Inlägg

Inlägg som Eazy har skrivit i forumet
Av Eazy
Skrivet av Laxpudding:

Ljud ut borde gå att lösa via något extern usb-ljudkort, eller en audio-extractor du sätter på HDMI:n.

Nåt sånt här du menar?:
https://noerdic.se/collections/extractor/products/hdmi-switch...

Av Eazy
Skrivet av Laxpudding:

När det bråkar på det där sättet kan det spela roll för vilken ordning man startar allting. Informationen om att det finns en skärm i andra änden når inte till HTPC:n vid rätt tillfälle. Samsung:s TV har alltid varit bråkiga(re) med detta. Artikeln om Samsungs TV som PC-skärm skulle eventuellt kunna ge idéer: https://www.sweclockers.com/artikel/35091-guide-samsungs-tv-s...

Annars finns det alltid vägar runt det hela, till exempel att köra NUC:n direkt till TV:n och ljudet via ARC eller optiskt tillbaka till Denon-stärkaren.

Är lite konfunderad på hur jag ska få ljudet till förstärkaren från min nuc om jag kopplar den till typ hdmi1 på tv'n. Det finns ingen optisk ut från min nuc. Ska mixtra lite i helgen då jag har mer tid att experimentera. Jag kan inte koppla alla enheter jag har till tv'n eftersom det inte finns tillräckligt antal hdmi-portar på tv'n.

Är det möjligt att styra ljudet till min förstärkare även om min nuc är kopplad till hdmi1 på tv'n samtidigt som alla andra enheter är kopplade till hdmi på förstärkaren? Just nu är förstärkaren är kopplad från "hdmi (out) Monitor Arc" till tvn's hdmi3 (arc). Förstärkaren är för övrigt en Denon avr-x1000. Kanske en nyare förstärkare skulle lösa problemet? Känns dock som ett lotteri att köpa annan förstärkare för den sakens skull...

Av Eazy

Ny TV. får ej bild med htpc'n (ingen anslutning)

Hej!

Visste inte i vilken forumdel jag skulle lägga detta i eftersom det spänner över flera enheter, men jag prövar här.

Har precis kopplat in min nya Samsung TV. En Samsung 65" neo qled

Jag har alla mina enheter kopplade till min Denon-förstärkare (som innan med min gamla TV) och sedan en hdmi från förstärkaren till hdmi3 på TV'n. Alla andra enheter (Apple TV, Xbox och digitalbox) funkar precis som det ska, förutom just htpc'n. Htpcn är en Intel nuc 8 med windows 10. Kopplar jag htpc'n direkt till hdmi1 på TV funkar det men då som sagt inte när den går via förstärkaren. Hade som sagt inga problem med den gamla TV'n. Har naturligtvis kontrollerat så att hdmi-kabeln sitter ordentligt.

Några idéer om vad som kan vara fel?

Av Eazy

Har precis köpt denna:
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/samsung-tq65qn85catxx...

Läste lite här i guiden om "Local dimming" och att det inte går att stänga av. Upplevs detta allmänt som ett stort problem? Kanske går det att stänga av i service-menyn (med risk att garantin ryker)?
Nu har jag ju inte fått tv'n än så kanske jag inte upplever det som ett problem alls...

Av Eazy

Om du bedriver en verksamhet som du betalar moms i kan hyresvärden ta ut moms om de vill.
Som vanlig bostadshyra betalar man som hyresgäst ingen moms.

Av Eazy

"All your base are belong to us"

Av Eazy
Skrivet av anders190:

Släpp ett nytt Jazz Jackrabbit!

Edit: Och ett nytt Unreal. FFS, Unreal Tournament 2007 är fortfarande senaste va? Om det nu finns en marknad av denna typ av spel idag då.

UT2004 tänker du kanske på. Efter det kom UT3 (som floppade) och därefter en "remake" av gamla Unreal Tournament som aldrig tog sig ur Alpha-stadiet.

Av Eazy

Vi har fortfarande inte gett upp hoppet med att få igång lite lir med UT2004. Vi har som sagt en pickupbot i vår discord-kanal och vi behöver vara fler för att få igång det hela.

Välkomna alla att spela ett old school spel!!

