Inlägg

Inlägg som OtZman har skrivit i forumet
Av OtZman
Skrivet av znarkus-o:

Jag tycker den är tyst, har inte direkt reagerat på att jag hört den. Och då har jag ändå kört med en SSD största delen av tiden, så fläktarna borde ha framträdit.

Det låter ju bra. Tack för ditt svar!

Redigering: Hittade precis den här matiga tråden på 1018 sidor (!) som handlar om Acer 3820TG om någon skulle vara intresserad: http://forum.notebookreview.com/acer/488205-acer-timelinex-38...

Av OtZman
Skrivet av Toivo83:

Skulle gärna vilja veta ljudnivån på acern då man isåfall sitter på ett tåg med den.
Skoj och använda den och folk tror att det kommer ett jetplan inne i tåget :S

Jag skulle gärna också höra lite fler åsikter om ljudnivån på Acer-datorn från folk som äger den.

Redigering: Hittade en intressant tråd på SilentPCReview där det bland annat diskuteras om ljudnivån: http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=59898

Verkar över lag som att folk i den tråden anser att Acern är en tyst dator och att lösningen med separat kylning för GPU och CPU är bra.

Av OtZman

Jag sitter själv i en liknande sits som TS - funderar också på någon av Acer 3820TG datorerna, men verkar ju finnas många olika varianter av samma dator med olika processor, grafikkort, hårddisk etc. En av dessa 3820TG-varianter jag kikar på, och som kanske även skulle intressera TS, är denna: http://www.alina.se/Produkt.aspx?site=prisjakt&T2=LX.PXZ02.00...

Denna variant verkar ligga i samma prisklass som datorn i TS:s andra länk, fast med bättre processor men sämre grafikkort?

Av OtZman

Hehe.

Av OtZman

Gotesol: Vet tyvärr inte vad problemet kan vara.

Kan dela med mig av min erfarenhet av accelero s1 rev. 2 om någon annan funderar på att köpa den. Jag har haft problem med att datorn kraschar när jag spelar vissa spel och GPU:n når en temperatur på ca 70-80 grader C. Jag trodde GPU:n skulle klara av en sådan temperatur, men antar att något inte riktigt fungerar som det ska för mig heller.

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kaleid
En gissning kan vara att VRM:en blir för varma och kanske även RAM:en.
Jag rekommenderar minst 800rpm 12cm fläkt till AC S1. Med buntband så går montering enkelt att ordna.

Det låter rimligt. När jag monterade på de små kylflänsarna som medföljde så passade inte dom riktigt på kortet, precis som andra påpekat. Nu vet jag inte vad som är VRM och RAM, men jag satte hursomhelst dom avlånga, smala flänsarna på två ställen på ett sådant sätt att de täckte två RAM (tror det var det) var. Problemet var att de endast täckte kanske 50% av ytan på dessa, vilket kanske inte är så bra. Fick dessutom två flänsar över tack vare min "smarta" lösning. :S

Om jag nu skulle försöka placera om kylflänsarna, kommer det då blir svårt att fästa dom igen?

Av OtZman

Har monterat på en Accelero S1 rev2 för lite mer än en vecka sedan på mitt hd4850. Tempen har gått ned, ligger nu på ca 50 grader idle och kanske 70-80 grader load. Förut låg den på lite över 80 grader idle.

Jag testade att bara köra med 2 chassifläktar på lägsta varvtal (stock fläktarna i p182) samtidigt som jag lirade ett spel. Då krachade datorn när GPU:n nådde 80 grader. Tycker det är lite konstigt med tanke på att datorn klarade 80 grader utan problem med stock kylningen. Antar att det beror på att de andra komponenterna på grafikkortet blir för varma trots att GPU:n ligger på godkänd temperatur?

