Inlägg

Inlägg som Dz2 har skrivit i forumet
Av Dz2
Skrivet av Christley:

nej, men du sa heller inte att du gjorde seriöst grafiskt arbete, du sa "- Gör visst grafiskt arbete"
för mig betyder det att färg återgivning till 100% av adobe rgb och minst 95% coloraccuracy inte spelar så stor roll

Det du nämner är skärmar för 10 000, som Color Edge m.fl som vi diskuterade i tråden
Men finns en rätt spännande mellanklass kring 5000 där Eizos mellanklassare ligger och Dells toppskärmar.

De skärmarna du länkar är blott "gaming" skärmar/ej kritiska.

För att förtydliga; Behöver ej Color Edge skärmar som heltidsgrafiker använder dagligen. Men inte heller en 'billig' skärm som är gjord för 'multimedia och hemmabruk'. Utan något däremellan. Som diskuteras i tråden.

Eftersom jag gamear betydligt mindre än jag jobbar ser jag det inte som nödvändigt att tumma på bildkvalitet för att få gsync/freesync.
Jag hoppas du förstår mitt resonemang

Av Dz2
Skrivet av Christley:

jo, men i den prisklassen tycker jag de är ett krav. annars finns de skärmar för hälften av det priset som gör vad dom ska:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2924031
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3323384
tex

Varför är det ett krav? Finns skärmar, som tidigare nämnt i tråden ex Color Edge och den lär aldrig ha någon av de teknikerna för den är inte lämpad för det. De skärmarna du länkar för hälften av priset är inga skärmar för mer seriöst grafiskt arbete.

Av Dz2
Skrivet av Christley:

i den prisklassen hade jag inte köpt en skärm som inte har gsync/freesync (beroende på vad du har för grafikkort)

Varför inte? är inte gsync/freesync för gaming mest?

Skrivet av imo:

Jag tror jag har en väldigt snarlik skärm, 2736 är mitt nummer. Antgligen så är den någon / några stega nyare revision av den.

Jag är HUR nöjd som helst med skärmen och det är ett väldigt lyft bildmässigt från "vanliga" skärmar. Om du inte lirara så mycket är den säkert perfekt för dig, men, om du lirar mycket specielt FPS spel eller liknande med mycket snabba rotationer osv känner man släpningarna då skärmen inte riktigt hinner med.
Om detta är ditt fall hade jag kollat på om de är bättre responstider i den nya revisionen eller letat efter en annan.

Enligt en data-sheet har din 6ms Gray-To-Gray medans denna har 5ms. Men är ju massa andra faktorer som spelar roll med. Någon som har tips hur man kan utvärdera detta? Det händer att jag spelar ibland, någon gång i månaden. Så är inte jättestor fokus. Men klart jobbigt om där är släpningar.

Skrivet av xeRoos:

@Dz2: Denna skärmen har jag hört mycket gott om, kanske något för dig: http://www.inet.se/produkt/2208527/dell-27-ultrasharp-u2715h#...

Har en liknande (24") Dell gör absolut bra skärmar. Men i denna prisklassen så känns en eizo för en tusenlapp mer , mer intressant. Har inte kollat någon detaljerad review ännu, men har en känsla av att Eizon är en del vassare.

Skrivet av sgtprobe:

Nu skriver du skärm för professionellt bruk i trådrubriken, men ser efter jag läst vad du verkligen är ute efter, att min rekommendation var/är overkill.
....

Ja, det är finfina skärmar. Men kanske lite i övre gränsen av vad jag är ute efter. Jag gör inte mycket fotobehandling, mer enklare grafik så en hårdvarukalibrerad skärm (10k+) känns kanske overkill.

Av Dz2

Hittade en till potent skärm till ekvationen:
https://www.dustin.se/product/5010883691/flexscan-ev2750-wt

Av Dz2
Skrivet av NewCamps:

Både dessa är bra nu är det bara din budget som bestämmer, den verkar vara obegränsad men vad som är rimligt för dig är lite svårt att bestämma själv.
Lägger två olika förslag,
http://www.inet.se/produkt/2341045/samsung-29-s29e790c-curved...
http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/bildskarm/...

Ska kika närmare på dessa, hur är de dock bildmässigt?
Allt mellan 0-10 000 är motiverbart.

Sitter idag med 3st skärmar. Bytar jag till 21:9 så lär den inte få plats vid sidan av de två andra.
Notera att jag ofta sitter mer i höjd än sidled, varav 21:9 är onödigt. (Programkod läser man på höjden, likaså webbsidor).
Har testat 21:9 skärm nångång med och gillade det inte riktigt. Eller finns det något smart knep som gör att fönster automatiskt organiserar sig på ett lämpligt vis?

