Inlägg

Inlägg som Xyntica har skrivit i forumet
Av Xyntica

Det var tråkigt att höra. Tjänsten fungerar riktigt bra för mig med WireGuard.
Jag litar på OVPN, men jag har inget förtroende för Pango. Knepig situation när hela tjänsten handlar om förtroende.
Kommer sitta kvar min resterande tid, men är tveksam att jag kommer förnya.

Av Xyntica
Skrivet av jonaz_81a:

Hur skalar LLaMa.cpp och alpaca.cpp med stora mängder trådar och vad för "CPU instructions" behöver man?

Man kan just nu plocka upp pensionerade dual socket 2011v3 ("low spec") workstations för några tusenlappar på Ebay (EU). Man bör se till att den man köper kommer med två CPUs monterade (vilka kvittar) så att maskinen kommer med allt som faktiskt behövs för att köra två CPUs.

Sen köper man två https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2699%20v4... från Kina (Ebay) för 1500kr styck (+moms). Plötsligt har man 44 kärnor / 88 trådar att leka med!

I din budget ryms även 256GB DDR4 2400R (begagnat så klart, det har sålts massor med billigt DDR4(R) på Tradera på senaste).

Detta kan så klart bara stå sig bra mot nyare plattformar när uppgiften skalar mer eller mindre perfekt med flera trådar. Det är en billig väg till stora mängder snabbt minne och massor av PCI-E lanes, om än bara PCI-E 3.0.

Jag kan inte riktigt svara. Med min 2700k så får jag ungefär en 0.25 token per second så det kan ta 5 minuter för mig att kunna läsa en hel mening. Intel 2700k har inte stöd för AVX2.

Andra verkar ha runt 10 tokens per second. Styrkan med alpaca är att det går att köra relativt snabbt även på en Raspberry Pi när modellen är upplärd med Low-rank adaptation (LoRA).

88 trådar och/eller 256GB RAM hade helt klart varit mäktigt att äga. Det är en bra idée, men jag är skeptisk till att jag kommer hitta någon uppgift som drar nytta av alla dessa kärnor. Jag måste läsa på lite mer, men precis som du säger finns det mycket hårdvara. Så nu har du gjort valet ännu svårare!

Ursprungligen var jag mer inriktad på att använda den här generations CPU:er med DDR5 och lägga till mer minne vid behov.

Av Xyntica
Skrivet av Anders9110:

Både AMD och Intel har problem med 4x (Dual Side) RAM stickor men 4 x (Single Side) Stickor funkar okej.

64GB 4xSS RAM funkar okej 128GB 4xDS RAM funkar dåligt på både plattformar dock är Intel något bättre än AMD.

Intressant, jag har aldrig hört talas om termen "Single side"/"Dual side".

Vad är det egentligen jag ska kolla efter? Att det är 16GB/24GB moduler istället för 32GB/48GB moduler?

Av Xyntica

Uppgradera till hobby-workstation

Hejsan,

Jag har planer på att uppgradera min dator, där fokuset är mer workstation än spelande. Min nuvarande dator har levt på en livlina på tok för länge, eftersom jag ständigt flyttat fram målet till "nästa generation".

I dagsläget sitter jag på en Intel 2700k med 16GB, som har kämpat länge - men känns inte pålitlig längre.

Jag anser att instabilitetsproblem uppkom i samband av att jag skaffade Docker och aktiverade VT-x, men även om jag återställer inställningarna så ser jag konstiga symptom.

Exempelvis mus-rörelser kan bli fördröjd, USB-enheter kan försvinna och återanslutas, extremt långa laddningstider (40-120 sekunder) för att starta exempelvis Rocket league.

Har gjort försök som att installera om Windows, byta ut kylpasta, tvätta bort oxid från kontaktytor, återställa VT-x. Minnestester hittar inga fel efter ~16h körning (natt+arbetsdag).

Det är helt enkelt dags att gå vidare...

