Inlägg

Inlägg som Lidodido har skrivit i forumet
Av Lidodido
Skrivet av _genki:

Får man lov att vara kritisk mot elbilar? Jag älskar att köra bil för skoj skull, på tomma landsvägar, eller varför inte på en racingbana och jag är genuint glad för en grönare framtid. Däremot har jag kommit till beslutet att bilen, så som vi känner till den är idag, är något vi till stor del borde lämna i det förflutna. Något jag gjorde för 2år sedan då jag sålde min bil för att troligen aldrig äga en igen. Så jag har lite frågor:

- Är verkligen ett 2ton+ tungt fordon som folk oftast kör som enskilt fordon skäligt för framtidens persontransport? Sett till vägslitage, säkerhet för mindre fordon, cyklister, fotgängare etc.
- Inte för att tala om faran och kostnaden av lithium-jon bränder.
- Är batteritillverkningen och koboltutvinning värd den humanitära katastrof den skapar?
- Ifall vi ska göra storskaliga infrastrukturella ändringar, vore det inte bättre att satsa på städer med bra cykelinfrastruktur, mixade områden där människor har nära till allt (där folk slipper äga och ta bilen till vardagsärenden). Utvidgad kollektiv traffik. Istället för laddstolpar till bilar. Bilar som i sin tur ruinerar städer och kommuner i form av bilberoende infrastrukturkostnader, men också trivsel när det kommer till ljudföroreningar av bilen, fulheten och tråkigheten av gatuparkering och bilvägar.
- I övrigt har elbilar urusel effektivitet p.g.a. onödig tyngd och snabb fart. 5,4km/KWh. I kontrast kan man åka ~110km/kWh på el-cykel, el-scooter eller elektrisk skateboard. Eller 25km/KWh för minibilar som "Citroen Ami", "Fiat Topolino" eller "SQUAD Solar City Car". Inte för att nämna kollektivtrafik, som är långt mycket bättre sett till miljökostnaden för fordonens livscykel.

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.Q2V8oy6YGtdyYR3ycLkdYAHaE8%26pid%3DApi&f=1&ipt=917c9d8070c0e32c7272decc80f3c98755c7cc9a48118ca57367d39ee92c17ac&ipo=images
Fiat topolino, visserligen bara 45km/h. Men den är 5x effektivare än en Tesla. Eller varför inte en Squad Solar Car som laddar 20-35km dag enbart genom sin solpanel. Man behöver inte ens koppla in den.

Jag föreslår utvidgning av pendeltrafik som gärna är oberoende av batterier, omklassificering och skapande av ett vägnätverk för minibilar (moped klass1 45km/h) så att man på landet kan ta sig till pendlingsmöjliheter., utökade garage etc utanför städer, varav bilister enkelt kan ta sig in via pendeltrafik och slippa dyra parkeringskostnader. Problemet med moderna elbilar är ju att man kan inte köra en effektiv el-småbil utan risken att en 2ton+ Tesla kan potentiellt pulvrisera den, kvittar hur säker minibilen än är.

Här har vi någon som verkligen vill ha bort bilar, men många bra poänger.
https://youtu.be/rSSNlM3Au1A

Annars är ju Not Just Bikes en jättebra kanal som bland annat går igenom hur vi bör bygga våra urbana miljöer.
https://www.youtube.com/watch?v=ymcBC7MFRIk

Vad tycker ni? Är el-bilen som transportmedel framtiden? Eller är det en uråldrig uppfinning som vi borde lämna i det förflutna? För några år sedan var jag överförtjust i tanken om elbilar... Nu känns det som att man försöker fixa ett problem med silvertejp. plus att tejpen släpper lite.