Av Dz2

Skärm för "professionellt" bruk

Hejdär!

Jo det är såhär att jag gör följande:

- Sitter vid datorn 8h/dag minst.
- Programmerar, under lång tid.
- Gör visst grafiskt arbete
- Webbdesign

Budget: "obegränsad" men låt oss vara rimliga.

Ser gärna på storlekar kring 27" och upplösning på minst 2560x1440, vad rekommenderar ni där ute? Och vad är era egna upplevelser av respektive skärm?

Av Dz2
Av Dz2
Skrivet av Kent:

Vägbeslag kanske? Men då för du antingen ha sluten låda eller icke-bakåtriktad basreflex. Placeringen av högtalarna är ju ganska kritiskt när man sitter så pass nära, väljer man att placera högtalarna på bordet blir det gärna för lågt. Dessutom förstör det en del av ljudet, du får iaf. ha typ SD-fötter eller något liknande under.

Tänkte mig att man kunde ha en rejäl botten samt en relativt hög högtalare. Borde kunna fungera utan att sätta allt i vibration
Höjden gör även att elementen hamnar (nästan) i öronhöjd.

Av Dz2

http://forumbilder.se/CG3NB/koncept.PNG?width=150

En liten fantom-bild på en eventuell ide...

Den bakre sneda väggen lär husera anslutningar samt basreflexrör.

Av Dz2
Skrivet av Kent:

Har faktiskt inget vettigt förslag annat än att du bör satsa på stativ. Du kan få högtalarna i rätt lyssningshöjd och du slipper vibrationer. Det går alltid att få plats med stativ, antingen på varje sida av bordet eller "upp genom bordet", dvs. hål i bordet där stativen kan sticka upp. Högtalare direkt på bordet tycker jag är big no no. Jag vet inte vilken budget du har men vad har du för förstärkare osv? Gillar givetvis att man vill bygga själv men just bygget av monitorer är ganska svårt, kanske bättre att köpa ett par aktiva studiomonitorer istället? (ja, jag är tråkig )

Jovisst kan jag köpa ett par aktiva monitorer, men det tar ju ut det roliga från det

Vad gäller din ide med stativ genom bordet så är det en rätt skojj ide. Men har tyvärr inte möjlighet att ha stativ genom bordet eller vid sidan om bordet då bordet i sig går längs hela väggen (typisk ikea skrivbord)

Vad gäller förstärkare så tänkte jag fixa något specifikt för detta. Finns några små stärkare på marknaden man kan koppla via USB till datorn så de även fungerar som ett ljudkort. Tänkte kanske på något i den stilen. Men om du har några förslag generellt så är du välkommen.

Vad gäller budet så finns det som sagt ingen, visst jag har inte 100 000 men några tusenlappar kan man ju lägga på ett kul vinterprojekt

Skrivet av mrqaffe:

Det låter nästan som du beskriver ett par Muppar http://www.lts.a.se/pub/artiklar/mupps/Molt_1_2008_Mupps.pdf

Läste igenom, och visst är det något åt det hållet jag hade tänkt skapa Men att klona det där rakt av tar som tidigare nämnt ut glädjen ur det.
Men det var definitivt bra läsning, säg till om du har fler. Måste även passa på att fråga, det råkar inte vara ditt projekt? "Naqreff"? - mrgaffe ?

Av Dz2

Högtalarbygge - "Skrivbordaren"

Jo!

Vi har inom familjen en lång historia av olika högtalarbyggen och det råkar vara så att jag nyligen har flyttat. Jag har fått låna ett par Logitech lådor som jag har fått leva med senaste månaderna men ju mer jag lyssnar desto mer har jag börjat tröttna på de!

Jag har suttit och klurat länge på olika varianter och hur de skall utformas för att funka så bra som möjligt på mitt skrivbord och eventuella framtida skrivbord.

Kraven är;
- Relativt litet fotavtryck (inte mer än ett A4 papper)
- Helst +/- 3dB inom frekvensomfånget på lyssningsposition
- Smidiga att placera under vinkel så att elementen pekar rakt mot mig som lyssnare då man sitter väldigt nära. Att ha de "rakt fram" blir en rätt dum ide då vinkeln blir stor mellan mig och "on-axis".
- Relativt bra basåtergivning trots storleken, kanske kan kombineras med subwoofer i framtiden för att få fram det lägsta mullret.
- "Vibrationsfria" i varje fall så att inte bordet vibrerar med de.
- Prislapp; Så att det blir bra!

Update [1] 2013-11-09;
Brainstorming och koncept. Beräkning av olika lådor på olika element som vi har tillgängliga. Ännu finns ingen klar idé. Men vissa ramar har skapats för att man skall kunna uppnå "kraven".

http://www.techsweden.org/forum/uploads/monthly_11_2013/post-174...

