Inlägg

Inlägg som gusnan har skrivit i forumet
Av gusnan
Skrivet av ajn:

Intel 😁
Är de enda med gediget track record på drivare, och enda jag överväger att köpa

Lite grann samma här, men frågan är ju hur det blir med dom kommande grafikkorten - är det någon som vet hundra procent att det blir fria drivare/firmware för dom?

Av gusnan

gusnan@raspberrypi:~ > cat /proc/cpuinfo | grep Model Model : Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2

Kör i princip bara irssi på min - man har ju tänkt att man ska göra såååå mycket med den, men det blir ju aldrig av.

Av gusnan
Skrivet av ghollghost:

Okej, tack för hjälpen. Kommer kolla mer på det en annan dag. Fick igång det för tillfället med hjälp av Snap, behöver ändå ha det för Nordpass. Var bara att installera där och köra igång. Väldigt smidigt. Men vill ju gärna lära mig mer för framtiden! Bättre att förstå hur än "it just works".

Har ni någon bra länk på att lära sig bygga något från källkod? (vad heter det på eng? Build package from code?) Har inte gett mig in i det tidigare. Men stött på att behöva kunna det ett par gånger.

I det här fallet var det inget att bygga tydligen (det brukar det dock oftast vara när det är källkodspaket) - utan man kör bara python FAHcontrol som det står i README-filen.

Och det är det som gäller i varje specifikt fall. Läs README-filen eller INSTALL eller liknande, där ska det stå hur du bygger, kör och installerar. Det är i princip olika för varje paket beroende på vilket språk programmet är skrivet i.

Och som serafim säger, googla på typ "Build from source" så hittar du mer info.

Av gusnan
Skrivet av ghollghost:

Om jag förstår rätt så är python-gtk2 och python-gnome2 som följer med fahcontrol_7.6.21-1_all.deb paketet trasiga eller något. Gör jag dpkg -i File location | så försöker den kompilera men klarar bara av en del av det. Får sedan felmeddelandet att gå in i synaptic eller göra sudo apt-get install -f. (Felmeddelandet blir om jag skulle öppna .deb filen i package manager efter terminal installation)

Har inte lyckats hitta någon annan med liknande fel vid installation, så får fråga er mer kunniga om hjälp att förstå det hela.

Se
https://foldingforum.org/viewtopic.php?f=108&t=37460&p=355256...

(Det är samma på Bullseye som på Linux Mint - python-gtk2 är borttagna ur Debian/Ubuntu/Mint).

Det finns en nyare Python3-baserad version av fah-control som ska funka, men man måste bygga den från källkod:

https://github.com/cdberkstresser/fah-control

Av gusnan
Skrivet av Hasson39:

Sedan om jag skulle köpa egen domän, blir det inte ”konstigt” med förnamn@efternamn.com?

Varför skulle det vara "konstigt"? Jag har iofs varit med om att folk när jag säger att min e-post är "förnamn@efternamn.se", så säger dom typ "Du menar förnamn.efternamn@gmail.com"? "NEJ."

Av gusnan
Skrivet av LeVvE:

Skulle flytta linux home mappen från SSD till RAID1 på en dator som fick slut på plats på SSDn och följde denna guiden: https://www.howtogeek.com/442101/how-to-move-your-linux-home-...

Problemet va dock att jag glömde fixa fstab innan jag startade om datorn och nu kan jag inte logga in längre, kommer till login skärmen och fastnar i login loop när jag skriver in lösenordet.

Någon som vet en lösning så jag kan logga in igen? Provade CTRL+ALT+F3 och starta gedit för fstab men vill inte starta pga ingen display.

Använd nano istället för gedit om du "inte har en display". Kräver varken X eller wayland.

https://www.howtogeek.com/howto/42980/the-beginners-guide-to-...

Av gusnan

Jag har stabila utgåvan av Debian som primärt operativsystem sedan 10-15 år. Både på servrar, laptops och stationära maskiner.

Av gusnan
Skrivet av sebbeharry:

Språk kan ju absolut spela roll här också tänker jag. Jag sökte jobb inom C# .net samt Java. Kan också vara så att det är större konkurrens i en storstad, jag bor i en mellanstor stad men med många IT-företag. Söker du jobb som inte är C/C++? Jag tänker direkt att programmerar någon C eller liknande som är man oftast kompetent, troligtvis en bättre programmerare än jag själv.