Dold text

Just nu är mitt största intresse att kunna använda LLaMa.cpp och alpaca.cpp, där jag tror att vi snart kommer se 65B-modeller som troligtvis kommer ta strax över 32GB RAM. Så jag vill hoppa direkt till 64GB RAM.

Stämmer det att AMD tappar prestanda om man använder 4st DDR5-slots på grund av lägre minneshastigheter? Kommer jag märka någon skillnad?

Luftkylare och fläktar kommer behövas. När det någon större skillnad med ljudnivån på fläktarna idag?

Moderkortet får gärna ha extra PCI-e 16x slots ifall man kan återbruka grafikkortet för CUDA-beräkningar i framtiden. Är det möjligt?

Min tanke är att återanvända:
* GPU: Nvidia 1070Ti
* Chassi: Fractal Design Define R2
* PSU: Fractal Design Newton 1kW
* m.2 SSD: WD850X 2TB (sedan black friday, vore roligt att använda den också!)
* SATA 6st: 3xSSD och 3xHDD

Budget: 10 000 - 13 000 kr.

Har ni några förslag eller andra tips jag borde tänka på?

Tack på förhand!

Av Xyntica

@jreklund Har du fått tag i Kalih Choc Sunset? Jag är ganska nyfiken på hur du upplever dem. Det finns inga ljudinspelningar med dem, åtminstonde inte vad jag hittat.
Om jag förstått rätt så är Sunset smord från fabrik, så man slipper göra någon tidödande tape-mod. Det sägs dock att de känns som att de "skrapar" om man inte trycker mitt på keycappen, men det verkar alla choc göra.

Funderar på att skaffa dem till mitt nästa bygge. Men det är ju aningen dyrare än vanliga Choc runt ~1€ per switch, det det värt det? Överväger i dagsläget Kalih Choc Sunset, Jade och Pink.

Har en Kyria med Boba U4 och nice!nano, där jag är ganska missnöjd med överflödet av tumknappar som jag inte kan träffa i rätt läge. Jag tror jag kan krympa ner till 36-34 keys. Har redan övergett en kolumn av knappar för lillfingret och tror att nästa steg är staggered columns.

Jag är på jakt efter ett mindre split-tangentbord som ska vara portabel, low profile och enkelt få plats i ryggsäcken. Behöver inte massor av tumknappar eftersom jag använder Home row mods. Jag tror att mina lillfingrar vill ha staggered columns eftersom jag roterar tangentbordet så Q och P (QWERTY) känns svåra att nå.
Det lutar mot att bli KLOTZ men jag överväger även Sweep eller Corne.

Av Xyntica

Som många andra har jag dedikerade byxfickor för olika saker. Det har blivit min checklista innan jag kör till jobbet.

Höger byxficka (privat):
* Telefon med fodral: Sony Xperia XZ1 Compact med körkort och bankkort
* Nyckelknippa för bil och hem

Vänster byxficka (jobb):
* Jobbtelefon
* Halsband med passerkort

Ryggsäcken har jag nästan allid med mig, det är bara korta bilturer till affären som är undantaget. Ryggsäcken var egentligen tänkt som vandringsväska upp till Kebnekaise, som tyvärr inte blev när farsan fick ischias. Kläder lämnar jag kvar i ryggsäcken för att skydda elektroniken. Exempelvis rullad T-skirt i botten av laptop-facket. Gör det möjligt att snabbt hoppa in i en paddelmatch eller någon annan aktivitet efter jobbet utan att åka hem direkt.
Använder den här väskan till allt numera, tjänsteresor, skogsvandring och båtutflykter. Gott om lättåtkomliga fickor i olika storlekar. Köpte nyligen två mindre Mole-väskor och en flaskhållare som jag kan montera på utsidan av väskan.

Ryggsäck: First tactical Tactix 1-day 38L
(jobbdagar inluderar)
* Arbetsdator
* Matlåda av glas, gaffel och kniv
* Genomskinlig plastlåda som innehåller kablar, USB-donglar och jobb-utrustning. För att arbeta hemifrån eller på arbetsplats.