Tyvärr inget att visa upp i dagsläget än detta

Av Dz2

Någon som har testat Asus motsvarighet?

Av Dz2

Malmöbaserad spelstudio - Project Temporality?

Hejsan kära medlemmar har hittat det här;
http://www.indiegogo.com/projects/project-temporality

och därmed; http://www.defrostgames.com/

Tydligen skall de vara baserade i Malmö, vilket alltid är kul

Spelet ser ganska snyggt ut, och skall vara likt portal fast man kan flytta sig fram och bakåt i tiden på något vänster.
Någon som har hört mer om det? Testat? Vet någon om där finns något annat sätt att få beta tillgång förutom att betala så man kan testa lite?

Känns som om projektet har varit igång ett tag!

Av Dz2

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2787006
Kvalificerar jag mig för klubben?

5288MHz på Luft Har bild på riggen om så krävs. LN2 Väntar!

Av Dz2
Skrivet av Zotamedu:

Tänkte mest på att en impedans på 20 ohm kan betyda allt från en ren resistans på 20 ohm och till en ren reaktans på 20 ohm. Det är omöjligt att veta vilket om man inte har mer information än att impedansen är 20 ohm.

Jo det var det jag funderade på. Eftersom den elektriska fasen hänger ihop med ljudet så vill man ju inte ha en förskjutning. Kan ju bli riktigt jobbigt med interferensfenomen och annat roligt. Det var lite därför jag funderade om det inte vore relevant att veta mer än bara impedansen. I alla andra fall när man pratar om en impedans skriver man ju antingen som ett belopp och en fas eller på komplex form. Bara beloppet ger ju ofullständig information.

Jag syftade mest på elektrisk karaktäristik, inte ljudbilden. Det var nog helt fel val av ord men högtalarens impedans måste ju vara relevant om man ska bygga ett filter. Brytfrekvensen brukar ju bero av resistansen. Fast på den nivån sitter man väl iof och läser bodediagram och annat kul och skiter fullständigt i vad det står för siffra på högtalaren.

Helt rätt, impedansen är relevant när man bygger filter men kanske inte riktigt på det sättet du tror. Impedansen i bra element brukar vara "ok" i de flesta fall inom arbetsområden så är inget man måste stirra sig blind på. Problemen börjar uppstå när man skall sätta filter på de. De största problemen uppstår när man delar t.ex Drivern från Tweetern och de överlappar lite för mycket så de spelar för mycket tillsammans. Då kan impedansen ibland sjunka under till 2-3Ohm vilket självfallet är ett konstruktionsfel som man får rätta till. Likaså gäller 2.5-vägs system där man har 2 basar som tillsynes är speccade på 8Ohm vilket ju ger 4Ohm parallelt, men som sagt, detta med att specificera "ohm'en" är lite flummigt. Så kombinerar man "flummig" Ohm plus lite icke perfekt filter så kan det va en rejäl bergochdalbana när man mäter impedansen....

... Naturligtvis är det då det tuffa arbetet börjar som skiljer 'hemmabyggaren' från mer professionella system då man inte kan ha vilken som helst utrustning för att mäta dessa saker

Av Dz2
Skrivet av mrqaffe:

Filtret bör definitivt innehålla impedanskompensationer (om det behövs) om elementet i sig har en varierande impedans inom sitt tänkta arbetsområde så påverkas delningen, du försöker filtrera mot nått som varierar, det är mycket svårt att göra ett sånt filter och om man först kompenserar variationerna och sedan delar så blir det ett bättre resultat, bra filter brukar ha kompensationslänkar på varje element och sedan kan man även ha nått som korrigerar filtrets respons mot förstärkaren också, det är nödvändigt med rör , men det är inte fel att göra det till halvledare heller, det är bara dyrare att bygga så men har man budgeten bör man inte fuska för det är väldigt få högtalarelement som inte blir bättre av ett "fullt ut" filter och man har ibland även impedanskompensationer i hörlurar.

Helt rätt

Dock får jag faktiskt nämna att ibland väljer man med avsikt att inte ha impedanskorrektion då det vid vissa element försämrar frekvensresponsen på ett otrevligt sätt. Detta då många högtalarelement är gjorda att köras 'utan impedanskorrektion'. Det vill säga det får en negativ effekt i slutändan, även om det ger jämnare last på stärkaren osv osv osv så blir ändå nettoresultatet sämre. Men men, det är ju från fall till fall. Därmed måste man förlita sig på mätresultat Går inte att säga generellt.

