Inlägg

Inlägg som metal82 har skrivit i forumet
Av metal82

Dags för en uppdatering.

Eftersom grejerna inte fungerade så bestämde jag mig för att skicka tillbaka moderkortet till INET. Och otålig som man är så åkte jag iväg och köpte ett annat moderkort och ett annat RAM minne bara för att se vad som var felet.

Jag köpte ett ASUS P7P55D och ett billigt A-Data minne (1333MHz 1 GB DDR3).

Åkte hem och monterade ihop det hela igen och satte först i Corsair minnena. Döm om min förvåning när det visar sig att inte heller detta fungerar. Jag provar de fyra Corsair minnestickor jag har men det fungerar inte med någon. Jag provar funktionen "Mem-OK" som Asus har på det här moderkortet med det hjälper inte heller.

Tar ur Corsair minnet och sätter i A-Data minnet jag köpte. Vips, så fungerar det. Datorn startar utan några problem.

Slutsatsen blev ju helt enkelt i mitt fall att Corsair minnena inte fungerade med varken Gigabytes eller ASUS moderkort.

Nu kör jag med ASUS moderkortet och med fyra stycken 2 GB A-DATA minnen, och än så länge fungerar det bra. (Peppar peppar).

Någon som vet om Corsair XMS3 inte är ämnade för moderkort med sockel 1156 överhuvudtaget. Läser man själva specen för Corsair minnena så är det ju inget som talar för att de inte skulle fungera, men nu gjorde de ju uppenbarligen inte det i alla fall.

Av metal82

Jag har t.o.m. fyra stycken såna Corsair minnen, och det fungerar ju inte med någon av dem.
Det är XMS3 som ska gå 1.5 V enligt specen på minnesstickan.

Nätagget funkade fin fint precis innan det nya bygget då det användes i min gamla dator, har mycket svårt att tänka mig att det helt plötsligt ska krångla bara för att man kopplar det till ett par nya komponenter.

Pipen stämmer väl mest överens med "Short continuous beeps", som enligt manualen kan betyda Power supply issues, men jag har svårt att tro det själv.

Som jag skrev tidigare så lyckades jag ju faktiskt komma in i BIOS en gång och kunde kolla runt där lite. Temperaturerna låg bra till, 33 grader i lådan, CPUn temp låg på ca 32 grader.
Spänningen på minnet låg på 1.5 V (vilket det också ska enligt minnesstickan).

Skulle vara mycket intressant och veta vad som är felet. Tänkte ta mig en sväng till INET imorn och prata lite med dem och höra vad de tror. Men just nu känns det ju som att det är moderkortet. . .

Jag har läst på ett par andra forum om folk som har just Gigabyte MB med 1156 sockeln men med andra märken på RAM minnet, men grejen är ju att de har samma problem, så det känns ju helt klart som att sannolikheten är större att det är Moderkortet än att flera olika minnestillverkare inte har kompatibla minnen. (?)

Av metal82

Hej på er!

Jag har exakt samma problem som Tallbark.

Monterade följande delar igår.
Moderkort: Gigabyte GA-P55-UD3
CPU: Intel i7 860 (Socket 1156)
Minne: Corsair xms3 2x2GB
Grafikkort: Sapphire (ATI) HD 4770
HDD: Intel SSD 80GB.
Nätagg: Zalman ZM-600HP (600W)

Och precis som för Tallbark så är det följande som händer när jag trycker på "on" knappen.

Alla fläktar går igång som de ska, men efter ca 4 sekunder så börjar det pipa frenetiskt i kanske 5-6 sekunder tills datorn stänger av sig, 3-4 sekunder senare sätter den på sig själv igen och hela proceduren upprepar sig, om och om igen.

Jag har provat med att bara köra med en minnessticka, köra i olika "minnesslottar". Jag har kopplat ur allt förutom CPU+fläkt, Grafikkort, Minne men problemet kvarstår. Jag provade även att ta ur grafikkortet men det gjorde ingen skillnad.

