Inlägg

Inlägg som Per Hansson har skrivit i forumet
Av Per Hansson
Nytt bud: 6 000 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Per Hansson

Det kan vara bra att veta om att det här med "powerline networking" egentligen är trådlös kommunikation.
Normalt i ett trådlöst nät så använder man en skärmad koax kabel som sedan är ansluten till en bit koppar "antennen" med en speciell längd & utformning.
Detta begränsar den trådlösa energin till ett visst band, tex 2.4Ghz (2412Mhz till 2472Mhz för kanal 1 till 13) för WiFi.

Men när man istället ansluter en trådlös sändare till en kapparledning av okänd längd & konfiguration då blir helt enkelt frekvensen obegränsad, det är så dessa "powerline networking" enheter fungerar.

Jag köpte själv för några år sedan Belkin Gigabit Powerline HD kit, detta störde helt ut FM sändingar när enheterna hanterade datatrafik.
Och prestandan var vedervärdigt dålig, ca 5Mbps, så dessa retunerades till säljaren vilket godkände detta med min motivation.

Följande två videor visar detta i väldig tydlighet, speciellt den första där enheterna inte ens är anslutna till samma elnät:
En är anluten till det kommersiella elnätet & en annan till hans 12v > 230v inverter, men de kan ändå kommunicera med varandra!

https://www.youtube.com/watch?v=utfUEEhmHYY

https://www.youtube.com/watch?v=kyYeTWHUnUk

Av Per Hansson
Skrivet av skogsvilden:

Nu när Twitch lämnat Flash, så är det ju bara SVT-play som använder det och då kan man ju bara bojkotta det och bli kvitt sk*ten.

SVT Play funkar bra utan Flash, har inte haft skiten installerad på länge nu.
TV4 Play funkar ej dock.

Av Per Hansson
Skrivet av adzer:

Vem använder flash idag?

www.tv4play.se

Av Per Hansson

Både KB4015546 (Security-only update) samt KB4015549 (Monthly Rollup) för April har denna lilla nugget:
Known issues in this update:
If the PC uses an AMD Carrizo DDR4 processor, installing this update will block downloading and installing future Windows updates.

Vore intressant att höra nu när uppdateringen som skall blockera Intel 7:e generation CPU samt AMD Bristol Ridge samt efterkommande Ryzen är släppt hur det ser ut för folk med sånna system?
Skall även bli intressangt att se hur Microsoft ska lösa att släppa en uppdatering för de AMD Carrizo system som nu av misstag inte kan installera uppdateringar via Windows Update längre, lite catch 22 där.
Förmodligen kommer en fristående uppdatering behöva laddas ner manuellt & köras, förhoppningsvis kan folk med kunskaper modifiera den för att ta bort kontrollen för även Ryzen & Intel 7:e generation CPU:er

https://support.microsoft.com/en-us/help/4015549/windows-7-wi...

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-u...

Av Per Hansson
Skrivet av GilbertG:

Fast drivrutiner för styrchip behövs ju.

Skrivet av Paddanx:

Självklart.
Det är ju där poängen med aktiv support eller inte kommer in i bilden.

Dock så har folk fått tom Ryzen, som helt saknar gamla grunder för Win 7/8 ändå fått saker att fungera. Och de flesta drivare på Win 8.1 är Win 10 kompatibla, och samma.

Lämnar bara detta här:

AMD Socket AM4/AMD Ryzen™ Processor Software Drivers

​ ​Description:
​​​Supports Windows 10/7 (​64-bit)
Package Includes:
AMD 16.50.2601 Graphics Driver
AMD Chipset Drivers
AMD AHCI Driver​
AMD USB ​3.0 Driver
RAID Drivers
AMD RAIDXpert Utility​​

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/am4-chipset-dr...

Av Per Hansson
Skrivet av Paddanx:

När 840 felen började komma så tog Samsung och köpte användningslicens på programmet och byggde in en optimerad version (för deras SSDer) i sin Magician mjukvara.

Jasså, har du nån källa på det?

Passar på med en liten shameless plug
http://www.techspot.com/news/65661-following-up-tlc-nand-perf...

Av Per Hansson

Drivern skall in under styrkontrollern, inte diskenheten.

Av Per Hansson

Håller helt med dej, jag ville själv ha just en 3D-NAND baserad SM951 som Samsung lovade oss 2014.
Men när den sen kom utan det så köpte jag den ändå för jag tänkte att det lär ju aldrig komma.
Och ja, nu har jag i vilket fall en SSD som jag är grymt nöjd med så jag gråter inga floder

Av Per Hansson
Skrivet av Paddanx:

Det verkar dock vara samma kontroller i grunden, så "max" prestandan, IOPs mässigt lär vara snarlik. Dock visste jag inte att 851 var 2D NAND... snacka om "miss"

Vet inte om jag skulle kalla det för "miss"
Kontrollern utvecklades ju ifrån första början för just 2D NAND.
Och märk väl hur tex den nya 256GB 950 Pro M.2 SSD:n har sämre sekventiell skrivprestanda än den "gamla" SM951 som använder det "sämre" 2D NAND (900MB vs 1200MB/sec)
http://www.overclock.net/t/1543242/found-samsung-sm951-for-sa...