Absolut behöver bättre transportsätt hittas än att köra varsin bil överallt. Framförallt tror jag på kombinerad mobilitet där bilen kan vara en del av ett system, men precis som du säger med t.ex pendlarparkering där man byter till mer miljövänliga transportmedel. Utmaningen är att hitta lösningar som är så pass smidiga att folk är redo att anamma dem utan att ändra sina beteenden för mycket, för om vi ska ändra folks beteenden på så bred front att bilen i princip skulle bli en nisch-produkt för de som bor ute i skogen så kommer det ta länge, kanske flera generationer.

Men nu är det här en tråd om elbilar och de som är intresserade, och det du lyfter fram med små bilar som inte väger 2 ton och inte har en räckvidd på 50 mil är då också en viktig nyckel. Jag tror helt klart det finns en plats för små pendlarbilar med kanske 5 mils räckvidd, tänk mopedbilar fast med kanske något högre maxhastighet. Tror också elcykeln är underskattad, och är helt övertygad om att de som klankar ner på elcyklar aldrig har provat en, för det är en fullkomlig gamechanger, men då lämnar vi återigen elbilsämnet.

I den roll bilen kommer ha i framtiden, oavsett hur mycket vi lyckas bredda kollektivtrafik och hitta kombinerade mobilitetslösningar så är det väl ändå inget snack om att elbilen är en självklarhet? Kanske att de behöver bli mindre, men det problemet existerar redan med ICE-bilar så det är inte exklusivt för detta ämne. Den Skoda Enyaq vi har beställt väger snett över 100kg mer än en Volvo XC60, och där vill jag hävda att problemet inte är att Skodan väger 5% mer utan att Volvon den försöker konkurrera mot är väldigt tung.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Då kom äntligen den stora dagen när man blev medlem i elbilsklubben
Har inte hunnit köra så mycket ännu, men semestern är inte slut på 2½ vecka

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Grattis! Den är verkligen stilig i den där färgen, grått mot svart gör sig riktigt bra

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Är inte alla Tesla SUC designade på det sättet? dvs att totala kapaciteten inte inte motsvarar alla laddarnas kapacitet.
Tyckte jag läste någon stans att deras stationer fungerade så att om någon bil laddade med mindre effekt än laddarens max så kunde det styras om till annan laddare och om samtliga laddare skulle vara upptagna kommer ingen få max effekt.

Blir ju ingen skillnad om man aktivt väljer lägre effekt eller har en bil som inte klarar högre, så jag tror det är ett bra koncept med fler laddare än stationens max och möjlighet att välja mellan max och 1 - 2 lägre steg.

Jo många laddare är designade så, är rätt vanligt tror jag. Men den som har bråttom borde kanske få mer kräm än den som hellre vill ta sin tid och vill slippa avbryta sin måltid för att flytta bilen. Eller att man kan fördela lasten automatiskt beroende på hur länge man beräknas stå där. Då skulle ännu fler laddare kunna dela på samma effekt.

Av Lidodido
Skrivet av Xyborg:

Jag var inne på exakt samma spår för en herrejösses massa sidor sen. Kul att fler verkar vara inne på samma banor!

Instämmer helt. Styrkan med elbil är ju att kunna ladda medan man gör annat, och laddarna bör då dimensioneras enligt hur lång tid ärendena kan tänkas ta, så kostnaderna för installation och tillräcklig leverans av kraft hålls nere och man därmed kan öka antalet laddställen.

Att trycka 350kW är egentligen bara relevant längs vägen där man reser långt och inte kan göra annat än att vänta, eller där "ärendet" på sin höjd är toabesök och köp av kaffe. Inne i stadskärnor eller vid köpcentrum eller vid långsammare restauranger eller vid turistmål kan man lika gärna ha 30-50kW beroende på hur lång tid ett besök kan tänkas ta, hellre då att fler laddpunkter finns så man kan ladda var man än råkar parkera.

Skrivet av Chippen2188:

Jo fast man uppehåller ju en laddare även om laddaren bara är på 50 kW, en stolpe behövs ju hur man än väljer att göra det Men just det att det skapas ett incitament för att hålla effekten nere men samtidigt så kan man ta den högre effekten om man bara vill komma vidare. Jag tror det är bättre att ha 40st 50-150 kW än att ha 20st 50 kW och 20st 150 kW.