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frispel
Sitter som sagt med ett p5q pro moderkort och kan styra fläktarna i chassit via speedfan, man måste dock stänga av fläktstyrningen för chassifläktarna i bios först, annars fungerar inte styrningen i speedfan. Det är uttagen som är markerade med CHA_FAN1 och CHA_FAN2 som gär att styra, det går dock inte att styra dom individuellt. I speedfan är det inställningen speed02 som styr chassifläktarna, välj % på den speed du vill ha automatisk kontrol på (har 60% min och 80% max) och bockar för "Automatically variated". Sedan får man till "Temperatures" och bockar av de man INTE vill koppla till fläkthastighet, de andra ställer man i tur och ordning in temperaturer för "desired" och "warning", när den sensorn närmar sig temperaturen "desired" så varvar fläktarna upp till det %-tal du har som max i speed02, när dom passerar "warning" så går dom upp i 100% oavsett vad som står i speed02. Sedan bockar man för "Automatic fan speed" på framsidan så ska allting sköta sig självt.

Om du sedan väljer att ha en processorkylare med fläkt så kan du styra den precis som du vill via Asus "Ai suite"/"Fan Expert" så man har den ljudlös vid låg belastning men har möjlighet att låta den varva upp om den börjar bli lite för varm. Man har då en dator som mycket tyst vid normal användning men som varvar upp när komponenterna börjar bli lite väl varma vid hård belastning. Ger utrymme för en hel del överklockning utan att ge avkall på ljudnivån.

Det är antagligen därför det inte fungerar för mig, har nämligen inte avaktiverat något i BIOS. Jag tar nog och väntar lite med en fläktkontroller då, och testar med mjukvarustyrning först och ser hur det fungerar och vad jag tycker om det. Bor ganska nära Inet, så kan ju lätt dra dit och köpa en fläktkontroller om jag får för mig att jag vill ha det senare. Scythe Kaze Master 5.25" kostar ju ändå trots allt nästan 500 kr, så den är ju inte direkt gratis.

Tack för tipset/beskrivningen av hur man ska fixa SpeedFan!

Go fortsättning förresten alla Sweclockare!

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av huttala
Med en fläktkontroller kan du välja vilken hastighet fläkten ska gå i, så då kan du trimma upp just den hastigheten du själv tycker är tillräckligt tyst/blåser tillräckligt bra.

Med ett färdigt motstånd så blir det 5/7V till fläkten, sen är det så.. Du kan alltså inte reglera hastigheten efter eget behag.

Så jag ser inget som skulle kunna vara bättre med ett motstånd förutom att det är lite billigare, men själv tycker jag det är såpass små pengar så att det är värt att satsa på en fläktkontroller, men det är ju upp till varje individ att bestämma vad som är för dyrt eller inte.

Sen slits inte fläkten mer eller mindre av motstånd eller fläktkontroller, förutsatt att du inte kör fläkten i det "kritiska varvtalet" vilket är olika varvtal på olika fläktar, men detta är inget att oroa sig över då fläkten durrar väldigt mycket vid det kritiska varvtalet och därmed låter mycket.

Man kan alltså inte av misstag köra fläkten vid det kritiska varvtalet och förkorta livslängden.

Aldrig hört om att fläktar hade ett "kritiskt varvtal", man lär sig nåt nytt varje dag.

Det låter som att man lika gärna kan satsa på en fläktkontoller då om man vill styra manuellt och känner för att lägga de extra slantarna.

Antar att "sätta på ett motstånd" = "nervolta"?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frispel
Som jag sade ovan så behövs varken fläktkontroller eller motstånd, ditt moderkort klarar av att styra fläktarna precis som du vill ändå...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av linxz
Hm, hör mest Hd´na som sitter i gummiband. Kör med Nexus och Adda. Kontroller är rätt onödigt om man låter moderkortet styra allt. Har flera kontrollers liggande det finns inget behov av dessa längre. Då kortet styr fläktarna bättre.

Har testat SpeedFan en del faktiskt, men verkar som att det inte kan styra alla fläktar i datorn. Fast det är möjligt att det är jag som kopplat fläktarna galet till moderkortet. Just nu verkar inte SpeedFan göra någon skillnad alls när jag justerar värdena för det olika fläktarna.

