte att bara styra.

Av Olofson

Tyvärr löser det sig ofta inte själv (via PnP) om man har en monitor som klarar upplösningar över 1600x1200. Vet inte om det är Windows som skiter i informationen eller om DCC inte stödjer sånna upplösningar, men funkar gör det iaf inte på min F980.

"Drivrutinen" fyller så vitt jag vet inte någon annan funktion är motsvarande modelines på XFree86; dvs de talar om vilka modes monitorn klarar. Vissa drivers har inbygda verktyg för att göra och/eller justera modes, och det borde funka med liknande externa verktyg på praktiskt taget alla kort och monitorer. Aldrig haft problem att tillverka specialupplösningar för arkadspel och sånt på XFree86/Linux iaf.

Av Olofson

Nej, det där är både fel kontakt (ska vara tre-raders 15-polig D-sub) och fel typ av kabel. Ska du förlänga en analog monitorkabel så är det koaxialkabel av högsta kvalitet som gäller - och jag vågar ändå inte lova att det funkar nåt vidare om du ska köra höga upplösningar.

(Jag har problem med ghosting och sånt, trots BNC-kablar i standardlängd, men då kör jag 2048x1536 i 80 Hz också, vilket kräver ca 3-5 ggr bandbredden mot de upplösningar som de flesta kör med. Största problemet är dock att vanliga grafikkort har värdelösa utgångar, så det blir problem med sånna upplösningar om man så sätter grafikkortet direkt i kontakten på monitorn... )

Av Olofson

Jag kör med en ThermalTake Volcano 9 (egentligen till för Socket-A) på min gamla P3 933 MHz. Passar fint utan modifiering, och håller CPUn under 42 grader även vid syntetisk CPU-stress. (Mer belastning än någon applikation rimligtvis kan orsaka.) Det följer med en bygel, en tempsensor och en pot. Jag kör med den sistnämnda ställd på lägsta hastighet.

Enda problemet är att fläkten "tickar" en del, så den får man hänga upp i gummi eller byta ut om man vill ha det riktigt tyst. (Kanske mitt ex som är dåligt?)

Av Olofson

Har den alltid gjort så, eller är det ett nytt fenomen?

Att höga spänningar (högspänningen till bildröret i en CRT t ex) och/eller stora strömmar (tranformatorer mm) resulterar i ljud är inget ovanligt. Det kan surra, pipa och annat en hel del om det vill sig illa. Ofta är det skärmplåtar och sånt som vibrerar, men ibland kan det vara själva kretskortet.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Enk
Olofson, en 8-portars switch går på mellan 500-1000:- skulle jag tro, vi köpte en 24portars till vår LAN-Förening för 1900:-, visserligen en Dlink, men ändå.

Skumt... Vart f-n var det jag kollade sist!? Det var ju bara några månader sedan jag var ute efter nåt, och då hittade jag inga switchar till vettiga priser. T o m Gb-grejerna är ju hyffsat billiga nu...

Jaja, då är det inte så mycket att fundera på. Switchat är bättre (om man har mer än 2 burkar och verkligen använder nätverket, vill säga), så varför snåla?

EDIT:Jo, nu kom jag på det: Kollade enbart efter Cisco, eftersom jag funderade lite på att bygga cluster för ljudbehandling i realtid. (Minimal worst case latency och maximal bandbredd.) Några som sysslar med realtid över nätverk rekommenderade att man håller sig borta från allt annat än Cisco, eftersom de haft allehanda problem med andra switchar.

Så vill man bara vill ha nåt som är bättre än en hub, så kan man nog lugnt köpa switch av annat märke, och slippa betala 500% överpris.

Av Olofson

De portarna (4 tror jag, som på min WGT624) brukar sitta på en hub, så principen är densamma; det är bara att göra en kaskadkoppling. (Uplink med korskopplad kabel från en port på huben/switchen, eller med rak kabel från speciellt/omkopplingsbart uttag som finns på de flesta hubbar och switchar.)

En switch är dock att ta i, om du inte har ett gäng datorer som skickar massor med data kors och tvärs hela tiden. Även om du bara ska ha ca 8 portar så kostar en switch kostar några tusen (alla jag sett hittills iaf...) och en un hub kostar bara några hundra. Skillnaden är alla hör alla med en hub, medan en switch tillåter kommunikation mellan många datorer utan kollisioner.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gardis84
Coolt!

Vad är GPL ?

Gissning: Grand Prix Legends...? (Det finns det demo på, för övrigt.)

Citat:

Ont: Finns det demo till Richard Burns Rally ?

Inte vad jag vet... Har letat, men det är tydligen väldigt få motorsportspel som har demos, och RBR är tydligen inget undantag.

Jag köpte iaf RBR osett efter att ha läst igenom denna tråden. Vågar nog lova att ingen som gillar seriösa bilspel blir besviken! Har man inte kört IRL och/eller nåt någorlunda realistiskt spel innan så får man nog räkna med att lägga ett antal timmar på träning innan det blir nåt vettigt åka av - men känslan när det sitter är desto bättre.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pson13
jag har ett Asus K8N-E Deluxe rätt så nöjd med mitt.. klarar en FSB på 270mhz med multiplier 9 som ja överklockat till

Hmm... Det skulle ju inte klocka nåt vidare, säger alla. Ny BIOS? Extremt petigt med minnen? (Vilket iofs AMD64 verkar vara rent allmänt...)

(Har iofs inga planer på att klocka, men det är ju alltid trevligt om möjligheten finns, om man skulle behöva några % extra...)