Av Dz2
Skrivet av Zotamedu:

Jag vet. Frågan var varför man bara anger absolutbeloppet och inte vinkeln. Det finns ju oändligt många kombinationer av resistans och reaktans som ger en viss impedans. Du måste veta en sak till för att kunna räkna på det. Antingen en resistans, en reaktans eller en fasvridning. Så att bara ge en impedans säger i sig inte så mycket.

Så det är alltså absolutbeloppet som är angivet och så skiter man i resten för att det inte är relevant? Kompenserar filtret även för högtalarens karaktäristik också?

Ungefär så ja. Alla audioförstärkare för "hemmabruk" jobbar på cirkus samma spänning (ej rörförstärkare) och därmed behöver man inte räkna på spänningar osv som iofs kan vara relevant vid just hörlurar där källorna varierar mycket. Så det enda viktiga för att kunna bedömma situationen är just Impedansen.

Sen vad gäller dethärra med vinkeln. Jag tror jag blandade ihop lite för dig. Det finns en vinkel på impedansen som togs upp i tidigare inlägg som är matematiska saker. Men sen är det som så att det uppstår fasförskjutning i själva filtret till högtalaren. Detta är ganska viktigt att det inte är för stort, men som sagt, inget relevant att veta sålänge man köper "kända" högtalare. När man bygger själv är det något man dock bör ta i åtanke. Det är dock inget som är möjligt att räkna ut utan det mäter man helt enkelt.

Varför är det viktigt? Jo därför att en elektrisk förskjuten fas kommer i sin tur ge en Akustisk förskjuten fas vilket ju inte är kul Särskilt inte om fasen är olika förskjuten mellan olika element i samma högtalare...

Sen undrar jag, vad skall filtret kompensera för i högtalarens "karaktäristik?" Man försöker kompensera för vissa skönhetsproblem i ljudåtergivningen i högtalare med hjälp av särskilda filterkonstruktioner - ja.
Det finns speciella filterkonstruktioner som jämnar ut impedansen - ja som lämpar sig särskilt för rörförstärkare.

Av Dz2
Skrivet av morxy49:

varför ska jag köpa externt ljudkort? jag har ett Asus Xonar DGX, med hörlursförstärkare. fungerar alldeles utmärkt.

Åh, läste inte din signatur. Dåså, då är det ju bara att kötta

Av Dz2
Skrivet av morxy49:

Då kan jag ju passa på att fråga en fråga här nu då!
Jag har ett par Sony MDR-XB1000 med impedansen 24 ohm, och känsligheten 106 dB/mW.
Dom är ganska tungdrivna (enligt mig), därför har jag ställt in mitt ljudkort på "64 ohm-läge".

kan detta skada mina lurar eller ljudkort?

Jag är ingen expert alls inom Hörlursvärlden/förstärkare. Men jag har personligen aldrig hört att något har skadat/haft sönder en hörlursförstärkare med för "tungdrivna" hörlurar från kända märken (Exkluderar hemmabyggen nu)

Dock känns det ju lite som att du tappar en del ljud om du kör på inbyggd ljudkort i datorn med hörlurar utav den klassen. Testa köpa ett externt ljudkort med inbyggd hörlursförstärkare eller bara en ren och skär hörlursförstärkare. Mitt bästa tips är att du googlar efter andra som har testat koppla dessa lurar till förstärkare och se om de upplevde någon skillnad.

Av Dz2
Skrivet av Zotamedu:

När det ändå diskuteras impedans så kanske jag kan få svar på en fråga som jag aldrig lyckats reda ut, trots många försök. Vad är det som mäts egentligen? Är impedansen som anges absolutbeloppet och varför anger man ingen fasvridning i så fall? Hur jag än vänder och vrider på det så saknas det något. Eller är fasvridningen helt enkelt inte intressant? Men det kan ju inte heller stämma för utan fasvridning vet man ju ingenting om resistansen och reaktansen.

Man anger egentligen Impedansen vid en given frekvens i alla specifikationer. Vissa är lite mer detaljerade och skriver t.ex Impedans: 4-6Ohm dvs den varierar från lägst 4Ohm till högst 6Ohm t.ex

Varför man inte anger fasvridning osv är väl för att inga insatta personer vet vad det innebär. Det enda viktiga för konsumenterna är att veta; Hur långt ner går impedansen i högtalaren som lägst vs hur låg impedans klarar min förstärkare.

EDIT: den elektriska fasvridningen är inte så intressant eftersom de flesta bra högtalare är tillräckligt bra konstruerade för att denna i slutändan inte skall påverka "ut-ljudet" särskilt mycket. Dessutom brukar de flesta högtalarfilter bestå utav en Kondensator som vrider fasen 90 grader åt ena hållet och sedan en spole som vrider 90 grader åt andra dvs plus minus noll i teorin Självklart blir detta lite mer komplext vid många komponenter och knepiga kopplingar...