Inlägg

Inlägg som Dz2 har skrivit i forumet
Av Dz2
Skrivet av cyklonen:

"Skräddarsy", "flexibilitet"...
Både till det bättre och till det sämre. Det är just det jag menar. Kollektivavtalslöst innebär otryggt.

Nja. Det förändrar inte möjlighet till att säga upp dig. Så vad menar du med otryggt? Eller beror hur du definierar otryggt?

Skräddarsy och flexibilitet, alltid til det bättre för våra anställda. Har ett jättebra exempel:

Vi hade ett case rätt nyligen med en kille som är superinsatt i privat pensionssparande etc. Han ville absolut inte ha tjänstepension innan han når brytgränsen för statlig inkomstskatt - där det blir väldigt fördelaktigt att skatteväxla. Han får med vårt avtal istället 3000 mer före skatt än den lön han krävde men istället ingen tjänstepension on-top. Detta kan han placera hur han vill i bostad och vad han nu sade. Detta hade ej varit möjligt med Unionen.

Skrivet av cyklonen:

Tänk ett varv till utifrån det du skrev.

Låt säga att nåt händer i livet, så att man tillfälligt inte kan prestera på normal nivå. Vad händer då? Arbetsgivaren kan då, utan egentliga hinder, försämra villkoren för den anställde.

Eller vi kan föreställa oss anställda som eldar på lite för mycket för att de är rädda för att halka under den där prestationsnivån som arbetsgivaren (outtalat) förväntar sig - en nivå som förmodligen höjs över tid - med stress och utbrändhet som följd.

Trygghet ger lugn. Lugn ger välmående. I längden bättre och mer lojala anställda.

Ser igen inte hur detta är kopplat till kollektivavtal...

Hur du presterar på jobbet och dina arbetsuppgifter sätts av dina arbetsbeskrivningar och utvecklingssamtal/mål med din chef. Dessa påverkas inte av kollektivavtalet. Menar du som i att "nä, nu får du förresten 15 dagar semester istället för 30". Detta är inget man kan göra hursomhelst och du måste acceptera det nya avtalet (och det måste funka med LAS) - eller så får arbetsgivaren säga upp dig från sin sida. Det i sin tur är absolut ingen trivial process om du är heltidsanställd. Då behövs bevis för att du har misskött/inte nått upp till tydliga förväntningar. Att du har fått det berättat för dig etc. i kommunikation som kan spåras.

Av Dz2
Skrivet av cyklonen:

Om man ändå överskrider kollektivavtalets nivåer, så förlorar man inget på att teckna ett.

En poäng med kollektivavtal är att det sätter en standard för alla som omfattas av det. Ett företag utan kan, utan sanktion, ge en anställd ofördelaktiga villkor. Det ger en rättvis spelplan för de anställda.

Att det finns ett gällande kollektivavtal är också en trygghet för den anställde när det gäller vad som finns avtalat. En arbetsgivare som påstår sig ha villkor som är bättre, kanske har glömt, missat eller avsiktligt avstått från en komponent, och det kan i vara svårt för den anställde att få grepp om vad man går miste om, för ibland är det komplicerade regler. Visst kan man hävda att den som skriver på ett anställningskontrakt är medveten om vad för villkor som gäller, men en arbetsgivare som inte har stenkoll, eller inte är helt ärlig, kan avsiktligt eller oavsiktligt vilseleda eller ha med ogiltiga saker i anställningskontraktet.

En nära släkting till mig jobbade ett tag för ett ganska nystartat företag i en bransch som inte är känd för hög nivå på etik och moral. Jag fick läsa anställningsavtalet, och kunde direkt se flera direkt ogiltiga klausuler och villkor. Han blev inte kvar där särskilt länge - det var ett skitföretag.

Håller med om allt förutom:
Om man ändå överskrider kollektivavtalets nivåer, så förlorar man inget på att teckna ett.

Detta stämmer definitivt inte för oss. Vi har betydligt större flexibilitet på försäkringar, pensionsupplägg m.m genom att inte vara bundna till Unionen i vårt fall. Det gör att vi kan skräddarsy för varje anställd. Med det sagt, som du säger, utgår många arbetstagare utifrån t.ex Unionen när de kommer till oss.

Av Dz2
Skrivet av Trigger:

Fast det där stämmer inte
Nån har då lurat i dig att det är just så...

