Inlägg

Inlägg som danedi har skrivit i forumet
Av danedi
Skrivet av Halldin:

Högst värderade skrev jag, du länkade till intäkter. Se: https://companiesmarketcap.com/

Market cap är ju aktievärde. Totalt statsägda bolag har inget aktievärde.

Av danedi
Skrivet av lhugo:

Jag hoppas inte att det du skriver är att du har en XP-burk uppkopplad mot Internet. Med tanke på att den är EoL sedan 10 år tillbaka bör den endast köras helt isolerad från nätet.

Den är inte direkt ansluten utan via både en dedikerad firewall samt en pfSense och har ENDAST tillgång till internet i form av steam, allt annat är blockat av pfSense. har inte råkat ut för nånting tråkigt alls. Men å andra sidan så bootar jag den inte så ofta ändå.

Av danedi
Skrivet av Roger W:

Vet inte om det är matten som fallerar, eller om inlägget innehåller en hög dos ironi?

Priset på en någorlunda vettig 2TB börjar väl nu nånstans runt säg 1200 spänn som exempel.
Om priserna går upp "upp till 50%" som det flaggas för i artikeln och du lägger på 9% årlig inflation på det, så är det väldigt svårt att få det till 5000 spänn...
Möjligen 2000kr i slutet av nästa år om ryktena är sanna och inflationen håller i sig?

Akumultiv inflation. 9+9+9+9+9+9+9+.......
Om inflationen går ned till 2% som riksbanklen hoppas så har vi ju inte haft någon deflation utan bara saktat ned värdeförlusten av kronan.

Av danedi
Skrivet av Dinkefing:

Vi som sitter på äldre datorssytem med endast en m.2 plats vad ska vi göra? Måste man köpa en massa m2 adaptrar nu eller? Jag hoppas inte en 2TB kostar 3000 kr i slutet av året eller är det bara ett sätt för NAND-tillverkarna att få folk att börja köpa?

med en lågt räknad akumulativ inflation på 9% är 5000 inte en omöjlighet när man kombinerar med de andra faktorerna

Av danedi

Jag kan fortfarande installera spel och spela dem på Windows XPx64 via steam idag, men alla delar av den gamla klienten som behöver den nya browser enginen funkar såklart inte längre. Som store, overlay osv. Så man tvingas köpa spelen via en annan dator eller via mobilen om man vill spela dem på XP maskinen. Hoppas det är samma situation på windows 7.

Av danedi
Skrivet av Caesarsaurus:

Wow, jag hade också en megadrive och tidiga åren var det C64/Amiga som gällde, men valde att inte exkludera mig och aldrig behövt bry mig, det som kan ge mig mest nöje för varje krona/timme får mina pengar. Resten är prylnörderi och statussnack för kan jag inte spela de jag vill med min monstermaskin så whats the point. 20k för ett skralt spelutbud med mestadels onlinetitlar varav 80% går att spela på valfri konsol ändå är definitivt inte lockande och förbannat dåligt värde.
Är det nåt ställningstagande man gör för att tillhöra något "bättre" ? Är det corpogreed som oroar? Du har väl komponenter i din dator som ägs och förvaltas av samma corps du försöker ta avstånd ifrån? Vad är det som skaver egentligen? Är det verkligen så att pc-spelare känner sig utvalda och över alla andra för de har råd att kasta pengar på skit som ingen annan bryr sig om
eller aktivt finner idiotiskt att syssla med? Är det så viktigt att tillhöra något/någon i dagens samhälle då religion och familj fått kliva åt sidan?Varför är ett spel ospelbart vid 30fps men helt magiskt vid 120 trots att storyn e skit? Varför är det alltid samma folk som hyllar indiescenen där det börjar bli knökfullt av skit som lanseras veckovis men ingen som bryr sig om fps,grafik där inte, då räknas storyn in som främsta ämne...sorry för ranten men fan det är fullt med fanboys som de e och jag som själv spelade mestadels pc skulle aldrig gå tillbaka med dagens utbud, priser samt detta skämmiga snacket från butthurt gamers som inte vill solka sitt rykte å köpa en "billig" konsol.

Inte alls. Det är bara så att jag spelar extremt lite och datorerna använder jag för allt möjligt annat än spel. Vilket är extremt begränsat för konsoller. Har inget med elitism eller nått sånt att göra. Bara att jag är gammal.
Jag har inte pratat om FPS, eller att man måste ha dyraste. Funkar inte spelet på min dator så får det vara helt enkelt. Älskade spela på Amiga och C64, och startar upp dem ibland bara för att lira lite retro-spel.
Jag har väl inte sagt att jag tar avstånd från nån, bara att konsoller inte är för mig längre.

