Inlägg

Inlägg som Blubben har skrivit i forumet
Av Blubben

Produkt: Seagate Exos X16 ST16000NM001G Recertified 12Month Warranty
Länk: https://www.computersalg.se/i/9548297/seagate-hd3-5-sata3-raid-16tb-st16000nm001g-rec-recertified-12month-warranty?sq=st16000

Kategori: HDD
Pris: 2375

Recert 16tb också till bra pris.

Av Blubben

Men vad ska du använda dem till? Rengöra bilen är kompressorn ganska värdelös på precis som att grovdammsugaren är dålig på att pumpa däck.

Av Blubben

Postar en video som ganska många i denna tråd borde titta på, tyvärr är den väldigt lång.

Slutsats är dock att LMG har problem men det har även GN, sluta titta på bara ena sidan.

Av Blubben
Skrivet av ingenjören:

Alla tryckare reglerar effekten med borhalten. I slutet av en driftsäsong börjar man spä boret. När det är maximalt utspätt och man har haft en fin driftsäsong så börjar effekten dala. Då går man över till Coast down (som att släppa gasen och lägga i friläge i bilen när du rullar ner mot havet). Däremot så fanns det ett återvinningssystem för borsyran som aldrig användes. Vet inte om det är vad du tänkte på?
Man reglerar ju inte sin PWRs effekt med att späda bor i snabba förlopp. Det blir ju lite för långsamt tänker jag mig. På kokare är det HC flödet man reglerar effekten i har jag för mig.

Korrekt, HC flödet tillsammans med styrstavarna används i kokare.

Av Blubben
Skrivet av mrqaffe:

Man får cykla på 2+1 väg och andra vägar med mitträcke om de inte är motortrafikled eller motorväg eller på annat sätt skyltade att cykling inte är tillåten, att det bara är 2+1 väg innebär alltså inget förbud i sig att cykla men det kan ju vara obehagligt även om det är tillåtet.
Jag åker ibland ute på E20 och det kan vara spännande.

Oavsett om man får tycker jag det är en mycket dålig idé att cykla på 2+1 vägar.

Av Blubben
Skrivet av Toks:

De två enskilda projekten räknar med att konsumera enorma mängder vätgas. Hittar inte siffrorna nu men som jag kommer ihåg det lär de behöva el 24/365. De har lokalisera sig där de har för att de räknar med ett lågt snittpris. Inte sagt att de endast kommer producera när det blåser. Det medger inte processen när man producerar vätgas.

Instämmer.
Det är enorma förluster när man sparar i annat än batterier och batterier är inte heller ett alternativ av både praktiska och ekonomiska skäl.

Varför skulle elektrolys inte funka att köra bara när det blåser? Blir ju såklart dyrare med låg utnyttjandegrad av utrustningen men vad är det för teknisk orsak?

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Inte till den grad att de skulle kunna ingå i aFRR och mFRR, du måste ha snabbstartad och snabbreglerad kraft där.

Läs diskussionen som varit tidigare så blir jag gladare, lastföljning har redan diskuterats och har diskuterats med samma motpart jag skrev till @ingenjören.

Återigen det är inte rätt.

aFRR kräver aktivering inom 2 minuter (SVK) på den tiden skulle en t.ex. en fransk reaktor PWR-1300 klara reglera ut 10% plus eller minus (så länge det inte är i slutet av driftsäsongen) vilket är signifikant mer än 5 MW vilket är minsta budstorlek för aFRR. Du skulle klara volumkraven för aFRR i sverige med 2 Franska reaktorer.

mFRR har du 15 minuter på dig vilket ger signifikant mer möjligheter.

Detta är ett dokument jag inte läst igenom men titta gärna i på wikipedia och gärna referens 12.
https://en.wikipedia.org/wiki/Load_following_power_plant#Nucl...

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Poängen är att ingen byggt eller utvecklat någon konstruktion som klarar det. Du pratar inte om samma sak som diskussionen handlar om och jag kan inte förstå hur du inte förstår det ens efter påpekande. Läs så att du vet vad diskussionen handlar om istället för att komma med felaktiga så sluta snälla.