Annars ligger det något i det du säger, då skulle man ju helt slippa tänka på fläktarna men ändå få det som man vill. Jag tycker bara att SpeedFan inte alltid fungerar som jag vill. Har testat en par program som kommer med moderkortet och tycker inte heller dom fungerar tillfredsställande. Men det är kaske bara jag som är kass och inte vet hur jag ska använda programmen.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Nej det blir exakt samma sak.

Typ, en fläktkontroller innehåller ett gäng potentiometrar som är variabla motstånd. Motstånd säljs vad jag har sett bara för ~5 och ~7 volt. En fläktkontroller är steglöst reglerbar från ~5-12V. Det går ju självklart att fixa motstånd till vilken spänning man vill med då får man räkna och löda lite.

Jag valde motstånd istället för fläktkontroller för att jag tycker att de är fula. Jag vill knappt ha en DVD-brännare i fronten så en mojäng med massa knappar och lampor går bort. Sen kan det vara lättare att göra snygga kabeldragningar om man inte måste dra massa sladd till fronten och sedan vidare till fläktarna.

Jag kyler både processor (oklockad Q9450) och grafikkort (oklockad HD4850) passivt med en Ninja 2 respektive S1. I chassit (Antec Thee Hundred) sitter det två Nexus i fronten som just nu körs på 7V. en Scythefläkt på baksidan som också går på 7V och i taket sitter en Fractal Design 140mm som går på 12V.
Grafikkortet är som sagt mycket svalare än stock och processorn ligger på mellan 50 och 60 grader i full load. Antec Threee Hundred är på inget sätt ett tyst chassi men det som låter mest just nu för mig är vibrationer som troligtvis kommer från hårddiskarna. Ett par asfaltsmattor från biltema kommer snart råda bot på det. Det är alltså inga problem alls att få en tyst dator om man inte klockar alltför mycket.

Tycker själv det kan vara ganska roligt med massa knappar och lampor så länge man kan dölja det bakom frontluckan när man inte vill se det mer, så en fläktkontroller skulle nog passa mig bra.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Trracer
Håller med tidigare om att du inte behöver nån aktiv kylning direkt på Acceleron. Dessutom har P182 clips för den övre HDD-vaggan för att montera ytterligare en 120mm fläkt som då blåser direkt över/mot grafikkortet.

Det låter ju underbart! Då borde jag kunna köra CPU och grafikkort passivt kylda, sedan några tysta och fina 120 mm:are i chassit. Allt inslaget i ett tyst p182 som kanske uppgraderas med dämpmattor i framtiden.

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av huttala
Nervolta fläktar kan du göra med färdiga adaptrar som finns att köpa i välsorterade IT butiker, annars kan du beställa Zalman Fanmates, de kostar ungefär lika mycket styck. (40-60kr).

Är det någon skillnad på att nervolta en fläkt och att sätta dit ett motstånd?

Så om jag förstått det rätt är en fläktkontroller en pimpad version av motstånd? Om jag skulle köpa en Scythe Kaze Master 5.25", som tydligen ska kunna reglera fläktarna hela vägen från stillastående upp till maximal hastighet, finns det då något hastighetsläge som inte går att uppnå med fläktkontrollern, men som går att uppnå med ett motstånd?

Bortsett från priset, finns det något som är bättre med att använda motstånd istället för en fläktkontroller?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zotamedu
Accelero S1 behöver ingen fläkt på ett 4850. Jag har lågt flöde i min burk och värdelös kabeldragning men den är fortfarande 20 grader svalare i full load (folding) än den var i idle med stock kylning. Temperaturerna ligger på 60 i full load och runt 40 i idle om jag inte minns helt fel. Temperaturerna sjunker till runt 50 eller lägre när jag spelar.

Det där 7V tricket kan vara dåligt för nätagget. Köp motstånd för 12kr styck istället så slipper du riskera att bränna nätagget.

Oj, nice! Nu blir jag hoppfull, kanske jag då trots allt kan få den passiva CPU/GPU lösningen i mina drömmar!

