Inlägg

Inlägg som Fock_it har skrivit i forumet
Av Fock_it
Skrivet av klk:

Letar elektriska tandborstar, skall köpa 4 stycken men de verkar inte rea sådana i år, kanske kommer

Någon speciell modell du har kollat på? Kollar själv en hel del just nu, lutar åt ett 2p philips diamondclean 9000
https://www.elgiganten.se/product/personvard-halsa-skonhet/mu...

Men behöver köpa 3st en kostar ju svinmycket

Av Fock_it

Billigaste ”ok” tv 65” på Marknaden?

Vilken är den absolut billigaste 65” 4k smart tv som jag kan köpa? Köpte en 75” lg i höstas för 6990, den är dock för stor för det rummet jag vill ha tvn i så behöver en mindre

Av Fock_it

Relativt 2,5 vecka sen, båt inför fiskesäsongen!

🎣🎣🎣

Av Fock_it

Glömde skriva att sonos arc bör vara svart 🥰

Av Fock_it

En Sonos Arc skulle ju inte sitta helt fel med 50% Kampanj på ;0)

Av Fock_it

Har 3 spel redo, köpte Kayak Mirage, ser helt sinnessjukt snyggt ut, ett relxing spel med lite tävlingar i ser det ut som, Grand Turismo 7 har även köpt en ratt till detta såklart är ingen bilspelsfanatiker, men nu blir det förmodligen lite känsla!
Sen har jag Horizon, bokade bundle från komplett när dom hade bundle med horizon för 7390, dock har dom höjt till 7890, men 3 spel är väl en bra början!

Av Fock_it
Skrivet av rumplantation:

Läste nåt om det på Asus sida om ditt moderkort. Finns ett nyare bios som ska stödja "win 11 by default"

https://www.asus.com/se/motherboards-components/motherboards/...

Detta borde vara ditt moderkort, då jag sökte på det o hamnade på denna sidan. Men kolla upp för säkerhets skull att det stämmer.

EDIT* såg nu att det verkade ha löst sig.

Tack för hjälpen oavsett, uppskattar det verkligen!

Av Fock_it

Verkar ha löst sig med windows nu också bytte plats på partitionerna i bootmenyn i bios, fanns 2 ”windows filer” i usb minnet bytte plats på dessa bara

Av Fock_it
Skrivet av rumplantation:

Har du kollat hur det ser ut i denna menyn?<Uppladdad bildlänk>

Hej! Har nu precis löst problemet med att byta slot på moderkortet, satte den i den ”långsamma” sloten, nu la ja in den i den snabbare eller hur man säger, nu kom nästa problem, står att datorn ej är kompatibel med windows 11 kommer snart slita av mig håret och bita av mig fingrarna gaaaah

Av Fock_it

Hittar ej NVMe disk efter nybygge i BIOS

Har precis byggt en dator, känns som att allt funkar som det ska, i Bios hittas allt, förrutom m2 disken, det är en WD Black SN850X NVMe SSD 1TB, har ett moderkort som heter TUF gaming b550 plus, ryzen 5800x, Kingston FURY Renegade 16 GB (2 x 8 GB) 3600 MHz DDR4 CL16, och Geforce 2080 Super allt verkar funka utom NVMe disken

Av Fock_it
Skrivet av blackcoffee:

Aha, du har redan beställt. Ja, det är ju inte DÅLIGT med 5800X.

Om jag skulle köpa en kylare till 5800X idag skulle jag satsa på någon av dessa:

https://www.webhallen.com/se/product/315997-be-quiet-Shadow-R...
https://www.webhallen.com/se/product/338337-Noctua-NH-U12S-Re...

Men då gillar jag ordentlig kylning. Man kan säkert prova med ännu billigare varianter och få det att funka bra. "Worst case" med med lite dålig kylning är att CPUn blir så varm att den börjar sänka klockfrekvensen lite för att inte överhettas. Inga skador sker. Men för att verkligen få CPUn att bli så varm måste man nog köra tyngre saker än spel.

Jag beställde be quiet! Pure Rock 2, men ser nu att jag fortfarande kan avbryta mitt köp via amazon, men har bara beställt ram minne och processor där

Av Fock_it
Skrivet av blackcoffee:

Då låter en uppgradering till Ryzen 5000-serien som ett bra steg, även Intels 12:e generation kan säkert också vara ett lyft.

Jag skulle i ditt läge - och med AMD - titta mer på 5600X än 5800X. Sparar pengar för i princip samma prestanda så länge det är spel som är i fokus. Den billigare är dessutom specad till 65W istället för 105W vilket både sparar elräkning och minskar kylbehov. Kylaren AMD Wraith Stealth som följer med 5600X är helt OK men ett byte till en kylare från t.ex. Be quiet! eller Noctua kan göra saker lite svalare och lite tystare vid last men det är ju en uppgradering man kan göra senare om ljudnivån stör.

Kolla här för en c:a ett år gammal jämförelse av prestanda mellan 5600X och 5800X - i princip samma prestanda i alla testade spel (även om det säkert kan variera lite beroende på grafikkort, inställningar och upplösning i ert fall).

https://www.youtube.com/watch?v=3NXnXNvJto8

Edit: vill inte skriva nån på näsan nu, men det är alltså siffran FPS - Frames Per Second - som är nyckeln här. Hur fort det går alltså.

Hade jag vetat hade jag lyssnat på dig, vet ej hur krångligt det är att avbryta via amazon

Av Fock_it
Skrivet av blunden:

Moderkortet ser ut att sakna kylfläns till den övre M.2-platsen som är ansluten till CPU:n, lustigt nog. Kan vara missvisande bilder bara dock. Går annars att hitta billiga SSD-kylflänsar från Kina vid behov. I vilket fall som helst är den den porten du vill använda för att dra nytta av PCI-E 4.0.