Vad reaktorerna klarar har redan diskuterats i tråden. Load following/lastföljning är inte snabbreglering.

Nej och frekvensreglering klarar dem också, om än i mycket begränsad omfattning.
Sluta skriva så svart och vitt så blir jag gladare.

Skrivet av ingenjören:

Bor vill du inte använda för att justera effekten i en PWR på kort sikt. Eg använder man mer (med)bor i början av driftsäsongen för att hålla reaktionen på rimlig nivå. Ju mer du bränner ut bränslet desto mer späder du ut ditt bor. Skulle du vilja bromsa reaktionen med bor skulle det ta lång tid innan du skulle få upp effekten igen, då detta är långsamma förlopp. Däremot kan man använda styrstavarna för snabba förlopp. Det man ska ha i åtanke vid snabba lastförändringar i en reaktor är att det blir termiska laster på stålet i exempelvis reaktortank, studsar mm. Därför är det kanske inte lämpligt att reglera effekten mer än säg 20-30 % i en reaktor. Men det är helt klart möjligt även om vi inte gör det i Sverige i någon större utsträckning. Men det har hänt även här att SvK har bett reaktorerna gå ner lite i effekt till typ 90 %.

Jo fast dom reglerar ju inte effekten med boret i vattnet utan med speciala styrstavar som jag fattar det?

Men som sagt, jag säger inte att reglera med kärnkraft är önskvärt (typ sista alternativet om val finns) dock är det möjligt och det finns sätt att hantera det om man skulle behöva.

Skrivet av ingenjören:

För att inte få rundgång i tråden kan jag göra en snabb sammanfattning:
-Att bygga ut mer vindkraft kommer skapa större fluktuationer i elpriset, vilket inte så många industrier mår bra av

-Att bygga ut stor lagring i form av vätgas, tryckluft, pumpkraft med dagens elmarknad blir svårt då incitamentet för att bygga ut dessa är att elpriset varierar kraftigt. Om du bygger ut dessa får du istället ett "linjärt elpris" dvs du investerar i lagringskapacitet, men du får samma elpris för din el som alla andra, ditt incitament för att bygga lager försvinner.

-Vindkraft kommer inte döda så många fåglar som många befarar. Även insekter kommer att avlida men det är en marginell påverkan jämfört med ex biltrafik.

-Vindkraftens blad kan i större utsträckning återvinnas idag.

-Att lägga ner R12 och O12 var en rent politisk åtgärd, det hade egentligen inte så mycket med ekonomi att göra.

-Anledningen till de höga elpriserna har varit att det blåst lite samtidigt som priset på gas och kol skjutit i höjden.

-Att lägga ner kärnkraft i SE3 och 4 har skapat överföringsproblem från norra Sverige. Flaskhalsen blir ett reellt problem nu när vi har tappat 3600 MW planerbar produktion i södra Sverige.

-Vi har förbrukat mycket mer olja i Karlshamnsverket sedan vi lade ner kärnkraftverken i södra Sverige.

Något jag missat?

Bra sammanfattning förutom att jag skulle tillägga att påverkan av ljudet från vindkraftverk (vilket blir värre ju större de blir) är en fråga som borde utredas mer då den verkar ha klar negativ påverkan på människor och djur.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Nej på sätt och vis inte, Frankrike har inte byggt sina verk för att reglera snabbt, de har vattenkraft och pumpkraft till det och anledningen att de klarar fler reaktorer än Tyskland hade som max är att de har mer vattenkraft.

Det går inte. Vi talar ju om den snabba regleringen på halvsekundnivå, att kunna starta upp och att kunna stoppa produktion på sekundnivå och minutnivå. Du kommer inte göra det med kärnkraften, och nej Frankrike har inte teknik för att göra det idag. Snälla läs diskussionen om du ska skriva snälla sluta.

Läs en diskussion som är fel?
Det är tekniskt möjligt att köra ett elnät med endast kärnkraft att säga något annat är FEL, det betyder inte att det är önskvärt.