Av OtZman

Okay nu har ni fått mig att bli osäker på om jag ska ta Nexus eller Noctua! Vi får se vilket märke det blir.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pioneerman
Jag har en Antec 1200 å jag tycker ju inte att den låter mycket när alla fläktar går på tomgång, vilket dom gör hela tiden för min del, det enda som låter mycket i min burk nu är min Arctic Cooling Accelero med sina två högljudda fläktar, nu går dom förvisso på fullfart å det hörs!! Jag har en E8500@stock med en ZALMAN CNPS9700 kylare å den ligger på 24grader när jag inte gör nånting å 35grader vid full load. Mitt ASUS4870 ligger på 42grader med ovan nämnda kylare, 54grader vid full load, innan jag bytte kylare låg jag på 55 resp 72grader vid full load, så det har ju gjort en stor skillnad.

Kan tänka mig att det gör skillnad. Mina temps är inte vidare bra nu, speciellt med tanke på ljudnivån. CPU:n ligger just nu på 54-56 grader celsius trots att den inte belastas alls. Kan tänka mig att de där små fläktarna som sitter på Accelero fläktmodulen är högljudda. Jag kommer dra på en 120mm fläkt på mitt Accelero om det behövs, vilket många säger att det kommer göra.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av huttala
Jag kör själv med nervoltade nexus(120mm) fläktar
Har en TRUE till CPUn, med 2st nexus på varje sida, en som blåser in luft och en som suger ut luft.
Kör med en Accelero S1 + nervoltad nexusfläkt på 3dkortet.

Har en fläkt c:a 2-3 cm från insugshålet av chassit (då låter det inte lika mkt från gallret framme på chassit) som suger in luft och en fläkt som blåser ut luften på baksidan, självklart har jag tagit bort fläktgallret baktill så att det inte ska väsnas.

Har hängt upp mina HDD's i gummiband.

Både CPU och GPU är överclockat och jag ligger på låga temps, datorn hörs inte över huvudtaget, inte äns när hårddiskarna skriver för fullt, så det går och få det tyst och man kan clocka.

Så jag rekommenderar TRUE CPU kylare, S1 GPU kylare, Nexusfläktar och att du hänger upp hårddiskarna i gummiband. Se även till att sätta fast alla fläktar med gummi"pluggen" man får till dem och INTE skruvar.

Sedan kan du ju alltid smälla in ljuddämpning i chassit också.

Har funderat på dämpmatta till chassit, tror det får bli nästa projekt efter att jag fixat dessa delar.

Det jag hoppas på med HR-01 Plus är att kunna köra helt utan fläktar eller med maximalt en fläkt på den. Helt utan fläktar verkar lite svårare med TRUE, men möjligt med HR-01:an. Man kan ju i och för sig undra hur stor skillnaden blir i ljudnivå. Jag lutar nog ändå åt HR-01 just nu då datorn kanske iallafall blir lite tystare med en eller ett par fläktar mindre.

Hur nervoltar man fläktar förresten? Är det när man monterar på ett motstånd av något slag?

Gummibandsupphängning ska jag också satsa på.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Googolplex
Du behöver inga fläktar på grafikkort- eller processorkylare. Om jag vore du hade jag slängt i Be-Quiet ljuddämpningsmattor, har dem och rekommenderar dem. Jag hade också tagit bort övre fläkten och täppt igen hålet, om det blir för varmt sätter du den kvarvarande fläkten på grafikkortet, då sänker du temperaturerna på grafikkort, nordbrygga och chassitemperaturen. Fläkten hörs även knappt därifrån, hårt dämpad.
Nexus kan jag rekommendera framför Noctua av personliga erfarenheter. Både svalare och lite behagligare ljud.

Hårddiskar gör WD (framförallt GP eller om du har råd VelociRaptor) och Samsung tystast.

Hoppas på att kunna köra både grafikkortskylare och CPU-kylare utan fläktar. Många säger att grafikkortskylaren antagligen kommer behöva kylas. Det är Be-Quiet dämpmattor jag har kikat på faktiskt, dom verkar vara bra.

Får se hur jag gör med hårddiskarna, hade tänkt testa med dessa delar först, och sedan om jag stör mig på hårddiskarna slänga ut dom och ersätta med en enda rejäl, tyst hårddisk. Jag har väl helt enkelt fått men för livet sedan man som liten hade en 1,5 GB hårddisk. Har helt enkelt blivit snål och vill aldrig slänga bort dyrbara GB.