Helt enig. Men om valet skulle bara 20st 150kW eller 20st 50-150kW och ingående effekt inte var begränsningen utan fysiskt utrymme så ger det ju ingen nytta, så det beror som sagt helt på vad begränsningen sitter i 🙂 tror ju effekt är det stora problemet när man ska skala upp så helt klart en vettig lösning. Kan dock kosta mycket med koppar till väldigt många laddpunkter så möjligt att man vill ha vissa max 50kW-laddare för att spara på sådant.

En variant på ställen där det kan finnas väldigt olika behov av tid vid laddare är ju att ange hur lång tid man tänkt stå, och så får laddaren automatiskt fördela strömmen. Har sett såna lösningar för arbetsplats. Ska du stå 4h men är ensam på plats så körs full effekt, men kommer nån som ska iväg snabbare så skalas du ner och den för prio. Då skulle man kunna betala extra för att få konstant max, eller en högre tariff om man ska stå kortare tid än 1h eller nåt sånt.

Eller så här - i mer centrala delar där parkering annars kostar pengar tar man fast pris för parkering och full laddning. Säg 200 spänn. Står du 30 minuter och laddar fullt så blir ju parkeringskostnaden rätt låg (vad kan 30 minuter parkering kosta, 10-20 spänn?) men laddningen dyr. Står du istället 8h så blir ju parkeringen ändå närmare 200kr men strömmen blir därför nästintill gratis eftersom man laddar långsamt.

Av Lidodido
Skrivet av Chippen2188:

Jag tycker detr lite konstigt att Kempower inte kommit med mjukvara där man får möjlighet att välja hastighet än. Deras laddare kan ju balansera effekten dynamiskt och borde då också kunna erbjuda valmöjlighet. Tänk typ att när man startar laddningen så kan man välja 50 kW till något lägre pris eller 150 kW för lite högre pris. Eftersom många görna betalar i tid istället för pengar är chansen stor att man väljer 50 kW vilket ger en lägre effekttopp vilket ger laddoperatörer lägre elräkning Detta tror (och hoppas) jag kommer bli något vi får se i framtiden, vet att det finns i Tyskland.

Fast då uppehåller man ju ändå en laddare längre. Det förutsätter ju att man har fler laddare än total kapacitet, och att man isåfall kan välja att ge mer hastighet till nån annan istället för att splittra 50/50. Men då måste ju mängden laddpunkter öka per laddställe. Ingen dum tanke dock om man faktiskt designar laddställen för att ha fler platser och dimensionera för att några ska ladda på lägre effekt.

Edit: Eller för att koka ner det lite - Om begränsningen (ekonomiskt, infrastrukturskäl eller whatever) är hur stor total effekt man kan/vill leverera till laddstället så är det ju smart att hitta incitament för att få så många som möjligt att kunna ladda på en effekt som passar deras behov utan att ta upp all effekt i onödan.

Om istället begränsningen ligger i hur många fysiska laddpunkter man kan ha, så finns ju ingen vits att begränsa effekten om man ändå tar upp en laddare med sin bil.

Tänk ett köpcentrum där man sätter upp 80 platser med den typen av fördelning istället för 20st som ger allt eller inget, skulle nog vara enormt mycket mer användbart för de flesta.

Av Lidodido
Skrivet av Toobbbbee:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BW2Pgg/lastfartyg-med-30...

Vilket märke är det som fraktas på dom båtarna tro? 🙂

99% säker på att det är VAG. Dom brukar fraktas med K-lines båtar som slutar på Highway, och går nog från Bremerhaven beroende på destination.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Nice
Brukar ta runt 2 veckor, beror väl lite på vad/hur mycket dom skall göra med bilen på klargöringscentret i Halmstad.