Citat:

All France's nuclear capacity is from PWR units. There are two ways of varying the power output from a PWR: control rods, and boron addition to the primary cooling water. Using normal control rods to reduce power means that there is a portion of the core where neutrons are being absorbed rather than creating fission, and if this is maintained it creates an imbalance in the fuel, with the lower part of the fuel assemblies being more reactive that the upper parts. Adding boron to the water diminishes the reactivity uniformly, but to reverse the effect the water has to be treated to remove the boron, which is slow and costly, and it creates a radioactive waste.So to minimise these impacts since the 1980s EdF has used in each PWR reactor some less absorptive 'grey' control rods which weigh less from a neutronic point of view than ordinary control rods and they allow sustained variation in power output. This means that RTE can depend on flexible load following from the nuclear fleet to contribute to regulation in these three respects:
Primary power regulation for system stability (when frequency varies, power must be automatically adjusted by the turbine).
Secondary power regulation related to trading contracts.
Adjusting power in response to demand (decrease from 100% during the day, down to 50% or less during the night, and respond to changes in renewable inputs to the grid, etc.).
PWR plants are very flexible at the beginning of their cycle, with fresh fuel and high reserve reactivity. An EdF reactor can reduce its power from 100% to 30% in 30 minutes. But when the fuel cycle is around 65% through these reactors are less flexible, and they take a rapidly diminishing part in the third, load-following, aspect above. When they are 90% through the fuel cycle, they only take part in frequency regulation, and essentially no power variation is allowed (unless necessary for safety). So at the very end of the cycle, they are run at steady power output and do not regulate or load-follow until the next refueling outage. RTE has continuous oversight of all French plants and determines which plants adjust output in relation to the three considerations above, and by how much.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Skulle som sagt säga samma som tidigare, Frankrike reglerar inte effekten av kärnkraften dagligen, de har vattenkraft och pumpkraft till det och när det inte räcker toppkraftverk.

Har du i Sverige 80 % kärnkraft är det 14,5 GW i snitt, så du behöver drygt 10 GW annan produktion när förbrukningen är hög, men som du pratat om tidigare måste du kunna hantera bortfall och sommartid måste mer än hälften av verken stå avstängda.

Sen beror det på var du kommer ifrån, när vi byggde kärnkraften fanns det inte tillräckligt med vattenkraft för att reglera nätet och om andra ska stänga ner fossila kraftverk för att köra kärnkraft måste de bygga ut kraft som kan svara snabbt så som vattenkraft, pumpkraft och nya toppkraftverk.

Just Tyskland skulle ha samma problem oavsett om de skulle fortsatt med kärnkraft eller inte, de kan inte bygga vattenkraft som bas och reglerkraft i tillräcklig utsträckning och skulle självklart få bygga fler toppkraftverk med större utbyggnad av kärnkraft (eftersom det innebär stängning av kolkraft).

Så det hänger ihop med förutsättningar och total utbyggnad. Vi hade inte behövt lika mycket vattenkraft om vår förbrukning var hälften av vad den är.

Säger ingenting om vindkraften.

Denna tråd kommer bara vara en rundgång om och om igen om folk fortsätter skriva saker som blivit visade felaktiga.
Kärnkraft KAN regleras och KAN köras som enda energikälla i ett elnät vilket Frankrike byggt iallafall många av sina reaktorer för att kunna.
Det betyder inte att man VILL reglera med kärnkraft utan går det med annat så är det bättre då det finns vissa problem med att konstant reglera upp och ner kärnkraft.

Dock finns det även problem med att reglera vattenkraft extremt mycket vilket vi gör mer och mer med fler intermittenta kraftkällor.
Så snälla sluta säga att det inte GÅR att göra något när man bara inte gör det för att det finns bättre sätt att reglera elnätet på.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Jo där kan jag absolut rätta mig, den har säkert använts. För 8 oktober 2019 gick faktiskt Svenska Kraftnät ut med att störningsreserven i SE4 aktiverades, problemet där var ett fel mellan Själland och Tyskland.

10 september låter däremot som aFRR, aFRR ligger utanför störningsreserven.

Mycket möjligt

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Nej. Det har aldrig hänt i Sverige, vi har ibland under några timmar svårt att klara effektbalansen däremot vilket är varför effektreserven kan sättas in. Utöver effektreserven har vi också en störningsreserv som kan sättas in vid plötsliga störningar/bortfall. Störningsreserven har aldrig använts.

