Inlägg

Inlägg som andreasdr har skrivit i forumet
Av andreasdr

Jag testade, som JD sa, att koppla SATAsladden från min Seagate-disk till en annan utgång på moderkortet. I 10 dagar klarade sig disken utan problem, men så igår så började den få problem igen. Jag lät disken vara i kanske 5 dagar, men de sista 5 dagarna under den nämnda problemfria perioden lyssnade jag regelbundet på musik som låg på Seagate-disken. Problemen kom plötsligt igår när jag drog på en låt, dvs låsning av systemet (som dock släppte sen och jag kunde stoppa låten) och en stor drös med felmeddelanden i Event Viewer (se översta inlägget).

Är det korrekt uppfattat av mig att detta tyder på att det är hårddisken själv som strular och inte nåt annat, eller kan det fortfarande vara kontrollern eller nåt annat?
En grej som kan vara värd att notera att ett av felen jag får ju är följande:
"Event 11 (Error-typ, source "disk"):
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk2\D"
Här står det ju faktiskt "controller error". Dock så står det ju "on \Device\Harddisk2\D", vilket verkar antyda att felet ligger på själva hårddisken?

Frågan är alltså: Är det värt att skicka in hårddisken för testning hos Komplett eller är det för svårt att säga om felet ligger på just disken för att det ska vara att rekommendera? De debiterar ju 250 kr om de inte hittar nåt.
Om inte, har ni tips på fler felsökningsåtgärder? Komplett rekommenderade ett memorytest, som jag ska testa inom kort.
Tacksam för svar!

Av andreasdr

ST3500320AS, det är min kära disk det :).
Jag känner igen punkt 2 och 3. Jag började märka problemen när jag spelade musik och film från disken. Systemet låste sig då, varefter det släppte efter ett tag. Disken försvann dock ur alla listor, t.ex. från "My Computer". Efter omstart var den tillbaka igen.
Känns som att detta och det MultiMan nämner om att det kan finnas kvarvarande fel från mitt gamla nätagg, tyder på att det är hårddisken själv som strular och inte kontrollern, moderkortet, minnen, nätagget eller nåt annat, eller vad tror ni?

Seagate står inte så högt i kurs för mig heller så det blir nog en Samsung som jag ber om som ersättning av Komplett om jag skickar in disken.

Av andreasdr

MultiMan:
Kylning, hmm, jag har 3 chassifläktar och har tagit bort ena sidan på chassit, om det är svar på frågan :).
De problem du pratar om att folk har även efter uppdatering, liknar de mina?
Min firmware-version är SD1A. Jag uppdaterade aldrig med den första, felaktiga versionen, utan först efter att de korrigerat den.
Du pratar om att dåliga nätagg kan döda diskar, vad tror du om mitt Corsair Powersupply 550W. Bra grejer?

Zcenicx:
Liknande fråga som till MultiMan: Vilka problem uppvisar diskarna ni får tillbaka? Liknande mina eller?

Har nu bytt den kontakt på moderkortet som SATA-sladden sitter i, återstår att se om problemen försvinner. Ska även testa att köra ett memtest under dagen.

Min 7200.11 känns inte som ett bra köp såhär i efterhand :).

Av andreasdr

Har nog bara 4 SATA-uttag på moderkortet och de sitter i en och samma klunga, men jag ska testa att byta!

Men för övrigt, borde det inte finnas nåt enkelt sätt att se om det är hårddisken själv som strular? Finns det inte nåt SMART-värde t.ex. som skvallrar om ett fel på just hårddisken, eller är det omöjligt att säga om felen som hårddisken uppvisar beror på den själv eller på något annat i datorn?

Av andreasdr

Vad menas med "kontroller"? Menar du att testa att koppla SATA-sladden till ett annat av uttagen på moderkortet?
Moderkortet är bara snart ett år gammalt för övrigt.
Nej, datorn är inte överklockad.

Av andreasdr

Problem med en Seagate Barracuda 7200.11 500 GB, eller ligger felet nån annanstans?

Hej!
Jag har sedan några veckor tillbaka problem med min Seagate Barracuda 7200.11 500 GB, som är kanske 3-4 månader gammal. Jag har för länge sedan uppdaterat firmware (versionen är SD1A) för att åtgärda det där berömda felet med diskarna av den här typen så det har förmodligen inte med det att göra.