Jo verkar vara runt en vecka till ÅF beroende på hur allt flyter på, och sen är det upp till hur mycket dom ska göra på bilen och hur snabbt det kan gå. Har dialog med säljaren om att försöka få allt att flyta på så bra som möjligt när den väl kommer. En tripp helgen den 5:e för att inviga den vore drömmen, och kanske inte helt orealistiskt

Av Lidodido

Äntligen är bilen i Halmstad och borde nå ÅF rätt snart, får bara hoppas dom kan ordna en snabb överlämning!

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Har följt båtarna ett tag och något direkt mönster har jag inte hittat, tror det varit 6 olika Highway båtar som kommit till Halmstad med bilar under den tiden.
Seine
EMS
Weser
Schelde
Isar
Thames

Thames angör på måndag och Isar på onsdag enligt hallandshamnar.se, så den lär komma med nån av dom 😀

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

@Lidodido Thames Highway anländer Cuxhaven i natt, kan ju hoppas den skall till Halmstad sedan

Tror den ska till Södertälje, verkar rotera där. Seine Highway däremot verkar gå mellan Bremerhaven, Cuxhaven och Halmstad med 7 dagars mellanrum så jag är rätt säker på att den kommer med min bil på måndag 😁

Edit: Nä den ska visst till Italien, så det inloppet höll inte. Kan bli Thames då, enligt Södertäljes hemsida ska den angöras av Isar Highway så inte omöjligt att Thames tar Halmstad. Spännande det här 😀

Av Lidodido
Skrivet av Henrico:

Precis så.... Men de vill väl attrahera gamla gubbar från A6 och E-klass.. Längden har betydelse? 😂

Tror du kommer bli nöjd med Enyaq. Id7 kommer bli dyrare och det är nog två år till leverans av den första Id7 kombin ändå.

Jo jag tänkte så. Sen gick den ju pruta på vilket inte kommer gå med ID7, och sen har man ju bonusen. Nu ska den bara anlända, står i exporthamn nu!

Av Lidodido
Skrivet av Henrico:

Fortfarande samma plattform som ID4 och 400V-design har jag för mig.

Det som talar emot för mig är storleken på härket.... 493 cm lång och nästan 190 cm bred är inte smidigt om man ska ha en bil i stan och i garage. Jag har idag en ID4 och min son som är 192 cm lång sitter utmärkt i baksätet, så jag förstår inte riktigt vad jag skulle med en 4 dm längre bil till så att säga. Hade en A6 allroad tidigare som ju är i ytterdimension som ID7 och jag är inte jättesugen att gå tillbaka till det när man har ID4 som är minst lika rymlig inuti men i mycket smidigare att leva med så att säga.

Däremot ser ju räckvidd och sådant intressant ut, men det man väntar på är ju utseendet och utrymmen i kombin innan det blir riktigt intressant tycker jag. Sedan är jag väl personligen inte helt såld på utseendet, tycker det var rätt trist?

MEB+ som ska ge bättre laddhastighet och så. 800v är ju bra men i slutändan är det ju laddhastigheten som räknas. Tycker bilen verkar vettig och de som provkört ger ju ordentligt med ros, men för mig hade det varit kombin som gällde och då den är betydligt längre än min Passat som jag tycker är fullt tillräckligt stor så förstår jag inte varför dom inte kunnat göra den lika "kort" men ändå rymligare då den är en elbil.

Nu är ju ändå min Enyaq snart på gång men ID7:an gav mig massiv beslutsångest.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Kan ju vara så, men det kan ju även vara att dom kollat innan den registrerats i Halmstad, idag borde det synas om den var med på gårdagens båt.