(edc)
* Pannlampa/Ficklampa: Armytek Wizard C2 Pro med bred floodlight (sista inköpet, används väldigt ofta hemma och sena kvällar på slalombacken)
* Multiverktyg: Leatherman Wave (använder den ganska ofta hemma också)
* Någon flint/stål eldstartare som jag aldrig hunnit använda, samma storlek som en penna. Är ju eldförbud nästan varje sommar numera.
* Måttband
* Pennor
* Anteckningblock
* Litet resekit med plåster och handsprit
* Skavsårsplåster
* Alevedon
* Tunna plastplåsar (för orena kläder eller för mat/livsmedel)
* In-ear med kabel: Sennheiser CX-300
* Trådlösa over-ear: Sony MDR-1000X (till min privata telefon)
* Tandborste och mini tandkrämtub 10-20g (fråga efter en provtub hos tandläkaren)
1x Kalsonger
1x Sockar
1x T-shirt
1x Shorts/Badbyxor
1x Tunn handske för smutsigt jobb (bil-, jord eller skogsarbete)
1x Tunn handske för grepp på fina rena ytor (bära möbler, lackerade ytor)

Bilen:
* Solglasögon
* Skyddsglasögon
* Startkablar
* Nödstartare för bil med kompressor (fick den av mina arbetskollegor på mitt tidigare jobb efter att bilen inte startade en kall vinternatt när jag jobbade kvällskift. Har dock aldrig behövt använda den, men kompressorn har blivit använd)
* Fälgkors
* Teleskopskaft för att lossa hjulbultarna
* Två halvfyllda 1.5L flaskor med vatten
* Gamla och tjockare jackor/byxor ifall man skulle fastna på en vinterväg

Förut hade jag ett Bacho verkygsset i bilen. Slutade med det efter att farsan hade ett kit som började rosta/få något belägg inuti den medföljande plastväska. Tyvärr har det hänt ett tiotal gånger då man ångrat att man inte haft med sig kitet, exempelvis när man hjälpt folk att flytta.
Eller en annan gång när vi tog en båttur till en ö, på hemvägen så gick det inte att sänka ned probellen på utombordaren. Det gick däremot att höja den. Resan hem tog säkert 3-4 gånger längre eftersom vi inte kunde få båten att plana ut, så båtnosen stod upp hela vägen. Det var på håret att bränslet inte skulle räcka till hem. Sedan dess tar vi alltid med oss verktyg på båtresor.

Av Xyntica
Skrivet av Exydia:

Tack för tipset, lyckades beställa en den här gången!

Jag trodde det skulle ta några veckor innan de skulle komma i lager igen så jag impulsköpte ett VRCover siliconcover ifrån Amazon.de som precis kom fram idag. Har inte hunnit använda det mycket ännu men det är betydligt skönare än standard foamen som sitter på Quest 2. Förhoppningsvis kommer inte ansiktet bli irriterad och uttorkad som standard foamen gjort mig tidigare.

Av Xyntica

Slå samman hemnätverk med gästnätverk

Jag har en Asus RT-N66U router samt Asus RP-N14 repeater. Routern är konfigurerad med ett gästnätverk, vilket ställer till ett problem eftersom repeatern endast kan utöka ett trådlöst nätverk. Samtidigt är jag inte nöjd med att jag måste växla mellan trådlösa nätverk för att nå mediaenheter på gästnätverket.

Nu funderar jag på att försöka kombinera dessa nätverk till ett enda, men jag är inte riktigt säker på hur.

Målet är att ha 3 subnätverk

  • Hemnätverk (Stationär dator, NAS, Telefon, Surfplatta) ska nå medianätverket, internet och varandra.

  • Medianätverk (Chromecast, Receiver, TV, Stereo) nås av alla från interna nätverket.

  • Gästnätverk, endast tillgång till internet och medianätverket.

Tänker göra en QR-kod och NFC-tag för att underlätta anslutningen till det trådlösa gästnätverket som alternativ till WPS.