Absolut är det så. Som sagt, jag har väl sysslat med C/C++ främst, men även Java (har haft ett jobb som innefattade android-programmering), men har sysslat med Lua, Java, lite Perl för skriptning, och lite lite Python. Men det är ju som du säger, kan man grunden med algoritmer och strukturer så är det inte alls särskilt svårt att lära sig andra programmeringsspråk. Men då är det senaste så klart trams som node.JS och React som jag har NOLL koll på.

Av gusnan
Skrivet av sebbeharry:

Inte ett enda företag som frågat om min utbildning. Jag har heller inte slutfört min kandidat helt utan skrivit att jag läst x program och aldrig nämnt att jag har en examen. Blev klar när jag var 31 så inte heller jätteung.

Hade inget på github eller egna projekt att visa upp, fick göra diverse prov t ex whiteboard eller skriva några enklare program. Känns ärligt talat som att jag fick jobb slängda på mig så jag har svårt att se att du inte skulle få tag i något jobb med din bakgrund.

Då har vi rätt så olika upplevelser, måste jag säga. Men för all del - om du känner till arbetsgivare som kan vara intresserade av en C/C++-kodare (även om jag inte är rädd för andra språk, har lite erfarenhet av andra språk också) - tipsa dom om mig.

[edit]Jag kan ju tillägga att jag bor utanför storstadsregionerna, vilket så klart kan ha med att göra att det har varit svårare, men nu i dessa tider ser jag inte att det skulle spela någon större roll - typ alla programmeringsjobb är väl på distans nu för tiden?[/edit]

Av gusnan
Skrivet av Matvraket:

Finns andra sätt att påvisa din kunskap som utvecklare, dvs om du har den kunskapen som efterfrågas. T.ex. skriva en app, göra en hemsida med backend & frontend. Sedan kan du visa vad du skrivit och ge exempel berätta varför du gjort diverse teknikval, algorithmer eller architektur.

Så klart är det så. Samtidigt så ser man ju ibland jobbannonser med "Vi tänker att du har 6 års erfarenhet av det här språket" - och ett programmeringsspråk som uppfanns för 2 år sedan. Hur tänker sådana arbetsgivare?

Av gusnan

Jag är i typ samma sits - Är 40+, har inte högskoleexamen, men har runt 120 hp, men iom att man inte har någon examen så är man helt ointressant för väldigt många arbetsgivare. Erfarenhet, ja, men inte mycket på papper, utan har jobbat med linuxdistributioner, vilket inte heller syns på github, utan bara i distrons eget gitförråd.

Men jag fattar ju att det är mycket lättare för arbetsgivare att bara kolla på github, vilket är grymt frustrerande.

Av gusnan
Skrivet av kokkojambo:

Nääääe! TACTICS!

OK, du har en poäng där. Vi kanske kan ändra till "Icke-Interplay-Fallout suger".

Av gusnan
Skrivet av Dimestam:

Inte det minsta kontroversiellt utan en helt och hållet sund och korrekt åsikt!

Bethesdas Fallout är enbart "TES with guns" och Starfield blir väl "TES in space"

Hah! Så sant. Men nu var det väl frågan om "impopulära" åsikter. Jag tror inte det är särskilt populär åsikt. (Har inte upplevt den som sådan tidigare åtminstone)

Av gusnan

Fallout-serien suger efter 2:an.

Av gusnan
Skrivet av orp:

Debian Sid ska inte frysa och gällande säkerheten så är det framförallt att Debians eget säkerhetsteam arbetar mot Testing så säkerheten i Sid baseras på framförallt på paketmaintainerns arbete. Paket i Sid går in i Testing och det är Testing som fryser om jag inte har helt fel för mig.

Det stämmer inte. Under frysningen av Bullseye (och det är samma under frysperioderna av alla utgåvor jag har varit med i), åtminstone under en del av frysningen så är rekommendationen från release-gruppen:

"No changes in unstable that are not targeted for bullseye".

Så frysningen gäller även unstable. Dom rekommenderar att ladda upp större ändringar som inte är menade för nästa utgåva till experimental instället.

https://release.debian.org/bullseye/freeze_policy.html

Sedan finns det så klart paketansvariga som ändå laddar upp ändringar till unstable som inte är menade för nästa stabila utgåva...

Mer info på https://release.debian.org

Så Debian kan inte riktigt ses som en "rolling release", åtminstone under hela utvecklingscykeln, och om den inte är rolling release alltid, så är det väl inte rolling release alls, eller....?

