På CES 2010 visade Nvidias vd Jen-Hsun Huang upp den senaste generationen Tegra. Plattformen, vars främsta användningsområden är handburna enheter, hittar nu ut till tablet-datorer.

Nvidia framhåller att nya Tegra är den största satsningen i företagets historia - över 500 ingenjörer har arbetat med projektet i flera års tid. Resultatet är en krets med en tvåkärnig Cortex A9 CPU som endast drar 500 milliwatt, något som möjliggör upp till 140 timmars uppspelning av musik eller 16 timmar hd-video på en enda laddning.

När det gäller Tegra handlar mycket om möjliga användningsområden. Nvidia framhåller att en mobiltelefon aldrig kan fungera som en riktig surfdator eftersom upplösningen är begränsad. De flesta webbsidor är anpassade för 1024 pixlars bredd, medan exempelvis Iphone endast kan visa 480 pixlar.

Lösningen heter tablet-pc. Den kompakta datortypen kan liknas vid en ritplatta som till största del består av en tryckkänslig och högupplöst skärm. Här finns även plats för fullfjädrade in- och utgångar som exempelvis HDMI och USB.

När allt kommer till kritan är kompakta plattformar ingenting nytt. Nvidia satsar istället på att leverera ett system med ett överlägset förhållande mellan strömförbrukning och prestanda. Dessutom paras Tegra ihop med Googles omtalade operativsystem Android.

Tim Sweeney från Epic Games intog scenen och demonstrerade Unreal Engine på Tegra. Enligt Sweeney är den nya kretsen ungefär lika snabb som ett 3-4 år gammalt Geforce-grafikkort och fullt tillräcklig för moderna datorspel, om än i nedbantad skala.