Routern kör Merlin firmware för att kunna driva znc, en IRC-bouncer.

Det jag undrar, är det här möjligt med min utrustning? Om det är möjligt, hur går jag tillväga?

Av Xyntica

Tycker Microsoft har blivit mycket bättre sedan Steve Ballmer försvann. Jag ser fram emot nya Windows 10. Allting ser mer enhetligt ut och mer genomtänkt om man jämnför med Windows 8.1.

Dock skulle vara ett trevligt om Apple, Google och Microsoft kunde komma överens om en standard för push notifications mellan varandras platformar.

Men Microsoft HoloLens ser ut som svart magi. Hur kunde den där videospelaren följa efter BAKOM pressentatören?
Enligt Microsofts hemsida så är alla sensorerna riktade framåt, åt samma håll man tittar. Så hur kunde videospelaren följa väggen bakom honom?
Använder den basstationer för att för att triangulera positionen på användarna? Måste man "scanna" in hela rummet innan det går att använda?
Skulle även vilja se vad som händer om en person hamnar framför ett objekt - skulle den rita över honom eller försöka rita runt/bakom honom.

Av Xyntica
Skrivet av emilakered:

Den ska bara komma en gång, sedan minnas. Du kan byta mellan versionerna i sidfoten på respektive sida.

Chrome på Android uppdaterar alla flikar i bakgrunden när man öppnar appen. Så om jag lämnar en sweclockers-flik öppen i ett dygn och ska göra en Google-sökning så kommer en orelevant confirm-ruta upp för mig, vilket val jag än gör så hamnar jag på Sweclockers.

Det är extra störande när man har fem eller fler flikar öppna och det dröjer 3-10 sekunder innan den börjat uppdatera Sweclockers. Man hinner skriva in en adress med touchscreen och plötsligt så är den där rutan framme igen och man hamnar här. Då är det bara att börja om och skriva in adressen igen.

Alert, Comfirm och Promt bör endast användas vid kritiska moment eftersom den tar fokus och tvingar användaren till den fliken. Jag tror ni kan lösa det här på ett mycket bättre och elegantare sätt.

Av Xyntica

Vore trevligt om vi kunde slippa den störande alert-rutan som redirectar till mobilsidan. Tror det skulle bli en bättre upplevelse med en knapp längst upp på sidan som är inbakad i desigen istället för ett javascript alert-medelande. Den tar nämligen fokus när man startar Chrome på Android, även om det var en annan webbsida man ville besöka.

Av Xyntica

Jag har en NFC-tag vid dörren för att stänga av larmet på Sleep as an Android. Jag kan snooza 3 gånger é 5min sedan måste jag upp för att stänga väckarklockan.

Av Xyntica

Tack för tipset!

Av Xyntica

Låter som ett rimligt sätt att förhindra fuskprogram som uppdaterar sig själv. Skulle inte tro att den bryr sig om dig om du varit inne på en fusksida en gång, men om du skulle besöka den där domänen 7 gånger på en vecka lär du sitta värre till.

Som sagt så verkar den bara jämnföra med hashes, så jag ser inget problem med det.

Av Xyntica

Ny förstärkare till 2.1 högtalare och en hörlur

Jag är på jakt efter en förstärkare/DAC för att driva både mina XTZ 93.21 och 99W10.16 High Glossy samt mina hörlurar AKG k601. Kommer inte skaffa fler högtalare än 2.1 till datorn.

I början hade jag ett Asus Xonar Essence ST för att driva hörlurarna men det ljudkortet dog efter ett halvår. När man startade upp datorn så fick man aldrig det där "klicket". Jag skickade tillbaka ljudkortet och fick ett nytt men har aldrig kopplat in det nya.

Under den tiden så skaffade jag högtalarna och en Onkyo TX-NR509 reciver som jag anslutit med en optisk kabel. Har sedan dess bara använt recivern för både hörlurar och högtalare. Jag tycker det känns mycket bättre att ha en fysisk ratt för att justera volymen än att ändra i mjukvaran.