Av gusnan
Skrivet av anon309108:

Jag pratar om O-viljan att vilja hjälpa bara för det är fel distro.
Jag kan ta ett exempel. Jag hade installerat Mint20.2 på min mammas bärbara dator och ljudet strula att få ut det via HDMI när hon ville titta på SVT play via tv'n.
Då jag kör Debian själv och övergav Mint för längre sedan, så är inte jag medlem på linuxmint forumet längre.. Så jag fråga på debianforumet och första reaktionen var att jag skulle fråga på mintforumet... inte att de ville hjälpa till.. Först när jag sa att jag har samma fel i Debian, då var de villiga att hjälpa till och felet låg i Pulseaudio.
Lika så finns det hundra exempel till där folk har problem med saker som inte är distro specifikt, och de hänvisar folk att söka sig till det forumet.

Det kallar jag för barnsligt community tjafs.. Om man har fyra olika distros och alla kanske är baserade på debian, arch, redhat eller slackware.. Varför kan man inte samsas i ett forum och få massor användare på ett ställe, men istället ska man vara medlem på hundra olika forum bara för att man behöver fråga en enda sak?
Distrubutions don't matter i stora drag.. Linux är linux och de största skillnaderna ligger i de fyra stora rötterna med olika pakethanterare apt, yum o paketen deb, rpm osvosv.. Att installera ett program är identiskt, bara att man använder apt install eller yum install.
Största skillnaden egentligen ligger i desktopmiljön. Xfce, KDE, Gnome.. Så det går ju att få vilken distro som helst att se ut som en annan disktro, med samma funktioner.. bara att skillnaden blir apt, yum.

Så att dela upp forum på trehundra forum ger väldigt lite folk på varje forum.. och oftast, som man kan se här inne, så även att vi kör olika distror så kan ju vi hjälpa varandra. .. varför skulle inte andra klara det för? Jo det är för att det finns en fientlighet i communityvärlden och det är lite mentalitet vi mot dem. Och jag tycker det är ledsamt och trist.. För Linuxvärlden skulle frodas mycket mer om folk lärde sig att dra jämt.
Citat: Till och med mellan två distros som är så nära besläktade finns det skillnader.
Jaa det har du hundra tio procent rätt i.. Men även om skillnader finns, Varför be någon mer eller mindre flyga o fara till ett annat forum, istället för att vara snäll o hjälpsam.. 99% av alla linuxanvändare har distrohoppat.. även jag och du, så oftast har vi ju lite insikt i olika distros.

Åter igen, dom som ger support i Debian-forum kanske är väldigt specialiserade på just _Debian_. Du pratar om att det finns väldigt få skillnader mellan olika distributioner, men åtminstone en del av dom som supportar på Debianforum har koll på (eller åtminstone kan helt ta reda på) olika paketversioner, och vilka paket som har problem i vilken version. Om ett paket i stabila Debianutgåvan har ett problem kanske supporten vet att det är en fix på väg in, eller kanske det finns en fix i testing, som är på väg in via en backport. Bara för Debian finns stabila utgåvan, uttestningsutgåvan, instabila utgåvan, backports, experimental med olika förhållanden mellan varandra. Paketen i dom kanske den aktuelle personen som vill hjälpa till i ditt fall kan hålla reda på. Men då säger personen "Nä, jag kör Mint". Du tycker alltså att supporten ska hålla reda på dom aktuella förråden där också, med backports, utvecklingsbranchar osv och vilka versioner av paket som finns i vilken branch. Och sedan Ubuntu med sina olika versioner. Det ska dom också ha koll på. Det kan helt enkelt vara så att det är för mycket, och aktuell distros support gör det bäst själv?

Jag vet åtminstone att på sändlistorna och kanske i IRC-kanalerna är det en hel del som är VÄLDIGT specificerade på just stabila utgåvan, och på IRC finns det till och med en specifik kanal för just uttestningsutgåvan.

En del av det hela kan vara att göra det enklare att söka för folk som lite senare kommer in och har samma problem. Om Mint-folket går in i Ubuntu-forumen och ställer frågorna så kommer det inte komma fram om någon gör en sökning i ett Mint-forum.

Men det kanske du struntar i, du kanske tycker att alla support-kanaler för specifika distributioner ska vara "allmän Linux-support"?

Skrivet av anon309108:

Så du menar på fullaste allvar att alla människor som är proffs på olika arbetsområden är aldrig omogna människor?

Det har jag aldrig skrivit. Min poäng är att man kanske inte blir särskilt sugen på att supporta (antagligen obetalt) om man blir kallad för "lite korkad", "omogna nördar", eller något liknande.