Länk till vår Discord:
https://discord.gg/MfSwDGuZwf

Av Eazy
Skrivet av Laxpudding:

Nej. 120 Hz och 4K är två olika saker, frekvens och upplösning. 4K/120 Hz kräver fyra gånger så hög bandbredd som 1080p/120 Hz. Detta kompliceras ytterligare av sådant som bitdjup och subsamplingsnivåer likt 4:4:4, 4:2:2 och 4:2:0.

Denon AVR-X1000 verkar vara en förstärkare från 2013. Kanske klarar den 1080p/120 för det är bandbreddsgränsen om ca 10 Gbps som är typiskt för den generationen förstärkare. 1080p/120 motsvarar då 4K/30 eller 4K/60 med 4:2:0-subsampling och 8 bitars färgdjup. Men det är upp till hur kretsarna i förstärkaren arbetar. Handböcker skriver sällan sådant i klartext.

En förstärkare från 2013 kommer inte kunna hantera något som är modernare än 2013, likt exempelvis HDR. Fast de kan fortfarande ha användning, till exempel för alla gamla signalkällor som du använder idag.

Det man brukar göra med gamla förstärkare är att koppla allt modernt direkt till TV:n och sedan ta ljudet via ARC till förstärkaren. Alternativt att man väljer en modern bildkälla, till exempel UHD Blu-ray. med dubbla HDMI, en för bild och en för ljudformaten som inte kan överföras via ARC.

Tack för ditt svar!
Jo jag förstår skillnaden på hertz och upplösning. Jag var kanske lite otydlig (rätt vanligt av mig). Min förstärkare är som du säger från 2013 och eftersom den inte har stöd för 4K tänkte jag att då finns det inte heller stöd för 120 hz eftersom förstärkaren är så gammal.

Ser dock inte fram emot att försöka koppla om allt till TV'n och få allt att funka. Har en Harmony hub som jag konfat massor med som då måste göras om. Vet inte hur jag ska koppla med arc, men det får jag ta när jag väl kommer till att köpa tv.

Av Eazy
Skrivet av TobiasStockholm:

Ja alla led i kedjan, inklusive förstärkaren, måste klara 120hz.

Tack!
Tveksam till att min Denon avr-X1000 har stöd för 120hz.
Är mitt antagande rätt i att 120Hz och 4K går hand i hand?

Skrivet av Yorg:

Jag hade inte oroat mig för inbränningar även om det nu är samma kanal, vad är det för logga på kanalen? Hur pass statisk är den? Nyhetsmorgonsolen brände ju in på en mycket äldre modell (där risken var väldigt mycket större än dagens) också för att färgen var otroligt korkat vald.

TV'n har ju själv funktioner för att man inte ska riskera inbränningar, både genom att flytta bild och köra skötselprogram när man stänger av den.

Jag kör både OLED TV och skärm, köpte en Samsung LCD efter min plasma men blev löpande irriterad över bilden, när jag sen äntligen slog till på en OLED så kan jag istället komma på mig själv med att bli nöjd och imponerad över bilden!

Kanalen heter "Godare". Är en blå logga i hörnan hela tiden. Nått matlagningsprogram som frugan vill ha på. TV'n står och går hela dagarna då hon jobbar hemifrån. Hon kollar förstås inte, utan har den kanalen mest på som bakgrundsbrus. Fråga mig inte varför just den kanalen bara. Jag vågar inte fråga henne

Av Eazy

Har en liten följdfråga angående mitt köp av TV.

Jag har alla mina enheter kopplade till min förstärkare via hdmi och sen en hdmi från förstärkaren till TV'n.

Om jag ska kunna nyttja 120 Hz (om TV'n jag köper har det) måste förstärkaren även den klara 120 Hz?

Om det är så behöver jag inte ha parametern i åtanke när jag väljer tv.

Av Eazy

Sälja saker innan lansering, är väl en uppdaterad form av "läcka". Läckor är ju naturligtvis inte en riktig läcka utan en planerad grej som de gör i pr-syfte för att skapa ett intresse för produkten de lanserar. Ibland när jag läser en rubrik där det står "läcka" känns det nästan som att de förolämpar min intelligens...

Av Eazy

"Klunket" kan även vara en fjäder som gått av. Kolla i änden på fjädern och se om den ligger rätt på fjäderbenets bricka. Finns ett litet stopp som änden på fjädern ska ligga mot.