Jag har resetat CMOS genom att ha ur batteriet i allt från 10- 80 minuter men det har inte hjälpt tyvärr.

Jag provade ett par gånger att inte ha något minne alls i när jag startade, och skillnaden då var att de "frenetiska" pipen kom i princip omgående efter att man tryckt på "on" knappen, när det är en minnessticka i så börjar pipet efter ca 4 sekunder.

Rimligtvis borde det ju vara antingen RAM minnet eller moderkortet som det är fel på, alternativt att kombinationen av just de komponenterna inte fungerar ihop(?).

Tilläggas bör är att jag lyckades komma in i BIOS efter många om och men, och jag lyckades uppdatera till senaste BIOS versionen, men problemet kvarstår ändå.

Av metal82

Passar Zalman CNPS7700-Cu cpu-cooler på Gigabyte moderkort?

Hej på er!

Tänkte uppgradera min dator litegrann och hade tänkt att slå till på följande uppgraderingspaket från Komplett: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=323785

I min nuvarande dator så har jag en Zalman CPU kylare: http://www.datorbutiken.com/default.aspx?Product=6308249

Min fråga är om någon vet om min nuvarande kylare kan användas i mitt nya uppgraderingspaket, om den får plats på moderkortet då kylaren är ganska stor? Jag har varit inne på Zalmans hemsida och försökt hitta vilka moderkort som är kompatibla men enbart hittat äldre listor på kompatibla moderkort.

Tack på förhand.

Av metal82
Citat:

Trodde poängen med ett forum var att man slapp köpa råd?

... hehe! ....

Av metal82

Han använde NTFS som filsystem.

Av metal82

Partionerade hårddisken - ser bara ena partitionen

Hej på er gubbar!

Jag har en kompis som nyss installerat Win XP (Home Edition) på sin nya dator. När han installerade XP så valde han att skapa en partition som han satte till storleken 30 GB.

Problemet är att nu när han går in på "Den här datorn" så ser han enbart "Lokal disk (C)". Alltså bara partitionen på 30 GB, det resterande utrymmet (hans hårddisk är på sammanlagt 250 GB) finns inte någonstans. Det resterande utrymmet borde ju finnas som enhet D: eller liknande, men någon sådan enhet får han ej fram.

Går han in och kollar under "Systeminformation" (msinfo32 från "Kör") så ser han även där bara sin 30 GB partition, ingenting om det resterande utrymmet.

Hur ska han göra för att få tillgång till resterande utrymme? Och VARFÖR kan han inte se det resterande utrymmet?

Av metal82

Okej, det går alltså att köpa ett ATI grafikkort till ett moderkort med ett NVIDIA chipset.

Då undrar jag istället om det finns någon fördel med att ha ett NVIDIA grafikkort till ett moderkort som har NVIDIA chipset? Eller har detta inte någon som helst betydelse?

Av metal82

Skillnad mellan olika chipsets (kretstyper)?

På vissa moderkort kan man se att kretstypen är t.ex. "NVIDIA nForce4" och "ATI RADEON XPRESS 200" osv.

Om man köper ett moderkort med "NVIDIA nForce4" som kretstyp, betyder då detta att jag inte kan köpa ett ATI grafikkort till det moderkortet? Och vice versa, går det då inte att köpa ett NVIDIA grafikkort till ett moderkort med ett "ATI RADEON XPRESS 200" krets?

Tacksam för svar!

Av metal82

Extrem (!) seg boot.

Hej på er!

Från det att jag trycker på startknappen på datorn till det att inloggningsrutan för XP kommer fram så tar det 5 (!) minuter, och då är jag ärlig! 5 minuter!

Det som visas på skärmen under 99% av dessa 5 minuter är "Windows XP" loggan där de där rektanglarna går från vänster till höger, om och om igen.

Det som verkar lite skumt är att det är först vid typ den sista minuten som man hör hårddisken börjar jobba.

