[news id="10014"]Fasväxlingsminne[/news] (PCRAM, eller PCM) är en av två minnestekniker som har god potential att ersätta NAND-flash i framtidens SSD-enheter. Forskare vid Intel och Numonyx har nu lyckats utveckla arkitekturen så pass mycket att minnesceller kan staplas på varandra i flera lager, så att mer data kan lagras på samma yta.

De nya minnescellerna är uppbyggda med cross-point-arkitektur, vilket innebär att ord- och bitlinorna korsar varandra i punkter. Forskarna vid Intel och Numonyx kallar tekniken PCMS (Phase Change Memory and Switch). Den nuvarande 64 Mbit-prototypen använder bara ett lager, men med den nya tekniken kan framtidens minne ha fyra eller fler lager utan att prestanda påverkas negativt. Enligt Greq Atwood vid Numonyx innebär det att fasväxlingsminne är ett steg närmare målet att ersätta NAND-flash.

The results show the potential for higher density, scalable arrays and NAND-like usage models for PCM products in the future. This is important as traditional flash memory technologies face certain physical limits and reliability issues, yet demand for memory continues to rise in everything from mobile phones to data centers.

Trots framgången kommer det att dröja flera år innan PCMS är mogen för kommersialisering. Utvecklingen av fasväxlingsminne har pågått i etapper sedan tekniken introducerades på 70-talet och det finns fortfarande problem kvar att lösa.

PCM lagrar data genom att styra ett glasmaterials fastillstånd mellan att vara kristallint och amorft, vilket påverkar dess resistans. Precis som NAND-flash är det ett icke-flyktigt minne – med andra ord går data inte förlorad när strömmen bryts.

En stor fördel med PCM jämfört med NAND-flash är att tekniken skalar bättre när tillverkningstekniken krymps. Forskare menar att fem nanometer och ännu finare processer inte ska vara ett problem för PCM.

Numonyx är ett samföretag mellan Intel och STMicroelectronics som skapades 2008 genom att slå samman de två företagens flashminnesverksamheter. Företaget är inte ensamt om att utveckla fasväxlingsminne. Övriga aktörer inkluderar jättar som IBM och Samsung.

Källor: Numonyx, CNET.