Inlägg

Inlägg som jockeman har skrivit i forumet
Av jockeman

äsch jag brukar flytta över lödpennan från tumm-pekfinger till pekfinger-mittfinger(eller vad det nu heter), när jag ska t.ex klippa sladdar eller göra nått annat.

sen så efter hand får man tjockare hud på tummen och pekfingret och klarar av lite högre temperaturer där

Av jockeman

skriver du ut direkt från eagle eller?

när jag gör mina kort så brukar jag exporteta de som bmp bild och sen så invertera och skriva ut från t.ex photoshop

Av jockeman

leta i rcl tror jag det heter

Av jockeman

Det första man gör är att rita ett kopplingsschema i schemaeditorn, där lägger man in alla kretsarna man ska ha och ritar linjerna mellan de.

Sedan går man över till layouteditorn där man placerar in komponenterna och ritar ut var banorna ska gå.
efter det så får man exportera sin layout som en bild och ibland redigera den lite extra i något bildbehandlingsprogram

Av jockeman

Du kan få en sådna layout som madmodder har med hjälp av Eagle

Av jockeman

kanske också bör tänka på att om det är så att du överstiger gränsen och de andra har precis på gränsen så kommer du inte få använda din dator..

Av jockeman

här är en oerhört bra sida för att leta efter datablad till logikkretsar

http://www.datasheetcatalog.com/catalog/p0.shtml

Av jockeman

The_goose: Är inne på första året av utbildningen, jo det var nog en kontrollskrivning jag syftade på innan, tentan har vi om ca 2 veckor.
Arbetet har gått väldigt långsamt fram, är helt upptagen med studierna nu, men efter mattetentan så ska jag försöka få det klart ganska snabbt.

Jo där finns lite mekrum som vi har tillgång till, har dock inte utnyttjat de än för jag har det mesta jag behöver hemma.

Av jockeman

köpte en
http://www.kjell.com/content/templa...40065&path=

från kjell för längesen men den fick de tillbaka illa kvickt, tycker att själva lödpennan är på tok för stor och klumpig och sladden är klumig också.

Själv har jag en Weller WHS-40 lödstation från harald nyborg, riktigt nöjd med den..

Av jockeman

men hur långt ifrån roboten vill du vilja kunna va?

Av jockeman

vill du att den ska navigera själv med hjälp av sensorer eller vill kunna fjärrstyra den?

det borde inte va allt för svårt att använda en dator med ett wlan kort och sen sköta styrningen antingen via en com-port eller via parallellporten vilket jag tror är enklare.

om du ska ha så den navigerar själv så borde det gå att få in lite sensorvärden via parallellporten också..

Av jockeman

det största problemet blir väll att få plats med en dator innut i en tv. Skulle ju kunna gå om man får tag i en med inbyggd VHS och så sen slita bort vhs-delen och sätta datorn där istället.

Av jockeman

En stegmotor kan vara av lite olika typer, t.ex bi-polär och uni-polär. om man har en bipolär stegmotor så behövs det lite extra styrelektronik för att det ska funka.

men stegmotorer består av ett antal lindningar, för att få rotorn att snurra så ska man skicka ström igenom de olika lindningarna i olika sekvenser och i olika riktningar.

Men jag tror att det blir enklast för dig att använda en vanlig Dc-motor med en rejäl växel som klarar hålla drickan uppe även om man slår från strömmen på motorn.
Sen så sätter du två mikrobrytare eller liknande i plattans ändläge, så motorn kör ända tills någon av dessa trycks in.

Av jockeman

Zapher, det hade väll inte varit lönt att lägga ner en massa pengar på plexiglas och sen klä in den?
Sladdar och tyligt är inte så fint nu det håller jag med om men det ska bli finare..

Har för övrigt lödat ihop en lcd till nu så jag ska kunna koda vidare på mjukvaran till den.

ODDE: jao jag bor i lund, har som nolleuppdrag att göra ett spex som ska spelas upp på vår nollegasque(eller hur det stavas).