Jag misstänker själv något i stil med att det kan vara någonting med nätverkskortet, att det försöker få någon typ av kontakt. Jag läste på nätet där de sa att man skulle ge datorn en fast IP adress osv och det har jag testat, men utan framgång. Jag testade även att dra ur nätverkskabeln innan uppstart för att se om det hjälpte, men det gjorde det icke.

Jag har varit inne i BIOS och kollat, vilket för övrigt är av senaste tillgängliga version. Den står inställd på att starta så fort som möjligt, alltså "Fast Boot" eller vad det nu kallades. Jag har också testat att ändra bootordningen på enheterna men det hjälpte inte heller.

Det är riktigt störande det här, att det ska ta SÅÅ lång tid. Någon som vet vad jag kan göra för att få det bättre/bli av med problemet?

Läste på nätet att någon tipsade om ett program som heter BootVis. Är det någon här som testat detta och kan svara på om det programmet verkligen kan fixa till problemet och göra uppstarten snabbare? Kollade lite på Microsoft hemsida om detta programmet men där stod det att programmet inte hade till uppgift att göra uppstarten av OS:et snabbare.

Någon som kan hjälpa mig?

Tack på förhand!

PS. Datorn jag pratar om här är inte den i signaturen, utan en FujitsuSiemens Scalelo X. DS.

Av metal82

Okej, tack för alla svar så långt!

Tänkte fråga hur Sempron och Socket 754 egentligen är. Om man jämför med Intels Celeron, vilken är bäst om jag får lov att ställa frågan så rakt upp och ner?

Kommer processorn vara duglig till de arbetsuppgifter jag skrev ovan, jag vill ju gärna inte köpa något som precis klarar av det hon ska göra och som inte orkar med 1 år senare.

Av metal82
Citat:

Vad kommer hon göra i CD/DVD/Floppy väg? Vilka enheter kommer hon använda?

Det är inte alls säkert att hon kommer använda någon enhet, allra minst diskettenheten, så den tror jag nog jag kommer ta bort. Men någon form av CD/DVD läsare tror jag behövs för det händer ju att man installerar program osv från skiva. Sen om hon kommer behöva DVD brännare är också tveksamt... det blir nog en vanlig CD brännare.

Av metal82

En riktig utmaning! Billigt datorpaket.

Hej på er!

Tänkte höra med er ifall ni ville hjälpa mig att sätta ihop ett datorsystem som ska vara så billigt (och bra) som möjligt.

Datorn är till min mor som ENDAST använder datorn till att surfa på Internet, maila, chatta via MSN och någon enstaka gång skriva i MS Word. Thats it!

Jag har själv satt ihop ett litet paket och jag tar gärna emot kommentarer på det, men egna förslag från er uppskattas än mer. Jag är medveten om att diskettstationen kanske är onödig, likaså DVD brännaren, den kan jag ersätta med en vanlig CD brännare och på så sätt spara ~300 kr.

Så.... förslag från er uppskattas!

Mitt förslag:
http://www.datorbutiken.com/se/default.php?cartId=161222

By the way... I paketet behöver varken mus, tangentbord, högtalare eller skärm vara med, detta finns redan. Skärmen hon har nu är visserligen kass, men det får nog vänta lite till.

Jag skulle nog säga att absoluta MAX ligger på 5500-6000 kr... om ens det. Hon nämnde själv vad man kunde få för dator för 3000 kr, och det kan ju bli lite svårt, om man nu inte köper begagnat (vilket jag inte tänker göra).

Av metal82

Jag har en 3.0 GHz (P4 Prescott) klockad till 3.3 GHz och jag har en idle temp (enligt ABIT programvaran till moderkortet) på 45 grader. I load kommer den upp i ca 64 grader.

Jag tycker själv tempen låter väldigt hög överhuvudtaget. Jag har en Zalman 7700 CPU kylare i koppar. Använde medföljande kylpastan till den.

Jag har testat att sänka alla värdena (vcore osv) till defaultvärdena så att den körs i 3.0 GHz igen men utan att idle tempen ändras alls.

Vad är lösningen på mitt problem? Är det helt enkelt att montera om CPU kylaren och på med lite bättre kylpasta kanske?