Problembeskrivning:
Följande fel dyker upp då och då i Event Viewer i Windows XP (enhet D är Seagate-disken):
Event 50 (Warning-typ, source "ntfs"):
{Delayed Write Failed} Windows was unable to save all the data for the file . The data has been lost. This error may be caused by a failure of your computer hardware or network connection. Please try to save this file elsewhere.
Event 51 (Warning-typ, source "disk"):
An error was detected on device \Device\Harddisk2\D during a paging operation.
Event 57 (Warning-typ, source "ftdisk"):
The system failed to flush data to the transaction log. Corruption may occur.
Event 5 (Error-typ, source "atapi"):
A parity error was detected on \Device\Ide\IdePort2.
Event 11 (Error-typ, source "disk"):
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk2\D
Event 55 (Error-typ, source "ntfs"):
The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume D:.

Det är värt att nämna att min Samsung SpinPoint F1 750GB hade liknande problem innan (Event 51, 57 och 11 dök upp i event viewer), något som jag felanmälde till Komplett.se. Disken skickades in men kom tillbaka utan att de hittat fel på den. I samma veva bytte jag dock ut lite komponenter i datorn, bland annat bytte jag till ett Corsair Powersupply 550W. Då försvann problemen och sen dess har disken funkat.

Problemen med min Samsung diskuterades här på sweclockers och de flesta ansåg att problemet var att mitt gamla Xilence 480W-nätagg levererade "dålig" ström. Nu har jag ju som sagt bra grejer; ett Corsair Powersupply 550W, så denna gången kan det väl knappast vara det? Jag har 4 hårddiskar (de två nämnda samt två gamla Seagate på 160 och 250 GB), en extern DVDläsare, ett Gigabyte GeForce 8800GT 512MB GDDR3 och egentligen inget mer att förse med ström, så nätagget borde väl orka?

Det jag undrar är alltså vad dessa problem beror på. Jag skulle ju önska att det vore hårddisken, helt enkelt, så att jag kan skicka in den och få en ny, men eftersom dessa problem liknar de jag hade med Samsungen, som komplett inte hittade några fel på och som funkar utmärkt idag utan nån annan åtgärd än byte av nätagg, så börjar jag undra om det inte är nåt annat som spökar.

SMART-värden finns här:
14 januari 09:
http://i43.tinypic.com/o6a3hu.jpg
14 april 09:
http://i43.tinypic.com/2q83gxf.jpg

Disken har klarat Short och Long Drive Self Test i SeaTools for Windows.

Mycket tacksam för svar!
/Andreas Draganis

Av andreasdr

Aj aj aj.
Imorse strulade disken igen, på samma sätt som den 2 november ("Delayed Write Failed"-fel och Event 51 i event viewer)

Här är SMART-tabellen från Speedfan för 18 nov resp. idag (7 dec)

http://i37.tinypic.com/hsngqr.jpg

http://i33.tinypic.com/fz1z7s.jpg

Ultra DMA CRC Error Rate gick från 14 till 15 imorse.
Jag skickar in skiten nu!

Av andreasdr

Filmer hackar på nya hårddisken (SATA) men inte på gamla (IDE), tecken på problem?

Hej!
Jag hade lite problem i början av november med felmeddelanden orsakade av min Samsung SpinPoint F1 750 GB (SATA) som jag köpt från Komplett. Tråd om detta.

Förra tråden slutade med att jag fick rätt fina resultat i Seatools, HDDHealth och Speedfan och (med viss reservation) lugnade ner mig. Nu har jag dock gjort en ny observation som oroar mig:

>När jag spelar upp en DVD-film (i VLC) som ligger på Samsung-disken så
hackar ljud och bild regelbundet till, var femte sekund i snitt kanske. Om
jag flyttar samma film till en gammal disk jag har (Seagate Barracuda, IDE)
och spelar upp den därifrån så körs filmen utan problem.
>När jag spelar musik på datorn (spelar ingen roll från vilken disk) och
samtidigt laddar ner filer från internet till Samsung-disken så hackar
musiken på samma sätt. När jag istället laddar ner filer till den gamla
disken så går musiken utan problem.