Skrivet av anon309108:

Jag kallar det omoget att be någon fara o flyga för att de har problem med en av sina distros de har och frågar i ett annat forum de är medlem i. Eller tycker du att det är moget gjort?
Eller för att en person har en gammal dator o kan inte gradera upp över 8GB ram... Köp en ny dator då eller gå tillbaka till windows!! Är det moget beteende?

Det är klart det inte är moget gjort. Det finns uppförandekod även i Debian som ska följas, och om du tycker att du blir kasst bemött så tycker jag du ska rapportera det till forumet. Det finns garanterat beskrivet hur det ska gå till.

https://www.debian.org/code_of_conduct

Om det är ett officiellt Debianforum så är det detta som gäller. Jag blir ju lite nyfiken på vilket forum det gäller - är det https://forums.debian.net ?

Skrivet av anon309108:

Det går att lista hundratals exempel på omoget beteende.. Så ja, jag tycker de skulle mogna till en stor del av dem..
Det finns några som inte är sådana, men de är få.. En av Debian utvecklarna jag haft kontakt med är en väldigt empatiskt och mogen person. Han ser på saker objektivt på sakerna istället för det klassiska tunnelseendet. Han har min fulla respekt,
De som beter sig omoget har bara min respekt för att de gör ett bra jobb.. inte för sin attityd.. Det är skillnad..

En mekaniker på bilverkstan kan vara skitdryg och jobbig, men han kan vara jävligt duktig på sitt jobb.
Så då respekterar man dennes kunskap och dess utförda jobb, inte denne som person... eller?

Inom Debiangemenskapen precis som inom alla andra gemenskaper finns det bra och dåligt folk.

Av gusnan
Skrivet av anon309108:

Jag har stor respekt för de som lägger sin skäl och tid på att utveckla linux desktop och program.. De är bara lite omogna nördar, Men de gör ett bra jobb.

Ett tips kan vara att INTE kalla dom du "har stor respekt för" som "gör ett bra jobb" för omogna nördar. Man blir inte direkt sugen på att hjälpa till i supportforumen när man läser sånt.

Av gusnan
Skrivet av anon309108:

Linux är till absolut största delen drivet av ideellt drivna personer. Tyvärr är de lite korkade.. Detta community vi mot er är lite som 90talets amd VS intel folk.. korkade grupperingar.
I vissa linux community forum märker man det mer på.. Säg att du har debian och en annan har ubuntu och den tredje har mint.. Den ena frågar den andra om råd och råkar ha fel distro i förhållande till forumets inriktning.. Istället för att hjälpa varandra då alla grundar sig i debian, så säger det... Gå till det forumet o fråga, det är inte våran distro.. hejdå!!
Varför lixom??? då linux desktop bara är 2% typish.. är det inte bättre att hålla ihop istället för att splitta sig i 200 forum.

Men om någon som använder Ubuntu är inne på ett användarforum för Debian - Varför skulle Debianfolket veta hur det fungerar på Ubuntu? Hur ska dom veta att det är samma som på Debian, om det nu är det (vilket inte alls är säkert)? Varför kan inte Ubuntu-folk fråga i Ubuntu-forum, om det nu är den distro som dom använder, där svaret dom får garanterat gäller den distro som dom kör?

Visst, det kanske funkar (och till och med kanske också i majoriteten av fall), men det finns ju INGET som garanterar det. Och det hjälper ju inte att folk säger att dom kör uttestningsversionen av Debian då dom i själva verket kör något annat. Jävligt oschysst mot dom som supportar Debian och hjälper till i dom olika hjälp-kanalerna.

Till och med mellan två distros som är så nära besläktade finns det skillnader. Speciellt då Ubuntu plockar paket från Debian vid godtyckliga tider, och kanske inte alls har paket som är menade för release.

Av gusnan

Och idag fick jag min levererad! Så pass färskt att jag inte har hunnit testa den - måste skaffa ett kontantkort (kanske inte måste, men gör det innan jag startar upp den). Någon annan som har fått sin?

Första intrycket är att den inte är lika klumpig i verkligheten som den framstår på bilder jag har sett.

Av gusnan

Hittade följande mha programmet variety:

http://www.gusnan.se/images/bakgrund.png

Sedan dess slutade jag använda variety, och har stannat med den.

(Variety är ett sådant program som växlar bakgrund regelbundet, så får man välja bort dom som inte passar en, och så ska den välja nya bilder som är i samma stil som dom man tidigare har valt).