Nu vill jag rensa upp på mitt skrivbord, så recivern får flytta eftersom den tar så enormt mycket plats på skrivbordet.

  • Ska ta lite plats

  • Anslutas med USB eller TOSLINK

  • Fysisk ratt för att justera volym

  • Budget ungefär 3000 kr

Vad kan ni rekommendera?

Av Xyntica

<div id="content"> <?php // Statiskt innehåll $pageArray = array( 'blank', 'page1', 'page2', 'page3', ); $page = isset($_GET['page']) ? $_GET['page'] : 'blank' if (isset($pageArray[$page])) { include($page . '.php') } else { print('Sidan finns inte i $pageArray') } ?> </div>

Dock tycker jag inte att du ska göra såhär, du skapar bara mer arbete åt dig själv. Det verkar som du tänkt ha statiska sidor, så varför inte bara skapa page1.php?

Om ditt enda mål var att ha samma mall på alla sidor så kan du helt enkelt göra:

<?php include('header.html') print('Det här är page1.php') include('footer.html')

Det hade varit en helt annan sak om du arbetat med dynamiska sidor, där sidan ska kunna läsa och skriva till en databas. Men då måste du göra all logik innan koden börjar spotta ut HTML. Om det är din plan så tycker jag att du ska kika på något framework istället, tex Kohana Framework.

Av Xyntica

Om man inte hittar uppdateringen i Windows Store och testat den här länken: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/home

Så kontrollera att "KB 2871389" är installerad i Windows Update. Jag uppdaterade alltihop för att vara på den säkra sidan och helt plötsligt dök fanns 8.1 i Windows Store.
http://techcrunch.com/2013/10/17/cant-find-the-windows-8-1-up...

Av Xyntica

Om du har lagt till ett recovery epost så kan du få ett nytt lösenord genererat ifrån: https://www.google.com/accounts/recovery?service=mail

Om du inloggad på mobilen så kan du försöka byta ditt recovery-telefonnummer därifrån.

I framtiden kan det vara värt att lagra ett backup-lösenord på något säkert ställe. https://support.google.com/accounts/answer/1187538?hl=en&ref_...

Jag hoppas det löser sig för dig.

Av Xyntica
Skrivet av majje:

Till slut fått tummen ur och ska beställa en av dessa skärmar! Är det värt att slå till på pixel perfect? Verkar inte skilja speciellt mycket och Green-sum har ju fått många bra kommentarer?

Står alltså mellan:

http://www.ebay.com/itm/121110804377
http://www.ebay.com/itm/QNIX-QX2710-LED-Evolution-ll-Matte-27...

Edit: Eller då Accessorieswhole's pixel perfect:

http://www.ebay.com/itm/X-Star-DP2710-LED-MDP-Matte-Perfect-P...

Är inne på att skaffa samma skärm. Jag funderar på att skaffa accessorieswhole's pixel perfect. Enligt deras annons så lovar de att det inte skall finnas några defekta pixlar genom att kontollera skärmen 3 gånger noggrant.
QX2710 LED Evolution ll [Matte] Perfect Pixel 27" 2560x1440 PC Monitor från accessorieswhole $399

Green-sum's "pixel perfekt" verkar godkänna upp till 5 defekta pixlar beroende på var de är placerade.

Av Xyntica

Är inne på att skaffa en QNIX 27" med Dual Link DVI-D i hopp om att nå 120hz.

Dock så kan jag inte riktigt bestämma mig om jag ska skaffa matte eller glossy.
Sitter just nu med en HP zr24w som hade en riktigt jobbig AG-coating som jag tog bort. Numera har jag nästan alltid rullgardinen nere för att inte ljus ska läcka in i rummet. Ljuskällorna är långt ifrån skärmen för att minimera reflektionerna.

Skulle uppskatta svar från folk som någon gång bytt mellan matte och glossy. Hur mycket märker ni av AG-coatingen på Qnix matte-skärmen?