Ankom Cuxhaven den 18:e fick jag nu veta från andra säljaren som just kom tillbaka från semester, och som var betydligt mer pratglad. Några potentiella båtar i/på väg till Emden nu som jag tror angör Cuxhaven efteråt, så får hålla koll på dom.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Ja logistiken från fabrik till mottagarland är ju inte 100% så att man kan jämföra mellan olika beställningar, det skall klaffa med alla transportled och ibland kan ju en bli hamna så att den hela tiden måste vänta till nästa transport vid varje ställe, då kan det ju ta lite extra tid.
Hittar tyvärr inte heller någon info om när nästa båt kommer till Halmstad, men listan uppdateras kontinuerligt så det kan dyka upp båtar som lägger sig tidigare än sista datum i listan.
https://www.hallandshamnar.se/hamntrafik/

Jo har järnkoll på den sidan, mitt hopp var att den skulle komma med Seine Highway som kom i förrgår kväll, men eftersom säljarna inte såg nåt igår så väntar den säkert i Cuxhaven ett tag till...

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Att den missas scannas in är inte troligt, att den inte fått ny uppdatering om den kom till Sverige igår kan stämma om dom inte hunnit registrera alla bilar ännu.

Men tyvärr har jag hört folk beklaga sig i en FB grupp att deras bilar stått veckor i exporthamnen, vill minnas att en även påstod att hans bil stått där över en månad.
Tyvärr verkar det även vara så i hamnarna att det inte är först in först ut och när den kommer till Sverige registreras dom inte heller i den ordning dom kom in, bilarna lär tas i den ordning dom står placerade på parkeringen så i värsta fall kan det fyllas på framför en bil som då hamnar längre bak i kön igen.

Men om ÅF har uppskattat en datum för när dom får bilen så tror jag den är tilltagen just för att inte lova för mycket, så jag skulle gissa att det inte blir senare än den datumen.
I alla fall så har min ÅF aldrig kommit med ett datum som inte på något sätt dom fått bekräftat att dom skulle kunna hålla.

Misstänker nästan det. Samtidigt känns det som så väldigt lång tid mellan fabrik och hamn, men kan ju vara som du säger att den står i kö och inte tas i turordning och därför inte ens scannats i exporthamn. En säljare sa att ja det är ju mänsklig hantering så nog kan saker missas, men är lite tveksam själv än om jag letar efter tecken på hopp.

Att bilar stod i flera veckor var ju när hamnarna var totalbelamrade under en tid i våras, ska ju vara lugnare nu men man vet ju aldrig.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Fick ingen uppskattad datum i något av dom automatiska mailen "Börjar byggas" eller "På väg till dig", däremot fick jag från Audi kundtjänst (hade bett dom kolla vad som händer med min bil iom säljaren vid det tillfället såg 2 olika statusar) att dom förväntade sig att bilen skulle vara hos säljaren under Augusti månad.
Med andra ord är nog den uppskattningen väl tilltagen för att inte säga något som inte kan hållas och det finns möjligheter att den kommer innan.

Har du fått mailet som säger att bilen är färdigbyggd och på väg till dig?
Det mailet fick jag samma dag som den kom till Halmstad.

Har du pratat med säljaren?
Dom skall kunna se mer exakt var bilen befinner sig, som t.ex. fabrik, export hamn eller ankommit till Sverige.

När inget mail, så modernt funkar det visst inte med skoda. Det enda jag hört är det ÅF sagt och det är att den har lämnat fabrik och förväntas hos ÅF 22 augusti.

Dom ska kunna se att den nått exporthamn och så men ingen info om det finns än trots att det gått över en vecka, därför misstänker jag (läs: hoppas) att de bara inte scannat in den i alla steg och att den faktiskt kommit längre än så.

Av Lidodido
Skrivet av MacAllan:

Ja den 18e är mer sannolikt, min tog 3 veckor från genomgått slutkontroll på fabrik till den var i Halmstad, har för mig jag hört att det normala från fabrik till Sverige är mellan 2 - 3 veckor och sedan lika lång tid i Sverige till leverans.
Håller tummarna för att du får den så snabbt som möjligt

En följdfråga: när bilen var klar i fabrik, fick du nåt uppskattat datum från säljaren som systemet visade? Systemet säger att det uppskattar leverans till ÅF dem 22:a augusti och det hoppas jag så klart inte stämmer! Har dock inte fått mer info om att den ena skulle ha nått Cuxhaven så börjar misstänka att det datumet kanske stämmer trots allt...