Av danedi

ganska ok

Av danedi
Skrivet av Chibariku:

Hade köpt ett direkt om de lagt in stöd för PC. Känns lite för nischat att bara köra till ps5, speciellt när det inte är bakåtkompatibelt med psvr.

Jag har den gamla vr setupen från sony. och den funkar felfritt med pc och steam

Av danedi

Sista konsollen jag ägde var ett sega megadrive. Kommer spelen inte på PC, Linux eller Amiga så existerar de inte i min värld.

Av danedi
Skrivet av ipac:

Din förlust. Då och då kommer de med sevärda saker (ofta inköpt material förvisso men man kan väl se SVT som en lättillgänglig container).

De enda programmen av kvalitet som SVT producerat i modern tid är "bondånger", "nisse hult" och "historieätarna"

Av danedi

Coolt, problemet i det fallet är väl USB. Om thunderbolt slagit igenom mer ordentligt hade det varit mycket tufft med externa m.2 enheter.

Av danedi
Skrivet av Svantesson666:

Tills dess att Direct Storage slår igenom så vete sjutton om man ens märker skillnad mellan en m.2 och en SATA i realiteten. Kan själv inte påstå att jag kör det iaf. Vid enskild nischade uppgifter absolut men inte i 99,9 % av min tid vid datorn. Produkten i artikeln är otänkbar för mig. Känns som fem steg bakåt oavsett om den är snabbare eller ej.

Direktstorage visade sig inte ge så mycket i Forspoken, men kan hoppas att det blir bättre framöver. och muycket av directstorage har funnits via io_uring i linux i evigheter.

Av danedi
Skrivet av Extol:

Har 200x80 hemma och tycker nästan att den kunde vara djupare

Skulle vilja ha minst metern själv.

Av danedi

i väl utvalda bdnchmarks och endast i directx. lol

Av danedi

Skulle inte klara mig på 16gb

Av danedi
Skrivet av metalmac:

Hehe, förvisso.
Men för 3000kr ca så har han ju här en bra grund att bygga på i många år framåt.
Kommer ju knappast bli någon brist på billiga delar till AM4 framåt.
Och som jag skrev, han kan utgå från dessa delar, men köpa begagnat billigare om han kan leva med riskerna som det kan innebära.

Absolut, och 3600:an är nog den prisvärdaste man får idag nytt. Men om vederbörande bor i en någolunda stor stad så kan man hitta på röda korset, återbruket/samhall, myrorna en dator som kan maxa ut hela graffakortet för ett par hundringar.

Av danedi

Mitt tips är att leta på din kommuns "återbruk" där de anställer de oanställbara. Där kan du få en äldre dell server som de inte fattar vad det är eller en thinkcenter för typ 300 kr som har 44 cores och 128 gb. Bara skruva ut och sätt i en låda du gillar.

Av danedi
Skrivet av metalmac:

Här är ett förslag på nya delar.
AM4 plattformen ger dig goda möjligheter till uppgraderingar i framtiden då du startar lågt men det räcker och blir över för det du vill göra.
Och vill du komma ner i pris så kan du leta dessa delar begagnat så klart också.

https://komponentkoll.se/bild/uDVXN.png

Att kombinera en 1060-3gb med en 3600x är som att en bugatti drar en ägghusvagn från 1970talet.
Grafikkortet kan inte fylla en AMD 3600 pipeline, än mindre en 3600x

Av danedi

1060 utan TI benämningen är ett rätt svagt kort, så förvänta dig inte spela nått annat än retrospel över 720p.
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1660-Ti-vs-N...

Om du ska göra en riktigt snål dator, leta efter ett ATX-moderkort för en tvåhundring köpr processor sen. ddr3 ram är väldigt billigt.

Av danedi

TUF-AX5400 problem.

Min TUF-AX5400's wifi nätverk dyker inte upp i linux eller i windows 7, men funkar om man ansluter via /etc/interfaces i linux är inte säker på att det funkar i windows 10/11 heller, men har inte provat. Wifi-noden syns helt perfekt på mobiler, på min ideapad och på vännens iphone.

Skulle bli så glad om nån idé varför min andra dator tjorvar. Den har ett 7260 wifi kort så det är inte problemet då det stödjer AC.