Vid effektbrist så havererar nätet delvis, det kommer ske automatiska oplanerade frånkopplingar och hela nätet kan rasa om de inte stärker upp eller manuellt frånkopplar delar av nätet.

Elproduktion.

Åter igen fel...
Störningsreserven HAR aktiverats flertal gånger bara de senaste åren.
T.ex. https://www.mynewsdesk.com/se/uniper/news/gasturbiner-fraan-u...

Om du har någon annan information får du ta och hänvisa till den.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Poängen är att de inte har någon större brist, är ju därför indelningen kritiserats. Det är inte nedläggningen av kärnkraft som drivit upp priserna.

Priset är en indikation på brist men det är inte det jag pratar om.

Priserna i SE3 och 4 är signifikant högre än i SE1 och 2 då nätkapaciteten inte är tillräcklig. En anledning är den utbyggda nätkapaciteten till Europa via HVDC och den andra är nedläggning av kärnkraft (och annan generering som t.ex. värmekraftverk). Nedläggningen av kärnkraft och annan baskraft orsakar minskning av överföringskapaciteten från norr till söder, även om det kan kännas konstigt beror det på nätstabilitet och feltåligheten.

Så jo nedläggningen av kärnkraft i söder har definitivt påverkat priset i söder, det betyder inte att det är den enda orsaken.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Tycker det passar utmärkt. Export/import handlar om utrikeshandel, SE4 exporterar i princip ständigt även fast Västkustsnittet kan vara en flaskhals (fåtal timmar per år). Anledningen att elen inte kostar lika mycket i SE1 är för att Finland och Norge inte är intresserade av att betala lika mycket och vi har nu sett att priset kan rusa även där.

Ledningarna kan inte exportera större effekt än de gör, så mer kraft i SE4 hade bara lett till mindre vattenkraft i SE1-3.

Jag tycker man kanske borde läsa på innan man hävdar saker som är rent fel och därmed lurar andra läsare.

Prisskillnader mellan områdena är DIREKT relaterat mot nätkapacitet, om kapaciteten är "tillräcklig" kommer priset vara detsamma i områdena. Det har ingenting att göra med att Finland och Norge inte vill betala lika mycket för elen...

Se t.ex. https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-elmarknaden/

Av Blubben
Skrivet av ingenjören:

Forsmark har nog samma som okg. Men jag har inte stenkoll då jag är mekare, inte elare. Även R3 och R4 är ju Westinghouse reaktorer men oklart om de har 400 eller 500 v system. Jag får ta reda på det!

F3 har samma som O3 (380/660 V) . F12 har 500 V.

Av Blubben
Skrivet av Iskra:

Nej, jag kan tänka mig att det inte gick så bra, men om nätfrekvensen sjunker 10 Hz under det normala så är det nog inte många sekunder till strömavbrott

Udda att ni har 500 V. Är det en amerikansk standard? I EU förväntar man ju sig 690 V, om det inte är 400 V.

500 V var en gammal industri standard i Sverige på tiden vissa av kärnkraftverken byggdes.

Av Blubben
Skrivet av Ixos:

Jag tror dock att huvudanledningen att ny kärnkraft är så dyrt idag är att nästan ingen har byggt några sedan Tjernobyl. Det skulle vara intressant att veta hur billigt kärnkraft skulle kunna bli om man började massproducera en ny generation av säkrare reaktorer. På 60 och 70 talet när Kärnkraft byggdes ut i stor skala gick det både snabbt och billigt, och jag har svårt att se varför det inte skulle kunna vara fallet idag också.

Det här är väl varför SMR är populärt just nu. Mindre investering per reaktor samt bättre möjlighet till stordriftsfördelar.

Av Blubben
Skrivet av Petterk:

Nej, de använder vattenkraft. De har inte minutvis reglering av kärnkraften. Lastföljning och reglerkraft är inte samma sak och lastföljning används inte ens på timbasis i Frankrike. Det EPR klarar är lastföljning 60 - 100 % dagligen, det betyder inte att det är så man använder den.