För övrigt så har jag två chassifläktar, en ADDA 120 mm (16dB) som sitter bakom hårddiskarna, längst bak i lådan har jag en PAPST 120 mm (~24dB) som blåser ut luft från lådan.

Av metal82

Skillnad mellan dessa två nätverkskort?

Hade tänkt att köpa ett internt nätverskkort som ska ersätta mitt integrerade som sitter på ett ABIT AG8 moderkort.

Till att börja med kanske jag ska fråga er ifall man får någon prestanda förbättring genom att köpa ett "vanligt" internt nätverkskort gentemot ett som är integrerat på moderkortet?

Det kort jag funderat på är följande: http://www.itservice.se/dialectit/index.jsp?showArticle=26206...

och

http://www.itservice.se/dialectit/index.jsp?showArticle=17020...

Skillnaden mellan dessa två är att det översta har PCI Express (x1) som gränssnitt, det andra har vanligt PCI gränssnitt. Gör PCI Express någon skillnad i prestanda, eller är det hugget som stucket vilket man tar?

Tackar för alla svar!

Av metal82

Om det piper så kan det vara ett tecken på värmeproblem. Kolla att kylningen till CPU:n, grafikkort osv sitter som den ska.

Av metal82

Jag skulle nog svara Papst OM du inte bara använder datorn till kontorsapplikationer.

Jag har själv precis testat både ADDA (16dB) och Papst (26dB). Fördelen med ADDA:n är att den är mycket tyst. Nackdelen är att den inte förflyttar så mycket luft som Papst:en gör.

Varvtalet på ADDA låg på MAX 1100 rpm, Papst varvtal är MAX 1600 rpm.

Vid 1100 varv så kan jag säga att båda fläktarna är i princip lika tysta, det är möjligt att ADDA:n är nååågot tystare vid 1100 varv... men det är då inte mycket.

"Problemet" jag hade med ADDA:n var att den hela tiden låg på maxvarv, vilket iofs inte var några problem eftersom den var så tyst, men satte jag igång något krävande spel så vill man kanske att fläkten ska börja jobba lite mer för att få ut den varma luften ur lådan. Men eftersom ADDA:n hela tiden låg på sina maxvarv (1100rpm) så kunde den ju inte stiga högre och få ut mer luft.

Med Papst är det ju så att man låter den gå på typ 1100 varv då man bara använder datorn till lättare uppgifter, men sen när man spelar så finns det fortfarande kapacitet kvar, fläkten ökar varvtalet när värmen stiger och blåser därmed ut mer varm luft ur lådan.

Så.... Bara lättare kontorsapplikationer = ADDA (16dB)

Lättare kontorsapplikationer + Spel = Papst (26dB)

Av metal82

Tackar så hjärteligen för länken!

Det står i texten att det är en "Adapterkabel från 3-pin till 4-pin m. mellanstycke". Jag antar att det går lika bra att använda den från 4-pin till 3-pin? Alltså, det går väl bra åt vilket håll man än kopplar om man säger så? Hoppas ni förstår vad jag menar....

För det är fläkten i mitt fall som har 4-pin kontakten.

Av metal82

4-pin molex -> 3-pin adapter?

Hej på er!

Sitter med en 120mm chassifläkt som endast har en 4-pins molexkontakt som "anslutningsmedie". Det jag skulle vilja är att koppla denna molexkontakt till en adapter som mynnar ut i en vanlig 3-pins kontakt som man kan koppla till moderkortets 3-pinniga "System fan" kontakt.

Finns det någon sådan adapter?

Kopplar jag fläkten direkt till nätaggregatet så går ju fläkten på maxvarv hela tiden, och då är den inte så tyst tyvärr.

Av metal82

Jag kan erbjuda dig att köpa mitt sprillans nya Antec Truepower nätagg. Det är på 380W, helt oöppnat i sin förpacking. Förseglingen är ej bruten.

Länk till säljtråden: http://marknad.sweclockers.com/visa_annons.php?aid=30509