Är detta ett tecken på att hårddisken håller på att gå sönder tror ni?

Tacksam för svar
/Andreas

Av andreasdr

De senaste värdena jag pratade om gällde min gamla disk, inte min nya Samsung. Dock låter 2894 på/av-slagningar oerhört mycket. Jag har haft disken i kanske 3-5 år eller nåt och det kan knappast vara mycket mer än i snitt en gång per dag jag slagit på/av datorn. Äh, så länge inget annat felar så struntar jag nog i att den varnar för power cycle count!

Av andreasdr

Jag gör nog så nu att jag betraktar disken som någorlunda frisk, men ser till att hålla koll på SMART-värdena så att inte error-countsen Skillz och andra varnat för tickar upp ännu mer. Gör de det så skickar jag nog in disken. Sen ser jag till att aldrig lägga något viktigt på disken som inte är uppbackat nån annanstans.
Ska även ta till mig tipsen och köpa ett bra nätagg (kanske då Corsair enligt tipset ovan) nästa gång det är dags.
Tack för svaren!

Jag har en till fråga för övrigt: På mina gamla diskar, t.ex. disken jag har XP på, så har jag vid "Power Cycle Count": Current: 98. Raw: 2894. Overall: Watch.
Jag vet inte vad "Current" står för (nån som vet?). Raw har jag dock förstått i det fallet handlar om hur många gånger disken har gått igenom en på/av-slagning. Jag har aldrig på datorn över natten, så det är därför värdet är så högt.
Tror ni verkligen att disken är i fara, som SMART-systemet verkar tycka (genom att det står "watch") bara för att jag slagit på och av den många gånger. Kan man verkligen dra slutsatsen att den är i riskzonen endast baserat på antalet power cycles (alla andra SMART-attribut är Normal eller bättre)?
Dessutom, vad tycker ni, borde man ha på datorn över natten ur ren hårdvaruhälsosynpunkt?

Av andreasdr

Jo det var ju popup-rutor med nåt read-error och Event 51-fel samt två krascher. Men mycket tid har gått och tre diagnostiska test har gjorts sedan dess. Det kan ju vara så att jag feltolkat anledningen till felet som popup-rutan upplyste om, att krascherna jag nämnde hände av någon annan anledning. Man borde ju rimligtvis dra en slutsats om hårddiskens hälsa baserat på en helhetsbild av tillgängliga fakta, och de tre diagnostiska testerna som alla tre visade väldigt betryggande resultat väger väl ganska tungt?

Här är en bild från SpeedFans "online-analys" för övrigt. Det jag menar är: är det verkligen rimligt att fortfarande vara orolig när man får såhär fina resultat?

http://i37.tinypic.com/hsngqr.jpg

(Det ska tilläggas att HDD Health, som visserligen ansåg att min disk bara var 76% healthy, visade ungefär samma SMART-attribut som ovan, när man gick in i en viss meny som jag inte hittade förrän senare.)

Jag kan hålla med om att mitt syfte med tråden efter beskedet från diagnosverktygen kan verka lite luddigt. Men faktum är att jag känner mig ganska trygg med disken efter de positiva beskeden från testerna och mest bara, om möjligt, vill få bekräftat att den förmodligen är ganska pålitlig!

Av andreasdr

Det verkar som att ni båda två missförstår min nuvarande ståndpunkt, nämligen att hårddisken fungerar helt ok, felfritt. Resultaten av de diagnostiska testerna som jag redovisade ovan verkar ju tyda på det iallafall, och jag har inte haft problem med disken sen den 3 november. Om ni inte håller med mig om att det verkar som att hårddisken är frisk, förklara gärna varför! Annars är det svårt för mig att övertygas om nyttan i att byta nätagg. Jag tycker inte att en spin-up time på 70% "health" känns som anledning nog, jag har nämligen fått intrycket från hjälpfilerna i HDD Health och Speedfan att det är ett helt ok värde.
Tacksam för vidare synpunkter!

Av andreasdr

Men har jag verkligen problem då? Hårddisken klarade ju testerna galant, får man väl ändå säga? Du pratar mycket om nätaggregat, men vad finns det som tyder på att det skulle vara problem med just mitt nätagg?