Det är ju inte omöjligt att hans gamla kylare fungerar även till den nya CPU:n med ett nytt monterings-kit.

Ok tack så jättemycket för hjälpen!

Av Fock_it
Skrivet av blackcoffee:

Vad uppgraderar du ifrån?

Varför valet av 5800X? Varför inte 5600 eller 5600X för att spara lite pengar utan att offra mycket prestanda, eller 5800X3D för att få maximal prestanda i många spel?

Alltså, jag har själv kört 5800X i ett par år innan uppgradering till 5800X3D och 5800X är en processor som ständigt får klagomål på att den blir varm och är svår att kyla. Delar av detta är en missuppfattning (det är OK att de blir varma) men samtidigt får man inte så mycket mer prestanda i 5800X jämfört med 5600X i de flesta spel. 5600X är svalare och levereras med en helt OK kylare i paketet så du slipper köpa en lös kylare. Genom att spara några hundringar på processorn och några hundringar på att slippa köpa extra kylare sparar du pengar utan att offra mycket prestanda i de flesta spel.

5800X3D är en helt annan best, men då blir det dyrare igen.

Kolla den här tråden med jämförelser t.ex.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1640622-5600x-vs-5800x

(med reservation för att jag kan ha missat att alla spel helt plötsligt blivit bättre på att nyttja 5800X då, jag hänger inte med på allt).

Hej, jag visste inte det, som sagt, är helt grön har inte skruvat ihop någon dator på 15-20år, detta är till min grabb, och han har väldigt gamla grejer idag, 5-6 år, har bara följt rekommendationer här

Intel Core i5 4460 3,2GHz Socket 1150 Box
Asus Z97-A
Kingston HyperX Savage DDR3 2400MHz 2x4GB (HX324C11SRK2/8)

Sen fick han ärva ett grafikkort för några dagar sen som heter Geforce 2080 super

Av Fock_it
Skrivet av blunden:

Moderkortet ser ut att sakna kylfläns till den övre M.2-platsen som är ansluten till CPU:n, lustigt nog. Kan vara missvisande bilder bara dock. Går annars att hitta billiga SSD-kylflänsar från Kina vid behov. I vilket fall som helst är den den porten du vill använda för att dra nytta av PCI-E 4.0.

Det är ju inte omöjligt att hans gamla kylare fungerar även till den nya CPU:n med ett nytt monterings-kit.

Hmm, eftersom jag är så pass okunning så får du förklara för mig nu vad jag behöver komplettera med och till vad? Alltså behöver jag en kylfläns till Hårddisken?

Av Fock_it
Skrivet av blunden:

Kan du lista alla komponenter du valt? Vilket chassi du valt styr ju antal fläktar som inkluderas exempelvis. Moderkortet kommer i många fall med en SSD-kylfläns (mest en metallbit, men duger utmärkt i de allra flesta fall).

Vill du komma undan billigt kan du ju se om du hittar en begagnad kylare. Flera av de stora kylartillverkarna skickar ut gratis monterings-kit om kylaren saknar AM4-stöd.

Det som allt slutade på var: Ryzen 5800x, WD Black SN850X NVMe SSD 1TB, ASUS TUF Gaming B550-Plus, be quiet! Pure Rock 2 (Fläkt) samt Kingston FURY Renegade 16 GB (2 x 8 GB) 3600 MHz DDR4 CL16

hoppas allt synkar ihop nu bara,

Grabben har nåt Fractal design chassi som är några år gammalt.

Av Fock_it

kylning till ryzen 7 5800x samt Kingston NV2 M.2 NVMe Gen 4 1TB

Håller på beställer ett uppgraderingspaket till min son, men är väldigt grön på vad jag behöver, hade en budget på 6000kr men nu är jag uppe i 6000kr utan fläktar, vad behöver jag kompletera med ? billigt men bra ?

Av Fock_it
Skrivet av dlq84:

https://www.prisjakt.nu/product.php?p=5588364

5800x ser ut att ha ungefär samma pris

Tack! Blir ju hur bra som helst, sen undrar jag, behöver jag köpa en extern fläkt till denna eller är det universal? Alltså kan jag använda den gamla till det nya?

eller räcker något sånt ?

https://www.inet.se/produkt/5323444/be-quiet-pure-rock-slim-2

är dessa https://www.inet.se/produkt/5304386/kingston-fury-32gb-2x16gb... mera prisvärda ? eller stödjer inte moderkortet b550plus dessa som är 3600mhz

Av Fock_it

Sorry om jag är besvärlig, men idag är det mellandagsrea, finns det något ”bättre” paket för ca 5-6k (inkl 1tb-2tb ssd) annars beställer jag det som har blivit rekomenderat!

Av Fock_it
Skrivet av SwedenVirre:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/wIMNAUwDYLolZIVMhklg_z8df7A/namnloshttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/wIMNAUwDYLolZIVMhklg_z8df7A/namnlos

Detta är nog det mer prisvärda i den budgeten, man kan spara in lite och gå för en 6 kärnig istället men jag tycker den 8 kärniga är mer värt det

Så detta skulle synka ihop med grafikkortet samt nätaggregatet?

Nätaggregatet heter cx600,
Sen skulle jag även vilja ha en ny hårddisk, runt 1tb minst, behöver inte vara en sån där ny som ser ut som ett ramminne, men en vanlig ssd, så prisvärd som möjligt för idag sitter en vanlig 2tb i som är ganska långsam, detta är till min son som är 12 år gammal han spelar typ minecraft valorant och overwatch2