Har du en installerad effekt på säg vår maxeffekt från mars månad på 25 833 MW som den installerade effekten för kärnkraften och inte har någon annan kraftkälla så kommer du aldrig klara av att reglera kraften tillräckligt snabbt. Det kan inte ersätta 16 200 MW kraft som kan regleras på sekunden. Det går inte att göra med de konstruktioner som erbjuds.

Edit: För att göra det tydligare. I Frankrike motsvarar kärnkraften ca 46 % av installerad effekt. Om man räknar bort vind och sol så är ca 1/3 av alla kraftkällor sådana som går att reglera relativt snabbt och det är därför dessa som används.

Man använder kärnkraft som både regler och lastföljande. Dock är det bara låg procent av effekten som man använder som "regler" kraft på Kärnkraftverken till skillnad från vattenkraften så ja vattenkraft är bättre på det men du sa att det var omöjligt vilket är fel.
Du ställer upp förutsättningar som inte är rimliga i ovan exempel.

Av Blubben
Skrivet av ingenjören:

Kan det inte vara så att ju mer vindkraft man uppför, desto lägre pris får vindkraften när de producerar? Säg att varje gång ett vindkraftverk producerar ström, om de är nog många, så blir det elpris nära noll? Det blir ju väldigt svårt att få en ekonomi i det? Sedan när det inte blåser blir det skyhöga elpriser. Detta kommer ju leda till att det blir väldigt lönsamt att bygga antingen pumpkraft, där det nu är möjligt, och/eller köra fossila gasturbiner som är blixtsnabba på att rulla upp. Finns säkert andra sätt att producera också men batterier är ju helt orimligt om det är vindstilla en vecka.

Tänker även på vattenkraften påverkan på klimatet som nu kommer i ljuset mer och mer. Ska vi avveckla den ligger vi riktigt pyrt till!

Alternativet är alltså kärnkraft där vi får ren koldioxidfri produktion 24/7 90% av tiden. Jag säger inte att vi inte ska ha vind. Men jag tror inte vi kan bygga ut vinden så väldigt mycket mer i Sverige. Det är helt enkelt inte lönsamt längre pga efterfrågan när de producerar el. Och om vi ska ta bort vattenkraften måste vi ha en jäkla massa pumpkraft, om det ens är möjligt?

Vindkraftägare klagar redan nu på att elcertifikatpriset måste höjas då när de faktiskt genererar el så blir det lågt pris. Så det är redan som du säger.

Skrivet av Petterk:

Det här förstår jag inte, pumpkraftverk är vattenkraftverk med pumpfunktion. Hur man man gör med själva magasinet kan skilja lite, men det påverkar självklart vattendragen och ta mark i anspråk. Det finns inga scenarion någon målat upp (om vi tänker EU, IEA, IPCC e.t.c.) där inte vattenkraften är mer utbyggd än idag, och de reaktorer vi kan bygga idag (lägga orders på, alltså även konstruktioner som aldrig byggts) skulle inte kunna ersätta denna reglerkraft. Möjligt? Komprimerad luft, smältsalt, varmvatten o.s.v. finns, men varför skulle man göra något man inte behöver göra?

Detta är faktiskt fel, Frankrike använder kärnkraften som reglerkraft. Det blir självklart konsekvenser av detta men det går att göra.

Skrivet av anon214822:

Jag förmodar att det inte är stabiliteten i nätet det handlar om, svängmassa etc, det har ju vindkraften den med. Jag förmodar att det handlar om att generera el när det inte blåser, i storleksordningen dagar.

Kärnkraften kan styras, man kan reglera uteffekten. Det kanske krävs vissa modifieringar i vissa av reaktorerna men i princip är det inget stort problem. Detta är en värdefull egenskap, visst är det så.

Problemet är att kärnkraften har en stor investeringskostnad och sedan en liten rörlig kostnad. Det är därför man alltid vill köra den med full effekt och det är också därför man i många fall aldrig brytt sig om att göra den reglerbar.