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Commander31
Jag vet ju inte om du är ute efter överklockning eller tystnad, men om lite högre ljudvolym inte är ett problem så rekommenderar jag ett Antec 9/1200 där du kan vrida upp alla fläktarna när du ska överklocka. Det lyser inte så mycket som det ser ut som på bilder om man stänger av lampan i toppfläkten. Övriga delar har jag ingen jättekoll på, men jag har hört att Accelero S1 ska vara riktigt bra

Det borde jag ha skrivit i min första post, jag är ute efter tystnad, men vill kunna lätt överklocka om jag känner för det.

Antar att Antec 9/1200 chassina är bra om man ska överklocka då, och om inte ljudnivå är av högsta prioritet?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av GarfieldPower
Någon som har koll på om TRUE är bättre än den du valt ?

Anledningen till att jag kör på HR-01 Plus istället för TRUE är att TRUE tycks vara det bästa alternativet vid överklockning då ljudnivån inte är det viktigaste, medans HR-01 Plus verkar vara bättre vid låga luftflöden, dvs vid användning av en långsammare (och därmed tystare) fläkt eller rent av passivt.

HR-01 Plus verkade dessutom uppskattas mycket på silentpcreview.com, och i en jämförelse på sidan som jag läste för ca 4-5 månader sedan stod det att HR-01:an presterade bättre än både TRUE och Ninjan vid låga luftflöden. Däremot verkar TRUE vara den bästa vid ett större luftflöde.

Jämförelsen finns längst ned på denna sida.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av warfaren
säker att det inte behövs några fläktar till acceleron?

btw så har antec p182 3st fläktar (en i taket, en i bak och en nere vid hårddisk/nätagg utrymmet), så du kanske vill byta alla 3 för att få bättre tystnad. köp alltså en till NF-S12

ska själv byta mina 3 i mitt antec p182 till 3st NF-S12

Det har du rätt i, kan slänga med en till chassifläkt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Skippa noctuaflätarna och kör på nexus istället, likvärdiga i prestanda och ljudnivå men mycket billigare.

jag vet inte hur de nya TRUn är, men de äldre vann ju i princip alla tester...

Har funderat på det där med Nexus vs. Noctua. Alla säger olika vad man bör köpa, men jag tror faktiskt jag kör på Noctua den här gången. Men tack för tipset.

När det gäller TRUEn mot andra kylflänsar så verkar det ändå som att HR-01:an klår TRUE vid låga luftflöden. (se undersökningen från SPCR som jag länkade ovan)

Av OtZman

Sista koll: köp av high-end luftkylning, ca 2600 kr

Vill bara göra en sista koll innan jag beställer dessa delar:

Chassi: Antec P182 (Svart)
CPU-kylare: Thermalright HR-01 Plus
Grafikkortskylare: Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2
Chassifläktar: 2x Noctua NF-S12-1200 120mm (köper fler ifall jag märker att det behövs)
Fläktkontroller: Scythe Kaze Master 5.25"

Prisjaktkorg på ovanstående delar

Ovanstående delar ska kyla följande delar (dessa och övriga komponenter i mitt system finns i min signatur):

Moderkort: Asus P5Q Pro Socket 775
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz
Grafikkort: SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD4850 - 512 Mb GDDR3 - PCI-Express 2.0
Minnen: Corsair DHX 2x2048MB Kit DDR2 TWIN2X4096-6400C5DHX
Hårddiskar: 3x SATA av olika märke och lagringsutrymme

Är allt bra, eller någon som vill ändra på något?

Allt borde rymmas i det chassit va?

