Inlägg

Inlägg som jockeman har skrivit i forumet
Av jockeman

ZecretW: jo varje tecken tog 5byte så för hela teckentabellen blir det en del. Hur menar du att man skulle kunna halvera storleken? driva lysdioderna via en bcd driver eller?

chrille112: Det är första året för min del.

Rixard: Vilket program menar du? programet i datorn är skrivet i c++, programmet till den gamla stora displayen är skrivet i basic.
På matrisen lyser endast en kolumn åt gången, men när man scannar igenom kolumnerna tillräckligt snabbt uppfattar ögat det som att de lyser konstand.
Etsar med belysningsmetoden i skolans elektronikförenings lokaler.

Av jockeman

okej då förklarar jag väll lite mer ingående då.

i matrisen så kopplas alla anoder ihopa till rader och katoderna till kolumner. om man bara har ett lager så kan man inte få layouten till kortet att fungera om man inte bryggar över vissa banor.

vid de röda ringarna används nollohmsmotstånd för att brygga över banan under

http://www.mullemeck.com/matris3.JPG

Edit: så du ändrade ditt meddelande nu...

jo så hade man kunnat göra men jag gillar inte riktigt sånna luftbyggningar, de kan lätt gå sönder om de får lite stryk.

Av jockeman

det är nollohmsmotstånd för att brygga över ledare, om man hade gjort ett dubbelsidigt kort hade man sluppit de men då hade man istället fått göra 112 vias vilket inte är så kul det heller så jag tyckte det var smidigar att göra det på detta sättet

Av jockeman

Nej så lyxigt är det inte, har köpt dessa från elfa..

Av jockeman

Ja då hände det igen, råkade tänka en dag att fy vad tufft det hade varit om man haft en liten matris som satt på en sådan plastreflex som man får som reklam lite här och där, ruskigt smått och pilligt men dum som jag är så måste jag bara bevisa för att det går att göra.

så nu har jag suttit och sniffat lödångor i 4 timmar och löddat ihop alla lysdioderna till matrisen, 112 lysdioder och 90 bryggmotstånd senare så blev det såhär.

lite dåliga bilder tyvärr, har bara en skabbig webbkamera att tillgå, finare bilder kommer senare.

http://www.mullemeck.com/matris1.jpg

http://www.mullemeck.com/matris.jpg

Av jockeman

ja, lite googlande avslöjade dock inte så mycket vad det var för komponent.

men när man tittar i datablade så ser man att på pin 8 på ic-kretsen ska det matas in typ 5v så det enklaste är nog att försöka följa banorna och se till vilken pinne de leder till, alternativt mäta om man har en multimeter att tillgå

Av jockeman

ja det lär väll inte vara så svårt, bara koppla den gröna till powerled och gula till hdd led, den röda kopplar du till den sladd från nätagget som förser datorn med +5v när den är avstängd, minns inte vilken färg den brukar ha.

Av jockeman

vad står det på den komponenten som är i to-92 kapsel precis nere vid några av pinnarna? har du tur är det en spänningsregulator och då kan man skicka in lite vad man vill för det mesta innom rimliga gränser.

Sen är det väll bara att mata på med lagom spänning och sen mäta på utgångarna och se om nån blir hög när du trycker på knappen

Av jockeman

antar att du menar linjära och logaritmiska potentiometrar.

skillnaden är att logaritmiska förljer en logaritmisk skala när de ökar, och linjära en linjär skala.

en linjär skala ökar lika mycket för varje steg medans en logaritmisk ökar mer och mer för varje steg eller mindre och mindre beroende på vilket håll de går.

Av jockeman

Kanske lite fel forum, men men.

Den displayen har ett styrchip som är kompatibelt med hd44780, detta gör att den kommer funka med nästan alla program du hittar.

har själv aldrig testat en oled så hur bra den är vet jag inte, har dock hört rykten om att de blir svagare med tiden men hur mycket svagare och hur långt tid det tar vet jag inte.

Av jockeman

Om man ska testa om ens krets funkar så är det smidigt att först koppla upp på kopplingsdäck eller vad folk vill kalla det, så gjorde vi när vi gjorde vårt projektarbete mycket smidigt om man inte har en färdig design från början, dock blir det mycket sladdar men efter några månaders kopplande så utvecklar man ett 6:e sinne som talar om för en exakt var en lös sladd ska sitta
ett exempel

http://www.kakmonster.com/mulle/robotarna.jpg

Om man är nästan säker på hur det ska vara så kan man lödda upp det på experimentkort och då kan det se ut såhär:

http://www.mullemeck.com/Image2.jpg

om man sen å andra sidan vet hur allt ska va och det är mycket komponenter så är det smidigast att rita upp schemat i datorn och göra en layout som man sedan använder för att etsa ett kort.
exempel på detta:
klicka för större bild

http://www.kakmonster.com/mulle/ledsnurra/sma/6.jpg

Av jockeman

okej men tänkt på att om man paralellkopplar så måste man skicka in så mycet ström som alla drar tillsammans, problemet man kan få är att vanliga 1/4W motstånd kanske inte klarar av strömmarna utan kommer bli mycket varma och kanske gå sönder.

Av jockeman

vad har du ska du ha för motstånd?

för om du parallellkopplar 15 lysidoder så ska de ha ca 15*20mA = 300mA för att alla ska lysa på full styrka.

Av jockeman

kan ju vara så att du skicka "what u hear", kolla i programmet om du kan ställa om vilken ljudkälla som ska skickas

Av jockeman

Som det sagts tidigare, om du paralellkopplar ett batteri kommer du få samma spänning, men de kommer vara längre, strömmen ökar inte om du kopplar ihopa flera batterier du kommer ändå ta ut samma ström som om du bara hade haft ett men du kan ta ut den strömmen under en längre tid.

du laddar inte ur batteriet i den senaste ritning såvidar du inte kopplar in nått mellan minus till vänster och plus till höger.

Av jockeman

som transistor kan du använda
36-1019 2SD669 (BD 139)

sen om du i framtiden har tänkt bygga fler saker så kan en motståndssats vara bra.
32-4825

dock verkar det som clasohlsson inte har några potentiometrar längre

Av jockeman

Teoretiskt sett kan man ju styra hur många lysdioder som helst via paralellporten.

Det man behöver är lite extra drivare, med t.ex 3 74hc374 or kan du styra 24 lysdioder med 11 utgångar från paralellporten.

Av jockeman

Sitter de paralellt med den som redan sitter där?

det du åstakommer om du sätter till fler är att du får högre total kapacitans men om där bara sitter en och det funkar bra så lär du inte behöva fler.

Av jockeman

GeeZen: De är för att spänningen ska hålla sig stabil ifall kopparflätorna under skulle glappa lite.

Tommy_enstaberga: J som strombom sa så finns där ett schema ute, dock är hårdvaran det lilla i bygget, det som gör att allt funkar är ca 1000 rader kod i de två mikrokontrollerna.

ZecretW: Trevliga ideér, tyvärr har jag nästan aldrig tid att sitta å bygga längre, skolan tar upp alldeles för mycket tid och andra projekt har högre prioritering för tillföllet.

Aluvi: Det är så det blir när man är lite för nördig

Av jockeman

Hur ser lödspetsen ut? många spetsar man får till lödkolvar är riktigt kassa och blir dåliga snabbt