Är det inte vettigt i detta läge att lugna ner sig angående hårddisken och köra på som vanligt, dock med en dos sunt backup-förnuft, eller vad tycker ni?

Av andreasdr

Rapport:
Seagate Seatools gav mig PASS på både Short och Long "DST"-testerna.
HDD Health gav mig beskedet "76% Healthy" på Samsung-disken.
Speedfan sa följande när jag valde "Perform an in-depth online analysis of this hard disk":
"The overall fitness for this drive is 98%.
The overall performance for this drive is 98%."
Alla gröna sliders var ända ut i den högra kanten förutom "Spin Up Time" och "Airflow temperature" som var på kanske 70% resp 85%.

Vad tror ni? Ska jag släppa garden vad gäller denna hårddisk kanske?

Av andreasdr

Tack orlirc, ska titta på de programmen och se vad som kommer upp!
MultiMan: Det är ett Xilence 480 W så det ska nog räcka va? Förutom det du nämner kan man väl säga generellt att alla hårddiskmärken har lika hög kraschrisk, eller? Jag borde inte undvika Samsung i fortsättningen?

Av andreasdr

Tror ni min Samsung SpinPoint F1 är på väg att haverera?

Hej!
Den 2 november började min Samsung SpinPoint F1-disk (750 GB) att bete sig konstigt. Detaljer bifogas sist i detta inlägg (utdrag ur ett mail till Komplett som de tyvärr inte behagat svara på än (10 dagar nu)).

Sammanfattning: Den 2 november fick jag ett konstigt felmeddelande angående min Samsung-disk som en gul popup-ruta nere i högra hörnet (Jag använder Win XP). Jag gick in i Event Viewer och tittade, där såg jag att ungefär ett fel per sekund under 1,5 timmar av typen "Event 51" hade kommit: "An error was detected on device \Device\Harddisk2\D during a paging operation." De flesta jag har läst kommentarer från på internet angående Event 51-felet är överens om att disken är dödsdömd då det börjar komma. Datorn har dessutom låst sig två gånger den 1a och 3e november då jag pillat med filer på Samsung-disken.

Sedan jag skickade mailet nedan (den 3 november) har disken dock funkat perfekt, så jag är förvirrad. Jag vore väldigt tacksam för att höra era tankar om detta; tips för hur jag ska lyckas diagnostisera disken och huruvida jag borde skicka in den (är rädd att de bara kommer konstatera att den funkar och skicka tillbaka den, varpå felet en dag återkommer).
Förresten: Jag testade nyligen "Ultimate Boot CD", på vilken Hutil 1.21 och 2.03 fanns. Båda dessa stannade kort efter att jag startat dem och sa något i stil med "invalid 0pcode at ......".

Tacksam för svar!
/Andreas Draganis

----------------
Hej!
Igår fick jag problem med min SATA-disk (Samsung SpinPoint F1, 750 GB) som jag köpte av er för ungefär två månader sedan. Det kom upp nån felmeddelanderuta nere i högra hörnet (jag använder Windows XP) som jag inte riktigt kommer ihåg vad den sade, men något i stil med "cannot write to drive F:\%" (vilket är Samsung-disken). När jag försökte öppna hårddisken under "My Computer" så fick jag ett felmeddelande där det stod nåt om "IO error".
När jag därefter stängde av datorn tog det väldigt lång tid och samma felmeddelande kom upp i dialogrute-form innan datorn till slut stängde av sig. Jag startade om (det gick därefter att öppna diskens mapp igen), gick in och kollade i Event Viewer och såg då under "System" att jag under 1½ timme några timmar tidigare fått ett felmeddelande per sekund av Warning-typ (gul skylt):
"An error was detected on device \Device\Harddisk2\D during a paging operation." (Event 51)
Några få meddelanden av typen Error (röd skylt) hade kommit dessförinnan:
"The driver detected a controller error on \Device\Harddisk2\D." (Event 11)
I "Disk Management" är det mycket riktigt Samsung-disken som är "Disk 2", så då är det väl den detta gäller.
En annan grej är att datorn i fredags låste sig när jag höll på med några musikfiler på Samsung-hårddisken, den låste sig även en annan gång när jag öppnade hårddisken under "My Computer".
Disken fungerar stundtals ok och jag har lyckats backa upp det viktigaste nu utan större problem, men den verkar ju inte helt frisk. En sökning på internet gav ganska samstämmiga besked om vad resultatet blir efter att man börjar få Event 51-felmeddelanden; disken dör ofrånkomligen efter en stund så backa upp allt du har.