[edit]:
Borde nämnt att det är en tyst dator jag är ute efter, men vill ändå kunna överklocka lätt om jag känner för det.[/edit]

Av OtZman

Ledsen att jag inte svarat tidigare, skolan har tagit upp mina senaste dagar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
När du tar upp den, kollar på den och känner vikten så kommer du att förstå.
Inget bitumenlager och i material likt tvättsvamp.Har ingen möjlighet till att mäta nu tyvärr, men det kan mycket väl hända att du får problem då =/.
Jag har bara en utblåsfläkt och låter en del av luften sugas in vid expansionsplatserna, tror det är den bästa lösningen om du inte har några diskar som måste kylas i övre kammaren.
Visserligen så kommer det ju in mer damm i burken, men det går ju alltid att sätta dit någont som dammfilter. (strumpbyxor t.ex )

Var för ett par dagar sedan hos en kompis och kikade på hans p182:a med en TRUE i. Gjorde inga exakta mätningar, men skulle uppskatta avståndet till ca 0.5 - 1 cm. HR-01:an är enligt prisjakt 1 mm lägre, så det är ju typ samma höjd på dessa bjässar. Kanske går att få in en dämpmatta där. Å andra sidan är det inte hela världen ifall det inte gör det, om man lämnar ett hål i dämpmattan just över CPU heatsinken borde ju inte det göra så jättestor skillnad (?). Om det nu skulle göra det kan man ju sätta dämpmatta på utsidan av chassit just på det stället så att det överlappar hålet på insidan av chassit. I och för sig är det väl ganska fult att ha det på utsidan av chassit :p.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av WrongTarget
Som tillägg kan sägas att jag personligen tycker det är bättre att köra med en tystgående 120mm-fläkt@5V på både CPU och grafikkortskylare. Detta då dessa komponenter sitter hyfsat centralt i burken (och därmed hörs inte ljudet från fläktarna ut på utsidan) och man kan köra med riktigt lågt varvtal på chassifläktarna, som ju sitter direkt mot chassit och därmed närmare användaren (åtminstone de på fronten).

Om man kör helt passivt får man skruva upp chassifläktarna istället för att inte temperaturen skall bli för hög på grafikkort och CPU. Detta ledde i mitt fall till högre ljudvolym än då jag körde med 120mm@5V direktmonterat på kylarna och lägre varv på chassifläktarna. Desutom fick jag rätt mycket bättre temperaturer med fläktar på kylarna.

Låter som ett bra tips. Jag vill så gärna ha så få fläktar som möjligt, men du har säkerligen rätt i att man kan få tystare burk med fler, välplacerade fläktar. I så fall satsar jag också på det. Jag får helt enkelt experimentera och se vad som är bäst.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Håller med dig, WrongTarget, till fullo, förutsatt att man verkligen måste öka den bakre fläkten för att hålla temperaturerna nere.
Bör ju inte behövas någon fläkt på CPU-kylaren, då han inte ska klocka(?).

Kommer nog i så fall endast överklocka lätt, men har hellre tyst och oklockad.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ertan
http://www.silentpcreview.com/article832-page3.html#SS-M - otzman

Slipstream m är mycket bättre, oavsett tryck, tystare vid samma ljudnivå och ändå billigare.

Tack för länken, får ta mig en närmare titt på det. Trodde SPCR ansåg Noctua vara bästa fläkten, men får ta och läsa en gång till.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av nussse
Har själv haft det chassit. Snyggt men långt ifrån tyst. Hårddiskarna bör monteras i 5,25" platserna med någon typ av gummiupphängning. Du kan även skaffa en 80-120mm adapter o montera den bak. Någon typ av dämpmatta skulle väll inte skada. De tar upp en hel del vibrationer. Men Alternativ 2 låter ändå som det bästa. Antec NSK6580B (Svart) http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=294199 är ett fint och hyfsat billigt chassi. Dock kräver det lite moddning för att bli bra. Du kan kolla mitt galleri jag länkar till i sing så förstår du.

Finns det något chassi som är bättre än p182:an då? Förstår det som att du menar att Antec NSK6580B möjligen levererar mer värde för pengarna, men behöver moddas en del för att bli likvärdigt/bättre än p182?

Hittar ingen länk i din sig!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av E.S
Håller med dig... Ninja låter mycket coolare än HR-01 Plus!

Tror nog ändå det får bli en HR-01:a, den verkar vara den "coolare" av dom två rent temperaturmässigt.