Det du får med kollektivavtal är just en botten att stå på som tyvärr allt för många inte inser.
Finns det nåt i afas försäkringar som är piss? Finns det nåt suspekt med de fördelarna i kollektivavtalet som ges till de anställda?
Tycker nog en seriös aktör 2020 ska skriva på för sina anställdas skull

Förhandla upp din lön har inget med avtalet att göra, då har du blivit dragen vid näsan. Någon skyllde på nåt helt enkelt....

Det beror helt på vilket fack etc. T.ex är "påtvingat" pensionssparande under lön på ~41k innan man kan löneväxla inte helt uppenbart rätt väg att gå beroende på hur ens privatekonomi ser ut. Då kan t.ex spara och köpa bostad eller privat pensionssparande vara bättre.

Skrivet av maweric:

Jag vill enbart jobba för arbetsgivare som har kollektivavtal.
Jag har även skött mina arbetsuppgifter bra och därför kunnat förhandla mig till en bättre lön än vad kollektivavtalet säger. Skulle inte falla mig in att jobba utan kollektivavtal.

Av ren nyfikenhet. Säg att du har en superfin arbetsgivare som du respekterar i allmänhet (säg inet? eller annat bolag) och du får ett anställningsvillkor med likvärdiga eller bättre anställningsvillkor, förmåner och policy. Hade du tackat nej till jobbet om arbetsplatsen inte haft kollektivavtal? Och isåfall varför?

Av Dz2

Utan att säga för mycket är jag ansvarig för en större mängd personer på ett företag. Kollektivavtal är en sund grundidé. Men som många här har poängterat finns det inget som säger att ett företag utan kollektivavtal behöver på något vis sämre än med ett. Såklart hade jag varit mer misstänksam i t.ex servicebranschen som beryktat har det ganska dåligt ställt vad gäller personalfrågor etc. Jag tror nog tyvärr att det är mer regel än undantag att bolag utan kollektivavtal i stort är sämre i den vida världen.

Men,
Vi har inga kollektivavtal här men bättre förmåner, pensioner, semestrar, lönetrappor m.m än något kollektivavtal där ute som finns. Har jobbat på och känner till flera kunskapsintensiva företag som vida överskrider alla kollektivavtal.

För att vara tydlig så är kollektivavtal bara ett gäng villkor om pension, semester m.m som "kollektivet" (unionen etc) har förhandlat. Finns inget i ett kollektivavtal som man inte kan förhandla om separat eller som arbetsgivare ha med (eller inte) i sina avtal.

Så, innan ni bojkottar inet kanske ni skall be att fråga om hur ett anställningsavtal ser ut... kan visa sig det är bättre än det ni har själva

Av Dz2

@mattoys:

Spännande. I den detaljerade rapporten om man söker på Sweden e de hundratals requests iaf. Men som du säger är det lite kryptiskt. Står inte vad som faktiskt tagits bort bara någon slags kod och anledning typ Privacy, Copyright, Hate Speech osv.

Av Dz2
Skrivet av Broberg:

Jo, det ska väl nämnas att kör man kinakameror ska du givetvis inte köra dom så de har direkt tillgång till nätet, separera dom gärna i ett vlan tillsammans med NVR mjukvaran och sen kör access bara till servern från andra källor.

Sen är väl HIKvision kamerorna ganska populära att byta firmware på?

Och hitta en svensk alarm/kameramontör som kan fixa ett komplett system med 3 ip kameror på en 5000kr budget lär vara lite knivigt.

Helt rätt, omöjligt uppdrag! Men som sagt, beror helt på vad syftet med övervakningen var Framgick av nedanstående svar att det nog inte var top-secret level som behövs i detta fall!

Skrivet av WillBjorG:

Kanon, ska ha detta i åtanke! Lär finnas något win alternativ som är gratis med? I vörsta fall får vi sätta upp en ny VM med Linux

Bra punkterat gällande skickandet av data där! Ska läsa mer om de.
Larmmontörer som verisure etc sätter jag inte mycket till, dyra månadskostnaden är inget jag intresserar mig av. Eller du kanske tänker på något annat?

Syftet primärt är att se om/när någon ringer på dörren. Bor i ett lungt område med övervakande grannar så att förhindra inbrott är sekundärt. Men självklart något som finns i tankarna.
Kameraövervakningslagen och dataskyddsförordningen som reglerar privat övervakning har jag hygglig koll på. Så hur jag får övervaka ser jag inte som något hinder.

Siktar inte på fortknox, utan vill ha något simpelt och utbyggbart främst för intresset skull

Förstår, då räcker det gott med Hikvision säkert Du kan ju alltid kolla på något begagnat från t.ex Axis.