Av Eazy
Skrivet av scienta:

@Eazy har endast filen security.conf och där är båda raderna utkommenterade.

Hmm, då har jag ingen lösning. Hade ditt bekymmer för några år sedan så var därför jag föreslog det.
Googlade lite och någon kommenterade bort det ur htaccess, men den lösningen känns lite sådär... Man vill ju gärna veta i vilken fil det mer är satt i.

Av Eazy
Skrivet av scienta:

jaha, har börjat få nåt konstigt varningsmeddelande i admin-panelen:

Vad jag läst kan detta bero på att dessa headers är konfigurerade på flera ställen. Men vad jag hittar så är de endast omnämnda i .htaccess i nextcloud-mappen, som är inkluderad under konf i /etc/apache2/sites-enabled. Började få dessa felmeddelanden efter uppgradering till Nextcloud 27.

<IfModule mod_env.c> # Add security and privacy related headers # Avoid doubled headers by unsetting headers in "onsuccess" table, # then add headers to "always" table: https://github.com/nextcloud/server/pull/19002 Header onsuccess unset Referrer-Policy Header always set Referrer-Policy "no-referrer" Header onsuccess unset X-Content-Type-Options Header always set X-Content-Type-Options "nosniff" Header onsuccess unset X-Frame-Options Header always set X-Frame-Options "SAMEORIGIN" Header onsuccess unset X-Permitted-Cross-Domain-Policies Header always set X-Permitted-Cross-Domain-Policies "none" Header onsuccess unset X-Robots-Tag Header always set X-Robots-Tag "noindex, nofollow" Header onsuccess unset X-XSS-Protection Header always set X-XSS-Protection "1; mode=block" SetEnv modHeadersAvailable true </IfModule>

Kolla om du har:

Header set X-Content-Type-Options: "nosniff" Header set X-Frame-Options: "sameorigin"

I både:
/etc/apache2/conf-available/ssl-params.conf
och
/etc/apache2/conf-available/security.conf

Kommentera i så fall bort dessa två rader i:
/etc/apache2/conf-available/ssl-params.conf

Tror det ska lösa ditt problem.

Edit:
Har du inte ssl-params.conf så kan du kommentera bort dessa rader i security.conf

Ser att efter att jag bytt till Debian och installerat allt på nytt så har jag inte filen ssl-params.conf.

Av Eazy
Skrivet av SuperNova:

Man får absolut INTE dra nätverk eller andra kablar i samma rör som elkablarna.

Jag är inte elektriker, men det jag har läst mig till så beror det på... Om elkabeln är enkelisolerad så får man inte dra nätverkskabel i samma rör. Är elkabeln dubbelisolerad får man det.

Av Eazy

Kanske kan vara en idé att kolla så din ssd är ok.
Crystaldisk är väl vad Windowsanvändare använder till att kolla diskar med har jag för mig.

Av Eazy
Skrivet av enoch85:

De där filerna är för att hålla koll på synken. Har alltid funnits.

Tycker det var ett bra förslag med en separat .config-mapp. Skapa en issue på Github.

De har tydligen redan testat den idén men det skapade problem.

Det är tokigt att filerna ligger där i vilket fall. En okunnig användare kan undra vad det är för filer (eftersom de själva inte lagt dem där) och sen tar bort dem.

Av Eazy

Efter min ominstallation av servern har jag i alla klienters root fått dessa filer i både Windows och Linux klienter:

.nextcloudsync.log
.sync_62bd2a8039cd.db
.sync_62bd2a8039cd.db-shm
.sync_62bd2a8039cd.db-wal
.sync-exclude.lst

Har inte tänkt på om de alltid har funnits där i tidigare versioner av Nextcloud. Jag prövade att ta bort dem, men då börjar Nextcloud att synka om alla filer.

Tycker att det är lite störande om de behövs och ligger där de ligger. Om de behövs så borde de ligga i en konfig-katalog istället för i klientens root.

Har alla denna typen av filer i klientens rootkatalog?

Av Eazy

Om man spekulerar vidare... Det här med "råkar" och "läckor" osv. är med största sannolikhet gjort med flit av företag för att få gratis PR som tech-siter utför åt dem.