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Nu vet jag inte om HR-01'an är högre än min ninja (tror inte det).
Men jag har inga problem med att få plats med den tunnare mattan (den tjocka är värdelös) mellan dörr och kylare.

Om du inte behöver superluftflöde (hade ingen inverkan för mig) så rekommenderar jag att du sätter en av dom tunna mattorna i fronten.
Det tog bort en hel del hårddisk-surr från min burk.

Enligt prisjakt är ninjan 150 mm hög, medans HR-01:an är 159,5 mm hög. Nästan 1 cm högre än ninjan med andra ord. Hur stort är mellanrummet mellan din ninja och chassits vägg? Kanske lite svårt att mäta när chassit är stängt i och för sig.

Tack för tipset att sätta mattor i fronten. Jag funderar på att endast köra chassifläktar som blåser ut i övre delen av chassit, och på så sätt försöka skapa undertryck så att luft flödar in genom baksidan av chassit och förbi Accelero S1:an och på så sätt kyler av den också. Då kanske det t.o.m. är bra att "täppa till" fronten lite.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ertan
Eftersom du ska köpa till fläktkontroller, varför inte köpa Slipstream M fläktar?

http://www.silentpcreview.com/article846-page6.html

P12 är knappast värd sitt pris.. Både Nexus och Slipstream (välj M, 1200rpm som du skruvar ner med fläktkontrollern) är bättre ju.

Applet, varför är tjocka mattan värdelös? Hade själv tänkt mig att ha den på sidan.

Ser ut som att det är NF-P12 som testats där. Som jag har förstått det så är den fläkten just avsedd för täta kylflänsar och andra situationer när det krävs lite högre lufttryck. Jag tänkte köpa NF-S12-1200, som är avsedd för glesare galler osv där det inte behövs lika högt tryck. Den är väll också ganska dyr, men ändå inte så vansinnigt mycket dyrare, ca 50-60 kr mer än Scythe Slip Stream 120mm 1200rpm. Är det den minsta skillnaden mellan Slip Stream och Noctua i Noctuas fördel så gör det inte mig så mycket om jag får lägga 120-180 kr mer för 2 eller 3 chassifläktar, med tanke hur liten del den extra kostnaden utgör om med hänsyn till kostnaden av alla andra delar.

Jag är också lite nyfiken på varför den tjocka mattan är värdelös.

Någon annan som har en Thermalright HR-01 Plus, eller Thermalright Ultra-120 Extreme som är ytterligare 1 mm högre, monterad i ett p182 chassi tillsammans med ljudisolerande mattor som kan kommentera om huruvida det får eller inte får plats?

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PaE
Ta 1200:an, då du enkelt kan ändra hastigheten som du själv säger. Med 800:an "låser" du dig "uppåt" - om du förstår hur jag menar

Okay, det låter bra, så får det bli.

Kom på ytterligare en fråga:

Säg att jag monterar Thermalright HR-01 Plus med en 120 mm fläkt på, och Arctic Cooling Accelero S1, även den med en 120 mm fläkt på, i ett P182 chassi. Kommer det då att finnas tillräckligt med utrymme mellan sidoväggen i chassit och de båda kylarna med fläktar och allt på för att kunna montera in ljuddämpningsmattor också? Den Be-Quiet mattan som länkats till tidigare i tråden verkar vara mellan 10 och 20 mm tjock, enligt webhallen. Finns det så pass mycket utrymme så att man får plats med matta också?

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Jag sitter och väntar på att få hem en Accelero S1 till mitt 3870, det är iaf väldigt prisvärd (som vanligt med AC)
Då jag har ett väldigt lågt luftflöde så räknar jag med att bli tvungen att montera på en Nexus@5v.
En fläkt i 5v inne i chassit är väldigt svår att höra, i min låda så är hårddiskarna det som är boven i dramat =/

Där ser man, du satsar också på en sådan med andra ord. Tror nog det får bli en sådan för mig också faktiskt.