Av Lidodido
Skrivet av ztenlund:

Själva tätortskylten betyder i praktiken 50, om sådan finns (tillägg: och inget annat anges). När den kom skyltades det ofta enbart med den om det var avsett att vara 50, men det fungerade nog så dåligt att man efter ett antal år övergick till att skylta ihop med en vanlig 50-skylt ändå.

Jo såg dessutom att inget ändras på just den vägen när den går från 90 till 70 så det är nog skylten som är problemet.

Tror faktiskt att det skulle funka bättre om man förlitade sig mer på kartan än på kameran.

Av Lidodido
Skrivet av ztenlund:

Essingeleden är motorväg, vilket innebär 110 om ingen annan skylt finns. Därmed räcker det att den antingen bara har uppgift om vägtyp, men inte hastighet, eller läser av en motorvägsskylt utan en tillhörande hastighetsskylt (antingen för att den inte finns eller för att den missar den). Dock tittade jag i den länkade kartdatan och det är fel vid Arninge på E18, så felfri är ju inte kartan... Gränsen mellan 80 och 100 ligger längre norrut än vad den gör i kartdatan.

Ett exempel som kommer, egentligen helt korrekt, leda till fenomenet om skyltavläsning används:
Om man kör från Saltsjöbaden mot Stockholm så är det en kort bit när det blir motorväg som skyltningsmässigt har 110, fast vägen egentligen har 90. Detta då det först sitter en motorvägsskylt utan hastighetsskylt och sedan en 90-skylt en bit fram. Motorvägsskylten sitter före påfarten från Fisksätra, medan 90-skylten sitter efter den.

Hmm, tror du är nåt på spåret. Kanske så att den kollar kartan efter hastighet, men också efter typ av väg (t.ex landsväg som är 70, motoväg som är 110 och tätbebyggt område som är 50) och på nåt sätt prioriterad vägtyp för högt.

Som sagt då jag kör in i min stad från en riktning så blir det tätbebyggt område och övergång från 90 till 70 på samma punkt. Den hoppar då till 50 och sedan 70 direkt, som om den tar hänsyn till båda parametrar istället för att bara ta hänsyn till vägtyp om inget annat anges.

En ogenomtänkt algoritm helg enkelt. Tål att undersökas vidare på de ställen man har problem.

Av Lidodido
Skrivet av Björn Endre:

Jag kollade på vägarna runt mig och enligt denna tjänst så vet den att det är 40 på en av vägarna och 30 på vår egen väg. Men min Enyaq envisas med 50 på 40-vägen. Har även sett den tycka det ska vara 110 på Essingeleden en bit. Så det verkar inte som kartdatan är uppdaterad i min bil. Det är också varför jag stängt av att den sak följa skyltarna automatiskt då den visserligen inte har några problem att läsa skyltarna när man åker förbi dom men sen ibland, i väntat på en skylt, väljer en hastighetbegränsning som inte längre gäller.

Generellt verkar det som om Skoda inte har en bra källa för sina kartor och PoI's. Jag noterar att den saknar en hel del saker på den och även visar gamla PoI som inte längre finns. Den verkar inte heller riktigt hålla sig uppdaterad med laddstationer.

Ja jag har undrat över det där själv. Alla som "vet nåt" på olika forum har spridit den där kartan som källa, men samtidigt tycks det inte riktigt ha kommit över till bilarna trots att man regelbundet får kart-uppdateringar (kanske inte ofta men det händer ju). Man undrar ju om metoden dom använder för att förnya kartan som går ut till bilarna inte riktigt tar med allt som uppdaterats i den där kart-källan.

Där skulle man ha fått grävt djupare, men då behövs nog en bra kontaktväg och att man gör ett gediget jobb med att samla information.