Av jockeman

mjao det går sådär med projektet, har inte hunnit göra nått än och kommer inte hinna nu i veckan iheller, har en liten mattetenta på torsdag som jag just nu pluggar dag och natt inför och så håller jag på och skriver ett spex också som måste va klart nån gång i nästa vecka, men sen så borde jag hinna göra lite mer på chassit.

Angående kopplingsschema så finns det inte något för tillfället iaf, kommer antagligen finnas ett när jag är färdig utvecklingen av bygget och ska börja etsa kort och så.

Av jockeman

Axis har fina nätverksbaserade webbkameror, dock lite dyra, men de sänder ut det till nätverket iaf, sen så kan du ju köpa någon wlan baserad accespunkt och ansluta kameran till eller så. Iofg tror jag att det ska finnas kameror som redan är byggda för wlan

Av jockeman

jo det har gått ganska segt med bygget nu tyvärr, har som sagt mycket i skolan och så har jag precis flyttat så jag har inte fått med mej alla mekgrejor hemmifrån än, men ska idag ta mig hemmåt och packa ner några lådor till så jag ialla fall kan fortsätta utveckla mjukvaran, lite svårt att hålla på å dremmla och slipa och föra oväsen i ett korridorrum.

men ska försöka att löda ihop den lcd:n jag ska använda mig av till helgen, den jag hade innan har jag sålt iom att jag märkte att den ju faktiskt funkade perfekt och att det bara var min dator som var knasig.

Risken är dock överhängande att jag är rejält bakfull och inte kommer orka löda så mycket för jag ska på fest på både torsdag,fredag,lördag och söndag kväll.

Dessutom så har jag inte lyckats fixa nått internet i mitt korridorrum än så även om jag gör något så kommer jag inte kunna lägga ut några bilder under den närmaste veckan i alla fall.

Men frukta inte det kommer komma fler uppdateringar

Av jockeman

Tja du kan ju mixa mekaniken och elektroniken och bygga en liten automon robot, det gjorde jag och en kompis som projektarbete.

Men vill man ha bra betyg så räcker det inte med att bara bygga man måste även skriva, vi byggde varsin robot och lämnade in en gemensam rapport på 38 sidor och fick MVG. Dock var vi nog lite överseriösa men det är ju aldrig fel

Av jockeman

För att göra kretskort behöver man inte ha så stor budget om man bara ska göra små och enkla, själv använder jag en IKEA-lampa för att belysa och har lyckats göra väldigt avancerade dubbelsidiga kort utan större problem, dock så är en lite ordentlig etstank att rekomendera för det.

men om man bara ska göra enkelsidiga kort så funkar det utmärkt med en liten skål som man har i ett varmvattenbad så att vätskan håller sig runt 50grader för bästa effektivitet.

som lampa använder jag somsagt en halogenlampa(tror jag iaf) där jag tar bort ett uv-filter ,sen så får jag belysa i 25min för bästa resultat har jag kommit fram till.
bild på lampan:

http://www.kakmonster.com/mulle/lampa.jpg

Det ska nog gå att använda vanliga lysrör, egentligen så är enda sättet att testa för att veta säkert. Om man råkar hitta lite sol ute någon dag så kan även den funka som uv-källa.

Jag förvarar min etsvätska (eller smurfläsk som det ser ut som ) i två glasflaskor som jag har slagit hål i korken på och har ställt i ett mörkt skåp. Om man bara gör mindre kort behöver man inte så mycket men då min etstank rymmet ca 2liter så måste jag ha det.

Lyxigt värre med bubblor och allt =), klicka för större bild

http://www.kakmonster.com/mulle/chassi/sma/5.jpg

/Jockeman

Av jockeman

problemet är att om du skickar med båda samtidigt så kommer datan krocka och du kommer själv snappa upp lite data som du skickar, om du ska ha full duplex så måste du ha sändare med två kanaler, tror elfa har någon men man kommer ju behöva 4 stycken isåfall, hittade en på elfa som verkar bra.

http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?vat=0&dok=4892.htm

Nästa problem blir ju sedan att få dessa att räcka 400m det borde vara möjligt med bra antenner, men hur dessa ska byggas vet jag inte.