Jag har testat Samsungs Hutil 2.10, men när jag bootar från CDn får jag nåt "Out Of Memory"-error och felsökningsprogrammet går inte igång.

---------------

Av andreasdr

Vilka äventyrsspel i stil med Myst är bra?

Hejhej,
Jag undrar om någon har något tips på ett äventyrsspel/problemlösningsspel i stil med Myst som är bra? Myst duger också som svar om ni känner så
Det jag är ute efter är spel med problem som inte är för ologiska. Problem som efter att man fuskat och kollat upp lösningen får en att utbrista "fan vad dumt, det hade ju aldrig gått att med rimliga resonemang lista ut" är inte önskvärda.

Av andreasdr

Fan vad skönt, tydlig vapenstatistik! Ska absolut följa den där hemsidans utveckling, mycket intressant! Läste att det bara blir 5 karaktärstyper, varför inte spara några till expansionen/erna
Om skill/item-systemen och spelmekaniken som helhet blir lika briljanta som i diablo 2 kan detta bli ofattbart bra.

Av andreasdr

Köpte nytt nätagg, problemet kvarstod. Jag märkte att om man kopplade bort alla saker och i bara hade moderkortet och processorn kvar så hände fortfarande inget; lampan på frontpanelen på chassit lyste inte, inget pipande på grund av att saker och ting kopplats bort.
Så jag köpte nytt moderkort och ny processor och nu funkar datorn

Av andreasdr

Datorn snurrar igång men skärmen får ingen signal, moderkortet?

Hej!
Jag har nyss fått ett plötsligt problem med min dator, och det är som följer:
När jag startar datorn så låter det väl ungefär som det brukar, alla fläktar går igång osv., men skärmen går aldrig ur viloläget och visar aldrig någon bild. Dessutom kommer aldrig Windows startljud, vilket betyder att datorn aldrig når Windows och att problemet inte endast är med skärmen eller signalen till den.

Fel på hårddiskarna?
Jag testade att koppla ur båda mina hårddiskar, ändå kom ingen startskärm (den allra första skärmen som visas när man startar datorn ska väl komma upp även om hårddiskarna är urkopplade?). Problemet är därför förmodligen inte med dem, tyckte jag.

Fel på grafikkortet?
Grafikkortet kan säkert misslyckas med att skicka ut en signal till moderkortet, men datorn går väl ändå in i Windows i det fallet?
Av denna anledning uteslöt jag grafikortet.

Fel på moderkortet?
Verkar det troligt? Hur testar man om det är så?

Har ni några idéer?
Väldigt tacksam för svar!

/Andreas Draganis

Ytterligare information:
Hårdvara:
Radeon 8500, Barton 2.0 GHz, 1024 MB RAM
Moderkort: Abit NF7 V2.0, nForce2 Socket A tror jag det var.

Dagen innan problemen kom på allvar så inträffade problemet en gång: När jag startade datorn på morgonen så misslyckades den med att starta på samma sätt som den gör nu. Andra gången gick den dock igång precis som vanligt. Innan igår har jag aldrig haft problem och efter att datorn startade korrekt igår har den aldrig lyckats starta korrekt.
Då datorn var igång igår så hade jag inga problem med något; båda hårddiskar brukades friskt och inget verkade onormalt.

Jag blev osäker på om jag verkligen har windowsljudet aktiverat, så jag testade att sätta in en spel-cd som jag vet genererar ett ljud när dess startskärm laddas. Jag testade även sätta i ett USB-minne som ju ska ge ifrån sig ett litet blipp när det känns igen av datorn. Slutsats: Datorn kommer verkligen inte in i Windows.

Jag har haft problem med "Monitor is going to sleep" innan, vilket inträffade då jag var mitt uppe i Age of Empires III-matcher. Anledningen var att grafikkortsfläkten pajat helt, den byttes ut och funkar nu fint.