Av Per Hansson

Han trollar bara eller är för korkad för att begripa bättre, take your pick.
Hans CPU har mycket högre klockhastighet vilket markant påverkar 4K prestandan.

Av Per Hansson

Ja det är ju bra märkligt kan man ju tycka minst sagt!
http://www.overclock.net/t/1543242/found-samsung-sm951-for-sa...

Av Per Hansson
Skrivet av Sveklockarn:

Nu kör jag ju inte en SM951, utan en Intel 750, men tror du samma gäller för den?

Skrivet av Paddanx:

Är precis det jag vill försöka få statistik och info för. I dags läget vet jag inte om det är disken eller NVMe implementeringen.

Win 7 ska inte ens ha NVMe stöd egentligen, utan man måste patcha in det. Därför finner jag det konstigt att denna lappning blir en bättre lösning än något som är modernare och har stödet inbyggt. MS kanske gjorde om något i disk access systemet i Win 8 som har fått denna effekt, vilket nu ger negativ verkan på NVMe diskar.

Hittade följande quote på tweaktown i ett Win8.1 vs Win10 NVMe test:
We saw a significant storage performance downgrade when we moved from Windows 7 to Windows 8.1. Will the same trend continue, or will Windows 10 provide equal or better storage performance than Windows 8.1? Let's find out.

Efter lite Googlande hittade jag sedan denna äldre artikel de gjort, mycket intressant...
http://www.tweaktown.com/reviews/7062/intel-750-1-2tb-nvme-pc...

Av Per Hansson

Det finns ju givetvis en anledning till att detta är en disk som endast säljs till OEM.
Dock anser jag själv att den är värd mödan, med write-cache buffer flushing deaktiverat så flyger den ju formligen fram!
Och det är ju bara att koppla en UPS till datorn om man är rädd för strömavbrott med buffer flushing deaktiverat...
Och har man Z170 chipset verkar den ju fungera felfritt med Intel's NVMe drivare.

Av Per Hansson

Nej det ser ju fantastiskt fint ut!

Av Per Hansson

Yes, kör först en test med tex AS SSD
Vänta sedan minst 10 minuter utan att använda datorn & gör om testet.

Av Per Hansson
Skrivet av WebMaximus:

Har nu testat min SM951 NVMe 512 GB en del och är supernöjd, väldigt snabb i alla lägen jag testat och inga problem vare sig att installera Windows 10 på den eller några andra problem.
<snip>
använder MS inbyggda drivrutin för NVMe.

Skrivet av WebMaximus:

Ang ev värmeproblem var den främsta anledningen till min oro över det i början att M2-slotten på mitt moderkort sitter precis under grafikkortet som i sin tur ofta blir rätt varmt som bekant. Dock visade det sig att mitt moderkort har 2 st M2-slottar så valde därför självklart att installera min Samsung-disk i den slot som sitter en bra bit ifrån grafikkortet så nu borde det vara lugnt!

Har även en väl ventilerad låda med en 200mm-fläkt i fronten som drar in sval luft rakt mot bl a just den M2-slot där jag nu monterat disken.

Jaha, så du kör med den inbyggda NVMe drivern i Win10 och har inte alls de problemen att prestandan blir kokko efter 10 minuters standby tid i Windows?
Var flera, så gott som alla tror jag, som hade det problemet med deras Z170 kort, flera reklamerade till och med sina SM951 NVMe av den anledningen...

Jag gav GTCrais på overclock.net en Win7 ISO med USB3 stöd samt NVMe stöd integrerat att testa med av denna anledningen, själv har jag X99 så upplever inte dessa problem.
Win7 funkade för honom utan problem, senare testade han även Win10 med Intel's NVMe driver när jag förklarade hur han skulle göra det, och det funkade också.
En intressant takeaway där är att med Intel's NVMe driver på SM951 så kan man ej längre läsa temperaturvärdet med tex Aida64...

http://www.overclock.net/t/1551060/official-samsung-sm951-own...

http://www.overclock.net/t/1551060/official-samsung-sm951-own...

Av Per Hansson
Skrivet av Paddanx:

Intressant.
Men om det är som du säger så måste Win 7 vara mer optimerad för NVMe, vilket låter helt koko med tanke på att det egentligen inte har stöd för det, eller gjordes med det i åtanke. Win 10 borde om något vara snabbare, då M.2 enheter varit en stor framtid som nu kommer med detta OS.

Förvisso håller jag med men det har varit såhär tidigare, WinXP hade som vissa kanske minns en lååång lista med skit man "borde" stänga av/ändra på för att det var antingen meningslöst eller direkt farligt för en SSD.
Men Win2K som var ett äldre OS hade inga av dessa problemen då det saknade stöd för allt detta muck som Microsoft lagt in för att spara några sekunder i uppstarten av datorn.