Frågan är vilken av NF-S12-800 och NF-S12-1200 jag ska ta som chassifläkt. soulis tycker NF-S12-1200, håller andra med? Tycker också att det verkar vettigt att ta den som har möjlighet att varva högre om det skulle behövas, speciellt när jag införskaffar en fläktkontroller. Då får jag ju ytterligare kontroll.

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Det blir nog kanon, du kan ju alltid kompletera med lite Be-quiet-mattor och en fan-duct sedan
Processorn kommer inte bli problem, skulle i sådana fall vara grafikkortet, men då kan du ju alltid sätta dit en lågvarvig Noctua och problemet är löst.

Jag håller ung. 32-33c i normal-suft med Opera, iTunes osv igång. Jag kör visserligen undervoltat, men den cpu du valt är betydligt svalare.

Okay, det låter ju bra.

Finns det kanske någon mer lämplig GPU-kylare som kanske lämpar sig bättre än en Accelero för att kyla grafikkortet då? Vad kör du med för något?

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
För tillfället så har jag tagit bort den i undre-kammaren också, men ja det funkar kanon.
Kommer aldrig över 55c i load efter många timmar prime (med 23c i rummet).

Har ännu inte testat spela så mycket (väntar på en ny kylare), men temperaturerna håller sig helt inom rimliga gränser.

Sweet! Min underbara stock-kylare lyckas ju prestera >50c idle. Och nu när jag belastar datorn med "tunga" program som Firefox, msn och winamp ser jag att den t.o.m. är uppe i 58c :o. Måste vara att tempen i rummet är lite högre än vanligt kanske. Aja, det kan ju bara bli bättre i mitt fall.

Vad tror du om delarna jag postade lite tidigare då?

Chassi: Antec P182
GPU-kylare: Arctic Cooling Accelero S1 Rev. 2 (Rev. 2 ska enligt AC's sida ha support för HD4850)
CPU-kylare: Thermalright HR-01 Plus
Fläktkontroller: Zalman ZM-MFC1-Plus

och sedan ett par lämpliga Noctua chassifläktar till det.

Vad kör du för kylning på grafikkortet förresten?

Av OtZman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Du kommer troligtvis inte behöva 3st fläktar.
Jag kör systemet i sign men en ninja2 passivt med bara en chassifläkt@5v i övre kammaren.
Bilden är gammal, har ett annat grafikkort nu (min kabeldraging är usel)

Ojoj, nice! Kör du totalt bara två chassifläktar och så givetvis fläkten i nätagget? Inga andra rörliga kylningskomponenter? Isåfall är det ju sjukt häftigt :).

Funkar det bra för spel och annan tyngre belastning också?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SKoS
Tja!

Bra tråd detta, har själv svårt att bestämma mej för vilka fläktar odyl jag ska ha.
Ang fläktkontrollern, ser den inte lite tråkig ut? Kolla in denna istället: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=243472 Jag vet inte hur den funkar i praktiken, "rekommenderar" den enbart på snygghet. Medföljer 3 st fronter på den så den passar i alla chassin (färger). Oas har ju P182 lucka så du ser den aldrig, oas har du ju temperatur i displayen, bara öppna och titta efter.

Hur är det att bygga i ett chassi med lufthål i botten? Låter ett sånt väldigt mycket?

/SKoS

Kul att du också har användning av tråden :).

Tycker faktiskt Zalman kontrollern är rätt snygg, simpel och fin. Den finns tydligen i svart metall också, ser ut att vara den som säljs på bl.a. inet. Det skulle ju passa ganska bra till en svart p182:a. Men smaken är väl som baken :). Fast den du har länkat till är faktiskt snygg, kanske t.o.m. snyggare än Zalman:en. Fast det är som du säger att den kommer ju sitta bakom själva luckan, så man kommer ju ändå inte se så mycket av den. Sen bryr jag mig inte så mycket om olika funktioner och finesser. Vill bara ha något som kan ändra hastigheten på fläktarna snabbt och lätt. Scythe Kama Meter kostar ju några slantar mer.

Jag har förresten två skärmar, så när jag spelar så kan jag köra Everest eller något annat program som håller koll på tempsen på andra skärmen, så har jag ju uppsikt över det.