Om du bara använder kärnkraften när det inte blåser så kvarstår den höga kapitalkostnaden medan du får många färre timmar när du kan köra in den kostnaden. Resultatet blir då att kostnaden per producerad GWh skjuter i höjden.

Så de nuvarande kostnadsberäkningarna, där kärnkraften antas kunna köra med full effekt hela tiden, är nog så gynnsamma de någonsin kan bli för kärnkraften. Något paradoxalt, utnyttjar du en iofs god egenskap så har du samtidigt försatt dig i ett användningsfall du absolut inte vill ha av ekonomiska skäl.

Vill man ha reservkraft så vill man att den skall ha låg kapitalkostnad medan den rörliga kostnaden kan få bli rätt hög, den körs ju ändå inte så många timmar. Det är så vi har det idag, kärnkraften körs hela tiden på 100% och när det inte räcker så kör man igång ett oljekraftverk (alternativt kol- eller gas-eldat).

Därav att jag tittat på vätgas eller ammoniak. Man kör det i en rätt billig gasturbin när vinden inte blåser. Vätgasen eller ammoniaken transporteras hit i båt och lagras i tankar. Den får lova att vara relativt dyr per GWh, vi kör den inte så många dagar på året.

Så man gör nog helt rätt att inte ta med den goda egenskapen hos kärnkraften i de ekonomiska kalkylerna.

Vindkraft har alldrig haft mycket till svängmassa, nya är dessutom kopplade till nätet via kraftelektronik vilket innebär att frekvens/spänningsreglering är mycket bra utan fel men det blir dyrt att konstruera med ordentlig "artificiell svängmassa".

Kärnkraft fungerar som du säger bäst som baskraft och inte regler (även om det går bra som t.ex. i Frankrike) och verkligen inte som reservkraft.

Min poäng är att om elproduktion skall vara en marknad och inte bestämmas av t.ex. SVK eller motsvarande måste de kraftslag som ger ytterligare nytta till systemet (utöver rent antal kWh)= också få betalt för detta. Det är också någonting jag vet man tittar på inom branchen.

Skrivet av anon214822:

Lite vild fråga till folk som kan kärnkraftverk bättre än vad jag kan: När man lagt ner en reaktor, kan man återanvända turbindelen och istället driva den från en panna som eldas med typ biobränsle eller ammoniak?

Finns ju rätt mycket infrastruktur på plats i typ av turbin och högspänningskablar som det vara bra att kunna återanvända. Idén är säkert inte ny men det kan vara intressant se svaret.

Det skulle gå på en PWR men är orimligt för en BWR då turbin i en BWR utsätts för radioaktivitet på ett annat sätt än i PWR.

Ska dock tillägga att turbinerna optimeras för specifika applikationer vilket kan göra dem mycket inneffektiva om man ändrar detta.

Av Blubben
Skrivet av anon214822:

Globalt så satsas alltså redan nu mer än 50% på förnyelsebart. De som leder satsningen på förnyelsebart är länder, typ Indien, som håller på att industrialisera av den väldigt enkla anledningen att förnyelsebart är billigare. Man hoppar över oljan på samma sätt som man hoppade över fast telefoni. Detta gör man om inte annat så av krasst egoistiska skäl, ett rent lönsamhetstänkande.

Det är vi i redan industrialiserade länder som ligger efter i utvecklingen. Vi sitter alltså fast i en infrastruktur och energiförsörjning baserad på gamla och dyra energikällor, typ olja och kärnkraft, som vi nu skall övertygas att byta ut.

Jag har sett flera blänkare om banker som vägrar att finansiera satsningar på t.ex. olja. Man vågar inte. Man ser att branschen kommer att dö. Oljan är bara utkonkurrerad. Punkt.

Kärnkraft är inte så dyr som du verkar tro om man tar med nätnytta, det är mycket större kostnader än många tror att kompensera för den intermittenta vindkraften. Vindkraften är till stor del undantagen från krav gentemot elnätet som SVK ställer på stora kraftstationer av typ kärnkraft, vattenkraft mm.
För närvarande tas inte detta med i kostnadsberäkningarna vilket ger ett skevt intryck och skapar problem för nätägaren SVK samt högre nätavgifter för oss konsumenter.