Ett utlägg:
Verisure/Securitas är inte så illa som man kan tro. De, tillsammans med sina underleverantörer (lokala firmor) är de som sätter upp alla tänkbara anläggningar. Dessa byggs nästan exklusivt på Axis kameror och tillhörande system. De är ju världsledande och har säte i Sverige. Dessa syns hos skyddsvärda personer, företag, flygplan, butiker, öresundsbron och många andra ställen om man börjar titta noga Därefter står den lokala firman för underhåll och Securitas skickar ut personal om larmet går.

Detta skall inte förväxlas med de små fjuttiga I.P kamerorna som kommer med hemlarm från Verisure. Är en helt annan tjänst.

Av Dz2

Nu är jag lite färgad. För jag har haft att göra med kameraövervakningsbranschen.
Beror såklart på dina behov, vad för område du bor i (stökigt eller ej) osv. Och vad det är du skall skydda (värde).

Men, jag hade hört av mig till en larmmontör och fixat detta. Då vet du att du har ändamålsenliga kameror, installation och hjälp med vinklar etc. som inte alltid är helt okomplicerat. Om du skulle haft inbrott kan kvalité, typ av video och om du t.ex filmar allmän plats spela roll i hurvida materialet kan användas i rättegång eller vi försäkringsärende. Detta kan montörerna.

Ang. Hikvision så har det kommit fram att de skickar data till kina av olika slag samt har backdoors. Efter 3s på google hittade jag: https://learncctv.com/how-to-hack-hikvision-camera/

Av Dz2

"it depends"

Beror på situation, map och din egna spelstil. Annars finns det statistik på vilken operator har högst K/D och Win/Loss. Försöker hitta den just nu men går inte. Vet att någon youtubekanal har visat denna vid flera tillfällen.

Av Dz2

Skånskan, självsäkerheten, klippningen och spelen gör detta till legendariska klipp redan
https://youtu.be/K6FpECGQO34?t=223
Krasch i buss, *skratt* därefter "Tysk kvalité" - Like a boss.

Jag bara väntar på någon compilation video av best moments från dessa plus framtida klipp.

Grymt initiativ!

Av Dz2

Rekommenderar titta på Adam monitorer. Studiomonitorer. Fantastiskt bra ljud

Av Dz2
Skrivet av peshti:

Och min SSD hårddisk på 2tb är menat att vara dedikerat till VST paketen. Så tänker jag rätt?

Exakt. Jag kör personligen 2,5TB SSD 2st 1TB + 1 500GB med OS på. Det är lyx. Men nödvändig lyx vid VST Bibliotek. Saker och ting hänger sig mindre och flyter 10x snabbare.

Men som han andra här sade. Till vanliga mjukvarusynthar är det overkill deluxe - men inte om du nu ska göra filmmusik som är extremt sample-tugnt.

Av Dz2
Skrivet av kaptenperre:

Min erfarenhet är att man får en bit under hälften av nyvärdet på den typen av utrustning, så kring 2000 kr. Ska du då köpa en billig DAC för 1000 kr så lägger du ner en massa tid och sparar in en tusenlapp. Då missar möjligheterna framöver ifall du behöver en förstärkare senare och sparar nästan inga pengar. Jag skulle avstå om det inte är så att du verkligen behöver utrymmet som nuvarande tar upp eller så. En bra DAC kan kosta betydligt mer än bara 1000 kr också så det beror förstås på vad du är ute efter.

Hej!
Ja, det känns om om jag nog kör vidare på detta då. Var tur att jag skapade en tråd på Swec innan!

Måste dock fråga, vad definierar du/ni som en bra DAC? Jag har alltid tidigare kört förstärkare och/eller studiokort där jag pysslar med musik. Men har aldrig kollat på "konsument-DACs". Har ni några bra reviews/comparisons osv? Jag har googlat lite med känns som en djungel och väldigt lite... vad ska jag säga.. "fakta". Utan mer någon som lyssnat och sen uttalar sig i diverse hifi-flumm-ord om hur stora skillnaderna är.

Av Dz2

Tjo! Gör lite liknande grejjer som du. Kör FL och kör en del tung kontakt. Är tyvärr missnöjd med Ryzen då de har för låga klocks samt lite latency problem och annat internt. Googlar du så kommer du hitta info på nätet. Hade jag fått göra om hade jag gjort följande;

- Intel 6-core klockad så högt det går. (Detta då FX-kanaler hanteras seriellt inte paralellt, därför flaskar Ryzen ofta i projekt.) Kör du förvisso många instrument parallelt och mindre effekter är det annan typ av last.
- 32 GB snabbt ram (har du redan)
- Köp 1TB Dedikerad SSD för VST Paketen. Snabbar upp jobbet extremt.