Kanske är det aningen mycket OT men även Win8 och i och med det Win10 har några ganska fantastiskt korkade funktioner i min mening.
"Fast Startup" låter kanske inte så farligt, men betänk vad som händer när du egentligen inte stänger av ditt OS när du stänger av datorn, utan sparar vissa delar av minnet i en pagefile, precis som viloläget gör till hiberfil.sys filen.
Om du nu har en dual-boot, eller tar ut din disk för att läsa/ändra något i ett annat OS, ja då har du när du startar datorn med all sannolikhet ett korrupt filesystem, det tog mej ett bra tag i Win10 technical preview att till fullo förstå detta, körde en dual boot på min arbetslaptop, en SSD med Win7 och en annan med Win10, varje gång en ny build installerades så ändrades denna inställningen till att vara på.
Och om jag då startade upp Win7 så hittade chkdsk hundratals fel på disken som den "lagade"
Allt detta muck för att spara en sekund eller två i uppstart, jomenvisst serrö jättebra!

Skrivet av WebMaximus:

Instämmer, tack för all information och länkar!

Har långt ifrån läst igenom allting men av det jag läst är det framför allt 2 saker som får mig att fundera över om jag ska behålla min SM951 NVMe när jag får den eller om jag skickar tillbaka eller säljer den.

Dels det här med att man för att få vettig prestanda är tvungen att slå av en funktion i Windows som finns där för att skydda dig mot dataförlust och/eller korrupta filer. Känns inte speciellt lockande.

Postade mina tankar ang detta här: http://www.overclock.net/t/1543242/found-samsung-sm951-for-sa...

Skrivet av WebMaximus:

Sen att det tydligen även varit en del värmeproblem där jag läste att vissa uppmätt runt 80 grader. Känns inte heller som någon höjdare.

Dom direkta problemen beror på att Z170 har någon bugg som verkar få tempsensorn att balla ur i SM951 NVMe, men detta verkar kunna kringås genom att tex kör med Intel's NVMe driver istället för den inbyggda i Windows.
Sen visst kan den bli varm, men om du är orolig rikta nån liten fläkt över den, eller sätt på en liten kylfläns över själva kontroller chippet.
Vid normalt användande så blir den inte så varm...

Skrivet av WebMaximus:

Anledningen till att jag beställde disken var efter att ha läst att den jämfört mot 750n jag kör med för stunden var både snabbare och bättre lämpad i en typisk gaming-rigg medan 750n trots ett modifierat firmware fortfarande mest kommer till sin rätt i en dator som används mer som en server och skyfflar stora datamängder 24x7 fast efter det jag läst nu måste jag säga att jag känner mig tveksam.

Kanske slutar med att jag säljer både 750n och Samsung-disken och köper en 850 Pro istället, både snabb och väl beprövad

Använd disken och sluta oroa dej istället är mitt tips
Allt som står på internet är inte sant

Av Per Hansson
Skrivet av Paddanx:

Jag antar att X antal sidor senare så har ni lyckats optimera de andra dock? (orkar inte läsa 30+ sidor med trådar )

Nej, 4K prestandan på lågt ködjup ligger där den gör.
Eftersom alla tillverkares NVMe drivrutiner har mer eller mindre samma prestanda i ett givet OS.
Så antar jag att det är en arkitekturföränding i Windows som är orsaken till prestandaskiullnaden.
Alltså något som en drivrutin inte kan kringå...

Av Per Hansson
Skrivet av WebMaximus:

Ifall nån här med en NVMe installerar Windows 10 på den vore det intressant att höra om och hur mycket strul det isf var.

Både Windows 8 samt Windows 10 har en inbyggd NVMe driver så det är inga problem alls att installera.
Windows 7 kräver att man integrerar KB2990941 om man vill köra med det, beskriver här samt på nästföljande sida hur det görs i grova drag.

Jag har testat alla dessa OS samt olika NVMe drivers, postar inte det här för det är en sån wall of images, så följ denna länk.
Men generellt så har Windows 7 ganska mycket bättre 4K prestanda av någon lustig anledning, har sett andra recensenter komma fram till samma sak.

Skrivet av WebMaximus:

Har även förstått att det är viktigt att man avaktiverar write caching eller hur det var för att få maximal prestanda.

Stänger du inte av FUA (Force Unit Access) så har disken samma skrivprestanda som en 15 år gammal 4200RPM laptop disk:
http://www.overclock.net/t/1551060/official-samsung-sm951-own...

FUA är ett system för att säkerställa att datan skrivits till NAND, eftersom Samsung SM951 inte har några kondensatorer för att skydda vid strömavbrott så aktiveras FUA av Windows.
För att kringå detta är det bara att aktivera inställningen "Turn off Windows write-cache buffer flushing on the device" i enhetshanteraren för disken.
http://www.overclock.net/t/1543242/found-samsung-sm951-for-sa...