EDIT:
..och just det. Det är ganska lätt göra relativt bra filmmusik idag med hjälp av alla högkvalitetspaket som finns ute. AV denna anledning får man väldigt lite betalt för just det då det finns överflöd av sådan musik.

Vidare, så måste du se över ditt ljud med. Av egen erfarenhet går det fan inte att mixa & mastra på hörlurar så du får den där sista biten av ljudet så det låter riktigt bra. Sedan jag stegade upp till riktiga monitorer och akustikbehandla rummet lite och jobba på placering så lyftes kvalitén flera steg. Viktigt är att se till även har sub för filmmusik/effects då de flesta monitorer inte spelar ned i 20-30Hz som är viktigt i den typ av musik. Fortsatt då, blir det därför ännu viktigare med rummet och placering av utrustningen.

Av Dz2
Skrivet av oatp1b1:

Den såldes ju för typ 4500 rätt så länge, så har du väldigt tur får du kanske 3000 för den. Ska du sedan köpa en ok DAC med pre-out så blir "kapitalvinsten" väldigt liten. Tror det är bättre att behålla den.

Jag undrar dock varför en pre-out behövs. Det gör väl så jag kan styra volymen från DAC'en. Men jag styr ju volymen från HTPCn direkt? Jag tänker de vanliga är väl en fixed line out.

Av Dz2
Skrivet av anon81912:

Vad är det för DAC du är ute efter? Kan du inte bara koppla in ljudet direkt till din HTPC och se om du är nöjd?

Är du inte nöjd får du väl köpa ett bättre ljudkort / DAC, om det nu skulle göra någon skillnad.

Sälj då förstärkaren om du inte behöver den?

Jo det har jag testat. Men kör någon gammal Phenom historia vars moderkort jag nu ej minns modell utav. Men man hör störningar från när hårddisk läser etc. Så ganska skitigt ljudkort.

Ang. förstärkaren. Så är det det tråden handlar om och att hitta någon bra DAC.

Av Dz2
Skrivet av oatp1b1:

Den såldes ju för typ 4500 rätt så länge, så har du väldigt tur får du kanske 3000 för den. Ska du sedan köpa en ok DAC med pre-out så blir "kapitalvinsten" väldigt liten. Tror det är bättre att behålla den.

Nu skrev jag fel, är en 1607 jag har. Billigast strax över 5000 ungefär på prisjakt. Så du har rätt, blir nog mindre än så.

Av Dz2
Skrivet av MsSmith:

Finns det någon anledning till vad du vill göra, egentligen? Låter mest som att du vill byta för bytandets skull

Att ha en förstärkare för 6-7000kr som DAC känns som onödig "kapitalbindning". Då säljer jag den hellre för 5000 och köper en DAC för säg 1000-1500kr eller vad en av rimlig kvalitet nu kostar.

Detta av anledning till jag kör aktiva högtalare.

Av Dz2

Aktiva högtalare - sälja förstärkare köpa DAC?

Hej!

Har börjat lira på aktiva högtalare, men sitter på en fin Marantz NR1606. Kör HTPC och 4K.
Men den slog mig att förstärkaren agerar glorifierad överdimensionerad DAC idag... och det känns synd. Så jag tänkte kanske sälja den och göra följande.

- Köpa en DAC på USB Till datorn och HDMI till TV'n?
- Köpa en DAC och köra optical/SPDIF från TVn till DAC och HDMI till TVn direkt

Förslag?

Jag är förövrigt ingen fan av DAC's för flera tusen, då jag tillhör dom som tvekar där är någon subjektivt upplevbar skillnad. Så tar gärna tips på saker som är rimligt prissatta.

EDIT: Adam A5X + Adam Subwoofer, kalibrerat och uppmätt på högtalarsidan.

Av Dz2

Tjo sitter idag på AKG K714 Pro. Men har redan när jag köpte dessa sneglat på Beyerdynamic T90. Hade möjligheten att lyssna på de någon dag sedan och helt klart något bättre men inte "bra nog" för o motivera något begagnat köp eller så. Hittade dock Beyerdynamic DT1990 PRO och 1770 PRO som jag har förstått är efterträdare till T90/T70?. Någon som har ägt någon/några av dessa hörlurarna och kan berätta lite om upplevelserna mellan dom?

Av Dz2

Någon lycka? Sitter med samma problem..NAT-Typ är "open" server connectivity blocked... i cmd om man kollar teredo är allt rätt